Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
---|---|
Právě jsem dokoukal dokument z cyklu Battlefield zabývající se leteckou válkou nad německou Říší. Moje chyba, že jsem nedal na logo Discovery v pravém horním rohu obrazovky... Mimo jiné jsem se dozvěděl, že zápalná puma není konvenční, že první, kdo bombardoval nevinné civilisty, byli Britové, a Němci si jako cíl odvety vybrali Rotterdam, o darebáckém a bezmála teroristickém bombardování německých měst nemluvě... Jakoby to nestačilo, tvůrci se ještě „vyřádili“ na překladu. Jeden příklad za všechny — „Mighty Eight“ označovali jako »8. letka« | |
|
|
Ero napsal v č. 4856: No to jsem doposud také nevěděl, že podpis Japonské kapitulace zmatlal Kanadský generál a nakonec kvůli tomu málem dokument neplatil. Pobavilo mně i to, že nejvíce hořekoval a upozorňoval holandský zástupce. Další zajímavý postřeh byly vzpomínky japonského zástupce, který dokument nechtěl převzít proto, že by ho císařská rada takto špatně podepsaný neuznala. Jeho zamyšlení nad reakcí američanů, kteří bez velkých štráchů jednoduše špatná jména přeškrtali a znovu manuálně na místě nadepsali (a dělal to sám vrchní velitel) a názor, že kdyby byli na místě vítězů oni, chovali by se mnohem arogantněji a na názory poražené strany by nedbali. "Sledoval jste někdo dokument na ČT2 včera od 20:00. Bylo to docela zajímavé, mě pobavilo to podepisováni kapitulace, "Kanada" to pokazila a pak už se to vezlo " |
|
|
|
Jestli Jackson bude dělat Bořitelé přehrad, tak by to mohlo být dobré. On dokáže natočit zdařilou adaptaci/remake. | |
|
|
fusilier napsal v č. 4855: To jo, jim je jedno co tam je za "obrázky", hlevně když tam jsou "jak to bývá v některých dokumentech, kde jsou záběry nesouvisející s tématem" Sledoval jste někdo dokument na ČT2 včera od 20:00. Bylo to docela zajímavé, mě pobavilo to podepisováni kapitulace, "Kanada" to pokazila a pak už se to vezlo |
|
|
|
Zrovna na ČT 2 proběhl druhý díl neúspěšných operací ww2. Jako jeden z mála podobných dokumetů obsahoval filmy týkající se problému, v tomto případě plán Gelb, evakuace z Dunkerque, atd. Takže bylo možno shlédnout opravdu pouze snímky z daných operací, nikoli, jak to bývá v některých dokumentech, kde jsou záběry nesouvisející s tématem. V dokumentu byl nespočet záběrů PzKpfw 38(t), francouzských Char B a S-35, či Bf-109 E a Do-17. Také se tam objevily záběry z dobývání Maginotky a Eben Emael. Sice jsem neviděl začátek, ale určitě si příští díl nenechám ujít. | |
|
|
fusilier napsal v č. 4827: Já taky . Z hlediska uniforem to byl "masakr". Měli uniformy WH, přez ně měli maskovací převléčníky z materiálu rakouské poválečné armády a na jejich rukávech hodnostní označení W-SS "Tak jsem se v Tuctu špinavců dozvěděl..." A když se člověk nad tím filmem alespoň trochu zamyslí, tak musí uznat, že je to slušná hovadina |
|
|
|
Algy: Neni zac ! | |
|
|
Mel Gibson se narodil 3. ledna 1956; tedy v 90. letech, kdy Jackson sháněl práva, mu bylo cca 40 let. Jsem ovšem zvědav, koho tam nakonec „posadí“, aby to zase nebyl nějaký „frajer a la Pearl Harbor“… | |
|
|
Algy (4846): Ten seznam tam je. | |
|
|
Algernon napsal v č. 4846: Domnívám se, že to je celkem dost jasné. Přece jenom prozrazovat jméno člověka, co to celé vymyslel (a který dále pracoval na slibných projektech) či kompletní princip „Upkeep“ by ve vrcholící válce nebylo úplně...
