Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
---|---|
Hlavně aby nepřišli takoví ti Slováci-cestovatelé (Helsinky, Toronto, Dover) | |
|
|
Lipton napsal(a) v č. 800: " čisto České a asi tam nechcete nejakých Slovákov" nám je úplně jedno, jestli přijdou Češi nebo Slováci... |
|
|
|
Lipton: Teda řeknu Ti, že se teď na Slováky dívám jinak....díky za ochotu. Jasně, že jste zvaný. Hürtgenský les? Tak to budou jatka... |
|
|
|
Hartmann: Do utorka je ešte ďaleko, tak ti dávam do pozornosti trailer na daný film: www.imdb.com/title/tt0135706/trailers-screen... |
|
|
|
Co říkáte tomu dokumentu o Churchillovi na ČT2? | |
|
|
Hartmann: 'When Trumpets Fade' som videl. Ide o veľmi kvalitný film. Mal by si ale vedieť, že film sa neodohráva v Ardénach ale počas krvavých bojov o Hürtgenský les. Nejaký inteligentný český prekladateľ jednoducho preložil Hürtgenský les ako Ardénsky les a ani sa nenamáhal zistiť si, že ide o 2 rozdielné miesta. Je to hanba, aby takáto maličkosť kazila tak skvelý film. P.S. Rád by som ti ho nahral a doniesol, ale to stretnutie je zrejme čisto České a asi tam nechcete nejakých Slovákov. (ja sa naviac v tom čase ani nebudem nachádzať v Prahe) |
|
|
|
Dzin (791): A přání se vyplnilo... | |
|
|
A abychom do toho vnesli jedinečný zmatek, tak přídám třetí jméno Koenings. Zároveň zakládám anketku, z které zjistíme, které jméno je to pravé | |
|
|
Jeste ze nikdo neprisel s verzi (nebo snad ano?) ze Konig presel ve Stalingradu k Sovetum a zacal u nich pusobyt pod pseudonymem Zajcev. | |
|
|
Jak známo, pokavaď se neprokáže opak, platí oficiální verze, ať je jakkoliv pochybná či ne | |
|
|
Reno: Osobne se volim k variante jedna, ikdyz pokud Kulik vypadal tak, jako ve filmu i trojka by mohla byt vazny kandidat. | |
|
|
Ještě k souboji Zajcev vs. Thorwald (Nejmenoval se ve filmu König?) Jelikož temné jsou praktiky válečné propagandy (navíc umocněné téměř totální izolací Sovětského svazu), můžeme s jistotou tvrdit pouze to, že velmi zdatný odstřelovač Vasilij Zajcev opravdu působil ve Stalingradu a a velitel německé školy odstřelovačů major König byl tamtéž zabit. Ačkoli vše mohlo opravdu proběhnout tak, jak je popsáno, jsou to ve skutečnosti pouze spekulace. Těch variant je několik, například: 1) Zajcev opravdu sejmul Königa 2) König sejmul Zajceva, ale byl po té zastřelen jiným sovětským odstřelovačem a na scénu vstupuje propagandou dodaný Zajcev II., aby tradice pokračovala, neboť nějaký německý zmetek by přece hrdinu Zajceva nikdy nemohl dostat... 3) Kulikov udělal směrem k předpokládanému postavení majora Königa několik legračních obličejů, ten se začal otřásat smíchy, čím prozradil svou pozici a byl Vasilijem Zajcevem zastřelen... Takže jak to bylo doopravdy? |
|
|
|
A co sa tyka Nepriatela pred branami, strasne mi tam vadila ta komercna americka trichotomnost- uvod jadro zaver, ktoru sa snazia nasilu vinstalovat do kazdeho filmu, na skodu autenticity. | |
|
|
Hartman: Ne v cestine, to som bol este mensi, a ked mu to odtrhlo nohu tak ma rodicia poslali spat. Strasne rad by som to dakedy dopozeral, ale uz ho u nas odvtedy nedavali. Neviem posudit, ci to bol dobry film bolo to uz dost davno, ale na mna, ako na dieta to dost silno, realisticky zapvosobilo, na predstavivost,dovolim si povedat, ze viac ako Nepriatel pred branami, Z toho odletu posledneho lietadla som bol priam zdeseny- to bylo slusne udelane. | |
|
|
Add Stalingrad: To je jedne z mala valecnych filmu, kde si preji, aby uz konecne hlavni hrdiny zabili. Podobne jako v Ponorce. | |
|
|
Bart S.: Moc typicky americky valecny film to zase neni, spoluautor je Francouz. :) Navic, Pearl Harborou take neni typicky americky velecny film. I samotny pribeh je dobry a hodne se pridrzuje skutecnych udalosti. Tebou zminovany odstrel nemeckeho dustojnika a 4 dalsich nacku je podle me take jedna z nejlepsich scen. Hned nazacatku je ukazano, ze Zajcev opravdu neni nejake orezavatko. Pote musi byt zdurazneno, ze major si take nehodla hrat na fackovaciho panaka a dale to jede presne podle schematu valecnych filmu, kazdy kdo muze umre a divaka drzime v nejistote, kdo vsechno prezije az do konce. Celkove jsem ten film hodnotil jako po dlouhe dobe povedeny. A rekneme si to na rovinu, kdo na konci Zajcevovi nepral, aby skoncil u Tani? | |
|
|
Kralik: Ten film (a kniha) je naopak hodne podle pravdy. Kdyz si posledni akci se zabitim majora spojis s tou, kde zastreli Kulika, tak mas temer tak, jak to bylo. Ve zkratce (jen abych doplnil uz zde recene), Nemec se schovaval pod plechem, Kulik vystrcil helmu, dostal zasah a zahral si na mrtveho (druha verze je, ze povykoukl sam a rychle se prikrcil, takze vystrel sel nad nej) a Zajcev hned potom skopcaka odstrelil. | |
|
|
DuGalle: (779) Protoze zivot pise neuveritelne pribehy a lidi jim potom prave proto neveri... | |
|
|
Stalingrad za moc jako film nestojí. Útok T-34 na Němce je zoufale udělán. | |
|
|
slavo: a viděl jsi to originál v němčině? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce