Těžké tanky 2. světové války
|
|
---|---|
Dzin napsala v č. 709: 1. tankový sbor nemél v sestavé žádný plik těžkých tanků, jen klasické tankové a mechanizované brigády a připojeny dva klasické tankové pluky, o kterých jsem již psal v 711. "A v rámci onoho 1. tankového sboru měly být nasazeny tanky IS-1 a 2, které zničil Carius?" |
|
|
|
Johny napsal v č. 716: Nic nového pod sluncem, dokonce běloruská forma PST dělá model KV-122 v měřítku 1/72 už asi 4 roky... . Vznikly v doslova pár kusech. "Navíc jsem dnes viděl fotku tanku KV s věží IS-2 což dělá věc ještě zajímavější" |
|
|
|
curahee napsal v č. 717: V knize "Tanky KV" z řady "Vydavatelstvo Mylitaryczne" "Ukaž,pošli,popiš!" |
|
|
|
Navíc jsem dnes viděl fotku tanku KV s věží IS-2 což dělá věc ještě zajímavější
A čo z toho má plynúť ? |
|
|
|
Johny napsal v č. 716: Ukaž,pošli,popiš! "Navíc jsem dnes viděl fotku tanku KV s věží IS-2" |
|
|
|
Ondík napsal v č. 715: "Ale mohu Tě uklidnit, našel jsem tři pluky IS u 1. Pobaltského v červenci." Mně uklidňovat celkem nemusíš. Navíc jsem dnes viděl fotku tanku KV s věží IS-2 což dělá věc ještě zajímavější |
|
|
|
Johny: Ale mohu Tě uklidnit, našel jsem tři pluky IS u 1. Pobaltského v červenci. Potíž je jen v tom, že dva podporovaly 51. armádu, ale v úplně jiném směru než D. /Jeglava/ a poslední zasáhl do boje až 26. července. | |
|
|
Johny napsal v č. 708: Je tam někde uvedeno, měl-li tento sbor ve výzbroji IS? "Dále je na str. 180 zmínka o tom, že v červenci došlo v rámci činosti 1 a 2 pobaltského frontu k "tvrdým bojům mezi sovětským 1.tankovým sborem !! a Tigery z sPzAbt.502, které podporovaly německou 7.tankovou divizi." |
|
|
|
Johny napsal v č. 708: 105. samostatný tankové pluk byl částí 7. sam. tank. brig. těžkých tanků (104., 105 a 106 pluk), která do boje zasáhla v lednu 1945. Co se týká Lalaka a comp. vydali tuto kompilaci /nepřinesli v podstatě nic nového/ a tím skončili. Knihu mám v polském originále Nemecka broň pancerna 1939-45 a její úroveň je bídná, jakož i úroveň fotek, mapek atd. České vydání je alespoň graficky trochu lepší. Rozhodně existují důvěryhodnéjší zdroje. "Kniha Ocelová lavina (D.Jedrzejewski , Z.Lalak) str. 162,163 popisuje při operaci Bagration podpůrný útok 1.pobalstkého frontu , konkr. 92.armádního zboru podporovaného tanky IS-2 ze 105. samostatného tankového pluku severně od města Vitebsk směrem podél řeky Dviny na Rigu ." |
|
|
|
Johny napsal v č. 702: Pracuju na tom, pokud ale byly zařazeny u jiného frontu, pak je beru jako od D. dostatečně vzdálené a budu udávat pouze nepř. 1. UF atd..Pokud byly poblíž "žhavé oblasti", pak se na ně podíváme podrobněji. Stačí ? "Pak samozřejmě dohledat přesnou pozici všech tanků IS 22 července 44, což mi přijde naprosto nereálné." |
|
|
|
Johny napsal v č. 701: U Dünaburgu přichází v úvahu zřejmě 43. a 44. tankový pluk, viz paměti gen. Bagramjana. "Pro mně by byl důkaz např. identifikace ruské jednotky, která tam byla a potvrzení, že nebyla vyzbrojena těžkými tanky, případně paměti účastníka této události z ruské strany" |
|
|
|
Johny napsal v č. 702: V současné době je v ruské literatuře jeho jméno normálně uváděno a mé zdroje o IS-1/2 jsou vždy novější než Tebou citované. "Nebyl by to jediný případ. Viz třeba případ gen. Pavlova, který byl po porážce popraven a kompletně vymazán z historie rudé armá" |
|
|
|
Johny: (708) A v rámci onoho 1. tankového sboru měly být nasazeny tanky IS-1 a 2, které zničil Carius? | |
|
|
