Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
---|---|
Filmy-Kód Navajo, Harova valka, Bile peklo, Zachrante vojina Rajena atd.. Byly dobre ale podle me je porad nejlepsi Bratrstvo neohrozenych. | |
|
|
Bart S. napsal v č. 1749: Nevím co se ti na tom nezdálo,jak už psal Lipton ten tábor tam opravdu byl!Několik příslušníků převážně Britů pomáhalo vězňům KT při povstání v Osvětimy a následném vyřazení jedné z plynových komor. "Docela dobej film, ale docela mi vadilo např. že zajateckej tábor pro americký vojáky byl v osvětimi-březince" |
|
|
|
Človek, ktorý má dôstojnícke povolanie v krvi sa povahovo značne odlišuje od svojich ostatných bojových druhov. Na všetkých frontoch stále zúrila vojna a plukovník McNamara si svoj prístup k nepriateľom zachoval aj v zajateckom tábore, to je všetko. Je na tom niečo zlé? Naviac, na konci sa zachoval ako hrdina, pretože nebyť jeho návratu odniesli by to minimálne dve ubikácie. "Zajateckej tábor pro americký vojáky byl v osvětimi - březince." Zajatecký tábor zobrazený vo filme bol Stalag Luft IV. V Decembri 1944 doňho bolo premiestnených 4000 amerických zajatcov. |
|
|
|
Lipton napsal v č. 1750: "Čo sa ti nezdalo na scéne útoku P-51 na železničnú stanicu? "Omylné" ostreľovanie lietadiel vlastných vojakov nebolo ničím neobvyklým. Podobné prípady sa naozaj stali. Jeden z nich sa odohral pri dedine Gresse v Apríli 1945. Spojeneckých zajatcov tu ostreľovali 3 britské Typhoony." Na tom se mi nezdá nic divného, to je v pořádku. Ale divné mi přijde to, co následuje potom. Pár amíků se dostane ven z vlaku a "z lidí" udělají na zemi nápis POW, aby na ně neutočli. Willis byl protivnej a namyšlenej a ta jeho historie to nijak nevylučuje, nebo snad ano???? |
|
|
|
Koukal jsem na Mandolínu kapitána Corelliho. No celkem sranda . Pobavila mě věta "Po kapitulaci Itálie přesunuli Němci posily do Řecka, aby udrželi zásobovací trasy do severní Afriky" |
|
|
|
Čo sa ti nezdalo na scéne útoku P-51 na železničnú stanicu? "Omylné" ostreľovanie lietadiel vlastných vojakov nebolo ničím neobvyklým. Podobné prípady sa naozaj stali. Jeden z nich sa odohral pri dedine Gresse v Apríli 1945. Spojeneckých zajatcov tu ostreľovali 3 britské Typhoony. Plukovník McNamara (Bruce Willis) nebol protivný. Vyštudoval na vojenskej akadémii vo West Pointe a naviac pochádzal z rodiny, kde sa už 4 generácie tradovalo vojenské povolanie, t.j. na tom, že jeho povaha sa značne odlišovala od povahy ostatných dôstojníkov nie je nič prekvapivé. Naviac mám pocit, že toho nemeckého kommandanta tá nutnosť popravy hnevala, pretože sa hneď po jej vykonaní odobral do svojej kancelárie. |
|
|
|
Hartova válka... Docela dobej film, ale docela mi vadilo např. že zajateckej tábor pro americký vojáky byl v osvětimi-březince, potom ten transport, jak na ten vlak utočili američani. Ale suvereně nejlepši byl ten konec, jak velitel tábora zastřelí, aniž by hnul brvou, protivného B. Wilise | |
|
|
Hartovú vojnu teda hodnotím nasledovne: 9/10. O 1 bod ju pripravilá tá sabotážna "akcička". To bol čin, ktorý zráža na kolená všetkých ostatných profíkov, vrátane Steva McQueena. :) | |
|
|
