P.O.W. - Váleční zajatci
|
|
---|---|
![]() |
Johny: (478) Já si nemohl pomoci, když jsem viděl určité zjednodušování, tak abych si také nezazjednodušoval... ![]() (479) Fajn, ale něco bližšího jsem myslel třeba zdroje, konkrétní případy apod. Právě jen jestli to není tvrzení druhu "to se stalo, protože nějaký autor řiká, že se to stalo" a nic kloudného k tomu není... |
|
|
![]() |
Marek: (477) Jenomže, kdyby nebylo útoku Německa, nebylo by ani ono "nesmyslné nasazování do zbytečných protiútoků a útočení stylem "BEZ OHLEDU NA ZTRÁTY"." |
|
|
![]() |
Hartmann: (475) Nekladu je na stejnou úroveň, jen si dovoluji poznamenat, že tvrzení, jak SSSR pomohlo agresi Německa, bez toho, aby se vzaly v potaz širší souvislosti není zcěla jednoznačné. Spokojen? ![]() |
|
|
![]() |
O paktu Hitler - Stalin: www.ushmm.org/wlc/article.php?lang=en&Mo... Plánování kořisti jedna ruka sověti a nacisti: heninen.net/raatteentie/dokumentit/pakt/engl... |
|
|
![]() |
Dzin napsala v č. 472: "Nemohl by jsi tu pomoc Německa SSSR v průběhu Zimní války trochu rozvést? Mě io ní není také nic známo." Hitler v tajném dodatku schválil Stalinovi okupaci Finska. Německé lodě měli rozkaz blokovat veškeré Finské plavidla a zabránit jim v zásobování bojujícího Finska. Sovětské lodě byly zásobovány po moři německými plavidly které předstírali neutralitu. To vše v první fázi války, pak došlo k ochlazení vztahů. Změna postoje Hitlera k Finsku proběhla poté co zjistil, že Rusko není schopné Finsko lehce porazit a to ho podnítilo k urychlení operace proti SSSR a v okamžiku kdy vzrostla obava z přítomnosti VB ve skandinávii která by zkomplikovala strategickou situaci německa - z tohoto důvodu byla urechlena operace wesserübung a pod. |
|
|
![]() |
Dzin: Vytahovat Indiány a španělsko-americkou válku a srovnávat to s 2ww je hloupost, neklesej na úroveň lidí kteří když nemají argumenty tak vytáhnou oblíbené rčení "..... a vy zase bijete černochy". Ona totiž historie USA ať je jakkoliv drsná ve srovnání s dějinami evropy a potoky krve tady prolité je pouze červená knihovna na dobrou noc. |
|
|
![]() |
Dzin (435) : ...BRUNNER: (343) Jenže veškeré oběti, které byly v SSSR počas let 41-45 padají jen a jen na vrub Německa a jeho spojenců. Uvědom si, že každý historik ti shodně potvrdí (až na pár revizionistů), že za oběti během války může jen a jen ten, kdo ji rozpoutal, tedy OSA... Co takhle nesmyslné nasazování do zbytečných protiútoků a útočení stylem "BEZ OHLEDU NA ZTRÁTY". Pravda, jsou situace, kdy je takové řešení nevyhnutelné. Bohužel velení RA sahalo k takovým možnostem až příliš často a mnohdy zbytečně. Žádnou vyjímkou nebyly ani útoky beze zbraní ( mnohdy i bez uniforem ) prováděné narychlo povolanými a dosud nevycvičenými vojáky nebo i násilím odvedenými civilisty. Přidělování některým jednotkám či přímo jen jednotlivcům pouze omezeného počtu munice, protože jejich vlastní velení již jaksi dopředu nepočítalo s tím, "že ten útok přežijí". Taktéž záměrné obětování vojáků sloužících díky prohřeškům v trestních jednotkách. Ti byli mnohdy používáni jako první vlna útoku či obrany, protože jejich vlastní velení opět počítalo s tím, že bude lépe takové nespolehlivé živly raději obětovat a takto nechat zlikvidovat. Častokrát bylo jejich úkolem vyčištění minových polí obyčejným a jednoduchým "průchodem". Střílení vlastních vojáků, kteří neprojevili dostatečnou odvahu při útoku jednotkami NKVD, které postupovali za nimi. Střílení vlastních vojáků nebo jednodušeji řečeno "navrátilců" ze zajetí a to jednoduše proto, že podle jejich vlastního velení neprojevili dostatečnou odvahu a "raději se nechali zajmout". Klidně můžeš namítat, že prapůvodcem všeho budou vždy státy Osy, které rozpoutaly svá válečná tažení a oni se jim tudíž museli postavit v rámci svého vlastního přežití, ale tohle co jsem tu uvedl, je stručný výčet případů, kdy mohli s životy svých vlastních vojáků a civilistů mnohem lépe nakládat. Nechci tím ospravedlňovat žádného z agresorů, ale existují prostě oběti, která se dají z větší části připsat jednak chybným postupům vlastního velení a jednak i k zlovolnému chování jejich vládnoucích představitelů. O civilních obětech, které skončili svůj život v táborech na Sibiři ( a to i během WW2 ) z naprosto jiných důvodů než válečných není potřeba vůbec polemizovat. |
