Graf Zeppelin a jiné letadlové lodě
|
|
---|---|
SK napsal v č. 596: Bismark ? V jakem smyslu ? Pancerove ochrany, palebne sily nebo v cem ? POkud jde o PS PO a podobne vede jednoznacne Yamato/Mushasi."No každá loď je potopiteľná, takže súhlasím len s prvou časťou, že bol najlepší. "
SK napsal v č. 596: Zalezi v jake dobe, spustena na vodu byla pokud se nemylim 38/39 no a pokud by v 40 byla valky chopna, tak by mohla zpusobit spojencum dost problemu pri likvidaci konvoju (na nic lepsiho nemela letouny) at uz by byla v atlantiku nebo stredomori, ovsem do doby nez by ji RN rychle potopilo. "Súhlasím s tým, že proti prevahe spojencov by sa nepresadila." |
|
|
|
Dzin napsala v č. 597: No, nejsem si jisty, ale 150mm dela byla u letadlovky v te dobe velmi bezne."Není. U letadlové lodi je to naprosto zbytečné, takříkajíc mrtvá váha. Daleko lepší je místo nich (a příslušenství) nainstalovat více PL děl, nebo nabrat více PHM, pum, torpéd."
SK napsal v č. 609: No, nekde jsem cetl ze POLOVINA vsech ztrat (mozna to byly mineny jen operacni ztraty) 109 byly zpusobeny spatnym (uzkym) podvozkem. "To je práve to na čo som s tými pilotmi narážal...tých 1500 nehôd je za obdobie, kedy piloti LW prechádzali zo starších lietadiel na nové stroje, ktoré mali dosť odlišné vlastnosti...preto by som sa nedivil vyššiemu počtu nehôd v prvej fázy zavádzania nového typu. " |
|
|
|
Tak uz ji mame mrsku. aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.... |
|
|
|
Tom napsal v č. 610: No schválne ma cituj, kde píšem, že GZ mohla zmeniť ww2??? "Ty tu už asi deset let nepíšeš o tom, jak mohla GZ změnit WWII? Asi mám halucinace" |
|
|
|
Tom napsal v č. 608: To je práve to na čo som s tými pilotmi narážal...tých 1500 nehôd je za obdobie, kedy piloti LW prechádzali zo starších lietadiel na nové stroje, ktoré mali dosť odlišné vlastnosti...preto by som sa nedivil vyššiemu počtu nehôd v prvej fázy zavádzania nového typu."Ovšem i počet vyrobených Bf 109 do vypuknutí války nám ve vztahu k 1500 nehodám leccos napoví. " Aj preto som sa pýtal na to ako to bolo s nehodovosťou Bf 109 neskôr počas vojny, prípadne aké bolo porovnanie s inými obdobními strojmi... No ale hlavne že máme nejaké čísla z dobrých zdrojov, ktoré sú nám zároveň na h...o a ich vypovedajúca hodnota je nulová...
Tom napsal v č. 608: O všemocnej GZ tu píšeš až ty teraz, takže mi nevkladaj do úst niečo čo som nikdy netvrdil... "Tobě možná ne, Tobě se to nehodí do teorie o všemocné GZ " |
|
|
|
Tom napsal v č. 606: Údaj 1500 nehôd nemá nič spoločné s hypotézou...proste si vybral nejaké číslo, ku ktorému nemaš ani to základné...k akému počtu vzletov sa ten údaj vzťahuje. "Ale, ale, ale...že by SK už nebavily hypotézy? " |
|
|
|
Tom napsal v č. 604: No haha...zasmiali sme sa ale nič to nemení na fakte, že vypovedajúca hodnoty 1500 nehôd = nula a Tvoje vyhýbanie sa odpovedi to len a len potvrdzuje."Patrně mimo LW a Bf 109 nikdo jiný neměl na jednom typu v mírovém výcviku tolik havárií, aby mu stálo za to je evidovat" Máš aspoň údaj k akému množstvu vzletov sa ten počet nehôd viaže? |
|
|
|
Tom napsal v č. 602: Nie je moja obľúbená...moje obľúbené sú stroje SSSR. "Je vcelku podstatné, že jde o nehody na Tvé oblíbené létající cihle Bf 109 " Takže stále žiadne porovnanie s inými strojmi? Teda vypovedajúca hodnota čísla 1500 je nula nula nič...
