Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
---|---|
Jak si čtu, tak jsem ani o moc nepřišel, když mi dokument unikl... Ale zkusím juknout alespoň na opakování. | |
|
|
Johny musím s tebou doslova souhlasit (tentokrát ) To co dnes z Rommela dělají někteří publicisté a "historici" jen potvrzuje tu starou pravdu, že Rommel byl ze 70% procent jen produkt Goebbelsovy propagandy. |
|
|
|
Johny: Ten letec byl francouz.. | |
|
|
Tak jsem viděl poslední část dokumentu o Rommelovi. Klasický německý scénář. Věrný důstojník, o zločinech nacismu nic nevěděl, vůdce ho oklamal, on sám chtěl jen dobro a pod. Velice dojemně jak z červené knihovny byly citace z dopisů z Afriky o tom, jak se lidé mají milovat a žít v míru který je nadosah. Navíc dokument přinesl novou teorii. Rommel chtěl s celou armádou ve Francii dobrovolně kapitulovat aby uchránil německé civilisty před bombardování. Zabránil mu v tom zlotřilý britský letec, který ho zranil právě v okamžiku jeho historického rozhodnutí. Řekl bych, že je tu mediální příprava na dalšího kandidáta na svatého, hned po císaři, který vydal rozkazy k použití otravných plynů. Už jen ty zázraky nějak vyvolat. |
|
|
|
levant(2358): Ať to zkusí, rád si jeho argumenty přečtu. Obvzlášť ve světle Stalingradu a pod... Jinak jsem rád, že jsme se domluvili! |
|
|
|
curahee napsal v č. 2361: To byla rána pod pás "Ano,vždy po návštěvě Bratislavy." |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 2359: Ano,vždy po návštěvě Bratislavy. "Bud v klude aj curahee má občas ten problém." |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 2359: No jenže já ho mám občas pořád "Bud v klude aj curahee má občas ten problém." |
|
|
|
Jamamoto napsal v č. 2356: "Já si myslím, že se v tomhle shodnem, možná jem to jen špatně formuloval.Šlo mi spíš o to, jak by se takové postoje líbily "geniálnímu stratégovi" Hitlerovi, kterému péče o vlastní vojáky nic moc neříkala (maximálně jim pak poslal medaile)" Jo shodli sme se...já taky občas nedokážu zprávně formulovat to co chci říct Jinak máš pravdu, Hitlera moc nepálilo že mu umírají vojáci...i když tohle někdo může a dokáže vyvrátit... |
|
|
|
BRUNNER: (2347) Jak to souvisí? (2348) Neboj, to bylo naposledy, opravdu. |
|
|
|
Levant(2352): Tady asi došlo k nedorozumění. Tím "nemělo cenu" jsem myslel bojovat do posledního muže, jak Hitler s oblibou nařizoval. Jinak, Romella si za to že chránil své vojáky naopak vážím. Určitě to JE známka dobrého velitele. Není to jen otázka etiky, ale i vojenská. Vojáci bojují určitě líp, pokud mohou svému veliteli věřit a pokud cítí, že pro něj nejsou jen cannonfuther. Zachráněné vojáky můžeš použít v dalším boji, což se o mrtvolách říct nedá. Navíc ústup jako takový může být součástí manévrování a posléze se může obrátit i ve výhodu. Já si myslím, že se v tomhle shodnem, možná jem to jen špatně formuloval.Šlo mi spíš o to, jak by se takové postoje líbily "geniálnímu stratégovi" Hitlerovi, kterému péče o vlastní vojáky nic moc neříkala (maximálně jim pak poslal medaile) | |
|
|
Milo napsal v č. 2353: Jo_?Tak to sem si spletl..ale stejně..je to blbec... "To nebol Poliak, ale člen ochranky jednej z vládnych delegácií." |
|
|
|
Milo napsal v č. 2353: Je vidět, že členové ochranky procházejí náročným výběrem .. "To nebol Poliak, ale člen ochranky jednej z vládnych delegácií." |
|
|
|
Levant napsal v č. 2322: To nebol Poliak, ale člen ochranky jednej z vládnych delegácií. "Sem se díval na reportéry čt a tam nějakej zasranej polák řekl našim lidem co přežili Osvětim, že by na ně raději poslal plyn..to je nehorázné..rozbít mu hudu.." |
|
|
|
Jamamoto napsal v č. 2327: Není to náhodou známka dobrého velitele když chrání své vojáky?Aspon některé, protože jak víme ve válce de jen o život nebo smrt..A ustupovat kde to nemá cenu?Všude to má cenu pokud chceš nepřítele vyčerpat...Rusové by asi nešli, ale i tak... "nadále chránil své vojáky a ustupoval tam, kde by to nemělo cenu." |
|
|
|
Dzin(2346): Nečekej, že se ti někdo na kameru přizná, že byl válečnej zločinec. to by byl v podstatě sebevrah. Taky je to dost těžký přiznat sám sobě, natož před veřejností. Navíc si i myslím, že by skuteční váleční zločinci na kameru ani nelezli už z toho důvodu, aby na sebe neupozornili, protože by je mohl někdo poznat. | |
|
|
BRUNNER napsal v č. 2340: Takovýhle tu zcela jistě nejsou! "Návody ludí s modrými knížkami " |
|
|
|
BRUNNER: Mám očekávat další záhadné objevení 5 v hodnocení? curahee nepochybně myslel to, že když se seznámíš ze vzpomíkami německých vojáků (velitelů a podřízenýchú tak prakticky všichni tvrdí, jak Wehrmacht byla pomalu ctnost a nevinnost sama. Maximálně jsou ještě ochotni připustit, že tu a tam, ale naprosto vyjímečně, k nějakému tomu excesu došlo, ale byl hned tvrdě a rázně po vojnesku potrestán. To ale není jednoznačně pravda. Samo německé vrchní velení své vojáky povzbuzovalo k páchání válečných zločinů a dokonce jim ho i nařizovalo. Já netvrdím, že by všichni vojáci Wehrmachtu páchali válečné zločiny, ale tvrdím, že postoj Wehrmachtu byl k jejich páchání poměrně benevoletní a jedině, kdy došlo k nějakému potrestání bylo, když případný exces začal narušovat bojeschopnost jednotky. s tímhle ale nemá nacismus tolik společného, je to jen logické vyústění německé resp. pruské vojenské doktrýny. |
|
|
|
Jamamoto napsal v č. 2344: nepoznas,neva di ale keby si sa nahodou dostal k imashu tak si to stiahni "?????" |
|
|
|
????? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce