Největší chyba Německa 2. sv. v.
|
|
---|---|
Ještě mám takovou otázku. Jak to bylo s tou kapitulací Německa: Byly dvě?Já jsem totiž četl, že první byla v Remeši, ale Stalin se rozzlobil,že se uskutečnila na území obsazené západními Spojenci. Tak nechal ceremoniál znovu provést v Berlíně, je to tak? | |
|
|
Willi Kdyby popravili všechny jeho zvířata , tak by se asi SSSR zhroutil(vláda), nemyslíš? "ak by popravili stalina a jeho zvieratá" |
|
|
|
mbbb pozri si daľšie odpovede....bolo to myslené tak, že zauralské oblasti by nemuseli dobyť ak by popravili stalina a jeho zvieratá.....proste ale je to len na teoretickej rovine je tam to čarovné slovíčko KEBY..... | |
|
|
Ohľadne prípravy Wehrmachtu na zimu sa toho popísalo a narozprávalo veľa. Tvrdenia typu, že hlavným dôvodom bola neexistencia zimnej výstroje, predpoklad ukončenia ťaženia do zimy a iné sú niekedy skresľujúce, nepresné alebo úplne nepravdivé. Rád by som uviedol niektoré z nich na pravú mieru. 1. neexistencia zimnej výstroje Toto tvrdenie je zrejmý nezmysel. Vzniklo zrejme na základe faktu, že sa robila zbierka medzi obyvateľstvom. Treba si uvedomiť, že táto zbierka mala zrejme za cieľ zmobilizovať obyvateľstvo, do tej doby si vcelku v kľude nažívajúcom a vytvoriť u vojakov dojem že má o nich zázemie starosť. Pravou príčinou nebol fyzický nedostatok zimnej výstroje ako takej, ale jej nedostatok v mieste potreby, t.j. na frontovej línii. Kto sa trochu zaujíma o problematiku si iste ľahko spočíta, koľko bolo asi potrebných nákladných automobilov na prevoz 3 mil. kusov zimného oblečenia, tisíce ton zimných olejov a iného materiálu. A to v dobe, keď bol problém doviezť na frontovú líniu dostatok munície a potravín. Myslím, že je jasné, ktoré zásoby dostávali prednosť. 2. ukončenie ťaženia pred zimou Tento predpoklad bol kľúčovým bodom celého plánu Barbarossa. Je jasné, a všetci si to v podstate uvedomovali, že Nemecko nemá dostatočné zdroje a zásoby na vedenie dlhodobej vojny. Preto sa kládol dôraz na rýchlosť operácií a psychologický efekt, ktorý so sebou prinášali takéto operácie na morálku protivníka. Že to nakoniec nevyšlo, je zapríčinené viacerými faktormi, od podcenenia aktuálnej sily armády protivníka a odhodlania pokračovať v boji za každú cenu, odolnosti sovietskeho režimu až po ťažké prírodné podmienky. Každopádne naše hodnotenie sa opiera o znalosť toho ako situácia nakoniec dopadla a nie podľa toho ako sa situácia javila v priebehu roku 1941 a to si treba vždy uvedomovať. |
|
|
|
Willi napsal v č. 2863: no, jistý Raven někde jinde napsal tohle:"ja mám názor taký, že ZSSR alebo Rusko sa nedajú dobyť...jednak to robí tá poloha, rozloha a zima..." som iného názoru. Ja som toho názoru, že by sa Nemcom podarilo dobyť Zvaz ale bolo by to Pyrrhovo víťazstvo a ťažko povedať, či by to Angličania či Američania dokázali využiť.... co ty na to? |
|
|
|
Rixen napsal v č. 2862: Rixen ja mám názor taký, že ZSSR alebo Rusko sa nedajú dobyť...jednak to robí tá poloha, rozloha a zima... "wehrmacht byl připravený na zimu až v době, kdy už vždycky bylo pozdě (Moskva, Stlingrad) V sovětském svazu se podle mě válčit stejně nedalo " |
|
|
|
Willi napsal v č. 2859: wehrmacht byl připravený na zimu až v době, kdy už vždycky bylo pozdě (Moskva, Stlingrad)"Dakujem za vysvetlenie myslel som si opak...ale nwviem prečo... No ale takto? Wermacht nebol pripravený na zimu?? ako to?? nebol dokonalý?? " V sovětském svazu se podle mě válčit stejně nedalo |
|
|
|
Ono je vůbec diskutabilní i jeho připravenost na "mírnou" středoevropskou zimu. Dalo by se říci, že na ní sice měl vybavení a věděl co a jak, ale podle mého zásadní bylo, že s operacemi v zime původně nepočítal. Potom svým vojskům nebyl schopen zajistit ani základní natož přiměřené podmínky přezimování. | |
|
|
WH byl připraven na zimu...ale středoevropskou. Rozhodně ne na -40 až 50°C. | |
|
|
Dakujem za vysvetlenie myslel som si opak...ale nwviem prečo... No ale takto? Wermacht nebol pripravený na zimu?? ako to?? nebol dokonalý?? | |
|
|
Willi: (2853) Naprosto jednoduše. Protože Wehrmacht vedení operací v zimě neplánoval a nemohl tedy ani přednést požadavky na potřeby, které je nutno zajistit v případě zimních bojů. Proto nemohl být na boje v zimě připravený. Vše se potom honilo na poslední chvíli. | |
|
|
Proto taky ruská armáda ráda útočila zrána, kdy byla zamrzlá pojezdová kola, zejména u panterů a tigrů. | |
|
|
Willi napsal v č. 2853: He? To myslíš jako, že když vojáci dostanou zimní uniformy, jsou hned schopni bojovat v zimních podmínkách (a ještě k tomu podmínkách zimy v Rusku?!). Co zimní výcvik, zásobování, odolné zbraně..... (nebo jenom taková prkotina jako latrína, kde ti při tom neumrzne ) "To si nemyslím. Prepáč, ale vojaci ako nemohli byť pripravený? Keby dostali uniformy tak "by to šlo" nie?" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2845: To si nemyslím. Prepáč, ale vojaci ako nemohli byť pripravený? Keby dostali uniformy tak "by to šlo" nie? "To je samozřejmě nesmysl. Vojáci naopak nebyli vůbec připravení. Oni sami předpokládali zhroucení sovětského odporu před příchodem zimy. Házet to opět jen na Hitlera je stejně nepřesné, jako to házet třeba na odboj v řadách Wehrmachtu." |
|
|
|
S tou zimou souhlasím vždyť si vzpomeňte, kdo byl na vojně, jaké přípravy se dělali s technikou před zimním provozem, a přesto pak byl problém při mrazu něco nastartovat, a to byl na všechno klid a čas. Wehrmacht na první zimní válku nebyl připraven, o čemž svědčí letní uniformy vojáků stojících před Moskvou a v zimě v Německu vyhlášená tzv. Winterhilfe - sbírka teplého oblečení. Příprava techniky na zimu to samé - dlouhé zásobovací linie, neustálý tlak wehrmachtu na Rudou armádu - opotřebená technika, zamrzající maziva a pohonné hmoty. Jediné co fungovalo bez problémů byly ruční granáty. A díky "kaprálovi" Hitlerovi, že se pletl generálům do válčení /Mansteina a spol někdy ignoroval/ tak válka dopadla pro nás dobře, takže z našeho pohledu bych ho neštěstím nenazýval. Ovšem z pohledu vojáků obětovaných ve všelijakých kotlích / Stalingrad, Čerkasy, Korsuň, Fallai atd./ byl Hitler hotové neštěstí. |
|
|
|
NUNNY napsal v č. 2846: To bych tak s jistotou neříkal. Protože hodně z Rusů na takovou zimu nebyla připravena, a proto jich taky spoustu umřelo. Ona je totiž zima v civilu a na frontě úplně něco jiného... "Rusáci byli zvyklí na tuhou zimu Ruska." |
|
|
|
Rusáci byli zvyklí na tuhou zimu Ruska.Němci na to nebyli ani zvyklí ani připravení. | |
|
|
Willi napsal v č. 2841: To je samozřejmě nesmysl. Vojáci naopak nebyli vůbec připravení. Oni sami předpokládali zhroucení sovětského odporu před příchodem zimy. Házet to opět jen na Hitlera je stejně nepřesné, jako to házet třeba na odboj v řadách Wehrmachtu. "Vojaci by boli pripravení, ak by včas dostali uniformy, ale Hitlerove vízie a jeho rozkazy nedovoľlovali zásobovaniu doniesť tieto uniformy včas..." |
|
|
|
Willi napsal v č. 2843: A ako to bolo s americkou ? Ona tiež zamŕzala ? "ale Ruské mrazy vydrží len ruská technika" |
|
|
|
NIe ehm...poohonné nemrznúce zmesi, alebo akosa to volá, neboli včas dodané.a neyabiehaj tak daleko ako je Stalingrad...myslím, že nemcom celkom stačila yima 41 nie? Po yime 41 už nejaké tie uniformy boli si myslím, ale Ruské mrazy vydrží len ruská technika...proste...nemci celkovo nemali techniku uspôsobenú na ruskú yimu, aj keď si teraz protirečím.... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Největší chyba Německa 2. sv. v.