Největší chyba Německa 2. sv. v.
|
|
---|---|
pbradler: Vstupem francouzů do Ruska vzniklo očekávání změn podobným revoluci ve francii, která vynesla následně Napoleona k moci. Obyvatelstvo se nijak nežinýrovalo armádu zásobovat a poskytovat jim různou podporu právě v očekávání toho, že jim francouzi přinesou kýžené změny. Někteří nižší úředníci, starostové a všeljací zástupci lidu se přímo předháněli v získání náklonnosti u armády v naději, že jim budou později eventuelně přiděleny různé majetky procarské šlechty. Obávám se, že by soudruzi toto vyloženě kolaborantské chování za vzor na žádném sjezdu nedávali. Narážka na jakési ideologické závěry je tedy dost totální nesmyl a fantasmagorie a radši si něco přečti o okolnostech postupu francouzů do ruska. Po té co Napoleon potvrdil existující systém správy a šlechtické výhody a ponechal u moci tu původní šlechtu, která mu prohlásila věrnost, došlo k jakémusi zklamání. To se projevilo především ve zhoršení zásobování armády a bylo tedy jedním z důvodů celkového neúspěchu. egli: No každopádně se Stalin asi těžko chlubil tím, že část obyvatelstva očekávala Napoleona s nadějí. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1259: Na malých a bezvýznamných sa občas zabúda. "Já bych ještě doplnil, že k Británii a Rusku by patřilo ještě Švédsko." Pre zaujímavosť nástupníkom na švédsky trón bol bývalý Napoleonov maršál, Jean-Baptiste Bernadotte, budúci král Karl XIV Johan, ktorého švédsky král Karl XIII adoptoval. Napoleon sa spoliehal na to, že Bernadotte bude držať Francúzsku stranu vo spore s Ruskom. Na prekvapenie však Švédsko ostalo spojencom Ruska a neskôr sa pridalo k protinapoleonskej koalícii. |
|
|
|
Já bych ještě doplnil, že k Británii a Rusku by patřilo ještě Švédsko. | |
|
|
pbradler: nejenom, dokonce tuhle argumentaci o Napoleonovi použil i Stalin ve svém projevu 5. května 1941 | |
|
|
A keď sme u Napoleona. Neviem odkiaľ ste prišli k názoru, že za porážkou Napoleona stojí akýsi odpor obyvateľstva v ním kontrolovaných krajinách, ktorý vznikol na základe zlého správania sa voči nim. Napoleon bol porazený čisto vojensky krajinami, ktoré si nepodrobil (Veľká Británia, Rusko), ku ktorým sa potom ako bol zatlačený do defenzívy pridali postupne aj krajiny, ktoré si priamo alebo nepriamo podrobil (Prusko, Rakúsko, jednotlivé nemecké štáty, atd.). |
|
|
|
Johny napsal v č. 1255: Nevšimol som si, že by Napoleon prehral v Rusku vďaka mužikom a vcelku ma prekvapuje (vzhľadom na tvoje postoje k iným otázkam), že použitá argumentácia by sa nestratila ani v ideologických materiáloch k plenárnemu zasadaniu XXVII. zjazdu KSSZ. "Zejména v rusku to bylo krásně vidět. V první fázi bylo mužiky očekáváno, že Napoleon provede stejnou revoluci jako ve francii a poskytne jim více svobody - proto se jednotky rusů vytvářeli špatně a pomalu." |
|
|
|
Cassius Chaerea napsal v č. 1253: Zejména v rusku to bylo krásně vidět. V první fázi bylo mužiky očekáváno, že Napoleon provede stejnou revoluci jako ve francii a poskytne jim více svobody - proto se jednotky rusů vytvářeli špatně a pomalu. Když Napoleon potvrdil feudální poměry na obsazených územích, mužici si řekli jako obvykle "pán jako pán ale vždy lepší když je náš". "I v době Napoleonských válek měl Napoleon tísíce příznivců po celé Evropě, ale on toho taky nevyužil. A tam kam v stoupil se počase i jeho příznivci začali od něho odvracet." |
|
|
|