"Hmm, ještě jde o to, kdo je za tím matením čtenáře… "
Algernon napsal v č. 4846: Teď si to přesně nevybavuji, podívám se."Mimochodem, je tam (v originále na začátku knihy) i seznam letců, co s Gibsonem lítali (a, bohužel, se nevrátili) během jeho služby u 83., 29., 106. a 617. sqdn?" Každopádně je zase o čem diskutovat. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 4844: Hele... Originál nemám, četl jsem český překlad, který, pokud se dobře pamatuji, nebyl (na naše poměry) špatný. Spousta neúplných informací a matení čtenáře je vzhledem k době vzniku více než pochopitelná. "Trvalo ti to dost dlouho… Máš alespoň originál?" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 4840: No, jenomže replika je stále „pouze“ replika, nikoliv originální Lancaster... Fakt budu muset navštívit BBMF. "…proč myslíš že jsem zmínil repliky? …no, já zase říkám „zaplaťpámbu“… " P.S. Tak mě ještě napadá kromě Brickhilla, Sweetmana či Coopera zmínit i Enemy Coast Ahead, když už jsme u toho „popisu utajované operace“... |
|
|
|
Algernon napsal v č. 4840: Pokud by šlo o to, že by mi zafinancovali komplet rekonstrukci a na oplátku bych jim ho zapůjčil k natáčení (ovšemže ne scény typu „Mick“ Martin letí pod úrovní vrcholků stromů ), tak bych do toho i šel. Mít na „dvorku“ zapapundeklovaný chátrající vrak nebo plně letuschopný Lancaster je trochu rozdíl. "No, nevím jak Ty, ale já bych ho žádnýmu „umělci“ (natož pokud je od filmu) nepůjčil za nic — ani kdyby mi částka postačovala pro jeho případnou rekonstrukci (= postavit znovu) v případě, že ho ti idioti od filmu rozmydlí…" |
|
|
|
No, jsem také velice zvědavý. Co mě však aspoň trochu utěšuje, je fakt, že se remaku neujal a roli Wg Cdr Gibsona neobsadil Mel Gibson. Poté, co jsem viděl jeho Krista... S rozpočtem 30-40 milionů USD už by se dal natočit historicky věrný a přitom i dostatečně "efektní" film. Mimochodem, vím minimálně o jednom Lancasteru, co čeká na rekonstrukci. Kdyby jej filmaři uvedli do pořádku, zřejmě by nebyl pro dotyčné muzeum problém jim jej zapůjčit (skoro bych řekl, že by takový obchod uskutečnili více než ochotně). Aha, tak rekonstrukce či zapůjčení originálního Lancasteru se zřejmě konat nebude..
Jackson's Weta Workshop is planning on building seven to 10 full-scale replicas of the Lancaster bombers.
|
|
|
|
www.imdb.com/find?s=all&q=dirty+dozen | |
|
|
Worchester napsal v č. 4829: Vím o čtyřech. "Nevíte jestli je více dílů Tuctu špinavců než dva?" |
|
|
|
Worchester napsal v č. 4832: to už by bylo sci-fi "Ale senzace by teprve byli fotky s četnickýma želvama" |
|
|
|
movies.yahoo.com/mv/mf/frame?theme=minfo&... nebo www.moviezone.cz/movies/flyboys-flyboys/trailers | |
|
|
mbbb napsal v č. 4831: Ale senzace by teprve byli fotky s četnickýma želvama "Senzace by třeba bylo najít neznámé fotky SOSáků s policejníma želvama" |
|
|
|
Tom napsal v č. 4830: Tome, senzace?"To je docela senzace - to by tu nemělo jen tak zapadnout!!!" Senzace by třeba bylo najít neznámé fotky SOSáků s policejníma želvama |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce