Těžké tanky 2. světové války
|
|
---|---|
Samozřejmě, že je používali v boji, ale v porovnání s "vlastní" tankovou technikou tvořili nepatrnou součást. A bylo to celkem logické, hlavně díky logistice, kterou měl Izrael daleko lépe propracovanou, což bylo jedním z jeho klíčů k vítězství. | |
|
|
Dzin, Yamato: Izrael využil sice první 3 tanky T-55 v operaci Raviv - obojživelné opereci přes suezský kanál v roce 69 právě za účelem zmatení nepřítele. Zároveň ale ukořistil několik stovek tanků T-54/55 které prošly modernizací (zejména výměnou pohoné jednotky a kanónu) a jako tanky Tiran 4 (100mm) a Tiran 5 (105mm) byly zařazeny v počtu několik set do výzbroje IDF kde setrvaly až do 80tých let. Tanky se výrazně uplatnily v Jom Kippur na egyptské frontě. | |
|
|
Čo viete o používaní nemeckých tankov Sýrskymi vojskami? | |
|
|
YAMATO: To je ale zase o něčem jiném, tanky T-62 a 55(54) měli Izraelci ve výzbroji hlavně proto, aby se mohli vydávat za Araby a plnit speciální mise. Jedině z podvozků T-55 později udělali obrněné transportéry. DG: Já bych řekl hlavně v roly OT. |
|
|
|
Jasně, a proto tu techniku následně používali vesměs v roli tahačů Být na tom trochu pravdy, tak Izraelci nemuseli koupit jediný tank, jelikož by je kompletně vyzbrojily sousední země... | |
|
|
DG: Nadruhou stranu, co je mi známo, tal Izraelci nehodnotili obvykle jako špatnou techniku, kterou používali Arabové, ale spíše výcvik jejich posádek. | |
|
|
Tak to už bohužel netuším, každopádně to ale považuji za klasickou kachnu. Už jenom když si představím tu epickou bitvu, jakou by dozajista při podobné účasti musela být a nikoho, kdo by to byl zdokumentoval... I IS-3 má svoje slabá místa, schválně se na něj příště koukni v Lešanech. IS-3 má klasicky dost blbě odkrytý prostor mezi střechou korby a spodkem čela věže - tam to koupit, tak muselo být veselo. Izraelci si s nima taktéž pohrávali a těžko proti nim mohli nasadit silnější kanón než 90mm klasiku. Ne všechno co se zdá nezničitelné takové opravdu je... |
|
|
|
to DG: To jsem netušil, kde jsi na to narazil??? Pokud by to byla pravda tak by mě docela zajímalůo za jakých to bylo taktických podmínek, protože při klasickém souboji "čelo na čelo" by musel být JP těsně u jska a ještě by musel mít podkaliberní munici aby ho prostřelil. |
|
|
|
Cituji sám sebe "Žádný z tanků IS-3 pravděpodobně nebyl během 2.sv.v. nasazen. Existuje pouze nepodložená zvěst o souboji tanků IS-3 s německými Jagdpanthery. V tomto boji měl být ztracen jeden Jagdpanther a tři tanky IS-3." |
|
|
|
Osobně mo nevěřím tomu, že Rusové stihli nasadit, byť jen zkušebně, nějaké JS-3. Pokud by však přeci jen nějaké trojky byly nasazeny, bylo by dnes velmi zajímavé číst německá hlášení o jejich střetu... Přeci jen nebylo moc tanků co by v roce 1945 odolaly Paku 43. | |
|
|
Eraser: Ono záleží, co se tam tvrdí. Jestli to, že IS-3 tam byly, tak to bude s největší pravděpodobností pravda (já osobně to také uvádím ). Problém je co tam dělaly. Jestly byly jako normální bojová jednotka, na vojskových zkouškách nebo jako záloha. Ono je ostatně i možné, že by mohly být nasazeny v rámci vojskové zkoušky i v Evropě. Samozřejmě v počtech řádově kusů. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1159: Dosť ma to štve, že v jednom članku v časopise sa to tvrdí ako keby to bola neotrasiteľná pravda. Môj osobný pocit je že Japonci živú IS - 3 nevideli "Holt si budeme muset počkat, jestli se něco nového neobjeví. Nebo odjet do Ruska a zapátrat v sovětských archivech. " |
|
|
|
Eraser: (1153) To je problém. Pokud je mi známo, zatím se neobjevil nevyvratitelný důkaz, že IS-3 byl opravdu v Mandžudsku bojově nasazen. Existuje sice pár fotografií IS-3, které jsou vydávané za bojové operace v mandžudsku, ale chybí k tomu bližší informace. Nadruhou stranu, ani není možno stoprocentně říci, že tam nasazen nebyl. Holt si budeme muset počkat, jestli se něco nového neobjeví. Nebo odjet do Ruska a zapátrat v sovětských archivech. |
|
|
|
tak vám budu teda věřit A nevíš jak Porcheho Tiger skončil??? |
|
|
|
Zkus si schválně najít cokoliv o existenci sPzJgAbt 503, pak ti snad bude jasné, že by ses měl zamřit na jiný zdroj informací. Brunner hat recht |
|
|
|
Jeden z nich se však později dočkal o něco důstojnější služby, když byl jako velitelské vozidlo přidělen ke štábu oddílu těžkých stíhačů tanků sPzJgAbt 503.
|
|
|
|
s největší pravděpodobností nebyl tenhle tank nikdy nasazen do boje na straně SSSR a jestli jo ,tak hodně malý počet. | |
|
|
IS - 3 vraj bol nasadený v 2. svetovej vojne ale až proti japoncom. Neviete koľko ich bolo nasadených a či to bolo bojové nasadenie ( myslim či boli aj v 1. línii )? | |
|
|
dik,eště by mě zajímal počet Tigerů nasazených v operaci Probuzení jara . A jak skončil Porsheho Tiger,vim akorát že bojoval jako velitelské vozidlo u 503.PzJgAbt na Ukrajině |
|
|
|
zajímalo by mě kolik Tigerů 1 se dočkalo obrany Berlina? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Těžké tanky 2. světové války