Židé a jejich život dějinami, hlavně za 2.sv.v. a vznik státu Izrael
|
|
---|---|
Na co bylo to naopak? | |
|
|
...promiň | |
|
|
Jěště toto a dost: většinou se do řečí okolo politiky zapletu, protože mě něco vyprovokuje. Příklad? Třeba někteří zde (nebudu jmenovat) jsou de fakto schopni omlouvat zločiny komunismu tím, že v jádru to bylo myšleno dobře, že jde o deformace krásné myšlenky a pod. Čili ve smyslu "Stalinové přicházejí a odcházejí, ale stát dělníků a rolníků zůstává". Titíž lidé pak demagogicky udělají z nacistů pravici, protože to se omluvit "dobrým jádrem" už vůbec nedá a "hlásit se k nim" jako zvrácené formě levice se jim nechce (což chápu). A zároveň tím získají pěkné střelivo pro palbu na pravici obecně. A to jsou věci, které mě prostě vytočí! | |
|
|
ach ta politika, ještěže ji nerozumim....., to abych do ní šel | |
|
|
Ježiš, Algy, když ti ta politika tak vadí, tak diskuze, kde je, ignoruj. A máš to! Ale prostě že nelze v mnoha diskuzích politiku ignorovat, a tím nic neuděláš. "Měly jsme se v 38 bránit?"...převážně politika!, "Židé..."...politika!, "Největší chyba Německa v WW II"...politika!, "Sudetoněmecká otázka"...politika na n tou!... ...mám pokračovat? Řekni mi, jak můžeš toto debatovat, aniž by tam byla politika? |
|
|
|
algernon: Bohužel v tvém případě nejde o faktografickou diskuzi ale o nesmyslné slovíčkaření které spíše připomíná krácení dlouhé chvíle než diskuzi. Díky antipatii chceš být v kontrastu za každou cenu, což někdy znamená, že si protiřečíš. PS. Jelikož nemáš rád diskuzi o politice, nehodlám s tebou probírat ani "útok na anhaltské nádraží" neb je to vlastně politická debata. Doporučuji zůstat u diskuzí týkajících parního stroje, tomu rozumíš a evedintně tě to baví. |
|
|
|
Von Clausewitz onehdy plácnul "válka je pokračování politiky jinými prostředky". Tedy tento web je skrz naskrz politický. | |
|
|
IMHO podle mě politika prostě souvisí prakticky se vším (jsou-li vůbec vyjjímky) a s válkou (tedy i Fronta) zcela jistě. Například toto téma s vyloučením politiky může být pak rovnou smazáno...a velká část dalších. Nevím, zda bylo to prosazování určitého směru myšleno na mě, ale pokud ano, tak takhle: nevadí mi vlastně žádný směr, pokud není antidemokratický. Čili mi určitě vadí bolševismus, komunismus, fašismus, nacismus...a je jedno, zda jde o levicové či pravicové směry. |
|
|
|
Algernon: Můžeš ale všem vysvětlit, když tě ta politika tak hrozně nebaví, proč téměř každý druhý tvůj příspěvek je o politice? Viz sáhodlouhé debaty jestli Turecko do EU či ne. Tady se až na tebe o politice nikdo nebavil. Trochu mně to připomíná ten fór, jak jedou dvě báby v tramvaji a jedna říká: "paní to to zase včera v televizi vysílali prasárny viďte" načež druhá odvětí, "máte pravdu, je to hrozný, musela jsem na to koukat dvě hodiny". |
|
|
|
Není tvoje antipatie k politice až přehnaná? Politika je ve všem a těžko ji lze ignorovat. | |
|
|
Já mám to štěstí, že se považuji spíš za Žida, než Čecha. A proto můžu s hrdostí sledovat, co Izrael dokázal. Nemyslím, že by vymývání mozků mělo u hodnocení Izraele zas tak takový vliv. Horší je vliv "módního" a stupidního antiamerikanismu. Nu a Izrael je spojenec USA... Jinak "běžný čech", "průměrný občan" atd., to je i pro mě záhada... |
|
|
|
Johny napsal v č. 416: "Přesně je to vidět když se sleduje historický vývoj názorů na Izrael a židy vůbec. Od stotožnění mezi oběma národy mezi válkami a krátce po válce až po dnešní názor běžného čecha, který se spíše zařazuje mezi palestince než židy. Sice v tom hraje roli samozřejmě 40 let vymývání mozků o sionistech ale stejně mně z mysli nesejde názor, že to něco má společné se sebevědomím národa a zařazením samasebe mezi spíše bité, utlačované a neschopné odporu." holt asi nejsem běžnej Čech |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 415: "Nemyslím, že by zrovna Židé měli důvod se před někým ospravedlňovat...zato valná většina ostatních národů má za ty cca 2000 let až moc másla na hlavě." Máš recht
YAMATO napsal v č. 415: "Nás nevyjímaje!" U nás je to bohužel dost často spíše něco jako zhrzený obdiv. Na rozdíl od nás čechů se totiž tento menší národ postavil obrovské přesile na odpor a zvítězil i přez ztráty a navíc si přísně chrání svoji nezávislost i proti svým spojencům - což je pro nás představa téměř nestravitelná. Přesně je to vidět když se sleduje historický vývoj názorů na Izrael a židy vůbec. Od stotožnění mezi oběma národy mezi válkami a krátce po válce až po dnešní názor běžného čecha, který se spíše zařazuje mezi palestince než židy. Sice v tom hraje roli samozřejmě 40 let vymývání mozků o sionistech ale stejně mně z mysli nesejde názor, že to něco má společné se sebevědomím národa a zařazením samasebe mezi spíše bité, utlačované a neschopné odporu. |
|
|
|
Nemyslím, že by zrovna Židé měli důvod se před někým ospravedlňovat...zato valná většina ostatních národů má za ty cca 2000 let až moc másla na hlavě. Nás nevyjímaje! |
|
|
|
Algernon napsal v č. 406: "A co rok 1948 a vznik Izraele..?" To právě Palestinci chápou jako svévolné obsazení území, kde taky žijí.