Dzin: "Souhlasím s tebou." To u teba nie je veľmi častá veta. Vďaka. :) Len pre zaujímavosť: Poručíci Lincoln A. Scott a Lamar T. Archer (z filmu) pred pádom do zajatia pravdepodobne lietali s 332. bojovou skupinou (332nd Fighter Group), což bola jediná černošská letecká jednotka v U.S. Army. |
|
|
|
Souhlasím s tebou, tím zničením německé továrny to jen zkazili. Místo sabotáže nechat "jen" útěk, pak je to dobrý film. | |
|
|
currahee: Akcia nemusí vždy robiť z vojnového filmu "dobrý vojnový film". Nechápem prečo sa Brunner sťažuje, tej scény so Skorzenyho mužmi (špiónmi) sa určite nevie dodnes nasýtiť. :) |
|
|
|
Lipton:Žádná akce,tak asi proto. | |
|
|
BRUNNER: Ja si myslím, že v tom filme veľmi dobre poukázali na problém rasovej diskriminácie v americkej armáde, ktorý prerástol až do využitia nevinných černošských pilotov k pokusu o útek. Dialógy a jednotlivé postavy boli prepracované. Prečo si sa nudil? | |
|
|
Dzin (1733): Ja som proste človek, ktorému úplne odbočenie od reálných faktov vo filme prekáža. Niekedy toto odbočenie pokazí dojem z celého filmu. Videl si Hartovú vojnu? Dobrý príbeh i spád a koniec zavŕší stupídna scéna vybuchnutia nemeckej továrne. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1734: Ano souhlasím s tebou Dzine, že nic tak hrdinského ( pokud si to tak myslel !) francouzi neprovedli. Podle mého názoru byl však atentát na Heydricha možná hrdinskou, ale v důsledku naprosto totální pitomostí s ohledem na nedozírné důsledky pro čs. lid ( Lidice, Ležáky a nejen ony). Dle mého názoru byl tento čin nedokonale promyšlen a domyšlen! Tisíce životů za jednoho nácka i když důležitého v mých očích ztrácí hodnotu hrdinského činu. Možná i těchto důsledků si byli francouzi vědomi a proto u nich nic obdobného nebylo. "Isoroku: Když porovnám činny francouzského a československého odboje, tak Francouzi nemají nic, co by se vzdáleně blížilo odstranení Heidricha. " |
|
|
|
Isoroku napsal v č. 1735: "nešlo o čin lidu" ???Manželé Fafkovi u kterých se parašutisté schovali,to není nic.Byt manželů Svatošových,taktéž?Azyl u manželů Khodlových ve Vysočanech,je také akcí Londýna? Všichni tito lidé zaplatili životem.Tisovy partýzáni se s naším odbojem také nedájí srovnávat,stačí se podívat na geografické podmínky u nás a na Balkáně! |
|
|
|
stc napsal v č. 1726: Málem bych zapoměl. Mám jeden zdroj z první ruky. Mojí babičce bylo x..náct a byla v Hitlerjungent. A pánové to jsou historky, nestačil jsem se divit.... "Nepřeháněj to s tou kolaborací.... uveď zdroje a statistiky a pak se odvaž vyslovit nějaký názor.... " |
|
|
|
Isoroku: Odpověď máš v "Partizáni". | |
|
|
Atentát na říšského protektora byl mimořádně hrdinský čin, byl však naplánován a proveden ve 100% režii Londýna, nešlo o čin lidu. Na rozdíl od vražd německých důstojníků v Paříži, rozsáhlých sabotážích na infrastruktuře v červnu 44, nebo třeba na rozdíl od hrdinného povstání Poláků ve Waršavě, či na chrabrost Tisových partyzánů,... | |
|
|
Isoroku: Když porovnám činny francouzského a československého odboje, tak Francouzi nemají nic, co by se vzdáleně blížilo odstranení Heidricha. A nepůjdeme se o tomhle spíše bavit v tématu Partyzáni? Tam se to hodí více. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce