Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
---|---|
vinmovies.tripod.com/pictures/spr_pics.htm | |
|
|
Nemyslím si, že by Spielberg dal do filmu některé scény jen, aby zdůraznil brutalitu nacistických vojáků. Všechny scény byly naprosto v souladu s příběhem a rozhodně nebyly nějak extra přehnané. Co se týká onoho "zreciklovaného" Němce, na něm bylo jen ukázáno to, co tvrdili Uphamovi ostatní, že jakmile se dostane ke svým, bude opět bojovat a zabíjet. Tak to prostě bylo a proto to bylo i ve filmu. Upham se rozhodně nemstil spravedlivě, naopak, bylo ukázáno že i v něm, jakožto velmi morálního a hlavně humálního člověk, se silnými zábranami proti násilí, se mohou jeho zábrany zlomit, v důsledku mezní situace. Mě osobně to to že toho Němce zastřelil bylo docela líto, ale potom zase bylo ukázáno, že on si špatnost svého činnu záhy uvědomil a ostatní zajatce jakoby na oplátku propustil. Proto budu stále tvrdit, že Ryan má opravdu výborně propracovanou psychologii jednotlivých postav. Ani to, že občas sklouzne do klišé a sentimentu bych mu nevyčítal, jednak toho sentimentu tam zase nějak přehnaně není a ono klišé je docela pochopitelné, přeci jen válečný film se musí řídit určitými pravidli. Jako třeba, ať je to sebesympatičtější a sebelepší postava, stejně může umřít... Mimochodem, řikal jse, že to je asi jediný film, kde Vin Diesel zemře, tedy alespoň myslím, že to je on. |
|
|
|
Trocha mimo misu: Ryan ma aj dabing? Kdo dabuje Hanksa? | |
|
|
... Ale o tom zde již dobrou půlhodinu diskutujeme Mlho ... | |
|
|
To je takový ten brouk, co si valí tu svojí kuličku, ne? | |
|
|
pbradler napsal v č. 1445: "Tiger vyzeral ako skutočný. Neviem či rozchodili nejaký z múzea, alebo spravili vernú maketu." Jinými slovy: Zvedl se student večerní školy Mlha a povídá: "Při čtění básničky jsem narazil na jedno slovo, o kterém nevím, co znamená - Hrdobec"..... |
|
|
|
pbradler napsal v č. 1445: Lidi lidi, kolikrát se tu ještě bude říkat, že to jsou namaskované T-34 "Tiger vyzeral ako skutočný. Neviem či rozchodili nejaký z múzea, alebo spravili vernú maketu. Trik s ponožkami mohol fungovať. Namazané ponožky držali aj na zimmerite ." |
|
|
|
Martyn napsal v č. 1441: Tiger vyzeral ako skutočný. Neviem či rozchodili nejaký z múzea, alebo spravili vernú maketu."Nedokážu posoudit, do jaké míry byl ten Tiger skutečný, ale třeba ten trik s ponožkama mi připadal nereálný." Trik s ponožkami mohol fungovať. Namazané ponožky držali aj na zimmerite . |
|
|
|
to Martyn: Wrigley | |
|
|
Taky jsem někde zaslechl(nebo přečetl) poznámku, jak kvalitní žvýkačky používali američani, že udržela zrcátko nalepené na bajonet. | |
|
|
pbradler: Nedokážu posoudit, do jaké míry byl ten Tiger skutečný, ale třeba ten trik s ponožkama mi připadal nereálný. Ale zase na druhou stranu při vylodění záběr na ty uhynulé ryby a voda zbarvená krví, tomu se říká smysl pro detail. Nebo si všiměte, jak jeden z hlavních hrdinů na začátku chytí kulku do čutory, to je perfektní. Jako můžem ten film i kritizovat, ale fakt je, že lepší ještě nikdo nenatočil. |
|
|
|
Martyn napsal v č. 1432: Neznalost atorů filmu "Je fakt, že to není logické, aby sudeťák začal na američana řvát česky, ale nejspíš usoudili, že s němčinou by je tak maximálně ještě víc vytočili. Taky jaká je pravděpodobnost, že mu ten amík bude rozumět?" |
|
|
|
