Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
---|---|
Hmmm...tak jsem byl včera na Tobruku a moje pocity jsou takové nijaké. Asi nejvíc se mě paradoxně líbil začátek - výcvikový tábor v Agami. Postavy spolu nějakým způsobem komunikují, divák rozpoznává jejich charaktery. Ale od té doby co se ocitnou v Tobruku už herci jakoby nehrají, postavy jsou ploché, dialogy žádné. Střední scéna bloudícího vojáka 15 minut po plátně k uzoufání nic neříkající. To ten voják neměl během svého putování na pokraji smrti žádné myšlenky, které by stálo za to sdělit divákovy? Na jednu stranu, jako stručný záznam příběhu jednoho života dobrý, na film ale málo propracovaná psychologie postav. Ty se vlastně od příjezdu do Tobruku vůbec nemění a zůstávají prakticky stejné jako v době výcviku v Agami. Bojová scéna byla úchvatná, VELMI dobře provedená, záběry skoro jako z Ryana (ani se nechce věřit že je to český film).....ale ve skutečnosti se žádný takový generální italský útok na naše postavení nekonal. 158 dní obléhání bylo naplněno hlavně bojovými hlídkami v zemi nikoho, hlavně v noci, kde nikdo nevěděl za kterým kamenem číhá italský kulomet a zda v následující chvíli nešlápne na minu, přes den občasné dělostřelecké přepady, studené maso z konzerv, voda s příchutí soli, v pevnůstkách vlhko, bez možnosti se pořádně postavit, přes den únavné hlídkování....dost příležitostí k tomu aby se charaktery některých hrdinů obrátili v čiré zoufalství nebo vzdor. Místo toho byla využita jen jednoduchá linie mladíka, který v dělostřelbě uteče, pak se vrátí, je chráněn spravedlivým velitelem čety a nakonec zahyne když se pokusí zachránit nenáviděného nadřízeného desátníka. Můj závěr je reálie OK, popis podmínek boje v Tobruku realistické (dělostřelecké přepady, závěrečná hlídka v poušti) ale příběh v druhé polovině filmu hodně slabý. Kdyby místo sloganu
Jeho naivní a idealistické představy o hrdinství a válce jsou syrově konfrontovány s nesnesitelným peklem africké pouště, dennodenním ohrožením života a všudypřítomnou smrtí. To vše si u něj vybírá svojí krutou daň, kterou umí vyměřit jen válka.
prostě napsali
Příběh prostého vojáka, který v poušti najde smrt.
neodcházel bych z kina s pocitem zklamání. |
|
|
|
V budově rozhlasu začalo natáčení nového snímku Protektor. | |
|
|
Ivan1 napsal v č. 5416: hmm zajimave...chtel bych videt "forum.axishistory.com/viewtopic.php?f =24&... Prvé fotografie z filmu Martina Scorcesseho Shutter Island, ktorý by sa mal zaoberať aj oslobodením koncentračného tábora Dachau, o ktorom sa tu v minulosti dosť horlivo diskutovalo. Vyzerá to rozhodne zaujímavo." |
|
|
|
aktualne.centrum.cz/video/?id=210996 trailer k Tobruku ! |
|
|
|
Vrelá vďaka Ero. Už dosť dlho som ho zháňal, na Slovenských serveroch nič nebolo. Fakt diky. | |
|
|
Zasílám odkaz na stažení dvoudílného dokumentu ČT Dukla: Krev a mýtus (1999) 1. část - Osudný obzor 2. část - Agonie vítězství www.freewebtown.com/kulturry/dukla.htm Kdo neviděl tomu jej vřele doporučuji a kdo již tento dokument shlédl, určitě mi dá za pravdu, že se jedná o jeden z nejlepších válečných dokumentů naší produkce |
|
|
|
Vanous napsal v č. 5410: Nejsi ty adam??? "Nevím, jestli jste to viděli, ale oblíbil jsem si film Tmavomodrý svět. Myslím, že dobře vystihuje situace před, v a po válce "očima" Československých letců." |
|
|
|
Nevím, jestli jste to viděli, ale oblíbil jsem si film Tmavomodrý svět. Myslím, že dobře vystihuje situace před, v a po válce "očima" Československých letců. | |
|
|
já osobně jsem měl možnost vidět "Battle of Britain" v britské režii těsně po válce - je to věrohodné doporučuji - je dobré vidět jak to na letištích fungovalo jiínak se mi líbí některé dokumenty na čt2 v úterý (byly). a nevím proč tu spousta z vás vychvaluje film "stalingrad" podle mého názoru je to až moc soustředěné na režim sovětů - jsou líčeni jako hrdinové - neříkám, že nebyli, ale to bylo přehnané a ne všichni byli zastánci režimu jinak ho v porovnání s americkými filmy hodnotím kladně pearl harbour, zachraňte vojína rayena, a pod - jsou pěkné na efekty a dost lidí si zapamatuje data a to že něco takového bylo, ale pro militaristu a toho kdo o tom chce vědět víc to je absolutně nedostačující. |
|
|
|
1/ aktualne.centrum.cz/video/?id=205724 Chistopher Lee o Atentátu 2/ DVD Atentát již 21.7. |
|
|
|
Velmi smutne a strašna škoda, takého vzácneho materialu. | |
|
|
DOPRDELE!!!! Velmi se omlouvám, ale to jinak komentovat nelze. |
|
|
|
Bohužel: 216.239.59.104/search?q=cache:DoS6nJkj0ecJ:p... |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 5403: Na druhou stranu ovšem, viděl jsem kdysi dokument o vzniku a počátcích ILM (= natáčení prvních Star Wars) - scény vesmírných soubojů, ale též srážek a havárií, nařídil Lucas aranžovat podle autentických filmových záběrů z bitvy o Británii a bojů v Tichomoří - prý kvůli co největší věrohodnosti. "Lucas jakožto tvůrce Star Wars či Indiany Jonese to s nimi občas přehání" |
|
|
|
No, nejde mi o to, jestli triky ano či ne, jako spíš o míru - a Lucas jakožto tvůrce Star Wars či Indiany Jonese to s nimi občas přehání. Ale snad to nebude tento případ. | |
|
|
Mno, řekl bych, že triky budou muset být použity, něco podobného jako v seriálu Dogfights na History Channel. | |
|
|
kultura.idnes.cz/lucas-chysta-valecne-drama-... Že by konečně něco lepšího k tématu, než je film Letci z Tuskegee? Jen se obávám, aby to Lucas nepřehnal s triky... |
|
|
|
Algernon napsal v č. 5399: Byly . Viz www.imdb.com/title/tt0046889/trivia "Tak si říkám, jestli ty zkušební „střelby“ těmi míčky nebyly prováděny ve zkušebním bazénu NPL?" |
|
|
|
Ondrej Godal napsal v č. 5395: naozaj ta prva časť, bola super a zajtra bude určite niečo, aj o odstrelovačoch, bližšie. Niečo už bolo v prvej časti, ale Zajcev by mal byt, teraz. Ved uvidíme "Stalingrad stojí za to (aspoň prvý diel stál)." |
|
|
|
Diky |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce