Těžké tanky 2. světové války
|
|
---|---|
Algernom (304): "??? Myslíš si snad, že žádné Němce (včetně „hrdinů“ z SS) nikdy nikdo nepřekvapil při obědě, snídani nebo večeři, případně že „nadlidé“ byli na 100% ve střehu 24 hodin denně..? Řekl bych že je jedno, zda-li tomu říkáš „čaj o páté“, „oběd“, či jakkoliv jinak. Myslíš si snad, že „nadlidé“ nespali, nejedli, neodpočívali, nedělali bobky (pardon), ale zato byli pořád ve střehu a připraveni k bojové akci..?" ??? To som nepochopil. Nikde som nepísal nič o nadľuďoch, ani o tom, že podobné prípady sa nestávali aj Nemcom (stávali a bolo ich oveľa viac). Snažíš sa ma obviniť zo zastávania tebou zmienených faktov? |
|
|
|
Curahee: Zástupcem velitele roty byl npor. Lom, ale i ten padl. Jinak pro pořádek 2. rotě velel npor. Kudlič a 3. npor. Janko. | |
|
|
Ondík:Je to možné,ale tato "rota" v průběhu této akce už Jaroše neměla,jak jistě víš padl u kostela.Tato historka se odehrála po jeho smrti. | |
|
|
curahee napsal v č. 311: Já furt jen šťourám, ale rota to určitě nebyla, Sochor u Sokolova velel četě samopalníků. Velitelem 1. roty byl npor. Otakar Jaroš . "např.při bojích o Sokolovo,zautočila rota ppor.Sochora na vesnici,kde se jednotka Němců zrovna připravovala k večeři,po dost lehkém vytlačení Němců z osady přišel vojákům 1.čs.polního praporu německý gulášek k chuti." |
|
|
|
curahee: Takže se Říše chovala podle svého hesla, že Češi jsou její občani a starala se jim o proviant. | |
|
|
Algernon napsal v č. 306: Algy má pravdu,např.při bojích o Sokolovo,zautočila rota ppor.Sochora na vesnici,kde se jednotka Němců zrovna připravovala k večeři,po dost lehkém vytlačení Němců z osady přišel vojákům 1.čs.polního praporu německý gulášek k chuti. " A nebo snad chceš říct, že se nikdy nikomu jinýmu " |
|
|
|
Tam mohli být amíci rádi, že je překvapili, jinak by byly škody zřejmě horší. Ale to patří do jiného tématu... | |
|
|
Předpokladem takového "klepecu" je faktor překvapení. Samozřejmě se to stávalo všem, ale tento příklad je jedním z neznámějších. | |
|
|
Algy, to chce klid. Prostě Míša měl to štěstí, že je při této pauze nachytal. Musíš uznat sám, že od Anglánů to bylo velmi, velmi lehkovážné rozhodnutí. | |
|
|
Nemetko: Spracoval som to z avi do mpg. Je to presne na jedno CD do mojej zbierky. Ináč celý serial Tanks ma 10 dielov. Uz ich mám tiez v archive. S tým umiestnením na FTP nemám absolutne ziadne skusenosti a na taký velky subor mam pomerne pomalé pripojenie. |
|
|
|
John napsal v č. 300: John ak poskytnem diskovy priestor si schopny urobit upload na FTP? "Celý diel mám natočený na HDD." |
|
|
|
Mimochodom páni, je pekné, ako sa ma všetci snažíte presvedčiť, že zničenie normálneho vozidla tankom je počas vojny úplne normálne, ale tvrdil som niekedy opak? Že takýto čin je porušením bojových pravidiel či snáď konvencii o ľudských právach, alebo niečo podobné? Omyl, netvrdil. | |
|
|
Zrovna dnes o 10.00 dávali na Discovery x-tú reprízu dielu seriálu Tanky - Esá. Celý bol venovaný Wittmannovi. Ožívením boli vcelku slušné animácie priebehu boja v Villers-Bocage. Celý diel mám natočený na HDD. |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 294: Navíc když je ten voják s PIATem pod palbou a polovina z jeho jednotky je na onom světě (to mu moc na nervech nepřidá) "Myslím to tak,že je ťažké zasiahnuť aj nepohyblivý cvičný terč a nie to ešte manévrujúci tank.Nemám až také presné informácie(vzdialenosť z ktorej Wittmann palbu začal atd)aby som mohol posúdiť či bolo možné ho zničiť PIATom...Ale asi tam velkú úlohu zohral moment prekvapenia." |
|
|
|
BRUNNER: Ad diskusia v Online okne: Moje zdroje (Chris Bishop: SS: Peklo na západní frontě) hovoria o 4th County. Zrejme majú pravdu, ponevadž o 4th County hovorí aj táto stránka: www.panzerace.net/main/normandy.asp?page=2 |
|
|
|
Slová "malá skupina" som použil, pretože neskôr sa k Wittmanovi pripojili ďalšie 3 Tigre a 1 Panzer IV. Ale máš pravdu, útok zahájil osamote. | |
|
|
V počiatočnej fáze ich Wittman ostreľoval zo vzdialenosti 80 metrov. Nie som však veľký odborník na dĺžky možné na presný zásah tanku, takže budeme musieť počkať na niekoho iného, napr. pbradlera. | |
|
|
BRUNNER: "Wittmann ich zaskočil počas prestávky v pochode." Ďalší z dôvodov tak rýchleho víťazstva. Mimochodom, prípadov v ktorých Briti doplatili na to, že si dali prestávku na čaj a neodpustili si tento "rituál" uprostred bojiska boli desiatky. Žiaden z nich sa však neniesol vo Wittmanovom štýle malej skupiny proti početnému nepriateľovi takže opäť podotýkam, že nemám v úmysle znížovať Michaelovú odvahu! "Ďalšia otázka je s čím na neho mali vybehnúť." Myslíš to tak, že v radách 4th County of London Yeomanry sa nenachádzali maníci s Piatmi? |
|
|
|
BRUNNER: To je síce pravda, ale vo Wittmanovom prípade ide len o slávnu téoriu "What if" alebo "Co by kdyby". Totiž, britské strelecké a protitankové družstvá disponovali odvahou, ale ak sa v tých vozidlách nachádzali, prečo žiaden z tých maníkov na Wittmana nevybehol? |
|
|
|
Lipton napsal v č. 288:
"Nikde som nenapísal, že ten boj bol "polívčíčkou"!"
Lipton napsal v č. 286: "Pretože nerovný súboj medzi Tigrami a nebojovými vozidlami BOL súčasťou tejto tankovej epizódy. " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Těžké tanky 2. světové války