Největší chyba Německa 2. sv. v.
|
|
---|---|
Marek: Jinak to téma se jmenuje "Válečné lodě druhé světové války" | |
|
|
Marek: (761) Tak to jsi špatně hledal, forum ohledně válečných lodí či námořní válce tu určitě někde je... Jinak abych se také připojil potom Prinz Eugen: 22.12.46 potopen v rámci druhého jaderného testu u Bikin (atol Kwadžalein). Admiral Graf Spee: Poškozen v boji s britskými křižníky, 17.12.39 byl vyhozen do povětří vlastní posádkou u Montevidea. Lutzow: 16.4.45 těžce poškozen náletem britských letadel ve Świnoujśćie, ztratil plavbyschopnost, 5.5.45 ho definitivně potopila vlastní posádka. Scharnhorst: 26.12.44 se v Bitvě u Severního mysu střetla s bitevní lodí Duke of York, 4 křižníky a 8 torpédoborci. Po značném počtu zásahu děly (asi 30 salv baterie 356mm Duke of York a množství zásahů děla střední ráže) a 11-13 torpédy se potopila. Gneisenau: V roce 42 byla zahájena její modernizace, která ale nebyla do konce války dokončena. 27.3.45 byla potopena Němci v Gdyni ve snaze zablokovat vjezd do přístavu. Bismarck: 26.5.41 byl poškozen náletem britských palubních letadel a následující den, 27.5.41, se potopila po dělostřeleckém souboji s britskými bitevními loděmi King George V a Rodney a 2 těžkých křižníků. Přímou příčinou potopení bylo pravděpodobně otevření Kingstonových záklopek. Tirpitz: 22.9.43 byla vážně poškozena útokem britských miniponorek na kotvišti v Altenfjordu. Oprava trvala půl roku, po ní jen částečné obnovení plavbyschopnosti. 15.9.44 byla napaden těžkými bombardéry RAF a zasažena jednou šestitunovou pumou. Po provizorní opravě odplula do Tromsö, kde byla 12.11.44 zasažena dvěmi šestitunovými pumami a potopena. Já jsem totiž chtěl napsat stručný souhrný článek pro frontu jak dopadly za WW2 jednotlivé bitevní lodě, ale nějak jsem to nedotáhl do konce. |
|
|
|
karaya tady se stěma loďma protrhne pytel.........nedávno jsem poslal eglimu O potopení Repulse a Prince of Wales | |
|
|
Marek pokud bys chtěl něco bližšího k Graf Spee mohl bych něco splodit na mail, ale tady by to zbytečně zabíralo místo. | |
|
|
Marek napsal v č. 775: "Netušil jsem, že připravuješ článek" To netušil nikdo (když se nepočítá Algy ) A ještě zkus www.bismarck-class.dk je to naprosto perfektní stránka... |
|
|
|
giro.c (773) : Ale to právě můžeš . O ty detaily také jde. karaya1 (769) : Díky za odkaz. Netušil jsem, že připravuješ článek. To bych samozřejmě s tou otázkou počkal . |
|
|
|
čet hrad díky za doplnění o těch dalších jsem si nebyl jistej nebo nevěděl o jejich osudu | |
|
|
pbradler nechtěl jsem ho zatěžkávat takovými detaily | |
|
|
FUJ06 napsal v č. 770: Text už je v podstatě hotový, zbývá "jenom" ověřit data, čísla, hodnosti, vyznamenání etc. A ještě to musí projít Algyho korekturou... "Tak to se těším, kdy to tak bude ???" |
|
|
|
cet.Hrad: Souhlas, po odstrelovani sov. vojsk na Baltu odplul spolu s lehkym kriznikem Nuerenberg do Kodane, kde byl zajat Brity. V roce 1946 predan americanum. A ti ho pak testovali na Bikinach a Kwajaleinu..... | |
|
|
karaya1: Tak to se těším, kdy to tak bude ??? | |
|
|
Marek napsal v č. 761: "Tirpitz" Když si ještě chvíli počkáš, v mém článku to bude docela podrobně rozepsáno... Ale třeba zkus www.german-navy.de/kriegsmarine/ships |
|
|
|
guano: Prinz Eugen byla myslím jediná větší hladinová bojová jednotka, která se dočkala konce války relativně bez poškození,ne? | |
|
|
Prinz Eugen : Znicen pri pokusnem atomovem vybuchu v lete 1946 v atolu Bikiny.... (jinak byl v kvetnu 1945 zajat brity v Kodani) |
|
|
|
Děkuji pánové. A Prinz Eugen ? Ten tu zmíněn není, nebyl by taky nějaký přibližný údaj ? | |
|
|
Len na upresnenie: Graf Spee bol potopený vlastnou posádkou 17.12.1939 v ústí La Platy. Tirpitz potopily dva zásahy 6t bômb (tall boy) 12.11.1944 u Tromsö |
|
|
|
Admiral Hipper: 3.dubna 1945 potopen bombami v doku v Kielu Admiral Scheer: 10.dubna 1945 tamtéž a stejně Lützow: 16.dubna 1945 u Swiewmünde po leteckém útoku Gneisenau: 27.února 1942 zasažena bombou, kvůli opravám už se do bojů nezapojila a v březnu byla potopena Němci ve vjezdu do Gotenhavenu |
|
|
|
scharnhorst: 26.12.1943 u Severního mysu tirpiz: potopen v Kaalfjordu, miniponorky ho pouze silně poškodily, potopily ho až nálety Lancasterů s 6tunovými bombami (to se zeptej třeba Algyho) |
|
|
|
Marek Graf Spee byl potopen u La Platy v roce 1940, respektive sama posádka ho potopila hned po opuštění Montevidea Lutzow byl nasazen naposled v bitvě v Barentsově moři v roce 42 Tirpitz byl potopen v roce 1944 náletem RAF a žabími muži Bismarc byl potopen v květnu 1941 Snad jsem se nikde neupsal v datech.u zbylejch si nejsem jistej. |
|
|
|
Nenašel jsem tu žádné odpovídající téma, tak dávám svůj dotaz sem. Mohli byste mi prosím alespoň ve zkratce popsat, jak dopadli ( kdy a kde ) : Admiral Graf Spee, Lutzow, Tirpitz, Bismarck, Gneisenau, Prinz Eugen, Scharnhorst. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Největší chyba Německa 2. sv. v.