Tom napsal v č. 602: Nemusia to byť špičkový piloti čo sa týka zostrelov...myslím, že by sa výber zúžil na tých, čo nemajú problém s Bf 109 pristáť... "To zatím přesně nevím - čekám, co z Tebe vypadne. Prozatím předpokládám, že podle Tebe budeme na GZ (opět hypoteticky) předpokládat výhradně naklonovaného Gallanda a Mölderse " |
|
|
|
Tom napsal v č. 600: Myslíš, že na LL by slúžili priemerní piloti? "Čo tak chyby pilotů na palubě GZ" Je otázkou koľko % z tých 1500 nehôd pripadalo na priemerných pilotov a koľko na "esá"... Máš štatistiku nehôd u Bf 109 i za ďalšie roky (1940-45)? A čo to porovnanie s inými typmi (napr. Spitfire, Jaky,...)? |
|
|
|
Tom napsal v č. 598: Čo tak chyba pilota? "Špatné vlastnosti při přistání, co jiného by to mohlo být? Počasí?" |
|
|
|
SK napsal v č. 596: Není. U letadlové lodi je to naprosto zbytečné, takříkajíc mrtvá váha. Daleko lepší je místo nich (a příslušenství) nainstalovat více PL děl, nebo nabrat více PHM, pum, torpéd. "No ja ako evidentný nedostatok napr. tie 150mm delá nevidím. Jedine sa dá uvažovať o tom, či by ich v praxi GZ skutočne využil (pretože hladinovým cieľom mohol uniknúť vďaka vyššej rýchlosti)... Každopádne je lepšie niesť nejaké tie kilá navyše ako v prípade, že ich budeš potrebovať, že ich mať nebudeš..." |
|
|
|
Elliminator napsal v č. 592: No každá loď je potopiteľná, takže súhlasím len s prvou časťou, že bol najlepší.
"Tak nam bude SK tvrdit, ze nejlepsi a v podstate nepotopitelnou lodi (tentokrate pro zmenu bitevni) byl prave Bismarck. "
Elliminator napsal v č. 592: No ja ako evidentný nedostatok napr. tie 150mm delá nevidím. Jedine sa dá uvažovať o tom, či by ich v praxi GZ skutočne využil (pretože hladinovým cieľom mohol uniknúť vďaka vyššej rýchlosti)... Každopádne je lepšie niesť nejaké tie kilá navyše ako v prípade, že ich budeš potrebovať, že ich mať nebudeš...
"Doufam, ze jsem Te SK neurazil, ale opravdu se nemuzu zbavit dojmu, ze se z evidentnich nedostatku GZ snazis delat jeji prednosti. "
Elliminator napsal v č. 592: Súhlasím s tým, že proti prevahe spojencov by sa nepresadila. A úplne by bolo jedno či by Nemci namiesto GZ postavili jednu loď triedy Lexington, Essex, Illustrious, Implacable, Taiho alebo Šinano...Takže problém GZ nie je v jej TTD, ale to, že by prišla do doby, kedy by sa proti spojeneckej prevahe nepresadila žiadna i sebelepšia lietadlová loď v počte jedného kusu a to i keby mala na svojej palube hoci i F6F, F4U,... "Stale by se jednalo jen o JEDNU letadlovou lod prekonane konstrukce s nejakymi (evidentne ne prilis) vhodnymi letadly, ktera by se v konecnem dusledku stala jenom dalsim zarezem na pazbe spojencu." |
|
|
|
Tom napsal v č. 590: No to som chcel počuť. "V tomto hypotetickém případě můžeme opravdu hypoteticky předpokládat, že by Bf 109 mohl působit z paluby LL " |
|
|
|
Tom napsal v č. 589: Máš tam aj príčiny týchto nehôd? Prípadne máš porovnanie s inými strojmi (napr. i zahraničnými)? Ak nie tak má takýto údaj vypovedajúcu a objektívnu hodnotu?... "Luftwaffe sama uvádí, že jen do konce roku 1939 její piloti měli na Bf 109 na 1500 nehod při přistání, které skončily poškozením letounu z více než 10%. Můžeš si to najít například v knize pana Šnajdra Bf 109 na západní frontě 1939-1940." |
|
|
|
Jinak mam takovy hypoteticky dojem, ze kdyby se prohodily osudy Bismarcku a GZ... Tak nam bude SK tvrdit, ze nejlepsi a v podstate nepotopitelnou lodi (tentokrate pro zmenu bitevni) byl prave Bismarck. Ted vazne. Doufam, ze jsem Te SK neurazil, ale opravdu se nemuzu zbavit dojmu, ze se z evidentnich nedostatku GZ snazis delat jeji prednosti. Konec koncu je uplne jedno, jestli by mela 40 nebo 60 letadel, jestli by mela o 5 uzlu vetsi nebo mensi rychlost, vice nebo mene del apod. Stale by se jednalo jen o JEDNU letadlovou lod prekonane konstrukce s nejakymi (evidentne ne prilis) vhodnymi letadly, ktera by se v konecnem dusledku stala jenom dalsim zarezem na pazbe spojencu. |
