Filmy a dokumenty o 2. světové válce

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
761-780 z 5384
<< 36 37 38 39 40 41 42 >>
Po
karaya1 21.10.2008 12:16 - č. 5449
karaya1
SErgei napsal v č. 5443:
"Tak bych se chtěl optat co by jste mě doporučili za válečnej film z 2. sv.???"
To by byl poměrně dlouhý seznam. Ale mimo dva již níže zmíněné filmy bych uvedl třeba Ponorku, Příliš vzdálený most, Midway, Sink the Bismarck, Stalingrad, Most přes řeku Kwai, Velký útěk, Nejdelší den...
ja_62 napsal v č. 5447:
"konkrétně v těch německých případech mi ty pokusy připadají takové násilné a křečovité."
To je přesně to, co jsem chtěl říct - podle ukázek postrádají lehkost třeba právě seriálu Haló, haló (který je mimochodem britský ).
ja_62 napsal v č. 5447:
"Mimochodem - to je už mimo téma, ale když s tím - nebyla náhodou i ve zmíněných Spaceballs parodována jedna ze scén ke konci Velkého flámu?"
Ha, to si už nevzpomínám, asi si to pustím znovu.
ja_62 21.10.2008 11:25 - č. 5448
ja_62
SErgei napsal v č. 5443:
"Tak bych se chtěl optat co by jste mě doporučili za válečnej film z 2. sv.???"
To ti každý asi doporučí něco jiného. Já osobně bych poradil Bitvu o Británii nebo Tora! Tora! Tora!.

www.csfd.cz/film/12611-bitva-o-britanii-bitv...

www.csfd.cz/film/2767-tora-tora-tora/
ja_62 21.10.2008 11:05 - č. 5447
ja_62 karaya1, Dzin, Ivan1:

Takže metodicky vzato - zatímco komedie si dělá legraci z jinak vážných věcí, parodie tím, že imituje rysy původního díla, přičemž je nějak přehání nebo zkresluje, paroduje nějaký vzor, který sám sebe ve své kategorii nebo žánru vnímá vážně. Takže je případně možné parodovat i komedii, ale ne každá komedie je parodií.

Třeba Francouzi mají poměrně značnou tradici odbojářských komedií (Velký flám*), Sedmá rota za úplňku) - které už samy o sobě mohou být vnímány jako parodie na vážně pojímané filmy o odboji - ale navíc je asi možné je poměrně tvrdě zparodovat např. v takovém seriálu Haló, haló.

Já si nemyslím, že parodie by nutně musela být špatná, záleží na tom jak se to pojme, a pokud se povede může působit i jako svého druhu pocta danému typu filmů (již zmíněný Limonádový Joe; Pytlákova schovanka, která paroduje tak důsledně, že tvůrci museli dotočit vysvětlení, že jde o parodii; A Bucket of Blood, u kterého si dodnes nejsem jistý, zda to přece jen nebyl vážně míněný horror; Bad Taste, jediný film Petera Jacksona který jsem kdy viděl) ale konkrétně v těch německých případech mi ty pokusy připadají takové násilné a křečovité.
*) Mimochodem - to je už mimo téma, ale když s tím - nebyla náhodou i ve zmíněných Spaceballs parodována jedna ze scén ke konci Velkého flámu?
guano 20.10.2008 21:21 - č. 5445
guano No on Schindlerův seznam je sám o sobě parodií na dějiny...
Dzin 20.10.2008 21:19 - č. 5444
Dzin Ivan1: Proč? Život je krásný (není to sice parodie) si dělá z holocaustu srandu a je to velmi dobrý film. Pokud se nejedná o nějakou lacinou či plytkou záležitost, nevidím důvod dělat humor z čehokoliv.
SErgei 20.10.2008 20:59 - č. 5443
SErgei Už to tady asi proběhlo někdy dávno ale jelikož sem tady novej tak se mě to nechce pročítat...Tak bych se chtěl optat co by jste mě doporučili za válečnej film z 2. sv.???
Dzin 20.10.2008 16:33 - č. 5441
Dzin karaya1: Mám docela dost srdcových filmů a právě proto se rád podívám na jejich dobré parodie. Protože pokud je k ní přistoupeno s profesním umem, musíš se na ní jednoznačně bavit.
Dzin 20.10.2008 16:32 - č. 5440
Dzin Ivan1: Nemáš pravdu. Samotná parodie nemůže být urážkou nějakého filmu či žánru. Pokud je dobrá a je k ní přistoupeno odpovědně potom rozhodně. Ano, parodie typu Děsněj biják či doják, to je opravdu urážka, ale spíše dobrého vkusu. Ovšem nenapadá mě jak by mohl třeba takoví Limonádový Joe nebo Galaxy Quest uráže jimi parodované filmy? Spíše naopak.

Humor je reakcí na vážné věci. Je to jeden ze způsobů jak se s nimi vyrovnávat. A proto je jen dobře, když se o vážných věcech žertuje. Ano, pokud se jedná o humor nějapný a plytký, je to opravdu k pláči.

