Filmy a dokumenty o 2. světové válce

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
701-720 z 5384
<< 33 34 35 36 37 38 39 >>
Po
guano 21.1.2009 11:20 - č. 5518
guano Tom 5516: Viděl jsem to celé. O Scottovi ani slovo (doufám, že mi neuniklo), ale o konci AVG mluvili. Sice to tam příliš nerozebírali, ale jasně z toho vyplynulo, že z cca 90 pilotů zůstali jednotlivci....
Mne spíše mrzelo, že stále mluvili o Tomahawkcích (fuj to je slovo), ale poslední zmiňované souboje byly už s Warhawky (- a dokonce i ty počítačové simulace zobrazovali P-40 vyšších verzí).
poaman 20.1.2009 22:26 - č. 5517
poaman Chlapáci, uvědomte si, že studenti a vojáci byla jediná skupina co se Hitlerovi aktivně a veřejně postavili(jako němci). Otázka je, co by se stalo, kdyby se vojákům ten atentát povedl. Rozhodně to bylo opomíjené téma a historie si zaslouží to zviditelnit.
Tom 20.1.2009 21:30 - č. 5516
Tom Já bych to trochu obrátil směrem k TV. Dneska jsem chvílku koukal na jeden díl seriálu Letečtí stíhači v boji. Byl věnován AVG. Obecně nemám velká očekávání (a pochopitelně opět byly servírovány pohádky o udatných amerických boys a jejich skvělé technice), ale celkem mne potěšilo, že jedním z komentátorů byl Barret Tillmann (i když na druhou stranu, on je kapacita spíš ve věci USMC a USN, ostatně je to zeť Mariona Carla ) a za pamětníky vystupoval mimo jiné i dosud žijící Tex Hill. Neškodilo by ale trochu víc se dozvědět o tom, jak AVG vlastně skončila a jak to bylo se "vzpourou" příslušníků AVG. Fajn byla rozsáhlá pasáž o C. L. Chenaultovi ale nějak jsem asi prošvihl část o R. L. Scottovi.

Takže si asi příští uterý udělám čas a podívám se na díl věnovaný Guadalcanalu.
karaya1 20.1.2009 21:08 - č. 5515
karaya1 Taky jsem ještě neviděl, ale až to bude někde ke zkouknutí, nenechám si to ujít (i když Cruise moc nemusím).

Zajímavě na to téma píšou tady: www.spiegel.de/kultur/kino/0,1518,602006,00.html K tomu, cos uvedl, tam říkají, že je pozitivní, že milionům diváků (ať už v Americe, Německu nebo jinde), co nemají o historii potuchy (a přitáhne je na to právě osoba hlavního „fešáka“ ), to aspoň něco nového řekne; bohužel že scénář zůstal trochu pozadu a vykreslil Stauffenberga dost zjednodušeně. Však taky komentátor filmu dost vyčítá historické nepřesnosti a zjednodušování…
Dzin 20.1.2009 19:37 - č. 5514
Dzin TAk jsem na čt24 slyšel, že Valkýra má v Německu úspěch. Že ji vnímají jako film, který ukazuje, že Němci nebyli všichni nacisti a byl zde nějaký odboj. Neřikám, že nemají pravdu, ale když to vezmu kolem a kolem, tak prezentovat vojáky Wehrmachtu jako ty pravé odbojáře mi nepřijde moc ideální. Ale tohle jsem si už řikal ve chvíli, kdy jsem se dověděl, že jde Valkýra do kin. Musím se na ní co nejdříve podívat, abych věděl, jestli ten dojem byl správný.
spelter 18.1.2009 10:11 - č. 5513
spelter
Vojta306 napsal v č. 5511:
"co si myslíte o zdivočelé zemi??? je to dobrej seriál nebo taky trochu skresluje?
K tomu zkreslování, vzhledem k tomu, že je to seriál, natočený podle knižní předlohy, a ne dokument, tak si jistě ani nedělá nárok na stoprocentní historickou přesnost, koneckonců nejen postavy hlavních hrdinů jsou fiktivní, ale třeba i postava ministra zemědělství z roku 1968 (a před ním).
Spíše bych řekl, že tvůrcům šlo o vykreslení dobové atmosféry v dané době a zlomových okamžicích našich dějin, chování lidí a působení těchto historických událostí na lidi a jejich charaktery, přičemž mnohé postavy jsou zároveň představiteli určitých typů lidí. V tomto směru myslím, že je seriál dobře udělaný.
Nicméně jeho souvislost s 2. světovou válkou je skutečně více než malá..
Worchester 17.1.2009 16:30 - č. 5512
Worchester Vedle Historického magazínu tu byla tuším ještě Historie.eu, tak doufám, že alespoň tu nechají....
Vojta306 17.1.2009 14:44 - č. 5511
ahoj. chtěl bych se zeptat co si myslíte o zdivočelé zemi??? je to dobrej seriál nebo taky trochu skresluje??
Dzin 11.12.2008 23:50 - č. 5510
Dzin Tak už mi odpověděl dramaturg pořadu. Prý se jedná o rozhodnutí ředitele zpravodajství a ředitelky programu ČT. Důvod je, že pořad nezapadá do koncepce zpravodajství a úspory.

