Filmy a dokumenty o 2. světové válce

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
721-740 z 5384
<< 34 35 36 37 38 39 40 >>
Po
Dzin 29.11.2008 20:19 - č. 5495
Dzin
poaman napsal v č. 5489:
"Zajímalo by mě co by spojenci řekli na bombardování civilních cílů - do té doby nevídané..."
Nemám po ruce, zkusím najít. K tomuhle mám dokumenty z Goeblesova ministerstva, jaká má být provedena propagace směrem do zahraniční v určitých případech a je tam i tohle.
poaman 29.11.2008 20:15 - č. 5494
poaman
Algernon napsal v č. 5493:
"Proč by ne? "
No tak protože si myslím, že ta jejich přesnost bombardování..... , ale jinak se nechám poučit.
"A co si kdy kdo dělal ze smluv? "
No po zkušenostech možná, ale i tam se upírali naše neděje a nebo ne?
"Spojenci — spojenci čí, Němců? Nebo ti naši, z Malé dohody?"
Samo, že myslel jsem ty naše...

Jinak ta debata by spíš už mohla dál proudit jinde.
poaman 28.11.2008 23:41 - č. 5492
poaman
croisier napsal v č. 5491:
"Copak říkali na nálety Zeppelinů během 1.sv.v. nebo na proslulé akce ve Španělsku? Zejména ve druhém případě si můžeme lehce odvodit, "co by na to asi říkali"."
Tak ty Zeppeliny bych sem moc nepletl, ale s těma španělama máš pravdu... nicméně na druhou stranu je si potřba uvědomit, že tam nebyla provázanost smlouvama, ale jinak asi jak říkáš...
croisier 28.11.2008 20:50 - č. 5491
croisier
poaman napsal v č. 5489:
"Zajímalo by mě co by spojenci řekli na bombardování civilních cílů - do té doby nevídané..."
Copak říkali na nálety Zeppelinů během 1.sv.v. nebo na proslulé akce ve Španělsku? Zejména ve druhém případě si můžeme lehce odvodit, "co by na to asi říkali".
Glynwed 28.11.2008 10:55 - č. 5490
Glynwed
poaman napsal v č. 5489:
V knize Československo a norimberský proces, Praha 1946, je uveden příklad německého dokumentu, kde je tabulka s uvedením incidentů (např. bombardování velvyslanectví), hodnocení dle mezinárodního práva a způsob jak tuto událost prezentovat na veřejnost tak, aby byla ospraveditelná. Takže si myslím, že Goebels by si se svojí propagandistickou mašinérií z něčeho takového moc velkou hlavu nedělal.
poaman 28.11.2008 09:49 - č. 5489
poaman
Honza M. napsal v č. 5486:
"Jnže ve filmu to bylo prezentováno tak, že Němci přes severní opevnění neprošli, výsadek byl zlikvidován, jenže pak se najednou objevili Německé jednotky u Olomouce a nikdo neví jak - "někde nás obešli", ale kudy? Přes Polsko? Při sledování dokumentu jsem to vnímal jen jako projev hysterie (Radiožurnál může tlumočit jen to, co mu řeknou lokální zpravodajové, popř. na slovo skoupá armáda). Ale teď si začínám myslet, že autor snad žije v domnění, že hraničáři byli imrvére zalezlí v bunkrech, takže Němci prošli místy, kde nebylo vidět ze střílen..."
Ten dokument si přehrávám furt dokola a furt se pokouším některé věci ve vztahu k možnostem naší obrany pochopit. Autoři vycházejí z přepokladu, že by němci útočili třemi velkými údery - západ, jih a sever. Úkol byl jasný - roseknout republiku napůl. Krom toho bylo připraveno ještě několik útočných klínů na křídlech útoků. K tvojí otázce... Zatímco na Ostravsku až Trutnovsku jsme na tom byly docela dobře(TO atd.), tak na jihu tomu bylo docela jinak(zejména pouze LO).

Zajímalo by mě co by spojenci řekli na bombardování civilních cílů - do té doby nevídané...
poaman 28.11.2008 09:27 - č. 5488
poaman Cituji se z MF :
Jinak důležité upozornění pro americké a britské opičáky, Včera jsem si zakoupil DVD Pochod k vítězství - Cesta do Berlína a to s díly 10 a 11. Je to o Normadii a Market Gardenu. Zatímco první díly se mi zdály poněkud jalové, no prostě klasika, tak poslední mě mile překvapili. V 10 a 11 jsou rozhovory s veterány US a GB a podle mě docela ucházející záběry z akcí .