A když si z WW2 dokázali dělat legraci už krátce po válce (třeba Nikdo nic neví, která je dnes hodnocena jako velmi podařená, byť se na její tvůrce za ní hned snesla vlna kritiky), tak proč ne 60 let po ní?
karaya1 19.10.2008 23:36 - č. 5438
karaya1 Neviděl jsem, nechci soudit - ne nutně musí být parodie špatná a na originálu pouze parazitující (mně se třeba líbil film Spaceballs); nicméně zanechává to ve mně rozpačité pocity. Už proto, že Ponorka je jasně má srdcová záležitost.
karaya1 11.10.2008 11:01 - č. 5436
karaya1 Tak se Němci odhodlali k další parodii období nacismu a jednoho filmu obzvláště — po titulu Mein Führer — Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler jde do kin U-900, beroucí si na paškál Petersenovu Ponorku. No, su zvědav, co z toho (zase) vyleze...

kultura.idnes.cz/nemecti-filmari-paroduji-na...
www.spiegel.de/kultur/kino/0,1518,583123,00.html
karaya1 19.9.2008 12:13 - č. 5435
karaya1 Neviděl prosím někdo tento francouzský film: www.imdb.com/title/tt0037830/ a neví, jaký je (podle obsazení bych čekal, že bude spíš z pohledu vězňů než letců RAF)? Popř. existuje o Jerichu ještě něco jiného?
Ondík 18.9.2008 21:09 - č. 5433
Ondík
Honza M. napsal v č. 5432:
"Mě zase láká zpracovat poslední týden války z pohledu příslušníků 1.čsas (mimo čstb) - vyprovokoval mne k tomu seriál Bratrstvo neohrožených, kde mají Yankees v posledních dílech vyloženě flákárnu a jen koukaj, kde vzít jaký "suvenýr"."
Myslím si, že zfilmovat knihu Viléma Sachera "Krvavé velikonoce" - dubnové boje o klíčové hory na Malé Fatře, dnes skoro zapomenutá epizoda bojů 1. čs. sboru - to by nemělo chybu. Ale dnes je to utopie...
Honza M. 18.9.2008 00:42 - č. 5432
Honza M.
Béďa napsal v č. 5431:
"film o našich tankystech u Ostravy by byl jedno velké akční drama"
Mě zase láká zpracovat poslední týden války z pohledu příslušníků 1.čsas (mimo čstb) - vyprovokoval mne k tomu seriál Bratrstvo neohrožených, kde mají Yankees v posledních dílech vyloženě flákárnu a jen koukaj, kde vzít jaký "suvenýr".
Béďa 17.9.2008 21:00 - č. 5431
Taky bch ho chtěl vidět, ale je jen škoda, že dnešní doba prakticky vylučuje natočit film z Východu, asi by se nesehnaly peníze. Čistě hypoteticky vzato takový film o našich tankystech u Ostravy by byl jedno velké akční drama, kde by stačilo čerpat z historie.
Honza M. 17.9.2008 20:11 - č. 5430
Honza M.
Glynwed napsal v č. 5426:
"V sále pro 150 lidí nás bylo 12, z toho 2 odešli po 1/4 hodině - tohle rozhodně není kasovní trhák"
OT: doba prostě klasickým kinům nepřeje (silná konkurence TV, DVD). Já byl minulou středu na čtvrtého Indyho (!!!) a bylo nás tam 15, z toho jeden odešel po půlce (jako jediný tam nebyl v páru )
Zeman 17.9.2008 11:25 - č. 5429
Zeman Na Tobruk se těším jedu v Sobotu do Prahy.
saturnin 16.9.2008 13:05 - č. 5427
Nějak se chlapci nedohodli,protože američané natáčejí taky Tobruk,tím se dostane tento film do zapomnění.Mně se moc nelíbí - kdo zná Oásu tak je to obdobný film/Oása na svou dobu mohla být velmi dobrá nebýt mála financí a režimu,který tomuto filmu nepřál a dal ho do trezoru/.
Glynwed 14.9.2008 20:07 - č. 5426
Glynwed
Moby napsal v č. 5425:
"A kolik by mu přišlo lidu na realistický zachycení života v poušti a hrdinovejch vnitřních muk? Pár Fronťáků. To by pak byly tržby. "
V sále pro 150 lidí nás bylo 12, z toho 2 odešli po 1/4 hodině - tohle rozhodně není kasovní trhák, a já to respektuju. Prostě jen ten slogan mluví o úplně jiném filmu než jaký je pak divákovi předveden. Nic víc, nic míň.
Moby 13.9.2008 19:12 - č. 5425
Moby Vám se to lehko napíše, ale ten režisér to musí tak nějak umělecky ztvárnit. A taky si musel filmem vydělat aspoň na catering. A kolik by mu přišlo lidu na realistický zachycení života v poušti a hrdinovejch vnitřních muk? Pár Fronťáků. To by pak byly tržby.

Glynwed napsal v č. 5423:
"To ten voják neměl během svého putování na pokraji smrti žádné myšlenky, které by stálo za to sdělit divákovy?"
No já myslím že by to tak někdo třeba zahrát dokázal, jen se mě v souvislosti s tím nevybaví žádnej současnej českej režisér kterýho by to napadlo nebo herec kterej by to dokázal zahrát. Leda by začal přímo deklamovat co se mu honí hlavou, ale to by zase strhali kritici.

A taky by mohlo bejt O MOC hůř - třeba by ho mohla v poušti namísto smrti potkat Aňa Geislerová. Takhle ten film dopad celkem dobře.
ramasa 12.9.2008 12:54 - č. 5424
ramasa
Glynwed napsal v č. 5423:
"Příběh prostého vojáka, který v poušti najde smrt. neodcházel bych z kina s pocitem zklamání."
Musím souhlasit...
761-780 z 5384
<< 36 37 38 39 40 41 42 >>
Po