Západní fronta
|
|
---|---|
Dzin: Aj ja viem tak, že je správenejšie používať termín "inštrukčný/á/é. | |
|
|
Zaužívaný preklad je tanková inštrukčná divízia. Dzin: Nemáš bližšie informácie o tej akcii počas Perchu? Pretože z toho čo viem ja, sa britskej 11. obrnenej divízii vrámci tejto operácie podarilo prelomiť nemecké bočné postavenia pri Caene - t.j. bola úspešná. |
|
|
|
Hofi: No jeje. To by jsi mohl vědět. V překladech do čestiny se o PL mluví buď jako o "školní" a nebo jako o "instrukční". Který význam by byl přesnější? Na základě toho, co jsem četl se mě osobně zdá onen "instrukční". |
|
|
|
V prospech Pz. Lehr Div. by mohlo hovoriť, že jej personál (aspoň na začiatku) tvorili bývalí inštruktori z výcvikových stredísk, t.j. kvalitné mužstvo. | |
|
|
Co se týká jiných kritérií, tak je to jen kvůli oblíbenosti, protože nějaké výraznější rozdíly v bojové činnösti mezi německými pancéřovými divizemi v Normandii zase nebyly. PL se mi prostě líbí, a to i třeba kvůli tomu, že se nějak výrazně neglorifikuje (alespoň o tom nevím), jako třeba divize SS. | |
|
|
Lipton+Marek: Co třeba akce PL v rámci britské operace Perch? Pokud bych to bral kvantitativně, tak PL byla nejsilnější německá tanková divize v tu chvíli. |
|
|
|
Dzin: Tiež by ma zaujímali kritéria podľa ktorých hodnotíš. Podľa mňa bola jedna z najlepších nemeckýh tankových divízii na západnom fronte 116. Windhund. Heinz Guderian o nej po vojne napísal knihu, ale stále ju neviem zohnať. |
|
|
|
Dzin (1077 v tématu waffen SS) : ...Lepší, než všechny zmíněné divize SS byla 130. pancéřová divize Panzer Lehr. A pokud by někoho zajímalo proč, tak proto že byla nejlepší. :o)... Teď nevím, jestli to není myšleno jen jako ironie ( snáď né ), ale pokud bys měl nějaké detailnější údaje, které by nějak vyzdvihly Pz-Lehr tak bys je sem mohl uvést. Třeba by se tu mohlo trochu podebatovat o jejím působení. |
|
|
|
guano: Zhodneme sa aspoň v tom, že jeden peší pluk toho proti presile 3 tankových divízii veľa nezmôže? pbradler: Súhlas, nemeckých peších divízii, ktoré v minulosti bojovali na východe, bolo v Normandii naozaj málo. Z hlavy ma napadá iba 916. pluk 352. pešej divízie. |
|
|
|
Lipton: To, ze zautoci jedna tankova divize a dve pesi divize na tri zakopane tankove divize (na neuplnych stavech) a nedosahnou vyraznejsich uzemnich zisku svedci o mensim bojovem odhodlani ? No, nevim. | |
|
|
guano (290): Sudim podla toho ako cela operacia Epsom dopadla. Bola odrazena 9. a 10. tankovou div. SS a 12. tankovou div. Hitlerjugend a sposobila Skotom velke straty. | |
|
|
pbradler: (291) Souhlas, v bojích v Normandii oběma stranám chyběla citelně pěchota. | |
|
|
pbradler hlavně kdyby byli už na plážích. Pěší stacionární divize zde dislokované bych považoval za......... | |
|
|
pbradler (293) : Ano, máš pravdu. 3. PzGren.Div. přišla do Francie až v srpnu 1944. | |
|
|
Marek (292): 3. PzGr.D. bola v tom čase na Talianskej fronte a do Francúzska sa dostala až po prielome spojencov z Normandie a ich postupe k Paríži. | |
|
|
pbradler : Nebyla tam tou dobou ( z WH ) pouze 3. PzGren.Div. ? | |
|
|
Lipton: Ešte k debate o kvalite nemeckých divízií v Normandii. Podľa môjho názoru Nemcom najviac chýbalo v Normandii zopár kvalitných peších divízií (lepšie by boli samozrejme divízie tankových granátnikov ale tie boli rovnako vzácne, ak nie vzácnejšie ako tankové). Tie by totiž mohli prevziať obranu kľúčových pozícií, ktoré v skutočnosti bránili (alebo sa aspoň na obrane podieľali) vzácne tankové divízie. Takto by mohli byť uvoľnené najmä k útočnej činnosti, teda k úlohám na ktoré boli určené. |
|
|
|
Lipton (288):
Zrejme máš na mysli horálov z 2. pluku Argyll and Sutherland. Ich bojové odhodlanie nebolo malé, ale bohužiaľ omnoho menšie než odhodlanie tankových divízii SS proti ktorým stáli.
Podle ceho tak soudis ? |
|
|
|
dík pb | |
|
|
cinik: Zrejme máš na mysli horálov z 2. pluku Argyll and Sutherland. Ich bojové odhodlanie nebolo malé, ale bohužiaľ omnoho menšie než odhodlanie tankových divízii SS proti ktorým stáli. Nemci naviac Škótov predčili počtom nasadených ľudských zdrojov a techniky. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Západní fronta