Ještě se doplním, že např. v dílu o letecké válce jsou naprosto úžasné záběry z dokumentu o průběhu letu při bombardování.
vyhloš 19.11.2008 10:36 - č. 5487
připojuji se k Sosákovi, nevite, kde se nachází stáhnutelná verze?

díky moc
Honza M. 19.11.2008 09:11 - č. 5486
Honza M.
Pavel Šrámek napsal v č. 5482:
"následuje německý generální útok, který vyčerpaní obránci nevydrží, a zálohy už žádné nejsou, takže cesta do hloubky obrany je otevřená"
Jnže ve filmu to bylo prezentováno tak, že Němci přes severní opevnění neprošli, výsadek byl zlikvidován, jenže pak se najednou objevili Německé jednotky u Olomouce a nikdo neví jak - "někde nás obešli", ale kudy? Přes Polsko? Při sledování dokumentu jsem to vnímal jen jako projev hysterie (Radiožurnál může tlumočit jen to, co mu řeknou lokální zpravodajové, popř. na slovo skoupá armáda). Ale teď si začínám myslet, že autor snad žije v domnění, že hraničáři byli imrvére zalezlí v bunkrech, takže Němci prošli místy, kde nebylo vidět ze střílen...
spelter 19.11.2008 08:47 - č. 5485
spelter
sosák napsal v č. 5483:
"neví někdo jestli se to dá někde stáhnout??"
www.ceskatelevize.cz/vysilani/13.11.2008/
Glynwed 19.11.2008 08:10 - č. 5484
Glynwed
Pavel Šrámek napsal v č. 5482:
"Německá armáda se nejdříve pokouší o proražení opevnění, když to nejde, použije letecký výsadek. Ten je sice zničen, ale čs. armáda musí nasadit všechny zálohy, které má. Pak následuje německý generální útok, který vyčerpaní obránci nevydrží, a zálohy už žádné nejsou, takže cesta do hloubky obrany je otevřená."
Když to píšeš takhle tak souhlasím. Jen v tom dokumentu byl prezentován první útok Skopců na TO (což ve skutečnosti neměli v úmyslu) a výsadek v týlu LO měl být následován okamžitým čelním útokem na LO. Ale jak říkám, to je jen taková moje maličká připomínka.
sosák 19.11.2008 07:47 - č. 5483
sosák Mě se to taky moc líbilo, neví někdo jestli se to dá někde stáhnout??
Pavel Šrámek 17.11.2008 11:04 - č. 5482
Glynwed napsal v č. 5476:
"Mě jenom připadal nějak zmatený popis událostí u 2. armády - nejdříve útok na TO, pak zastavení něm. útoků, něm. výsadek do týlu LO který čs. jednotky zničily a pak najednou něm. průlom. "
Podle mne to logiku mělo. Německá armáda se nejdříve pokouší o proražení opevnění, když to nejde, použije letecký výsadek. Ten je sice zničen, ale čs. armáda musí nasadit všechny zálohy, které má. Pak následuje německý generální útok, který vyčerpaní obránci nevydrží, a zálohy už žádné nejsou, takže cesta do hloubky obrany je otevřená.
Pavel Šrámek 17.11.2008 10:57 - č. 5481
fusilier napsal v č. 5478:
"Měl bych možná takový ptákovinální dotaz, jestli si ti generálové netykali. Když se s někým znám už z legií, tak bych mu dle tradice sice mohl říkat bratře generále, ale když ho dobře znám, tak proč ne třeba "hele Ludvo...", nebo prostě brácho. Přijde mi to takové strašně formální, na to, že je to třeba kamarád. "
Na problematiku oslovování jsem se speciálně ptal dcer generálů Krejčího a Fialy. Řekli mi, že v soukromí se jejich otcové skutečně oslovovali křestními jmény, ale v armádě se drželi oficiálního "bratře generále".

"Možná, že Pavel Šrámek bude vědět, ty generálské uniformy byly televizní, nebo originály? "
Bohužel vlastního natáčení ani závěrečného vytváření dokumentu jsem se neúčastnil, takže nevím.
poaman 15.11.2008 15:08 - č. 5480
poaman Zdar chlapáci, tak jsem právě shlédl onen hraný dokument Kdyby a musím přiznat, že se mi to vcelku líbilo. Měl bych akorát několik výhrad k použití ilustračních dobových záběrů - šlo to opravdu udělat líp, když už.... No nic a pak taky takovej ptákovinální postřeh. Generálové mohli působit víc vojensky, ale každý to může vnímat jinak.