Ondík napsal v č. 696: "Takže co se týká Bagrationu, v období červen a červenec opravdu 1. pobaltský neměl tanky IS, protože ty působily na hlavním Běloruském směru (však je to také Běloruská útočná operace)," Kniha Ocelová lavina (D.Jedrzejewski , Z.Lalak) str. 162,163 popisuje při operaci Bagration podpůrný útok 1.pobalstkého frontu , konkr. 92.armádního zboru podporovaného tanky IS-2 ze 105. samostatného tankového pluku severně od města Vitebsk směrem podél řeky Dviny na Rigu . Dále je na str. 180 zmínka o tom, že v červenci došlo v rámci činosti 1 a 2 pobaltského frontu k "tvrdým bojům mezi sovětským 1.tankovým sborem !! a Tigery z sPzAbt.502, které podporovaly německou 7.tankovou divizi. |
|
|
|
Johny: (702) "Navíc jak spolehlivé jsou informace ze kterých autoři čerpají? Ve státě, kde se z fotek "vymazávali" různí provinilci je docela možné, že se celá neúspěšná jednotka prostě vymaže. Nebyl by to jediný případ. Viz třeba případ gen. Pavlova, který byl po porážce popraven a kompletně vymazán z historie rudé armády." Jak jsi nyní sám dokázal, ono vymazání není nezvratné a konečné. Takovéto přepisování dějin se týká obvykle masy obyvatelstva, ale ne samotných archivů. Úplně stejně by jsi mohl napadt německé archivy a zdroje, což ale evidentně neděláš. Vem třeba, že podobné retuše dělali nacisté v případě Holocaustu a přesto si o tom pečlivé záznami. Podobně i stalinské čistky jsou v archivech dobře zdokumentovány. Problémi jsou hlavně s nalezením odpovídajících informací, protože v rámci utajování, mohli být tyto informace přemisťovány a ukládány do jiných složek. A to neberu v potaz že ikdyž víš co a kde máš hledat a ono to tam opravdu je, tak i tak je to velmi náročný úkol danou informaci jmenovitě najít. |
|
|
|
A není to třeba tím, že nikdo ještě neměl snahu tenhle případ rozebrat podle průkazných zdrojů? Normálním lidem je to jedno, naci mají svého Wittmanna a o Cariusovi nikdy neslyšeli atd | |
|
|
Johny napsal v č. 704: Ono taká vyložená nepravda bola napríklad aj mnou spomínané potopenie Ark Royal, ktorému si sa taktne vyhol... "To si nedovedu představit. Ono zase napsat vyloženou nepravdu není tak jednoduché. Každá událost je podrobena kritice, především ty nejzajímavější - jeden důkaz je i naše diskuze zde." |
|
|
|
SK napsal v č. 703: "Čo ak taký účastník eexistuje z jednuduchécho důvodu, že sa tá udolosť neodohrala?" To si nedovedu představit. Ono zase napsat vyloženou nepravdu není tak jednoduché. Každá událost je podrobena kritice, především ty nejzajímavější - jeden důkaz je i naše diskuze zde. Klasický případ je polemika s Weidingerem kvůli jeho pamětem. Nakonec byl spochybněn jeho výklad údálostí ve Francii a byl usvědčen ze lži ohledně rozkazu na vypálení oné známé vesnice. Nicméně nikdo nikdy nespochybnil jeho popisy bojových událostí a různých vítězství. To že tihle autoři budou trochu ohýbat pravdu v případě zločinů a jejich motivů je pochopitelné, nicméně ke zpochybnění popsaných bojových úspěchů je třeba dle mého názoru více důkazů a ne jenom pocit. |
|
|
|
Johny napsal v č. 701: Čo ak taký účastník neexistuje z jednuduchécho důvodu, že sa tá udolosť neodohrala?
"případně paměti účastníka této události z ruské strany."
Johny napsal v č. 701: Zaujmavé, že v tomto prípade si taký náročný na dôkazy ale v prípade Cariusa ti stačia jeho pamäti a propagandistická tlač... "Pro mně by byl důkaz např. identifikace ruské jednotky, která tam byla a potvrzení, že nebyla vyzbrojena těžkými tanky" |
|
|
|
Ondík: Pak samozřejmě dohledat přesnou pozici všech tanků IS 22 července 44, což mi přijde naprosto nereálné. Navíc jak spolehlivé jsou informace ze kterých autoři čerpají? Ve státě, kde se z fotek "vymazávali" různí provinilci je docela možné, že se celá neúspěšná jednotka prostě vymaže. Nebyl by to jediný případ. Viz třeba případ gen. Pavlova, který byl po porážce popraven a kompletně vymazán z historie rudé armády. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Těžké tanky 2. světové války