|
|
![]() |
Dzin: No to ale trošku přeháníš, když kladeš na stejnou úroveň postup SSSR na jedné straně a na druhé postup Anglie a Francie - tedy to, že pomohli Německu zahájit válku. GB a FR k ní Německu ústupky pomohly nechtěně díky krátkozrakosti, ve snaze zabránit válce. Naproti tomu SSSR sám vojenské agrese pomýšlel a aby měl v nich volnou ruku, souhlasil i s agresemi Německa, s nímž si vytýčil oblasti zájmu. |
|
|
![]() |
Hartmann: O tom jsem slyšel také, ale osobně jsem to spíše bral tak půl na půl. Podle mě v tom byl i záměr posílit pozice USA v regionu. |
|
|
![]() |
Americko-Španělská válka byla čistě americká agrese jak poleno, ale to je teď mimo mísu ![]() Za těch 50 torpédoborců dostaly USA britské základny v severní a střední Americe. Až nedávno jsem se dověděl, že hlavní motiv pro získání těchto základen byl předpokla Roosevelta, že Británie padne a stane se stejným vazalem jako Vichy, tak aby Němci nedostali do rukou základny USA přede dveřmi. |
|
|
![]() |
Johny: (467) Nemohu si pomoci, ale podle mě "jednoznačně spojenecká" nebyla. Hlavní bylo, že neurčovala nějak výrazněji spolupráci v připravované agresy. Ony kontakty, o kterých píšeš, jsou staršího data a živě probíhaly už před Paktem. A opět zůstává do jaké míry k tomu SSSR přistoupil na základě svých obav. Souhlasím, že dodávky SSSR pomohly Hitlerovi v jeho agresi, ale to lze říci stejnou měrou i o postupu Anglie a Francie. Souhlasím i s tím, že po Mnichově SSSR vyděl, že orientace na Francii a Anglii mu nezajistí jeho bezpečnostní potřeby (ať se to zdá sebenepravděpodobnější, prvotní důvody k expanzi SSSR - i carského Ruska - byly hlavně pro zajištění obrany státu, což se v průběhu WW2 jen zdůraznilo) Nemohl by jsi tu pomoc Německa SSSR v průběhu Zimní války trochu rozvést? Mě io ní není také nic známo. |
|
|
![]() |
cinik: (465) Ale ono se dá v tomto případě právě jít trochu více do minulosti. USA se prakticky od svého vzniku chlubila svou svobodou a demokracií... Ale dobře, sice se to s 20. stoletím minulo o 2-3 roky, ale taková Americko-Španělská válka je docela hezká agrese, ikdyž Španělsko nebylo demokracie, tak to hold nebereš, že?. Podobně se i masakry Indiámů děly ještě v roce 1890, ale fajn to je také pasé. A co třeba americká nezištnost, s jako darovali Británii 50 obstarožních torpédoborců? Musíš si uvědomit, že v USA je poněkud jiné prostředí. USA bylo vždy ten, kdo expandoval a samo nebylo od počátku 19 století nějak výrazně v ohrožení. Využívalo plně svůj rozvynutý průmysl a proto se jeho expanze nesla v rovině ekonomické, kdy podrobení určité oblasti nedošlo přímím záborem, ale obchodními vazbami. Rusko a po něm SSSR takto nejednalo, protože odjakživa patřilo k méně rozvinutým a navíc poměrně ohroženým státům. Jeho expanze byla daleko více v rovině vojenské. Komunisté se v tomto od Cara moc nelišili. Mimochodem, zajímavá otázka je třeba, do jaké míry můžeme brát Polsko za demokratickou zemi... |
|
|
![]() |
cinik, marek: např. sovětské válečné lodě v baltu a finském zálivu byly kvůli blokádě zásobovány uhlím z německých ponorek a lodí. |
|
|
![]() |
to Marek, mně to taky není známo. Vím jen, že Německo nedodávalo na základě Paktu o neútočení Finům žádné zbraně, neposkytlo dobrovolníky a znemožnilo i jakýkoliv tranzit čehokoliv důležitého přes svůj prostor (čímž poněkud naštvalo Mussoliniho, který tak neměl jak do Finska zbraně poslat. |
|
|
![]() |
Johny (467) : ...Německo na oplátku podporovalo logisticky SSSR např. ve válce proti Finsku... Skutečně ? Mě o tom není nic moc známo, bylo by tedy možné, abys to trošku rozvedl. Díky. |
|
|
![]() |