Vcelku to ale šlo, ale nechápu proč to neodvysílali dřív....
spelter 15.11.2008 11:08 - č. 5479
spelter
"Měl bych možná takový ptákovinální dotaz, jestli si ti generálové netykali. Když se s někým znám už z legií, tak bych mu dle tradice sice mohl říkat bratře generále"
Já myslím, že to oslovování "bratře" bylo právě z legií tak zažité, že se používalo nejen jako předpisové oslovení. Ale i kdyby se ve skutečnosti oslovovali jménem, tak v tom dokumentu to taky působilo velice pěkně a symbolicky, podobně, jako ty sestřely Josefa Františka, naše zničení německého výsadku nebo nálet našich těžkých bombardérů na Linec..
"Co je možná škoda, že se nehovořilo, jak katastrofální ztráty by měli Němci... "
Bylo by zajímavé, pokud by to bylo možno s nimi dohodnout a připravit, udělat takovou fiktivní rekonstrukci ve spolupráci s Němci, jak by asi probíhal útok z jejich pohledu, a pokud by k tomu měli potřebné dochované údaje, třeba by to objasnilo situaci nejen ohledně jejich ztrát, ale i jak na tom byla např. Luftwaffe s těmi zásobami bomb, jak by např. na tom byla s počtem a kvalitou letadel a pilotů (jak by je přesouvali ze Španělska..).
Jen by ten dokument pak byl podstatně delší a je otázka, jestli by ho v takovém rozsahu odvysílali.
Honza M. napsal v č. 5474:
"No snad jen ta emigrace vlády do Anglie mi přišla utažená za vlasy. V době, kdy Němci byli teprve na Vysočině k ní nebyl důvod (ještě bylo kam ustupovat, ne?) a pochybuji, že by čs. vláda hledala azyl u vlády, která ji označila za agresora. Rumunsko by znělo pravděpodobněji."
To je taky podle mě škoda, že se skončilo už na té vysočině a nedošlo se až do konce bojů, třeba i s pokusem odpovědět, jak by probíhaly boje na obranné linii na moravsko-slovenské hranici, zda by naše armáda ustoupila (resp. ty její části, které by mohly) do Rumunska apod..
fusilier 14.11.2008 17:32 - č. 5478
fusilier Mi se líbilo, jak desátník Josef František sestřelil již své třetí letadlo. Pěkně to působí.

Měl bych možná takový ptákovinální dotaz, jestli si ti generálové netykali. Když se s někým znám už z legií, tak bych mu dle tradice sice mohl říkat bratře generále, ale když ho dobře znám, tak proč ne třeba "hele Ludvo...", nebo prostě brácho. Přijde mi to takové strašně formální, na to, že je to třeba kamarád.

Možná, že Pavel Šrámek bude vědět, ty generálské uniformy byly televizní, nebo originály?

Co je možná škoda, že se nehovořilo, jak katastrofální ztráty by měli Němci...

Je to dobrá věc tyhle dokumenty, člověk si až nyní plně a do důsledku uvědomí tu hrůzu, která by nás čekala.
mbbb 14.11.2008 16:09 - č. 5477
mbbb mně se ten "dokument" moc líbil. Očekával jsem nějakou zhovadilost, ale musím říci, že jsem byl opravdu mile překvapen. Byly tam detaily, které skřípaly, ale minimálně.

Co se týče použití záběrů z války a z povstání, to je holt daň, neboť jiné nejsou. Ty nedobové záběry si proto myslím je úplně zbytečné kritisovat.

Prostě - dopadlo to o mnoho lépe, než jsem čekal a opravdu se mi to líbilo.
Glynwed 14.11.2008 14:08 - č. 5476
Glynwed Mě jenom připadal nějak zmatený popis událostí u 2. armády - nejdříve útok na TO, pak zastavení něm. útoků, něm. výsadek do týlu LO který čs. jednotky zničily a pak najednou něm. průlom. Jinak se mě rekonstrukce líbila, "oživení" generálů tomu dalo punc autentičnosti. Co se týká výběru použitých dobových záběrů - znalý pochopí a laikovi to je jedno. Tank jako tank.
Pavel Šrámek 14.11.2008 13:05 - č. 5475
S tím scénářem to bylo tak. Pan Najbrt udělal scénář dokumentu s výjimkou dialogů generálů, které jsem připravil já. Pak mi ho dal celý přečíst a já ještě dodělal pár drobností, např. jak ta válka vypukne, ty Slováky apod. Jinak pan Najbrt měl zájem, abych to viděl ještě před dokončením, to se ale z časových důvodů nepovedlo.
721-740 z 5384
<< 34 35 36 37 38 39 40 >>
Po