Stíhače tanků, samohybná děla…

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
751-780 z 1227
<< 23 24 25 26 27 28 29 >>
Po
SK 3.10.2004 15:03 - č. 869
SK
Eagle napsal v č. 867:
"Jo. vrch věže není opancéřovaný, ale to je proto aby měla posádka lepší přehled. Jde mi o to že M36 je schopen vydržet zásah tanku, ale Marder III asi ne."
V porovnaní s M36 by ani Hetzer v tom pancierovaní neobstál a bol by len kúsok pred Marderom III. Inak ani tá M36 nie je nejako zvlášť pancierovaná...
Čo ak u Mardera sa tiež požadoval lepší prehľad posádky o bojisku a preto je kanón vybavený v podstate "len" štítom?
Eagle napsal v č. 867:
"Postav marder do bojiště a pěchota ti ho za pár minut vyřadí. A postav tam Hetzer, vydrží rozhodně déle."
A na toto si ako prišiel? Práve si myslím, že v Marderovi má posádka väčší prehľad o bojisku. Síce je menej chránená ale asi by z neho mali väčšiu šancu spozorovať skôr nepriateľa ako z Hetzeru.

Navyše k stíhaču tankov by sa tá nepriateľská pechota ani nemala priblížiť...
Eagle 3.10.2004 15:04 - č. 870
Eagle
Dzin napsala v č. 868:
(867)"Jo. vrch věže není opancéřovaný, ale to je proto aby měla posádka lepší přehled. Jde mi o to že M36 je schopen vydržet zásah tanku, ale Marder III asi ne.""
Co je ?
Eagle 3.10.2004 15:07 - č. 871
Eagle
SK napsal v č. 869:
"A na toto si ako prišiel? Práve si myslím, že v Marderovi má posádka väčší prehľad o bojisku. Síce je menej chránená ale asi by z neho mali väčšiu šancu spozorovať skôr nepriateľa ako z Hetzeru."
Jenže Mardera oddělá pěchota ( nedílná součást každého bojiště ).
SK napsal v č. 869:
"V porovnaní s M36 by ani Hetzer v tom pancierovaní neobstál a bol by len kúsok pred Marderom III. Inak ani tá M36 nie je nejako zvlášť pancierovaná..."
Já jsem si vždycky myslel že M36 má ze předu silný pancíř.
Eagle 3.10.2004 15:07 - č. 872
Eagle
SK napsal v č. 869:
"Navyše k stíhaču tankov by sa tá nepriateľská pechota ani nemala priblížiť..."
Bohužel jenom by.
SK 3.10.2004 15:10 - č. 873
SK
Eagle napsal v č. 871:
"Jenže Mardera oddělá pěchota ( nedílná součást každého bojiště )."
A ako? A Hetzera tá pechota neoddelá?
Eagle napsal v č. 871:
"Já jsem si vždycky myslel že M36 má ze předu silný pancíř."
No z predu síce má o niečo silnejší ako Marder/Hetzer, ale z boku a zozadu sú na tom v podstate skoro rovnako...a na obrnený cieľ nestrieľaš len z predu...
SK 3.10.2004 15:11 - č. 874
SK
Eagle napsal v č. 872:
"Bohužel jenom by."
Ak sa priblíži, tak asi sa na obranu použijú guľomety a ručné zbrane posádky na odrazenie útoku. Pancier Mardera je schopný odolať paľbe ručných zbraní pechoty a proti Bazookam nemá šanu ani pancier Hetzera...
Eagle 3.10.2004 15:12 - č. 875
Eagle
SK napsal v č. 873:
"A ako?"
Samopalem. Posádku.
SK napsal v č. 873:
"A Hetzera tá pechota neoddelá?"
Né tak rychle. A musí k tomu mít lepší podmínky než ke zničení marderu.
SK 3.10.2004 15:14 - č. 876
SK
Eagle napsal v č. 875:
"Samopalem. Posádku."
A ako ich asi sejmeš keď budú za šítom?
obrazek

Eagle napsal v č. 875:
"Né tak rychle. A musí k tomu mít lepší podmínky než ke zničení marderu."
Hej a aké?
Eagle 3.10.2004 15:14 - č. 877
Eagle
SK napsal v č. 874:
"Ak sa priblíži, tak asi sa na obranu použijú guľomety a ručné zbrane posádky na odrazenie útoku. Pancier Mardera je schopný odolať paľbe ručných zbraní pechoty a proti Bazookam nemá šanu ani pancier Hetzera..."
Myslím že pěchotní družstvo může marder vyřídit naprosto bez problémů, ale na zničení hetzera potřebuje alespoň nějakou protitankovou zbraň (bazooka ...). Marder prakticky nemůže projet třeba jen hloupou ulicí obsazenou pěchotou, kdežto Hetzer jo.
Dzin 3.10.2004 15:15 - č. 878
Dzin Eagle: (870) Jen jsem nevěřil vlastním očím.
Eagle 3.10.2004 15:15 - č. 879
Eagle
SK napsal v č. 876:
"A ako ich asi sejmeš keď budú za šítom? "
Třeba granátem.
SK napsal v č. 876:
"Hej a aké?"
Např tu Bazooku.
SK 3.10.2004 15:18 - č. 880
SK
Eagle napsal v č. 877:
"Myslím že pěchotní družstvo může marder vyřídit naprosto bez problémů, ale na zničení hetzera potřebuje alespoň nějakou protitankovou zbraň (bazooka ...). Marder prakticky nemůže projet třeba jen hloupou ulicí obsazenou pěchotou, kdežto Hetzer jo."
myslíš, že tá pechota nebude vybavená protitankovými zbraňami? Nemusí mať zrovna Bazuky (napr. protitankové granáty, magnetické míny a pod.).
Inak podľa tohto by aj napr. M36 bola v boji s pechotou menej odolná ako Hetzer, že?
Dzin 3.10.2004 15:19 - č. 881
Dzin Než se to tu zase rozvine na nějakou neplodnou debatu, která by byla vhodnější spíše v online okně, tak Marder je díky neuzavřenému bojovému prostoru zranitelnější jak pěchotou, tak polním dělostřelectvem, než stroje s úplným pancéřováním. Nejde třeba ani o to, že bych kropil Němce samopalem, ale jsou velmi zranitelní proti granátů a pod., které pěšáci po tankách kupodivu docela často házejí.
SK 3.10.2004 15:21 - č. 882
SK
Eagle napsal v č. 879:
"Třeba granátem."
A keď budú mať nad štítom pletivo? To občas mali, práve z dôvodu možného ohrozenia granátmi...
Eagle napsal v č. 879:
"Např tu Bazooku."
Alebo magnetickú mínu, protitankový granát, protitankovú pušku a pod. teda celkom bežné veci používané pechotou. Všetky tieto sú schopné ohroziť rovnako Mardera ako aj Hetzera...
SK 3.10.2004 15:22 - č. 883
SK
Dzin napsala v č. 881:
" Než se to tu zase rozvine na nějakou neplodnou debatu, která by byla vhodnější spíše v online okně, tak Marder je díky neuzavřenému bojovému prostoru zranitelnější jak pěchotou, tak polním dělostřelectvem, než stroje s úplným pancéřováním. Nejde třeba ani o to, že bych kropil Němce samopalem, ale jsou velmi zranitelní proti granátů a pod., které pěšáci po tankách kupodivu docela často házejí."
Ano, posádka Marderu je zraniteľnejšia črepinami granátov a pod. Ale rovnako sú na tom aj iné stíhače tankov aj o kategóriu ťahšiu...
Eagle 3.10.2004 15:24 - č. 884
Eagle
SK napsal v č. 880:
"Inak podľa tohto by aj napr. M36 bola v boji s pechotou menej odolná ako Hetzer, že?"

O něco.
SK napsal v č. 880:
"myslíš, že tá pechota nebude vybavená protitankovými zbraňami?"

Nemusí a dost často taky není.

Každopádně budu na bojišti raději zavřenej v Hetzru než abych čučel z Marderu americkýmu vojákovi přímo do hlavně jeho M1.

Myslím si že Hetzera řadí víš než Marder jeho pancéřování.
Dzin 3.10.2004 15:25 - č. 885
Dzin SK: (883) Takže tvůj původní odmítaví postoj o větší zranitelnosti Marderu a podobných konstrukcí pěchotou, je tedy zažehnán a uznáváš toto jako fakt?
Dzin 3.10.2004 15:27 - č. 886
Dzin Eagle: Ještě jsi stále neupřesnil, jak jsi myslel "Jo. vrch věže není opancéřovaný, ale to je proto aby měla posádka lepší přehled. Jde mi o to že M36 je schopen vydržet zásah tanku, ale Marder III asi ne."
SK 3.10.2004 15:29 - č. 887
SK
Eagle napsal v č. 884:
"Každopádně budu na bojišti raději zavřenej v Hetzru než abych čučel z Marderu americkýmu vojákovi přímo do hlavně jeho M1."
Ja tiež.
Eagle napsal v č. 884:
"Myslím si že Hetzera řadí víš než Marder jeho pancéřování."
A M36 zase to pancierovanie ho radí o kategóriu nižšie? Inak skús si porovnať (už som to tu robil pred x príspevkami) pancierovanie bežných stredných stíhačov tankov...V tej kategórií by na tom Hetzer bol najhorší...Mal by priemernú hlavnú výzbroj a rovnako jeho hmotnosť by ho radila k ľahkým...
Ak by mal byť Hetzer stredný stíhač tankov, tak potom by v tej kategórií výrazne vyčnieval z radu a nedosahoval by bežnú úroveň stredného stíhača tanku v dobe jeho vzniku (1944)...
Eagle 3.10.2004 15:30 - č. 888
Eagle
SK napsal v č. 882:
"A keď budú mať nad štítom pletivo? To občas mali, práve z dôvodu možného ohrozenia granátmi..."

Jde mi o to že Mardera může zničit voják jen s třeba s puškou ( nepíšu že by ho byl schopen zničit třeba i ostřelovač...).