Cassius Chaerea napsal v č. 1253: Protože těm zemím bral peníze a kulturní památky(obrazi,....) a vše si odvez do Francie "A tam kam v stoupil se počase i jeho příznivci začali od něho odvracet." |
|
|
|
Jamamoto napsal v č. 1252: Toto je stará pravda. I v době Napoleonských válek měl Napoleon tísíce příznivců po celé Evropě, ale on toho taky nevyužil. A tam kam v stoupil se počase i jeho příznivci začali od něho odvracet. "Naklonit si obyvatelstvo na dobytém území je podstatná věc, o které psal už Clausewitz" |
|
|
|
Myslím, že všeobecný teror, který Němci rozpoutali byla jejich fatální chyba, která byla možná i jednou z příčin, proč prohráli válku. Ale myslím, že jsem to už sem psal.Naklonit si obyvatelstvo na dobytém území je podstatná věc, o které psal už Clausewitz. Při problémech se zázemím fronty obvzláště při ruském tažení by to podle mne mohlo pomoci. Podmínky k tomu byly. Pokud vím, třeba na Ukrajině Němce zpočátku vítali jako osvoboditele od Stalinského režimu. K velkému štěstí nás všech toto Hitler nedokázal využít. | |
|
|
Cassius Chaerea napsal v č. 1249: to si snad děláte oba srandu? Marseill zejména "Marseill napsal v č. 1216: "S těma partyzánama máš pravdu,ale že by rusové byli nasr... kvůli tomu že němci vyvražďovali jejich lidi,to se mi nezdá,vždyť tohle dělali rusové sami když obsazovali okolní území a kdybi jim záleželo na vlastních lidech tak by je neposíli na jistou smrt." To víš němci jim začali fušovat do řemesla a ještě na jejich uzemí." |
|
|
|
stc: v septembri | |
|
|
Marseill napsal v č. 1216: To víš němci jim začali fušovat do řemesla a ještě na jejich uzemí. "S těma partyzánama máš pravdu,ale že by rusové byli nasr... kvůli tomu že němci vyvražďovali jejich lidi,to se mi nezdá,vždyť tohle dělali rusové sami když obsazovali okolní území a kdybi jim záleželo na vlastních lidech tak by je neposíli na jistou smrt." |
|
|
|
Marseill napsal v č. 1216: To byla Velká vlastenecká válka... "S těma partyzánama máš pravdu,ale že by rusové byli nasr... kvůli tomu že němci vyvražďovali jejich lidi,to se mi nezdá,vždyť tohle dělali rusové sami když obsazovali okolní území a kdybi jim záleželo na vlastních lidech tak by je neposíli na jistou smrt." |
|
|
|
mig: Já jsem někde četl, ale kdyžtak mě opravte, že Beaufighter s palubním radarem byl poprvé nasazen někdy v průběhu bitvy o Británii. Ale jinak samosebou ten radar byl určený k vyhledávání do vzdálenosti několika málo kilometrů a k navedení bylo potřeba, jak spravně podotýkáš, pozemní navádění podle "velkého" radaru. | |
|
|
Pak to montovali i Němci do svých letadel (Bf-110, Junkers 88 atd...)Ale nevím kdy to přesně bylo. | |
|
|
Náhodou ho mali, ale nie od začiatku. Tento typ však museli naviesť k cieľu na dosah palubného radaru a úspech bol stále neistý. Na začatie paľby bol potrebný vizuálny kontakt. Bez pozemného navádzania by tento systém nemohol fungovať. | |
|
|
mig: Neměli náhodou Beaufighter jako noční stíhač vybavý palubním radarem určeným k vyhledávání nepřítele na kratší vzdálenosti už v době bitvy o Británii??? Pravda určení toho radaru bylo podstatně odlišné od pozemních radarových stanovišť. | |
|
|
O radaroch vedeli Nemci už pred vojnou, z nepochopiteľných príčin im nevenovali veľkú pozornosť. Lietadlo s radarom na palube mi v čase bitky o Britániu neprichádza na um | |
|
|
mig: (1241) na anglické radary luftwaffe přišla a snžila se je zničit jenže už bylo pozdě a zrovna měli jinčí cíle, stejně angláni měli i radary v letadlech |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Největší chyba Německa 2. sv. v.