Takže je jasno, musím se ptát ředitele zpravodajství a ředitelky programu. Čili pokud budete chtít někdo své mínění o zrušení HM sdělit, může výše zmíněným.
Dzin 11.12.2008 20:37 - č. 5509
Dzin Bohužel je . Nemusím říkat, jak mě stažení jednoho z mých oblíbených pořadů rozladilo...
Hartmann 11.12.2008 16:49 - č. 5508
Hartmann NO TO SNAD NENI PRAVDA
Dzin 11.12.2008 11:04 - č. 5507
Dzin Jak jistě víte, zrušili nám Historický magazín. Ihned jsem samozřejmě do ČT napsal nesouhlasný mail. Apeluji tedy na froňťáky, aby se přidali a zahájili plošné bombardování redakce čt obdobnými dotazy!
Dzin 11.12.2008 10:19 - č. 5506
Dzin
Honza M. napsal v č. 5501:
"Tak jsem včera konečně viděl Wajdovu "Katyń" a zaujal mne jeden detail, ovšem dlouho se vyskytující: Mám na mysli špičaté "revoluční" neboli "bolševické" čapky vojáků Rudé armády. Nezdá se mi totiž, že by byly ve výstroji vojáků ještě na konci roku 1939, nanejvýš tak pro výcvik, někde v zápolí... Ačkoli moje představy o výstroji jsou dost ovlivněny hlavně sovětskými plakáty z poč.války, kde mají vojáci buď přilby nebo lodičky."
Ty byly používané ještě docela dlouho. Nevím kdy přesně se přestaly používat, ale v Zimní válce tvořili ještě standartní pokrývku hlavy sovětských vojáků.
ja_62 10.12.2008 17:47 - č. 5505
ja_62
Honza M. napsal v č. 5501:
"Mám na mysli špičaté "revoluční" neboli "bolševické" čapky vojáků Rudé armády. "
Na Wikipedii píší, že tzv. "buďonovky" začala Rudá armáda nahrazovat lodičkami v roce 1935, ale do doby Zimní války se ještě vyskytovaly u jednotek. Takže zcela vyloučené to - nejspíš - není. (Taky se tam nezmiňují zda u jednotek obecně, nebo u některých dříve. Jde mi o to, že Sověti říkali lodičce pilotka, což naznačuje, že se nejdřív vyskytla u letectva. Ostatně třeba v USA zůstal v poválečném období campaign hat nejdéle u pozemních vojsk, mimo obrněných sil, a u jednotek USAAC byl z praktických důvodů rychle nahražen lodičkou.)

Pokud jde o jejich použití jednotkami obsazujícími východní oblasti Polska/západní Ukrajinu, asi by záleželo na tom, zda existuje nějaké fotografické potvrzení jejich výskytu tam, a případně v jaké míře. Jejich pravidelný výskyt ve filmu může být i účinným prostředkem stylisace "obrazu nepřítele", včetně odkazu na tradiční obraz bolševického vojáka z období války v letech 1919-1921.

Přičemž obecně mám pocit, že autoři válečných (i jiných) filmů sice občas přemisťují města o stovky kilometrů, bitvy na jiné kontinenty a někdy podávají i zcela zkreslený průběh událostí, ale na autenticitu kostýmů bývají docela opatrní. (Ale třeba fotografie kolon polských válečných zajatců eskortovaných do sovětského vnitrozemí ukazují jejich sovětské strážné s lodičkami na hlavách, resp. bych upřesnil, že mi není známa žádná kde by měli "buďonovku", což ale tu možnost zdaleka nevylučuje.)
spelter 10.12.2008 15:56 - č. 5504
spelter zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=289&amp;r=z_dom...