Keď mám povedať svoj názor na Ryana, musím jednoznačne povedať že je to po stránke zobrazenia vojnových scén vynikajúci film, dá sa dokonca povedať že jeden z najlepších. A to samozrejme aj po zarátaní nedostatkov (typický americký sentiment), ktorým sa ale asi nevyhne žiaden film. Čo sa týka scén, najviac ma uchvátili úvodné scény z Omahy, ktoré považujem za excelentné. Scény z Ramelle boli síce mierne rambovské ale stále oproti bežnému priemeru si zachovali zmysel pre realitu. Trochu mi vadilo že nemecká taktika bola trochu idiotská (napr. žiaden priezkum a hneď vtrhli do mestečka v plných) čo ale zase pre divíziu SS nemuselo byť nereálne. Klady: Kvalitné bojové scény so skutočnou technikou. Realistické vykreslenie amerických hlavných postáv. Zápory: Občasné skĺznutie do klišé a miestami prehnaný sentiment. |
|
|
|
Lipton (1436) : Mě se líbil též, ale naopak, ten příběh neboli námět teda nic moc. ...ktorý strieľajú po polomrtvých američanoch a v masakrujú ich v boji muža proti mužovi... Na tom mi nepřijde nic moc zvláštního. Do zajetí by je asi nebrali a nějaké ošetřování nepřicházelo v úvahu. Nemyslím, že by je tam ty scény dávali jen kvůli tomu. Bez nich by se to určitě neobešlo. Co bys tam chtěl raději dát ? Co z toho se nedělo ? Naopak, jen tím tvůrci dobře vykreslili tvrdost bojů. |
|
|
|
Lipton napsal v č. 1436: Aby to niekto zle nepochopil: Netvrdím, že SS sú oproti americkým výsadkárom a Rangerom v boji amatéri, také scény mohli byť v Normandii naviac úplne bežné, ale som si istý že Spielberg ich dal do filmu len preto aby zobrazil Nemcov ako bezduchých vrahov a blbcov. "Je tamm zobrazená trápna brutalita príslušníkov Waffen SS, ktorý strieľajú po polomŕtvých američanoch a masakrujú ich v boji muža proti mužovi. Myslím, že film by sa bez týchto scén obišiel." |
|
|
|
Mne sa Ryan veľmi páčil (dobrý príbeh a rozpracované postavy), ale až na tú záverečnú bitku v dedine Ramelle. Takmer sa ubrániť proti takej hromade tankov je nezmysel a naviac je tam zobrazená trápna brutalita príslušníkov Waffen SS, ktorý strieľajú po polomŕtvých američanoch a masakrujú ich v boji muža proti mužovi. Myslím, že film by sa bez týchto scén obišiel. | |
|
|
Martyn napsal v č. 1432: "Je fakt, že to není logické, aby sudeťák začal na američana řvát česky" A to jako proč? Ve vypjatých situacích začnou lidi používat jazyk, který je jim bližší a používají ho od malička, v jakám se mluvilo doma v rodině. Což u sudeťáků mohla být čeština úplně naprosto stejně jako němčina, obzvlášť ve smíšených manželství. A nemusela to být ani vypjatá situace, bylo-li takových v jednotce více, mohli se mezi sebou dorozumívat česky úplně běžně. Stejně jako v čs. obrněné brigáné brigádě sloužilo cca 100 sudetských Němců-emigrantů, kteří mezi sebou mluvili německy. Někteří se přihlásili k čs. vojsku už v r. 1940 a zpočátku dokonce ani česky neuměli. |
|
|
|
U SPR jsou opravdu dobrý jen bojový scény, ale příděh je typicky americkej... | |
|
|
Hartmann: Koukal jsem na ty stránky co jsi vyhrabal(soundtrack Stalingrad), ale píšou tam, že momentálně není k dispozici. Jinak já do toho jdu. |
|
|
|
stc: Je fakt, že to není logické, aby sudeťák začal na američana řvát česky, ale nejspíš usoudili, že s němčinou by je tak maximálně ještě víc vytočili. Taky jaká je pravděpodobnost, že mu ten amík bude rozumět? Ale nad takovýma věcma nemá cenu polemizovat. Nikdo nemůže popřít, že by se tahle situace nemohla odehrát. Ryan je technicky nejlepší film, jaký jsem viděl. To svištění kulek je dokonalé(jestli to vůbec můžu posoudit). I když ve všem ten film nevynáší do nebe americké boys. Třeba Upham je totální nesympaťák. Jo a abych nezapomněl, dabing snižuje kvalitu filmu aspoň o 50%. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce