Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
---|---|
lipis napsal v č. 3990: viz můj 3988, jinak v čsl arm. zůstaly v záloze pravděpodobně až do poloviny 60.let. A to ještě určitě výrazně déle u různých organizací (svazarm, dráhy,...) "Muslím, že Hetzery, teda G-13, používali Švýcaři. Myslím že do konce 60 let, nebo o trochu dýl. Takže v 75. to nemusel být až takový problém." |
|
|
|
Dzin napsala v č. 3989: Pravda pravda
"Jenže tam to nezazdila technika, ale celkově film. "
Dzin napsala v č. 3989: Na to se najde vždy někdo, Honza mo nedávno říkal o nějaké firmě, která se rozhodla stavět (jako typ experimentál) plně funkční stroje z WWII v několikakusových sériích (ten typ přesně nevím, snad 190ka Fwčko) "Kdo by to koupil? Sběratel by raději originál a jiný si koupí levnější přestavbu..." |
|
|
|
Polata napsal v č. 3982: Myslím, že Hetzery, teda G-13, používali Švýcaři. Myslím že do konce 60 let, nebo o trochu dýl. Takže v 75. to nemusel být až takový problém. "Zrovna se dívám na Osvobození Prahy. Docela by mne zajímalo, kde se vzali v r. 1975 pojízdného Hetzera pro scénu na Star. náměstí. Paatuji se na natáčení, kdy jsme tam byl osobně a byl tam. Myslel jsem že u nás jediný je ten od rozhlasu v Lešanech. Možná , že něco přivezli z Defy nebo Mosfilmu ?" |
|
|
|
čet.Hrad: (3986) Jenže tam to nezazdila technika, ale celkově film. (3987) Kdo by to koupil? Sběratel by raději originál a jiný si koupí levnější přestavbu... |
|
|
|
Polata napsal v č. 3982: V Lešanech je ještě jeden kus G-13, poválečná výroba Hetzeru v ČSR a pak dodávka do tuším Švýcarska. Tam byly vyřazovány až v letech 1971-72. V té době (1975) snad ještě nějaké byly v provozuschopném stavu "Zrovna se dívám na Osvobození Prahy. Docela by mne zajímalo, kde se vzali v r. 1975 pojízdného Hetzera pro scénu na Star. náměstí. Paatuji se na natáčení, kdy jsme tam byl osobně a byl tam. Myslel jsem že u nás jediný je ten od rozhlasu v Lešanech. Možná , že něco přivezli z Defy nebo Mosfilmu ?" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 3981: no tady si myslím, že by se pak dala velice dobře zpeněžit (i když kolik by asi byly náklady) "Podobně i postavit přesné repliky" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 3980: No ale třeba taková Bitva v Ardenách s Pershingy mi teda v tomto směru moc dobrá nepřišla, stejně tak tomu filmu "pomohlo" když Chafee T.Savalase dostene zásah do věže, filmaři jí odříznou horní část svářečkou (?) a hrdinové v tanku vesele ujíždí z boje (na americký film dokonce s jedním mrtvým členem posádky) "Naopak, v Ryanovi se alespoň snaží dát co nejlepší kopii dobové techniky, v našem případě přestavěnou T-34/85. Ale ani to, když třeba v Příliš vzdáleném mostu německe tanky "hrají" překamuflované tanky NATO nijak filmu neubírá." |
|
|
|
Algernon napsal v č. 3952: Co si pamatuju tak byly použity americké cvičné letouny T6Texan."Co za „japonská“ letadla, panáčkové, můžete vidět ve filmu Tora Tora Tora? :o)))" Teda jestli je ten dotaz ještě aktuální. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 3980: prave som sa docital ze jeden "praceschopny" tiger je v anglickom muzeu...asi to je len drahe "německé dnes filmař nemá šanci sehnat." |
|
|
|
Tohle je také tak trochu k tématu (jakožto skalní příznivec knihoven a literatury vůbec neodolám, abych to sem nedal) . Velmi vtipné a navíc velmi trefné. skip.nkp.cz/Tyd04/Hemingway.jpg skip.nkp.cz/Tyd04/Dostojevskij.jpg skip.nkp.cz/Tyd04/Bronteova.jpg |
|
|
|
Zrovna se dívám na Osvobození Prahy. Docela by mne zajímalo, kde se vzali v r. 1975 pojízdného Hetzera pro scénu na Star. náměstí. Paatuji se na natáčení, kdy jsme tam byl osobně a byl tam. Myslel jsem že u nás jediný je ten od rozhlasu v Lešanech. Možná , že něco přivezli z Defy nebo Mosfilmu ? | |
|
|
Samozřejmě, byl bych nejraději, kdyby jsme na plátně viděli jen dobouvou techniku, ale to prostě není možné. Možná za čas, až investují do technologií a budou moci každý záběr s ní přehnat přes počítač a vyplatí se to. Jenže zatím by se to neadekvátně prodražilo. Podobně i postavit přesné repliky. Takže když budu chvtít vidět dobovou techniku, nezbyde mi než se juknout na Tankovou brigádu. | |
|
|
89michael: (3973) Toto jsem také viděl označovat za chybu ve filmu a podle mého je to nesmysl. Prostě část dobové techniké obvzláště německé dnes filmař nemá šanci sehnat. Tak použije to co má. Rozhodně kvalitě filmu nijak neubere, když se zde prohánějí tanky hrající nějaké jiné. Naopak, v Ryanovi se alespoň snaží dát co nejlepší kopii dobové techniky, v našem případě přestavěnou T-34/85. Ale ani to, když třeba v Příliš vzdáleném mostu německe tanky "hrají" překamuflované tanky NATO nijak filmu neubírá. |
|
|
|
Algernon: (3972) Já mám také radějí trik poněkud reálnější, než zcela vyumělkovaný, s tím se shodneme. Ikdyž jsem poměrně schovívavý a pokud toho není moc, tak tu a tam něco překousnu (třeba zmínění Kellyho hrdinové mě vůbec nerozhodí, když Telly Savalas střílí v jednom záběru ze samopalu z jedné ruky plným automatem, znám lidi, kterým taková prkotina otráví celý film To spíš, když je to něco zásadního, třeba v Králi Artušovi Piktové suveréně přitáhnou praky a zahájí s nimi palbu po pěších Sasech nebo v Království nebeské se u Jeruzaléma střílí jak u Verdunu, popřípadě zpackaná makedonská falanga v Alexandrovi). Bohužel současná móda velí něco jiného. Mě osobně v tomto třeba mrzí i to, že se pomalu ztrácí klasický animovaný film a je nahrazován počítačovou animací. Zaplať pánbůh za Wallace a Gromita. |
|
|
|
89michael napsal v č. 3977: Samozřejmě, my jsme stiženi chorobnou touhou odhalovat chyby ve filmech a pak je dopodrobna rozpitvávat "A my sme nenormalny ?" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 3976: A my sme nenormalny ? "když to stejně skoro nikdo nepozná (z normálních lidí nikdo)" |
|
|
|
89michael napsal v č. 3975: Bingo No a není to levnější řešení, když to stejně skoro nikdo nepozná (z normálních lidí nikdo). Koukal jsem na jednoho loni na Letné při 60. výročí konce WWII (jen z dáli, byl v hooodně velkém obložení) "T 34/85 ?" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 3974: T 34/85 ? "Ten filmový je na podvozku hádej čeho " |
|
|
|
89michael napsal v č. 3973: "Mna okrem takýchto "trikov" rozčuľujú aj iné veci. Napríklad som si až včera všimol, že vo filme Zachráňte vojaka Ryana je tank Tiger postavený na podvozku iného tanku, ktorý nemá navzájom prekrývajúce sa kolesá. A to ma fakt ( okrem iných chýb ) dosť zarazilo, že si Steven na tom nedal záležať." A tak to zrovna moc nevadí. Nebo ty bys nechal postavit kompletní Tigr?! Pojízdný není tuším ani jeden. Ale přestavěných je víc, jeden "filmový" pojízdný je určitě i u nás v republice. Ten filmový je na podvozku hádej čeho (jsou toho mraky a furt jezdí ) |
|
|
|
Algernon napsal v č. 3972: Mna okrem takýchto "trikov" rozčuľujú aj iné veci. Napríklad som si až včera všimol, že vo filme Zachráňte vojaka Ryana je tank Tiger postavený na podvozku iného tanku, ktorý nemá navzájom prekrývajúce sa kolesá."Bije to do očí, děsně mně takovýhle fíkoviny rozčílí." A to ma fakt ( okrem iných chýb ) dosť zarazilo, že si Steven na tom nedal záležať. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce