Moje oblíbená střelná zbraň
|
|
---|---|
Dzin napsala v č. 88: 58-cka ma maximalny dostrel 2800 m a smrtiaci ucinok je na celej dlzke drahy strely. "Učitel nám řikal, že se zde testují 58 na maximální dostřel. Z toho usuzuji, že to je 800 metrů, ale jistě to nevím. " |
|
|
|
Dzin napsala v č. 87: " jsem s ní stejně střílel lépe, než s 58, resp. s M16 jsem se trefil a s 58 ne... Ona není zase nějak nepřesná" To souhlasí. Hlavně jestli jsi měl 58 použitou přímo se skladu . Jinak náboj 223 a 7,62x39 se nedá vůbec srovnat. Energie je na 200m podobná ale balistika u 7,62x39 je přímo strašná. |
|
|
|
Reno napsal v č. 86: Jseš si jistej, že to byla M-16tka? Ta totiž není určena jako odstřelovací puška, nicméně na této bázi se dělá přehršel různých zbraní na různé náboje. Se zbytkem souhlas. Dnes je jako odstřelovací náboj brán především 308W a nebo .50 Browning. "Jednou jsem byl na závodech odstřelovačů, kde měl nějakej fanatik M-16 s optikou. Rozptyl stál za to... A to jsem se díval jen na terče z 300 metrů. Na tyhle a vyšší vzdálenosti "frčí" jednoduše .308 Win, 7,62 x 54R, 8 x 57 JS, či starej dobrej 30-06 Spr., tu a tam něco jako .300 Win Mag a podobně. Některé zbraně na .223 Rem dokážou být přesné ještě na těch 300 metrů, ale pak..." |
|
|
|
Reno Dzin: Ikdyž 223 Rem má na dlouhé vzdálenosti díky lehčí střele lepší balistiku než 308 a nebo 30-06 je použitelný díky nízké dopadové energii pouze tak na max. 200m. Na 800m (když to přeženu) by se už od tebe odrážela. Používá se jako vynikající náboj na škodnou (Varmint). | |
|
|
Reno napsal v č. 83: Když jsem "bohatý" neznamená, že nebudu šetřit. Víš kolik to při roční spotřebě US Army ušetří? Kolik třeba F-16 navíc se může koupit? "Tak o tom bych v případě USA, kde na výzbroji nikdy nešetřili, dost pochyboval" |
|
|
|
Reno: Tak jsem nad tím přemýšlel, nedali mi Tvé přízpěvky , a 100 procentně nevím, jestli to bylo na 800 metrů. Učitel nám řikal, že se zde testují 58 na maximální dostřel. Z toho usuzuji, že to je 800 metrů, ale jistě to nevím. Každopádně to byla ale dost velká vzdálenost. Defakto jsem ale s 58 nic netrefil, až s M-16 s přibližovadlem a buď to byl kolimátor, nebo laser. zaměřovač, tak dokonale si to už nepamatuj... | |
|
|
Reno: Na škole. :o) Standartni vpřed běžící figura. Mě prostě moc nejde střílet, resp. mířit, s puškama apod., ale s tou M-16 asi nebyl pánbůh doma... :o)) Možná to ale bylo tím, že jsme na ní měli přimontovný přídavný zaměřovač. A nebudu tu rozebírat spotřebu munice a soustředím se na fakt, že jsem se trefil. Ale při standartní střelecké úloze AČR (tam je ten terč nejdál (kulometné hnízdo) myslím 150 nebo 200m?) jsem s ní stejně střílel lépe, než s 58, resp. s M16 jsem se trefil a s 58 ne... Ona není zase nějak nepřesná. Ale s klasickou odstřelovačkou (počítá se AUG?) jsem zatím nestřílel, tak nemohu soudit. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 84: Whow, kde je ta 800-metrová střelnice? Jestli ses trefoval s M-16 na 800 metrů, tak seš zatracenej klikař. Jak velkej byl ten terč? Do 800 metrů byla za přesnou (ještě šlo s zasáhovat cíl o velikosti lidského hrudníku) považována například německá Mauser 98k a s tou se ohledně přesnosti nemůže M-16 vůbec srovnávat. Jednou jsem byl na závodech odstřelovačů, kde měl nějakej fanatik M-16 s optikou. Rozptyl stál za to... A to jsem se díval jen na terče z 300 metrů. Na tyhle a vyšší vzdálenosti "frčí" jednoduše .308 Win, 7,62 x 54R, 8 x 57 JS, či starej dobrej 30-06 Spr., tu a tam něco jako .300 Win Mag a podobně. Některé zbraně na .223 Rem dokážou být přesné ještě na těch 300 metrů, ale pak... "když jsme to porovnávali s 58, tak na 800m jsem se trefoval s M16 a s 58 ani zásah..." |
|
|
|
Reno: Mimochodem, k tomu podkalibernímu, autor spíše neví, co píše. Ale mě šlo o to, že jsem viděl podkaliberní munici 5.45x39 a zajímali mě informace o její případné verzi pro 5.56... | |
|
|
Reno: tak jsem to myslel, ale ve chvíli, kdy je vyčistěná, resp. není zasr..á jak zákon káže, to s ní není tak zlé... To druhé není úplně pravda. Co jsme měřili (počítali), on nemá takovou průbojnost, ale není to s ním tak špatné, jak se uvádí. např. tvrzení, že se vychýlí, když zavadí o list, či větvičku, není presné. Podle mě dobře to shrnul kamarád, když prohlásil že "(Sa vz.)58 střílím skrz hájek s tenčími stromky, jako by se nechumelilo, ale M16 ten kmínek prostě nezvládne." Jinak, když jsme to porovnávali s 58, tak na 800m jsem se trefoval s M16 a s 58 ani zásah... |
|
|
|
Milo napsal v č. 74: "Ten náboj je malokaliberný, ale určite nie podkaliberný " Jo, máš pravdu. Označení "podkaliberní" je nesprávné, přesto je toto označení v souvislosti s nábojem .223 Rem občas používáno. Autoři tím zřejmě mysleli něco jako: "Menší než standardní vojenské kalibry 7 - 8 mm, čili podkaliberní."
