Těžké tanky 2. světové války
|
|
---|---|
curahee napsal v č. 244: sa musel pekne oháňať aby si ich nepustil na kožu. Podľa toho čo som čítal tak strieľali všetkými troma guľometmi na všetko čo sa pohlo (a na ciele, na ktoré nebolo treba míňať kanónovú muníciu). "Jde o to,že transportéry jsou pěchoty plné,tudíž..." |
|
|
|
pbradler:Jde o to,že transportéry jsou pěchoty plné,tudíž... | |
|
|
Podľa popisu sa pri Villers-Bocage nachádzalo aj mnoho pechoty. A na vyradenie tanku stačil aj odvážny maník s PIAT-om alebo bazookou. | |
|
|
BRUNNER napsal v č. 240: "Asi Ti uniklo,že epizody vo Villers-Bocage sa zúčastnili aj tanky Sherman Firefly,ktoré mali potenciál Tigra ohroziť" Lipton:Je známou věcí,že Wittmann při provádění své akce dosti manévroval,přejížděl z místa na místo,a měnil střelecké pozice.To asi kvůli Brencarrirům,že? |
|
|
|
Ještě jedna stránka týkající se M. Wittmanna : www.panzerace.net/ |
|
|
|
Marek: Woll bol s Wittmanom už pri Kursku, kde sa výrazne zadosťučinil na zničení 30 tankov, 28 protitankových kanónov a dvoch delostreleckých batérii.
Marek napsal v č. 236: Samozrejme. Ja som narážal len na fakt, že zničiť napr. transportné vozidlo (ktorý nemôže tank nijako ohroziť) zvládne aj neskúsená osádka (pokiaľ využije terén a onen Bren nestihne uniknúť), nielen Wittman. "Myslím, že pokud to situace dovolí a nejsou nablízku jiné důležitější cíle, vede se palba na všechno co může nepříteli způsobit ztráty." |
|
|
|
Takové "skóre" jakého Wittmann dosáhl, to není jen jeho práce. Za to stejně tak vděčí celé své osádce a hlavně střelci. O to se hodně zasloužil Balthasar Woll. To přiznává i sám Wittmann. Lipton : Myslím, že pokud to situace dovolí a nejsou nablízku jiné důležitější cíle, vede se palba na všechno co může nepříteli způsobit ztráty. |
|
|
|
Môj názor na Wittmanov výkon v Normandii: Myslím si, že jeho čin je v mnohých prípadoch označovaný za „neuveriteľný“ jedine z toho dôvodu, že ide o čin na západnej fronte „ojedinelý“. 4. County of London Yeomary a 1. prápor streleckej brigády 7. obrnenej divízie pripravil o nasledujúce počty: 19 tankov, 14 polopásových vozidiel a nákladiakov a 14 nosičov ľahkých guľometov (Brencarriers). Vyradiť väčší počet nebojových vozidiel (napr. Brencarrier) dokáže neskúsená osádka so základným výcvikom, nie len veteráni bitky pri Kursku ako napr. Wittman, Woll, Berger, Kirschner a Pollman. Zhrnutie: Wittmanov čin netreba preceňovať ani podcenovať. |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 230: Dodnes mám v paměti barevnou fotku (dost známou),kde velitel,asi pěšího družstva v hodnosti četaře,stojí se svými muži.Na uniformě má železný kříž první i druhé třídy,a u krku Rytířský kříž,taky dost neobvyklé! "Ano ano(zle som v 224 formuloval) u poddôstojníka nie celkom bežné" |
|
|
|
DuGalle napsal v č. 226: To souhlasí. "A mám takový dojem, že ten kříž měl už jako střelec," |
|
|
|
Tohle se udává o Wittmannovi na achtungpanzer.com : www.achtungpanzer.com/gen3.htm |
|
|
|
Nebyly by nějaké podrobnosti o nasazení a personálním obsazení sSSPz.Abt. 102 ( třeba Hauptsturmführer Endemann ) ? | |
|
|
Mimochodem "majitelem" té 007 byl samotný Westernhagen... | |
|
|
BRUNNER napsal v č. 224: "Pre zaujímavost:Balthasar Woll(Wittmannov strelec počas jeho posobenia na Východnej fronte) sa stal,ako velitel tanku taktiež Tankovým esom a nositelom Rytierskeho kríža." To byl Wittmannovo střelec i na západě, seděl s ním v té 205. Pak ho poslali na léčbu do lazaretu a Wittmann odjel do posledního boje s jinou posádkou. A mám takový dojem, že ten kříž měl už jako střelec, což bylo dost výjimečné. Každopádně souhlasím, že pak dostal svůj vlastní tank... |
|
|
|
A tyhle panáčky znáte ? www.achtungpanzer.com/gen10.htm |
|
|
|
Tank s číslem 205 byl ten, o který přišel během toho svého slavného boje ve Villers-Bocage. Do další bitvy mu byl zapůjčen tank z velitelství praporu a to bohužel i s celou posádkou. Jeho tank to opravdu nebyl... | |
|
|
DuGalle (175) : Měl bych k tomu drobnou poznámku. Za jisté to pokládat nemůžu, ale podle jednoho zdroje měl mít červené číslo 205 jako Obersturmführer a velitel druhé roty v červnu 1944. Číslo 007 měl mít údajně jako velitel celého praporu s hodností Hauptsturmführer a to až v srpnu. |
|
|
|
Ten Firefly pálil z velice malé vzdálenosti, takže to do Tigra prošlo jak po másle. Wittmann netušil, že tam je schovaný Firefly a ten ho v rámci klasického boje s Tigery zase nechal přijet co nejblíže. Ten zásah holt byl tak něšťastný, že odpálil vezenou zásobu munice uvnitř... | |
|
|
palba 17librovky "z vrchu" a spredu, takze prerazili strop a trafili municny sklad... v tom pripade otazka, preco by tam wittman liezol, ked videl niekolko firefly z vyskovou prevahou? | |
|
|
aha dik |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Těžké tanky 2. světové války