|
|
|
SK napsal v č. 585: Zpět na příspěvek 372 :"A ako na tom bolo Bf 109? Máš nejakú štatistiku úspešnosti pristání na LL u tohoto typu?" To jako statistiku přistávání Bf 109 na GZ? Nebuď trapný... Luftwaffe sama uvádí, že jen do konce roku 1939 její piloti měli na Bf 109 na 1500 nehod při přistání, které skončily poškozením letounu z více než 10%. Můžeš si to najít například v knize pana Šnajdra Bf 109 na západní frontě 1939-1940. .... Ostatní pilotní lahůdky zůstaly: tvrdý úzký podvozek, mizerný výhled z kabiny, nemožnost startu a přistání ani pojíždění s otevřenou kabinou ( obzvlášť pikantní u námořní stíhačky, že? ), snaha stáčet se do strany při manipulaci s plynem, nesouměrné automatické vysouvání slotů, takže éro podle toho zvedalo jedno nebo druhé křídlo... |
|
|
|
lipis napsal v č. 586: No neviem, možno som predpokladal, že máš na mysli v:
"nezněl náhodou tvůj příspěvek ve smyslu "Najdi mi u RN loď rychlejší než GZ"? "
Elliminator napsal v č. 577: ...rýchlosť GZ na mori a nie porovnávanie rýchlosti pri ideálnych podmienkach...
"1. GZ je rychla, proto kazdemu uplave "
lipis napsal v č. 586: Ale kdeže...hovoril som "rýchlejšiu loď"...myslím, že maximálna rýchlosť ti je houby platná, keď ju tak či tak nedokážeš v praxi uplatniť...
"ptal ses jen na maximální rychlost. "
lipis napsal v č. 586: No na 100% si asi v tomto neni istý ani hlavný konštruktér GZ.
"Mimochodem, jseš si na 100% jistý že projektovaná rychlost GZ by odpovídala skutečné? Pokud vím jsou to jen výpočty a odhady, nebyly provedeny žádné rychlostní zkoušky. "
lipis napsal v č. 586: Hej viem a vieš za akej situácie to bolo? "Ale když už načals ty vlny, víš kdo potopil těžký křižník Haguro? Mimochodem v noci a v podmínkách začínající tropické bouře." |
|
|
|
Mimochodem, dost by mně zajímal případný způsob navigace letecké skupiny ve vztahu ke GZ a komunikace s nosičem. Když vezmu do úvahy fakt, že GZ měl patřit Kriegsmarine a letecká skupina Luftwaffe a vím o neochotě jedné zbraně podřídit se druhé, o rozdílných mapách, kódech a podobných odlišnostech tak mi vychází,že palubní letectvo by se muselo poflakovat jen na dohled od LL aby se navzájem neztratili. | |
|
|
SK napsal v č. 584: nezněl náhodou tvůj příspěvek ve smyslu "Najdi mi u RN loď rychlejší než GZ"? Tak se nesnaž vymýšlet hypotézy o vlnách, ptal ses jen na maximální rychlost. Mimochodem, jseš si na 100% jistý že projektovaná rychlost GZ by odpovídala skutečné? Pokud vím jsou to jen výpočty a odhady, nebyly provedeny žádné rychlostní zkoušky."No chcel by som vidieť skupinu britských torpédoborcov ako na voľnom mori stíhajú GZ (prípadne hociktorú inú rýchlu väčšiu loď)... Len rozmýšlam, prečo torpédoborce nestíhali za krížnikmi, bitevnými či lietadlovými loďami na voľnom mori pokiaľ boli trochu väčšie vlnky... " Ale když už načals ty vlny, víš kdo potopil těžký křižník Haguro? Mimochodem v noci a v podmínkách začínající tropické bouře. |
|
|
|
Tom napsal v č. 583: A ako na tom bolo Bf 109? "Některé na tom bylo snad tak strašně mizerně jako Bf 109?" Máš nejakú štatistiku úspešnosti pristání na LL u tohoto typu?
Tom napsal v č. 581: Že by nebola počas vojny GZ a jej letecká sila priorita? Ja sa bavím o možnosti kedy by Nemci dali GZ zelenú a neprerušovali jej stavbu..."Takže čirá sci-fi. Dovolím si citovat Yamata: " Ak by sme brali skutočné fakty, tak o GZ potom nemusíme vôbec uvažovať, pretože Nemci ju tak či tak nikdy nedokončili... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII na moři
- > Graf Zeppelin a jiné letadlové lodě