Souvislost s 2.sv.v. je sice poněkud vzdálenější (kdo si pročte, ten se dočte), ale přesto
..
bart122 10.12.2008 14:43 - č. 5503
bart122
Kralik napsal v č. 5502:
"Já mam dokonce pocit (ale jenom pocit), že rudoarmějci tyhle čapky používali ještě za zimní války"
Jj já mohu potvrdit že rudoarmějci používali tyhle čepky i za zimní války.
Kralik 8.12.2008 11:23 - č. 5502
Kralik Já mam dokonce pocit (ale jenom pocit), že rudoarmějci tyhle čapky používali ještě za zimní války.

Ale díkybohu, že se tenhle film dostal do kin i u nás. Když jsem slyšel asi před půl rokem rozhovor s Wajdou, tak to
tolik růžový nebylo...

Kralik 4.3.2008 12:32 (5351)
Tak jsem konečně viděl Wajdovu Katyň. Poláci si film na tohle téma myslím zasloužili. Skutečnost, že se toho zhostil režisér takového kalibru to jen potvrzuje. Film se nezaobírá jen masakrem samým, ale i tím co se dělo kolem (zatýkání i v generálním gouvernementu, a posléze zneužívání Katyně k propagandě). Značná část filmu zobrazuje i poválečné tutlání a perzekuování osob, které jen naznačili, že by to nemuselo být všechno tak jak tvrdí Sověti. Zvlášť působivé jsou drobnosti ukazované jen tak mimochodem, mám na mysli například trhání polských vlajek krasnoarmějci. Rudou část nechali na žerdi a bílou si nechali na onuce... Nejotřesněji působí pochopitelně samotné popravy konané očividně znuděnými katy NKVD.
Slyšel jsem rozhovor s Wajdou, kde vyjádřil přání uvést film v Moskvě. Na premiéře přítomní Rusové nevěřili vlastním očím, když viděli sovětské a německé vojáky v družných rozhovorech. A tvrdili, že je to lež, pro ně pořád začíná WWII až 22. června 1941. Zárověň ale řekl, že s uvedením filmu u nás to moc růžový není...
Film je to pěkný a poměrně dost depresívní (jak taky jinak) Jen si myslím, že někdo, kdo o Katyni slyšel málo nebo vůbec se bude ztrácet v ději...
Honza M. 8.12.2008 10:21 - č. 5501
Honza M. Tak jsem včera konečně viděl Wajdovu "Katyń" a zaujal mne jeden detail, ovšem dlouho se vyskytující: Mám na mysli špičaté "revoluční" neboli "bolševické" čapky vojáků Rudé armády. Nezdá se mi totiž, že by byly ve výstroji vojáků ještě na konci roku 1939, nanejvýš tak pro výcvik, někde v zápolí... Ačkoli moje představy o výstroji jsou dost ovlivněny hlavně sovětskými plakáty z poč.války, kde mají vojáci buď přilby nebo lodičky.
Martin R. 3.12.2008 10:29 - č. 5500
Martin R. Nedávno se mi dostal do rukou film Talvisota v originálním finském znění a vůbec to nebylo špatné, byl jsem příjemně překvapen. Děj se odehrává během Rusko-Finské války v r. 39, kde z finského pohledu sleduje spíše osudy jednotlivých lidí a jejich pocity, nouze není ani o bojové scény, jen mi možná chyběl aspoň náznak nějakého politického pozadí.

Pokud vím, tento film není v našich zeměpisných šířkách příliš známý, takže jej mohu jej celkem doporučit těm, kdo jej zatím neviděli 
poaman 29.11.2008 20:29 - č. 5496
poaman
Dzin napsala v č. 5495:
"Nemám po ruce, zkusím najít. K tomuhle mám dokumenty z Goeblesova ministerstva, jaká má být provedena propagace směrem do zahraniční v určitých případech a je tam i tohle."
Budu rád, ale už v tématu o bránění se .
701-720 z 5384
<< 33 34 35 36 37 38 39 >>
Po