Těžké tanky 2. světové války
|
|
---|---|
![]() |
Tak sem našel že Československo zakoupilo v r.1950 2ks tanku IS-3, ty byly podrobeny zkouškám a další se už neobjednali...důvody byly nejspíš ekonomicko/politického rázu,ale to už jen moje spekulace.![]() |
|
|
Pokud by JS-3 stihl vystřelit si v WW II tak by o nejlepším tanku války nebylo pochyb. Čelně byl prakticky nezranitelný (při zkouškách se granát z PaK 43 odrážel už od 100m). Pershing, aby měl šanci na úspěch, musel použít podkaliberní munici (nedostatková) a i pak nené jisté zda by dokázal čelo ohrozit. Je však nepochybné, že celkově byl podstatně dokonalejší konstrukcí. |
|
|
|
![]() |
Fuky: Chybí. Alespoň to ale vypadá jako by to bylo schválně a zachovávalo to provozní atmosféru. |
|
|
![]() |
mbbb napsal v č. 1242: Jo tank je to pěknej,hlavně věž a přední šípovitá část tanku "IS 3 i IS 2 se mi dizajnově moc líběj. Docela by mne zajímalo, proč jsme je tehdy nezavedli do armády. Z ekonomických důvodů třeba?" ![]() Také by mne zajímalo proč nebyl zaveden do armády. |
|
|
![]() |
Nechybí té potvoře pravý blatník vepředu? |
|
|
![]() |
Streso napsal v č. 1241: IS 3 i IS 2 se mi dizajnově moc líběj. Docela by mne zajímalo, proč jsme IS 3 tehdy nezavedli do armády. Z ekonomických důvodů třeba? "Lešany 2005 - Tankový den IS-3 " |
|
|
![]() |
Tak tady máte toho macka ![]() Lešany 2005 - Tankový den IS-3 |
|
|
![]() |
hellko: Na památníku ne, ale jeden je vystaven jako exponát v Lešanech. Dokonce ho poslední dobou i trochu zrenovovali, takže už nevypadá tak omšele a zrezle (alespoň co jsem ho viděl naposledy). |
|
|
![]() |
česko-slovensky IS3![]() Ja len viem, že v 1950 bol jeden zaslaný k nám, ale prečo nebol zradený do výzbroje už neviem ![]() Aj poľsko dostalo dve IS3 na skúšky, vyhodnotenia a inštruktáž. Premyšľalo sa o jeho výrobe a zaradení do výzbroje, ale neskôr sa to zavrhlo. |
|
|
![]() |
Georgy napsal v č. 1219: A ja niake IS 3 aj na niakom pametniku v bivalom Ceskoslovensku? "v 1950 bol zaslaný aj do československa. Teraz ho môžeme vydieť na pametníkoch " |
|
|
![]() |
Hornisse napsal v č. 1235: aha, a z jakého důvodu byl odmítnut? "Že jeden IS3 byl u nás zkoušen ale nakonec bylo rozhodnuto, že nebude tento typ zaveden do výzbroje...." |
|
|
![]() |
mbbb napsal v č. 1234: Že jeden IS3 byl u nás zkoušen ale nakonec bylo rozhodnuto, že nebude tento typ zaveden do výzbroje.... "co tím myslíš?" |
|
|
![]() |
YAMATO napsal v č. 1233: co tím myslíš? "U nás jen jeden.." |
|
|
![]() |
Na "zastrašení" Japonců nebyly IS-3 vůbec nutné...neměli nic srovnatelného ani s T-34/76... U nás jen jeden...plány na zavedení rychle padly. |
|
|
![]() |
Georgy napsal v č. 1229: A ako je to s pouzitim IS 3 v ceskoslovenskej armade? "Ale posledné záznami čo som videl siahaju do 70. rokov kedy 3 IS boly ukoristené izraelom a zaradnené do výzbroje" |
|
|
![]() |
Dzin napsala v č. 1230: No veď tak som to myslel "Tedy aby jsme byli přesní, tak stalo se že... " ![]()
Dzin napsala v č. 1230: Možno tam doviezly par kusov aby japončíkov zastrašili "Ale on se tam objevil. Jediné, co není stoprocentně jisté je, či se zúčastnil bojových akcí. " ![]() |
|
|
![]() |
Georgy: (1226) Tedy aby jsme byli přesní, tak stalo se že... ![]() Jak psal YAMATO, zase tak strašné to nebylo. (1227) Ale on se tam objevil. Jediné, co není stoprocentně jisté je, či se zúčastnil bojových akcí. S největší pravděpodobností ano. Potom už je jen pochybnost, zda se dostal do boje. |
|
|
![]() |
Dosť ťažká otázka. IS3 slúž, kde sa dalo a preto je možné že na ňom jazdia Korejci aj do dnes ![]() Ale posledné záznami čo som videl siahaju do 70. rokov kedy 3 IS boly ukoristené izraelom a zaradnené do výzbroje. Ďalej sa už nespomína ![]() |
|
|
![]() |
A jak dlouho po válce IS-3 vůbec sloužil ? |
|
|
![]() |
Dzin napsala v č. 1224: Takto, treba brať do úvahy kde a ako sa IS3 dostal do Berlína na prehliadku, či bol pridelený k nejakej divízií a podobne veci súvisiace s jeho nasadením na západný front. Potom môžeme diskutovať o to či sa zúčastnil bojou."Co se týká IS 3, řekněme, že existuje jakási, takási šance, že mohl být nasazen do bojů v Evropě, ale je to velmi nepravděpodobné až hraničící s jistotou, že nebyl." Čo sa týka o Mandžusku, pochybujem že sa tam objavil. Rusi si boli istý svojím výťazstvom proti Japonsku a preto by bolo zbytočné tam posielať nové ťažké tanky ako IS3. Brali aj do úvahy ťažký terén a aj to, že japonske tanky stali za ... (môj názor, ale kto vie) |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Těžké tanky 2. světové války