Dzin, cinik: Smlouva mezi SSSR a nacistickým Německem je samozřejmě smlouva spojenecká. Mimo přesného rozdělení sféry vlivu (proti tomu studenoválečné rozdělení světa nevzniklo na základě nějaké smlouvy ale vojenskou silou-to je dost rozdíl) tam bylo spousty dodatků o pomoci a spolupráci nejen vojenské. SSSR umožnil dodávkami strategických surovin Německu prvotní expanzi. Německo na oplátku podporovalo logisticky SSSR např. ve válce proti Finsku. To, že ze strany obou zemí šlo o pragmatický krok je jasné a stejně tak je zřejmé, že obě strany tuto dohodu dříve či později poruší. První porušení dohody došlo - jak jinak - nenasytností SSSR, které nerespektovalo dohodnuté demarkační linie v pobaltí a zabralo více než bylo domluveno. Jinak pravdu má i Hartmann, po Mnichově došel Stalin ke stejnému závěru jako Hitler,že západní evropské demokracie nejsou ochotny a mentálně schopny bojovat za svoji svobodu. U Hitlera to vedlo k názoru, že bude jednoduší dobýt západ dříve než východ, u Stalina k názoru, že je výhodnější spojenectví s Hitlerem než s neschopnými západoevropany. Veškerá literatura hodnotí jako bod zlomu v politice SSSR mnichovskou konferenci. |
|
|
![]() |
cinik - SSSR spolupracoval s Německem, protže si ho vybral. Protože Britové mu sice taky nabízeli spolupráci (a s Francií ji už měl domluvenou), ovšem odmítali mu právo zabrat pobaltí, Finsko etc.
No a nebylo ta spoluprace spis usnadnena tim, ze jak napsal Hartmann ho do ni VB+F svoji liknavosti dohnaly? v roce 38 a39 mohla VB uzavrit spojeneckou dohodu se sssr, jednani se prave ze strany VB protahovaly, Chamberlain mel vuci rusum silne antipatie a stejne tak i Halifax (ten z nabozenskych duvodu), misto toho si urychlene pospisili s uzavrenim dohody s Polskem, jehoz sily naprosto precenili, o to zejmena pote, co obdrzeli od sssr nabidku na obranny svazek proti nemecku!!! Proto se Stalin obratil na nemecko a zacal se zajimat o jeho politiku - sssr vymenil ministra zahranici a misto zapadu nakloneneho Litvinova byl jmenovan Molotov, v dubnu zacala jednani a srpnu byla podepsana dohoda. 1. 9. 39 napadnulo Nemecko Polsko. O tři dny později vyzval Ribbentrop Sovětský svaz k akci proti Polsku, ale Stalin si to zatím nepřál. Anglie i Francie už stihly vypovědět Německu válku. Teprve 10. září, když byli Sověti německým bleskovým postupem v Polsku zaskočeni a západní velmoci žádný praktický pokus do operací zasáhnout nepodnikly, oznámil Molotov Schullenbergovi, že vzhledem k nutnosti porozumění mas sssr sice zasáhne, ale nevydá žádné společné německo-sovětské komuniké, jen obsadí svou “sféru vlivu" pod záminkou zabránění chaosu v bývalém Polsku a ochrany Ukrajinců a Bělorusů. (Zcela mimochodem, 8. září vyzvalo Německo k účasti na válce proti Polsku Litvu; nezapomínejme, že od roku 1920 byla část litevského území, včetně hlavního města Vilniusu, okupována Polskem. Litva přesto odmítla). rekl bych,, ze na rozpoutani 2ww maji podil vsechny mocnosti tehdejsiho sveta, ale jednoznacnym vinikem a srujcem bylo nemecko - howg |
|
|
![]() |
To Dzin, to stc: Pánové, když už dikutuji, tak si to pořádně přečtu a diskutuji fér: 1) se bavíme o údajně civilizovaném 20. století a s tím, kdo koho zabíjel a zabíral pár století dříve se jděte klouzat. 2) psal jsem v "civilizované části světa" po druhé světové válce. O tom, že USA si nikdy nepodrobili civilizovanou demokratickou zemi. Pokud máte jiný názor, sem s ním. Ale podpořit fakty, prosím. |
|
|
cinik: Chte nechte se musim Dzina alespon v tomto pripade zastat... Tvrdis ze neexistovala zadna Americka sfera vlivu. koukni treba na Kubu a na Stredni a Jizni Ameriku a rekni mi ze tohle nebyla sfera vlivu jak vysita!!! | |
|
|
![]() |
cinik: Ne, jen se nechci opakovat, když už to děláš ty... ![]() Fajn, nebudu se pouštět více do minulosti, protože potom by ony dobrodějské USA asi neobstáli. Hlavně při tom loupení země a vyvražďování národů, že? ![]() |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > P.O.W. - Váleční zajatci