Dzin napsala v č. 81: "Ale M16 je také spolehlivá (nechtěl jsi spíše napsat, že M14 nevyžaduje takovou údržbu?) a přesná. A dokonce bych řekl, že i přesnější..." Funkce M-16 je značně citlivá na znečištění. A ke znečištění zbraně v bojovém nasazení dochází velice často. Proto je M-16 v takové situaci považována za nespolehlivou. Vojáci US Army a USMC to dohánějí zvýšenou péčí o zbraň za každých okolností. Pokud ale není možné "zahnojenou" M-16 vyčistit, tak... Co se týká přesnosti M-16, ta není horší díky zbrani, ale díky použitému náboji. Ten je na delší vzdálenosti značně nepřesný a navíc, jak zde zmínil již Johny, je velmi náchylný ke změně směru při zavadění o sebemenší překážku.
Johny napsal v č. 80: Tak o tom bych v případě USA, kde na výzbroji nikdy nešetřili, dost pochyboval. Ale tu nižší nesenou hmotnost bych ti uznal... Jinak "správný" americký náboj musí zvládnout zastřelit komunistu za každých podmínek a zároveň převrátit za ním stojící ruský tank na bok... "Důvod k přechodu na 223 Remington nebyl nějaké zlepšení ovladatelnosti či destruktivnosti ale pouze a jenom důvod ekonomický. " |
|
|
|
Reno: Mimochodem "podkaliberní náboj 5,56 x 45", mohli by jsi poněkud doplnit informace? | |
|
|
Reno: (71) Ale M16 je také spolehlivá (nechtěl jsi spíše napsat, že M14 nevyžaduje takovou údržbu?) a přesná. A dokonce bych řekl, že i přesnější... | |
|
|
Reno napsal(a) v č. 71: "Že byla ve Vietnamu M-14 rychle nahrazena novou M-16 je způsobeno tím, že je M-14 díky silnému náboji (velký zpětný ráz) značně neohrabaná v boji na krátké a střední vzdálenosti a to zejména při střelbě dávkami. Použitý náboj 7,62 x 51 NATO je sice o něco slabší, než 30.06 Springfield, ale pořád se svým výkonem blíží standardnímu puškovému náboji z WWII. Proto byly později do výzbroje zavedeny zbraně na podkaliberní náboj 5,56 x 45 (neboli .223 Rem), které jsou mnohem lépe ovladatelné a použitá munice (i přes některé nevýhody) má na kratší vzdálenosti mnohem destruktivnější účinek." Náboj 7,62x51 - neboli "normálně" 308 Winchester je pouze velice nepatrně slabší než 30 06 Springfield neboť je jeho vylepšení (zmenšení a zlevnění). Důvod k přechodu na 223 Remington nebyl nějaké zlepšení ovladatelnosti či destruktivnosti ale pouze a jenom důvod ekonomický. Při obrovské spotřebě munice je rozdíl každého "centu" a gramu na náboji znát, menší rozměry dovolí armádní logistice lepší zásobování a spolu s nižší váhou to ocení i voják v poli. Nižší váha kulky 223 Rem se pak dohání vyšší rychlostí což na jedné straně způsobuje "hydrošok efekt" ale zároveň obrovskou náchylnost na změnu směru při nárazu na stéblo trávy a pod. Každý kdo musel tahat třeba ten těžký krám 58 s plně naládovanou sumkou na vzdálenost větší než 1km ocení 223 Rem a M16tku . Na druhou stranu žádný lovec nedá dopustit na 30 06 a odstřelovač šáhne jen po 308 Win. |
|
|
|
fuj,wolf33,lipton: Vadi mi najma to, ze uz nik nepolozi zivot za vlast, ale najma za peniaze. | |
|
|
iandrej, WOLF33: Súhlas. | |
|
|
iandrej... zadna valka neni dobra ale iandrej tim myslel to co skoncilo s druhou svetovou... souboj ohromnych armad souboj dobra a jasneho zla... valka plna "hrdinu" a zloduchu... valka opredena tajemstvim ... valka kde se ve vzduchu bojovalo... valka kdy slo o kazdou malickost... v tom si myslim ze byla druha svetova posledni a nejzajimavejsi... takze slovo nepaci by spis melo nahradit slovo nazaujima | |
|
|
iandrej:A jaká válka by se ti líbila???Buďme rádi,že jsme žádnou nezažili.Ale jestli to myslíš jenom čistě z historického pohledu tak to s tebou souhlasím.Ale aspoň,že dostali rozum a nehrozí z AB. | |
|
|
FUJ06: Podla mna sa znizi potreba profesionalneho vojaka. Vojny bude vyhravat technika. Uz nebudu ziadne hrdinstva, technika bude strielat sama. To uz nebude ono. Taka vojna sa mi nepaci. | |
|
|
Reno napsal(a) v č. 71: Ten náboj je malokaliberný, ale určite nie podkaliberný (aspoň nie v dobe svojho vzniku). "Proto byly později do výzbroje zavedeny zbraně na podkaliberní náboj 5,56 x 45 (neboli .223 Rem), které jsou mnohem lépe ovladatelné a použitá munice (i přes některé nevýhody) má na kratší vzdálenosti mnohem destruktivnější účinek." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Výzbroj a vybavení
- > Moje oblíbená střelná zbraň