Největší chyba Německa 2. sv. v.
|
|
---|---|
Marseill napsal v č. 1218: Samozřejmě - nemělo by se. U Dien-Bien-Phu měla zbraně první vlna útočníků, ostatní měli jen špagát, kterým si zbraň přitáhli od padlého před sebou. Prostě okolnosti, rozpad - nebo transformace - morálky, někdy forma trestu - jak kdy. Na ruské stránce 9may.ru/ jsem našel vzpomínku, jak trestný prapor dobýval německé, jinak nedobytné, postavení vyzbrojen pouze chladnou zbraní. Jenže: je v tom příliš velký rozdíl třeba proti známému útoku roty Nazdar - bodákovým útokem proti dělostřeleckým postavením, která Francouzi nedokázali dobýt s mnohem těžší technikou? Ostatně - dá se do útoku posílat "ohledně" ? "to se dnes snad nedělá" |
|
|
|
Všechno co jsi napsal je pravda,ale zdá se mi dost bezohledné že rusové posílali do útoku i vojáky bez zbraní a to se dnes snad nedělá. | |
|
|
Marseill napsal v č. 1216: Kdysi mi vyprávěl starý fronťák, že největším problémem sovětů v prvním období bylo vyvolat (samozřejmě to muselo být programové) nenávist k útočníkovi. Ovšem když se karta obrátila, stalo se - v tomto ohledu - velkým problémem vysvětlit vojákovi, že ještě nevstupuje na území nepřítele, ale fašisty okupovaného spojence a že musí náhle změnit za několik let vybičované názory. (Pokud to bylo vůbec po frontové cestě a hrůzách ji provázejících možné.) Ostatně - i když asi tenkrát pojem "válečný syndrom" nebyl právě frekventovaný, neznamená to, že neexistoval. Dnes o tom víme mnohem, mnohem víc (Korea, Vietnam, Afganistán, Irák, Panama, Grenada...) a stále to ještě neznamená, že to umí společnost nebo armáda skutečně zvládnout... A co se týče pohrdání vlastními životy? Rusko bylo kdysi záchranou Evropy před vpády z Asie. Pokud chtělo přežít, muselo si osvojit nejen vhodné a aplikovatelné metody boje, ale především odpovídající (tedy v podstatě asijské, možná že dost fatalistické) myšlení. Stálo by za to zveřejnit zde odbornou úvahu, jak se potom toto myšlení přeneslo do moderní doby, strojové války atd. ... No a konec konců ve válce posílá každý velitel, družstvem počínaje a armádou konče, vojáky na víceméně jistou smrt. A asi se nedá zapomenout ani na Stalinovu "výchovu"... Před lety mi vyprávěli sovětští vojenští historici v Moskvě o pokusech identifikovat ne jedince, prapory, divize - ale armády! vržené v r. 41 proti německému průlomu u Vjazmy. Shrnuto: mezi Němci a Moskvou už nebylo nic. Proti německým tankům byly vrhány přijíždějící ešalony čerstvě zmobilizovaných vojáků bez výcviku, s lehkou výzbrojí, kteří utopili německý průlom ve vlastní krvi a rozdrceném mase... a prý jich bylo 600 000. A dalo by se pokračovat, jenže možná stačí dodat, že ruské vlastenectví je něco, co asi neumíme dohlédnout. "němci vyvražďovali jejich lidi,to se mi nezdá,vždyť tohle dělali rusové sami když obsazovali okolní území a kdybi jim záleželo na vlastních lidech tak by je neposíli na jistou smrt." |
|
|
|
Langos napsal v č. 1214: S těma partyzánama máš pravdu,ale že by rusové byli nasr... kvůli tomu že němci vyvražďovali jejich lidi,to se mi nezdá,vždyť tohle dělali rusové sami když obsazovali okolní území a kdybi jim záleželo na vlastních lidech tak by je neposíli na jistou smrt. "Rusové by nebyli na Němce tak nasr..., kdyby jim neničili zem a nezabíjeli nevinný lidi. Pak by ani nebyl tak silnej partyzánskej boj a třeba by mohli porazit i partyzány v Jugoslávii. To byla taková největší chyba Německa. A za porážku si můžou sami." |
|
|
|
Langos napsal v č. 1214: To úplne stačí "Němci chtěli bojovat se Sovětským svazem" |
|
|
|
