Židé a jejich život dějinami, hlavně za 2.sv.v. a vznik státu Izrael

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
241-260 z 619
<< 10 11 12 13 14 15 16 >>
Po
YAMATO 2.2.2006 19:51 - č. 462
YAMATO Ono argumentovat antisemitovi je sice pěkné, ale když tohle nahodím, tak dostanu třeba takovouto odpověď: "Údaje nejsou pravé, jsou zfalšovány židovskou historickou lobby." Co se dá na tohle říct?...zaslepenost, fanatismus, nenávist...
Dzin 2.2.2006 19:46 - č. 461
Dzin YAMATO: Sice to už bylo smazáno, ale na jejich reakce potom, co jsi jim napsal čísla o jejich četnosti v odboji jim zkus tedy ještě napsat, že předválečná židovská populace u nás byla asi 0.5 procenta. Mám bohužel jen údaj pro Čechy, Moravu a Slezko. Dle posledního předválečného sčítání lidu 1930, z 10 674 386 obyvatel se k židovské národnosti hlásilo 37 093 lidí, tedy 0.35%. Nepředpokládám, že by Slovensko a Podkarpatská Rus na tom byly nějak dramaticky rozdílně.
Jejich poměr v odboji si z těch čísel spočítáš sám (je mezi 2.65 - 7.5 %) Navíc jich mohlo být i více, jen se k této národnosti nehlásili (viz. blízký vývhod, kde je 50% Židů). Stejně jako to, že třeba na východě je určité zkreslení, protože nejprve do jednotek vstupovali více vojáků podkarpatoruské (ukrajinské) národnosti a poté zase slovenské.
ja_62 1.2.2006 14:56 - č. 460
ja_62
YAMATO napsal v č. 446:
"mi bylo "naznačeno", že Židi jen šmelili až do konce...ne, že bych je chtěl přesvědčovat, to má těžko nějaký význam, ale zajímá mě to. Nevěřím, že by v našich jednotkách nebyli. Ale bylo to nějak evidováno, dá se to zjistit?"
Ta kniha E. Kulky byla napsaná právě kvůli vyvrácení toho postoje "vždyť jste vůbec nebojovali" - a to teba i z posic marxistů, kteří tvrdili, že Židé jen pasivně snášeli holocaust, ale nebyli "uvědomělými" odbojáři. Jinak poskytuje i zajímavý pohled na naše vojsko na západě vůbec (Židy v čsl. vojsku na Východní frontě jsem nečetl), včetně třeba vztahu sudetských Němců do něj zařazených k Židům, vztah ke komunistům v jednotce, míru podezřívavosti čsl. důstojníků k Židům jako potenciálně podvratným nebo levicovým živlům; i když občas jsem měl pocit, že je moc ovlivněn svým úhlem pohledu - takže např. to, že se někteří ke svému židovství nehlásili, což majorita pravděpodobně bere čistě jako jejich individuální rozhodnutí, interpretuje někdy až jako projev jejich obav z otevřenému přihlášení se k němu.
ja_62 1.2.2006 14:01 - č. 459
ja_62
Béďa napsal v č. 458:
" přesná jména neznám, vycházím z pamětí (Guderiana? ruku do ohně za to nedám), kde vzpomíná, že se ohradil proti vylučování bývalých důstojníků ze spolků. Více o tom asi bude vědět egli."
Kdysi jsem něco měl, ale teď nevím kde by to bylo. Dokonce se snad pár udrželo v aktivní službě i za války /a tím nemyslím maršála Milcha, který získal potvrzení, že je nemanželské dítě/. Hindenburg se zastával i prostých vojáků židovského původu, resp. hájil veterány-Židy s tím, že když byli dost dobří aby za Německo bojovali, nechápe, proč by neměli být dost dobří na to, aby měli vyloužilecké výhody a podobně.
Béďa 1.2.2006 13:50 - č. 458
to ja_62: S tou gardou máš pravdu, bylo to myšleno hypoteticky. U běžných jednotek byli, ale přesná jména neznám, vycházím z pamětí (Guderiana? ruku do ohně za to nedám), kde vzpomíná, že se ohradil proti vylučování bývalých důstojníků ze spolků. Více o tom asi bude vědět egli.
ja_62 1.2.2006 11:18 - č. 457
ja_62
Béďa napsal v č. 454:
"Takový gardový důstojník německé němcké armády z roku 1918 mohl být klidně vyznáním žid, ale považoval se za Němce"
A znáš nějaký konkrétní případ? Nejde mi o to jeho přesvědčení, s tím názorem se celkem ztotožňuji - ale v německé, přesněji řečeno pruské gardě, bych Žida důstojníkem nečekal - císařské Německo nebylo vysloveně antisemitský stát, ale nějaké tendence tam vždycky byly - nebránili aby se stali důstojníky v běžné armádě, ačkoli ani to nebylo běžné, ale garda zůstávala relativně uzavřená - což se týkalo i řadových Němců nešlechtického původu. I v Reichswehru si "dávali pozor" - aplikace protižidovských opatření v armádě po uchopení moci nacisty vedla k vyhození minimálního počtu osob z armády, prostě proto, že jich tam víc nebylo.
Dzin 31.1.2006 19:45 - č. 455
Dzin Souhlas. Vzásadě jediný, kdo to měl detailněji určeno byli Nacisté. Ostatní státy v tomto měli značnou benevolenci a obvykle židé nebyli definováni rasově, ale nábožensky. Také záleželo na tom, jak se kdo cítí a co sám uvede.
S tou národností je to obecně problém. Třeba v odboji v SSSR se nehlásili k Podkarpatoruské, ale k krajinské a dokonce komunisté v tomto směru vykonávali i určitou propagandu. Spousta krajanů se potom oparvdu mohla cítit Ukrajinci, než Podkarpatorusy. Ovšem oficiálně byla národnost Podkarpatoruská.
Béďa 31.1.2006 17:19 - č. 454
Přesně tak. Ono pokud se chceme bavit o "ˇžidech" v obdoji, tak by možná stálo zato definovat kdo to je: občan židovské národnosti, Čech židovské víry? Na uvedený detail zapomínají zhusta právě holé hlavy (taky jsem už viděl pár diskuzí). A aby to nebylo tak jednoduché, tak je nutné brát v úvahu jak na sebe pohlížel dotyčný a jak na něj pohlíželo jeho okolí. Takový gardový důstojník německé němcké armády z roku 1918 mohl být klidně vyznáním žid, ale považoval se za Němce a hypoteticky vzato, nebýt Hitlerova antisemitismu, mohl to být zdatným důstojníkem německé armády z roku 1940...
YAMATO 31.1.2006 07:52 - č. 453
YAMATO Však Smik klidně mohl být Čechoslovák a Žid zároveň, stejně tak i jiní. Ostatně Žid se tehdy nebral příliš jako národnost.

Dzin: super!
DAVID M 31.1.2006 06:40 - č. 452
DAVID M add. ke Kulkovi- Emila Fechtnera autor skutečně zminuje já osobně u něj ale myslím, že nikoliv. Dále se známějších Alexander(viz. Algy) , u Smika je to také problém a za svého ho považují i Čechoslováci, Slováci a můžeme pokračovat i východněji, poměrně velké procento bylo i v posádkách 311., stačí se podívat na jména viz návaznost na střední východ. Navigátor v Kordově posádce(a nositel DFC) se jmenoval Gelner(bývalý advokát, po válce v Kanadě). Jinak ono pátrání v KUlkově práci je značně diskutabilní, i vzhledem k odstupu a koneckonců kdo se sám od sebe v té době přihlásil ke svým kořenům?
Dzin 30.1.2006 23:47 - č. 451
Dzin YAMATO: A kdyby jsi si nechtěl půjčovat knihu a stačilo by ti jen rychle pro zájem:
23.2.40 Francie - 3 854 Čechů, 3810 Slováků, 289 Němců, 227 Židů atd. celkem 8 535 vojáků.
20.8.40 Británie - 2595 Čechů, 459 Slováků, 109 Židů atd. celkem 3 274 vojáků.
5.2.43 SSSR - 887 Podkarpatorusů, 716 Čechů, 141 Židů atd. celkem 1892 vojáků.
1.10.43 SSSR - 2210 Podkarpatorusů, 563 Čechů, 343 Slováků, 204 Židů atd. celkem 3348 vojkáků.
15.2.44 SSSR - 3027 Slováků, 2525 Podkarpatorusů, 932 Čechů, 298 Židů atd. celkem 6847 vojáků.

Problém ale je, že ne všichni židé se hlásili k této národnosti. Třeba na Středním východě se v našem vojsku hlásilo 425 vojáků k židovské národnosti a 1232 vojáků z židovskému náboženství z 2 489.
YAMATO 30.1.2006 21:18 - č. 449
YAMATO Stačí mi úplně vaše potvrzení. Ačkoliv až budu mít příležitost, tak si to určitě přečtu. Věděl jsem intuitivně, že je to žvást, ale chtěl jsem to mít potvrzené. DÍKY!

To mám z toho, že diskutuju s nácky , já hlava dubová. Ačkoliv o diskusi se vlastně stejně nedá hovořit...
egli 30.1.2006 21:05 - č. 447
egli Pujč si knihu E. Kulky Židé v československé Svobodově armádě (Naše vojsko, Praha 1990). Jejich podíl byl vysoký.

Viz:
www.fronta.cz/forum.php?search=kulka&amp;log...
YAMATO 30.1.2006 21:02 - č. 446
YAMATO Mám dotaz: kolik Čechů a Slováků - Židů bojovalo v ČS jednotkách? Zapletl jsem se totiž do "diskuse" na Zvědavci (Mea Culpa, Mea Maxima Culpa!) a tam mi bylo "naznačeno", že Židi jen šmelili až do konce...ne, že bych je chtěl přesvědčovat, to má těžko nějaký význam, ale zajímá mě to. Nevěřím, že by v našich jednotkách nebyli. Ale bylo to nějak evidováno, dá se to zjistit?
Béďa 7.12.2005 20:57 - č. 445
Myslím, že ve střetu civilizací jsem četl, že za Studené války se spolu mohl domluvit "komunista s kapitalistou", ale křesťan(žid) s muslimem se dnes nedomluví, protože je zde příliš velký kulturně-civilizační rozdíl.
YAMATO 5.12.2005 19:42 - č. 444
YAMATO Osobně si myslím, že to je běh na dlouhou trať. Ale když si vezmeme situaci ve střední Evropě v roce 1945 a porovnáme ji se současností...

Otázka je, zda je vůle ke změně. Především na straně Palestinců ji nevidím...
HOP 5.12.2005 18:55 - č. 443
HOP Co si vlastně myslíte o situaci státu Izrael, jeho židovských i nežidovských obyvatel a jeho sousedů? Myslíte si, že mají šanci na normální sousedské vztahy jako třeba známe my ve střední Evropě? Kdy? Za jakých podmínek? Co proto budou muset jednotlivé strany obětovat?
mbbb 5.12.2005 18:22 - č. 442
mbbb
Tom napsal v č. 440:
"Není třeba dělat z komunistů pravici. Ze mně tu třeba dělal "kdosi" nácka."
no vidíš, měl bys brzdit
YAMATO 5.12.2005 18:21 - č. 441
YAMATO Z tebe? To už pak může být nácek každý!
YAMATO 5.12.2005 17:51 - č. 439
YAMATO Hm, jak co ovšem...těžko budeš dělat z komunistů pravici

Ale máš pravdu.

Ano, najdou se třeba idioti, kteří naopak obhajují nacisty s poukazem na jejich boj s komunisty. A naopak. Blbci jsou všude...
241-260 z 619
<< 10 11 12 13 14 15 16 >>
Po