Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
---|---|
Bush: pokud já vím, vezli to do přístavu (nejspíš do Osla) - tedy na jihovýchod. | |
|
|
Včera, tedy 22.12., bylo dokončeno natáčení třetí řady Četnických humoresek. V nové řadě by četníci prý měli mít jiné stejnokroje, resp. měli by odpovídat stejnokrojům četnictva z 30.let (číslo ZČV na límci, ležaté límce, jiné podbradníky, označení hodnosti na brigadýrkách, apod.). Takže se snad brzy dočkáme |
|
|
|
To Glynwed a Tom: Děkuju. To jezero tedy leží u města Rjukan - na mapách na internetu není problém najít město, ale to leží téměř v polovině vzdálenosti mezi dvěma jezerama, nevíte někdo, o kterym jezeře byla řeč v tom dokumentu ? | |
|
|
Fabrika stála ve městě Rjukan ve středním Norsku. | |
|
|
V Norsku byla továrna která výráběla Amoniak pro výrobu hnojiv a výbušnin. Mimo jiné zde byla také část která vyráběla těžkou vodu. Po okupaci Němci tuto výrobu zdvojnásobili - těžkou vodu potřebovali pro svůj "jaderný program", i když ten neměl takovou prioritu jako v USA a jak jsi mohl v závěru dokumentu slyšet, tento program nakonec Němci odsunuli do civilní sféry. Podstatem dokumentu byla akce norských odbojářů, kteří na příkaz z Londýna měli zabránit přepravě těžké vody z Norska do Německa. Padlo rozhodnutí potopit trajekt který převážel železniční vagóny s barely - britská tajná služba tomu přikládala velký význam a Norové tedy potopili trajekt, který měl na palubě i norské civilisty, kterých při akci zahynulo myslím cca 10-20. Po úspěšné akci se britská tajná služba dozvěděla že některé barely se přeci jen do Německa dostaly a pojali podezření že Němci na trajekt naložili atrapy a skutečná záslika těžké vody se do Německa dostala jinudy. Což vyvrátila současná akce potápěčů, kteří jeden potopený sud vytáhli a zjistili že je v něm opravdu těžká vody. Bohužel, na dně jezera zůstali pouze plné bareli s cca 1% roztokem těžké vody, barely ve kterých byl cca 90% roztok těžké vody byly naplněny jen z 1/2 a tak po potopení trajektu vyplavaly na povrch a byly Němci vyloveny a poslány do Německa. Množství těžké vody však bylo velmi malé (i v množství před potopením) a prakticky nemohlo nijak výrazně přispět k urychlení vývoje jaderné zbraně. Takže úspěch lze označit spíše za vítězství Pyrhy, dříve Pyrhovo vítězství, při kterém civilisté zemřeli zbytečně. | |
|
|
Měl bych dotaz na někoho, kdo se dneska večer (od 20:00) díval na ČT2.. Přišel sem totiž domu asi v půlce nějakýho dokumentu a viděl sem tedy jenom, jak "jakási" skupina Norů vytahovala z "jakéhosi" jezera barel s těžkou vodou, kterej byl určenej k dodání do Německa. Mohl by někdo rozvést o co přesně šlo ? To, co sem viděl mi přišlo jako hodně zajímavý a přínosný .. děkuju předem té dobré duši |
|
|
|
Hlavně se mi zamlouval novej dabing kde už nechali Japíky mluvit japonsky... | |
|
|
Po shlídnutí filmu Tora, Tora, Tora!!! si jenom pokládam otázku, proč se dneska točí příšerný filmy typu Pearl Harbor, když ty starší (v tomhle případě z r. 1970) sou mnohem lepší ?! doufam, že se na ČT 2 objeví ještě nějakej další podobnej válečnej film ze 70. let. Rozhodně by neuškodilo vydět třeba A bridge too far a další.. |
|
|
|
Během toho co na ČT 2 dávali PH, tak na Spektru běžel pěkný dokument rekapitulující ww2, hlavně tam byly pěkné záběry ze všech front. | |
|
|
Hartmann napsal v č. 4892: Dobře si to vystih. Vadilo mi, že to byly spíš jejich názory nikoli svědectví. Jejich vzpomínky trvaly přibližně 15-20 min z onoho "dokumentu" a názory přibližně stjejně. Zbytek času zabíral průběh války v Tichomoří s komentářem. "jejich názory/svědectví jsou vyloženě nepřínosné" |
|
|
|
egli: tak jsme se KONEČNĚ dočkali www.bontonland.cz/film/valecne/Az-do-konce-3... Vivat Řitka video!!! |
|
|
|
Bush: ti veteráni byli v té době vojíni, takže nemůžeš moc čekat. že jejich názory/svědectví jsou vyloženě nepřínosné bych si tvrdit nedovolil | |
|
|
Tak sem se zase díval na pondělní dokument na ČT2. Tentokrát o Pearl Harboru. musim říct, že to bylo příšerně nudný a nezajímavý. O natočenej záběrech ani nemluvě . Např.: záběry na Dauntlessy přitom komentář mluvil o japonskejch bombardérech atd.. No prostě hrůza ani vzpomínky účastníků nebyly nikterak přínosný. Myslim si, že určitě by se našlo víc pamětníků na jinejch místech. A zařazení útoku do kontextu a popis průběhu války v Tichomoří opět propadák. Doufam, že příští tejden bude na ČT2 nějakej lepší dokument. |
|
|
|
Česká premiéra Eastwoodova filmu "Vlajky našich otců" je přesunuta na únor. Až do května si budeme muset počkat na jeho druhý (soubežně natáčený )film, na pohled z japonské strany "Letters from Iwo Jima" | |
|
|
Neví někdo, jestli jsou někdo na netu ke stáhnutí filmy Stalingrad, Most a Jdi a dívej se? Díky moc | |
|
|
Teď skončil druhej díl a musim uznat, že se mi hodně líbil. Sice opět ne bez nepřesností (o Bf 110 mluvili jako o nejmodernějšim letounu a zrovna ukazovaly záběry exponátu He 162 zřejmě z IWM). Ale závěr - tj. vězení ve Spandau a "mýtuzování" postavy Hesse - byl výtečnej. Nádherná konfrontace projevu historika obhajujcího Hesse a úryvky z Hessovo projevů. Opravdu nádhera. | |
|
|
bush:Já jsem koukal na policejního radu Korejse z Panoptika, ale když jsem přepnul na ČT2, tak právě mluvili jak proti Hessovi vzlétly dva Spitfiry a v záběru byli Mesouny | |
|
|
Viděl ste někdo právě skončenej dokument o Hessovi? Řek bych, že to byl vcelku podařenej první díl dokumentu. Pokud nebudu brát v potaz to, že když komentátoři mluví o Spitfirech, objeví se na obrazovce dva Wellingtony , etc.. Docela se těšim na druhej díl - příští tejden ve stejnou dobu na ČT 2. | |
|
|
Algernon napsal v č. 4884: No já na to včera koukal a nevypadalo to zle Nálet se mi celkem líbil, hlavně Lancastery vypadali dobře "Neviděl. Zaplaťpámbu! Co si od toho slibuješ — romantiku, a nebo seriózní popis (od Němců?) onoho náletu?" Tak je to film kam můžeš vzít i ženskou no |
|
|
|
Viděl někdo tento film?? www.csfd.cz/film.php?223134 |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce