Největší chyba Německa 2. sv. v.
|
|
---|---|
Ondraha napsal v č. 2778: 228 divizii? To cislo sa mi zda prehnane. Teda v juni ( cerven ) 1944 bolo na vychodnej fronte 228 nemeckych divizii?! Kolko tych divizii malo plne stavy?"A ve srovnání s východní frontou kde bylo 228 divizí"
Ondraha napsal v č. 2778: Oni vojakov mali dost, lenze tym vojakom chybal vycvik a ich zasobovanie bolo na velmi zlej urovni. "že neměli dostatečný počet vojáků na zastavení vylodění." |
|
|
|
Co se týče vylodění v Normandii, tak největší chyba z německé strany byla ta, že neměli dostatečný počet vojáků na zastavení vylodění. Na západní frontě bylo pouhých 58 divizí, z toho 12 v Normandii. A ve srovnání s východní frontou kde bylo 228 divizí, tak je to ubohý. No a plus teda letectvo(velká chyba) Jedna třetina byla na VF a dvě třetiny byly stáhnuty na obranu říše. No tak pár letadel v Normandii, taky ubohý. | |
|
|
Nemci by mohli vylodenie odrazit jedine vtedy : 1. ak by vedeli presne datum vylodenia, pretoze oni tipovali Normandiu, ale cakali invaziu az v Auguste ( srpen). Ved 6.6.1944 bol aj Rommel na dovolenke. 2. najvacsia chyba bola aj v sposobe velenia na zapade. Udajne vznikali hadky s najvyssim velenim kvoli takym malickostim ( napiriklad sa hadali, ci umiestnit gulomet o 20m vpravo alebo vlavo ). 3. ich HLAVNU obrannu liniu predstavoval Atlanticky val a potom az Zapadny val. Cize ak by Spojenci prerazili nejaku cast Zapadneho valu, prebili by sa Nemeckou hlavnou obrannou liniou. 4. vacsina ich divizii bola nedostatocne vycvicena, pretoze sa museli podielat na stavbe obrany. 5. nemecke zasobovanie bolo totalne ochromene z dovodu znicenia zeleznicnych trati. 6. spojencom hralo do kariet lodne delostrelectvo a nadvlada letectva. Dost pochybujem o ich sanci odrazit invaziu. Ak som nieco napisal zle, prosim opravte ma. |
|
|
|
Pardon, že jsem odbočil z tématu... Zdá se mi že ttrochu podcenili, když se Spojenci vylodili v Normandii a Němci nenasadili všechnu divize okolo jelikož si mysleli že hlavní vlna příjde někde jinde... Vím. možná by to někdo takhle udělal také, ale když si to vemete z obou konců, tak by měli vystaráno (toť můj názor) | |
|
|
Tema Největší chyba Německa 2. sv. v. | |
|
|
já ti ho neberu, ale je v ní popsáno, co si o nich Němci mysleli, a to byl důvod, proč jsem si jí přečet | |
|
|
FRANKIE-15 napsal v č. 2771: říkám jen svůj názor....podle mě ztráta času "Ale když së vžiješ do role každýho toho Rumuna tak to tak není. A zdlouhavá a nudná teda rozhodně není jestli si četl všechny tři díly... " |
|
|
|
Ale když së vžiješ do role každýho toho Rumuna tak to tak není. A zdlouhavá a nudná teda rozhodně není jestli si četl všechny tři díly... | |
|
|
FRANKIE-15 napsal v č. 2769: podle mého názoru to byla "hrozná" kniha.... zdlouhavá a nudná... "Doporučuji knihu " Mlha " od Eusebiu Camilar, tato kniha je z roku 1950 a ukazuje to jak Rumuni s Německou říší táhnou na Rus, a autor ukazuje že válčili jen chudí, zatímco bohatší (statkáři atd.) si seděli doma...Opravdu doporučuji.. " |
|
|
|
Doporučuji knihu " Mlha " od Eusebiu Camilar, tato kniha je z roku 1950 a ukazuje to jak Rumuni s Německou říší táhnou na Rus, a autor ukazuje že válčili jen chudí, zatímco bohatší (statkáři atd.) si seděli doma...Opravdu doporučuji.. Ale Rumuni u Stalingradu měli ztráty jako krává a někteří byli i zajati, což ale z celkového počtu útočníku, moc nebylo... |
|
|
|
Lavockin napsal v č. 2766:
"že osudová chyba Němců byla,když přenechali obě křídla,která kryli Stalingrad rumunské armádě,která se nemohla srovnávat s německou....ostatně už jen jejich morálka byla chatrná. "
ja_62 napsal v č. 2755: A konkrétněji:"kdyby boky německých jednotek u Stalingradu nekryli Rumuni, asi by Hitler nějaké divise uplácal z hlíny? "
pbradler napsal v č. 2757: Důvody proč Rumuni nechtěli nejen padnout, ale ani bojovat za Velkoněmeckou říši jsem zhruba popsal takto
"Toľko zmieňovaná letná ofenzíva na východnej fronte v roku 1942 by bola bez spojeneckých armád naprosto nemysliteľná. Spojenci Nemecka v zložení 2. maďarská armáda, 8. talianska armáda, 3. a 4. rumunská armáda bránili stovky kilometrov fronty a tak umožnili nemeckým jednotkám sústrediť sa v smeroch ich útoku. Keby ich chceli nahradiť vlastnými jednotkami, potrebovali by odhadom najmenej 15 peších divízií, ktoré ale nemali k dispozícií. Ak by ich získali uvolnením dvoch najvypuklejších výbežkov fronty (oblasť Demianska a Rževa) uvolnili by zároveň mohutné sovietske vojská, ktoré sa pokúšali tieto výbežky zničiť pre ofenzívnu činnosť niekde inde. Stručne povedané ak by Nemci posilnili oblasť Stalingradu vlastnými vojskami zo stredného či severného úseku, veľmi pravdepodobne by tieto úseky fronty neudržali."
ja_62 napsal v č. 2755: "Oni, nebo jejich země z vítězství Německa zas tak nic mít nemohli - a řada z nich to věděla." |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 2758: Severní Dobrudžu (z pohledu Bulharska, z pohledu Rumunska jižní část severní Dobrudže). Také jsem si na ni nevzpomněl. Soustředil jsem se na ta území kde tradičním balkánským stylem potlačovali "partyzány". "Nezabrali Bulhaři i kus Rumunska?" |
|
|
|
že osudová chyba Němců byla,když přenechali obě křídla,která kryli Stalingrad rumunské armádě,která se nemohla srovnávat s německou....ostatně už jen jejich morálka byla chatrná. četl jsem,když se na Rumuny začali valit první vlny útočících T-34 zahazovali zbraně a utikali směr Berlín |
|
|
|
Ondraha: No vidíš, sám hovoríš, že počas operácie "Modrá", čo nie je nič iné ako letná ofezíva roku 1942, boli obe rumunské armády potrebné na krytie krídiel nemeckej 6. armády. Potom dosť dobre nechápem čo si chcel v (2761) naznačiť. | |
|
|
Co já vím, tak 3.rumunská armáda chránila levé křídlo německým jednotkám při operaci Modrá. A 4.rumunská armáda chránila pravé křídlo. Sovětská ofenzíva(operace Uran) však tyto křídla smetla. Na 3.rum.armádu zaútočil Donský front (Rokkosovskij) a udělal jí 90% i větší ztráty a stejně zabrat dostala 4.rumunská armáda na jihu. | |
|
|
Ondraha napsal v č. 2761: "Ta měla v roce 90% ztráty, ti už by se na nic nezmohli." Mohol by si to konkretizovať? |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 2760: jo, máš recht, V roce 1939 Rumunsko ztratilo část území ve prospěch Bulharska, Maďarska a SSSR "Něco myslím jo, teď bohužel nemám mapu. Právě že Rumuny obral každý soused..." |
|
|
|
pbradler napsal v č. 2757: Ta měla v roce 90% ztráty, ti už by se na nic nezmohli. "3. a 4. rumunská armáda" |
|
|
|
Něco myslím jo, teď bohužel nemám mapu. Právě že Rumuny obral každý soused... | |
|
|
YAMATO napsal v č. 2758: to snad né, zabrali kus Řecka, kus Rumunska "převzal" SSSR "Nezabrali Bulhaři i kus Rumunska?" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Největší chyba Německa 2. sv. v.