Algernon napsal v č. 407: "Nevím, ale můj (ryze subjektivní) pocit je ten, že Izraelcům ani tak nejde o to, něco zdůvodňovat či se před někým ospravedlňovat" Bohužel máš pravdu. To je od Izraele dost arogantní postoj. Na druhou stranu mít za sousedy Araby je asi dost pádnej důvod pro kulomet na střeše a minový pole v předzahrádce No nevím, kdybych byl žid, asi bych radši bydlel a žil někde ve střední Evropě než v Izraeli |
|
|
|
Johny napsal v č. 410: Taková byla strategie Moskvy (chybná, jak se brzy ukázalo) a čs. vláda se přidala ani ne tolik ze sympatií k Izraeli (našly by se čestné výjimky), ale proto, že lezla Stalinovi do zadku (když pak Stalin na v r.'48 seznal svůj omyl a obrátil, obrátila čs. vláda taky)."Většina čechů stejně tak spřízněně sympatizovala s Izraelem a jeho boji proti okolní nadvládě cizího živlu, souboje Davida s Goliášem. Českoslovenští politici výrazně přispěli ke vzniku a ubránění Izraele jako státu." Smýšlení obyčejných lidí odrážel (a zpětně formoval) dobový tisk, kde se dočteme o spoustě teroristických útoků Židů a jen semotamo Arabů. |
|
|
|
No ono srovnávat v Izraelském konfliktu s českými zeměmi může být docela ošidné. Díky desetiletím vymývání mozků rudým právem se sice situují češi do role sympatizantů "ubohých" arabů ale ona skutečnost je mnohem jiná. Už Hitler srovnával čechy se židy a palestince se sudetskými němci. Běžný standartní sudetský němec bere české země jako německé s tím, že tady sice kdysi žili náhodou před tisíci lety češi ale většinu historie patřili pod vládu německé říše a tudíž jsou neodělitelnou součástí německých státních útavrů. Českou moderní nadvládu berou jako ničím neospravedlněný uměle vyvolaný útisk stejně jako židů v palestině. Většina čechů stejně tak spřízněně sympatizovala s Izraelem a jeho boji proti okolní nadvládě cizího živlu, souboje Davida s Goliášem. Českoslovenští politici výrazně přispěli ke vzniku a ubránění Izraele jako státu. Obdobné je i vnímání národního nepřítele. Je nepochybně možné, že pokud by tady němci zůstali, nějaké "soft" teroristické útoky by jsme zažili možná také - viz. jižní tyroly. Navíc arabové jsou tradiční spojenci němců z WW2, kdy požívali větší rasové hodnoty než slovani - část muslimských SS divizí skončila mimochodem válku na území ČSR. |
|
|
|
HOP - byl to rok 1967 a agresorem byl Egypt, neboť se jako první dopustil válečného aktu - uzavření Tiranské úžiny. Izraelský úder byl přiměřenou reakcí provedenou v souladu s mezinárodním právem... | |
|
|
A tu agresivní politiku jsem napsal jako narážku na rok 1966. Tzv šestidenní válka byl vlastně ukázkově provedený "blitzkrieg". Jenže problém je v tom, subjektivně může být tzv. preventivní úder ospravedlnitelný, ale nikdy v dějinách se nepodařilo preventivní (tedy útočnou) válku objektivně obhájit. |
|
|
|
No, dobře, dobře, beru to. Příklad jsem tak docela netrefil. Já tu debatu zahájil ne proto, abych někoho odsuzoval nebo vychvaloval. Jen jsem chtěl otevřít nový úhel pohledu. Pohled na situaci, kdy najednou od zeleného stolu vznikne státní útvar bez dvoutisícileté kontinuity. Co to udělá s reakcemi okolí? Co to udělá se situací okolních zemí? A hlavně proto, abych si početl ve vašich názorech. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Válečné zločiny
- > Židé a jejich život dějinami, hlavně za 2.sv.v. a vznik státu Izra...