Myslím si že Marder byl jen takové lehké řešení nedostatku stíhačů. A že jeho operační využití je zúženo právě kvůli nutnosti ho chránit před sebemenším kontaktem s pěchotou.
SK 3.10.2004 15:31 - č. 889
SK
Dzin napsala v č. 885:
"Takže tvůj původní odmítaví postoj o větší zranitelnosti Marderu a podobných konstrukcí pěchotou, je tedy zažehnán a uznáváš toto jako fakt?"
Jasne že je viac zraniteľný, ale voči paľbe ručných zbraní sú na tom podobne (ak nerátam extrémny prípad prejazdu ulicami mesta obsadenú nepriateľskou pechotou ).
Eagle 3.10.2004 15:33 - č. 890
Eagle
SK napsal v č. 887:
"Ak by mal byť Hetzer stredný stíhač tankov, tak potom by v tej kategórií výrazne vyčnieval z radu a nedosahoval by bežnú úroveň stredného stíhača tanku v dobe jeho vzniku (1944)..."
Protože si myslím že Hetzer je o dost lepší než marder III, ale ty si myslíš že je horší než střední stíhače, navrhuji zavést novou kategorii - "Hetzer" (celopancéřované samohybné dělo).
SK 3.10.2004 15:34 - č. 891
SK
Eagle napsal v č. 888:
"Jde mi o to že Mardera může zničit voják jen s třeba s puškou ( nepíšu že by ho byl schopen zničit třeba i ostřelovač...)."
Hej a kde ho teda chceš trafiť aby si ho zničil? Môžeš postupne vyradiť posádku ak sa nebude kryť, ale na zničenie ti asi bežná puška nebude stačiť (ak nebudeš z nej odpaľovať granáty...).
Eagle napsal v č. 888:
"Myslím si že Marder byl jen takové lehké řešení nedostatku stíhačů. "
To bol Hetzer vo svojej dobe tiež. Tiež bol "nôdzovým" riešením nedostatku stíhačov tankov. Keby malo Nemecko výrobné kapacity tak by sa iste nezaoberali s nejakým Hetuerom, ale by masovo vyrábali napr. Jagdpanthery...
Eagle 3.10.2004 15:36 - č. 892
Eagle
SK napsal v č. 891:
"Hej a kde ho teda chceš trafiť aby si ho zničil? Môžeš postupne vyradiť posádku ak sa nebude kryť, ale na zničenie ti asi bežná puška nebude stačiť (ak nebudeš z nej odpaľovať granáty...)."
Sorry. Asi jsem použil nesprávné slovo nechci říct zničit ale vyřadit z boje. Posádka se klidně krýt může, ale v té chvíli bude asi dost těžko plnit svůj účel.
SK 3.10.2004 15:39 - č. 893
SK
Eagle napsal v č. 890:
"Protože si myslím že Hetzer je o dost lepší než marder III navrhuji, ale ty si myslíš že je horší než střední stíhače, zavést novou kategorii - "Hetzer" (celopancéřované samohybné dělo)."
Vo svojej dobe vzniku Hetzer nedosahoval na kategóriu stredných stíhačov. V dobe vzniku Hetzera boli k dispozícií stredné stíhače tankov(útočné delá) ako Jagdpanther, SU-85/100, M36. A preto Hetzera radím k ľahkým stíhačom tankov.
Stíhače tankov sa počas vojny vyvíjali rovnako ako tanky...napr. Panther by bol na začiatku vojny jednoznačne ťažkým tankom. Postupne sa však výkony u jednotlivých kategórií zvyšovali - rástla hmotnosť, pancierovanie, rozmery...
SK 3.10.2004 15:40 - č. 894
SK
Eagle napsal v č. 892:
"Sorry. Asi jsem použil nesprávné slovo nechci říct zničit ale vyřadit z boje. Posádka se klidně krýt může, ale v té chvíli bude asi dost těžko plnit svůj účel."
No ak sa nebude kryť posádka Hetzeru tak ju tou puškou vyradíš tiež...
Eagle 3.10.2004 15:43 - č. 895
Eagle
SK napsal v č. 893:
"Vo svojej dobe vzniku Hetzer nedosahoval na kategóriu stredných stíhačov. V dobe vzniku Hetzera boli k dispozícií stredné stíhače tankov(útočné delá) ako Jagdpanther, SU-85/100, M36. A preto Hetzera radím k ľahkým stíhačom tankov. "
Já ho taky řadím k lehkým stíhačům (oproti Jagdpantheru...), ale nechci do stejné kategorie zařadit Mardera. Jde mi o to že těch kategorií je málo. Pokud něco hodnotíš musíš mít nějaký pevný bod podle kterého se orientuješ. Šlo mi o to že pokud tím pevným bodem je Jagdpanther tak je Hetzer lehký, ale pokud je tím bodem Marder tak Hetzer je (podle mě) o skupinu víš.
Eagle 3.10.2004 15:45 - č. 896
Eagle
SK napsal v č. 894:
"No ak sa nebude kryť posádka Hetzeru tak ju tou puškou vyradíš tiež..."
Jenže posádku u mardera vyřadíš i když se kryje ( stačí se dostat na nějakých 100m zezadu a střílet), kdežto u hetzra to bude o dost těžší. Musíš se dostat do jeho bezprostřední blízkosti, a to si rozmyslíš když po tobě bude střílet kulomet.
SK 3.10.2004 16:01 - č. 897
SK
Eagle napsal v č. 895:
"Já ho taky řadím k lehkým stíhačům (oproti Jagdpantheru...), ale nechci do stejné kategorie zařadit Mardera. Jde mi o to že těch kategorií je málo. Pokud něco hodnotíš musíš mít nějaký pevný bod podle kterého se orientuješ. Šlo mi o to že pokud tím pevným bodem je Jagdpanther tak je Hetzer lehký, ale pokud je tím bodem Marder tak Hetzer je (podle mě) o skupinu víš."

Ide o to, že v dobe svojho vzniku stáli proti sebe

1942/43:
ľahký: Marder, SU-76
stredný: StuG 40, M10

1944:
ľahký: Hetzer, M18 Hellcat, Archer
stredný: Jagdpanther, Panzer IV/70, SU-85, SU-100, Achilles, M36,
ťažký: Jagdtiger, ISU-122

ide o to, že čo by sa v roku 1940 dostalo do kategórie stredných stíhačov nemuselo sa do tej kategórie dostať aj v 1944. Vývoj jednotlivých druhov šiel dopredu a hranice kategórií sa taktiež posúvali dopredu...
Preto môžem Mardera a Hetzera radiť do rovnakej kategórie rovkako ako sa radí do rovnakej kategórie Pz.III a Panther (stredné tanky). v dobe svojho vzniku mal Pz III parametre stredného tanku ale počas vojny sa hranica tejto kategórie posunula tak, že sa tam zaradil podstatne ťahší tank Panther. Proste vývoj kategórí išiel ruka v ruke s vývojom techniky...
Eagle 3.10.2004 16:07 - č. 898
Eagle Viz 895. To je jediná věc o kterou mi jde (neřadit Marder do skupiny s Hetzerem) jinak s tvým 897 samozřejmě souhlasím.
751-780 z 1227
<< 23 24 25 26 27 28 29 >>
Po