Chyby Němců za 2.sv.války? Hlavní chybou bylo, že Němci chtěli bojovat se Sovětským svazem se stejnou dobu, ve které bojovali s Britama v Africe. Já si myslím, že Afrika byla hodně důležitá kvůli Itálii, která by mohla zůstat ve válce, Mussoliniho sesadili právě po dobytí Sicílie. Takže byla chyba, že neposlali více jednotek do Afriky a nerozdrtili tam Britský vojáky. Pak by mohli mít Němci více problémy jenom s Rusákama a nemuseli by pak posílat nějaké zásoby do Afriky během východního tažení. To je taková jedna chyba. Pak že nechali Brity na chvíli vydechnout. Vždyť Stalin přece nechtěl útočit, diť ani nevěřil správám o přípravě německého útoku na SSSR a před tím, než by útočili na SSSR, tak měli Němci rozdrtit Velkou Británii neustálými nálety na továrny a vojenské základny. Pak přece Britové byli stále silnější a silnější. A když už se nešlo vylodit v Británii, tak měli zničit jejich kolonie. Kdyby byla Británie poražena a Britské ostrovy by ovládli Němci, Amíci by pak přišli o odrazový můstek k útoku na Německo. Navíc kibyby Němci ovládli sever Afriky, mohli by se dostat do Asie a dobýt třeba Indii nebo by mohli získat povolení od Stalina, aby převezli jednotky do Asie a tam mohli zničit britské kolonie a mohli pomoci Japoncům v ovládnutí Asie a mohli by pak útočit na Rusko od jihu nebo z jihovýchodu a třeba s nějakýma divizema Japonců. Další a asi největší osudovou chybou bylo terorizování okupovaného území. Tamto byli takové taktické chyby, kterých se může dopustit každý, ale to vraždění, bombardování civilních měst a vesnic, stavění a posílání do koncentráků, to byla největší chyba Německa a hlavně proto byli poraženi. Rusové by nebyli na Němce tak nasr..., kdyby jim neničili zem a nezabíjeli nevinný lidi. Pak by ani nebyl tak silnej partyzánskej boj a třeba by mohli porazit i partyzány v Jugoslávii. To byla taková největší chyba Německa. A za porážku si můžou sami. |
|
|
|
učitel dějepisu?????? tys asi upad na hlavu ne | |
|
|
giro.c napsal v č. 1202: Tak tos mohl učit radějc ty ne? "paní učitelka tome žádný nemá v tom je ten základní problém" |
|
|
|
hit7run napsal v č. 1206: To si myslím že nevý dost lidí... "nebo u nás byli takový machři, že nevěděli kde probíhal den-D a kdo v něm byl zapojen" |
|
|
|
Fetařina napsal v č. 1203: Mě se taky někdy plete pravá a levá strana, tak klid "To mi připomíná, že jeden můj bývalý spolužák v polovině deváté třídy na mapě nepoznal, kde je sever a jih" |
|
|
|
marseill napíšu ti to sem ještě jenou.........nad Pear Harborem nebyly žádný Zera s pumama. To je skoro kravina. | |
|
|
sorry hit, že neví někdo kdy byl Den D nepovažuji za takou blbost jako nevědět kde je sever a jih nebo západ a východ. | |
|
|
sorry hit, že neví někdo kdy byl Den D nepovažuji za takou blbost jako nevědět kde je sever a jih nebo západ a výcho. | |
|
|
nebo u nás byli takový machři, že nevěděli kde probíhal den-D a kdo v něm byl zapojen | |
|
|
Fetařina napsal v č. 1203: hmm to se často nevidí to je rarita "To mi připomíná, že jeden můj bývalý spolužák v polovině deváté třídy na mapě nepoznal, kde je sever a jih |
|
|
|
Fetařina napsal v č. 1203: Cože? "To mi připomíná, že jeden můj bývalý spolužák v polovině deváté třídy na mapě nepoznal, kde je sever a jih " |
|
|
|
giro.c napsal v č. 1202: To mi připomíná, že jeden můj bývalý spolužák v polovině deváté třídy na mapě nepoznal, kde je sever a jih "paní učitelka tome žádný nemá v tom je ten základní problém" |
|
|
|
paní učitelka tome žádný nemá v tom je ten základní problém | |
|
|
Dzin no ona hlavně neví kde je západ a východ, takže si myslím, že se nespletla | |
|
|
giro.c napsal v č. 1198: Mě teda pí. učitelka říkala, že to bylo k 1 milionu asi za ten celý rok... tak jí vzakaž, aŤ si pročistí mozkové trubky.. "tomasek mě to řikat nemusíš, běž to vysvětlit ji" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Největší chyba Německa 2. sv. v.