Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců
|
|
---|---|
Johny(1303): To mohu potvrdit, také tyto případy znám. | |
|
|
Podiven: Pokud by sis přečetl edici dekretů prezidenta republiky (mimochodem, nedávno 2. vydání) počínaje dekretem č.11/1944 o obnovení právní pořádku, zjistil bys, že dekrety a následné zákony určovaly, které předpisy z období nesvobody zůstávají v platnosti, které jen dočasně, a které se ruší okamžitě a beze zbytku. A tak tedy dekret č.33/1945 o občanství Němců a Maďarů, resp. prováděcí předpisy, přesně vypočítaly říšské, protektorátní a druhorepublikové zákony a předpisy, nebo jejich části, které se ponechávají pro tento účel v platnosti. A žádné další důsledky od toho neočekávej. Stále mne překvapují lidé, co krituzují něco, co neznají... P.S. Nejspíš jsem dost naivní, ale stále také čekám na to, že odpovíš na mé předchozí dotazy. |
|
|
|
Podiven napsal v č. 1302: "takže čs. občané německé národnosti už po roce 1945 čs. občany nebyli?" Ne nebyli. Právo to říká jednoznačně, přijetí jakéhokoliv občanství je výsostné právo každého občana a automaticky ztrácí občanství původní pokud je to tak uzákoněno, navíc čeští němci podepsali klauzuli. kde se ho výslovně zříkají. Podmínka získání čs občanství byla prokázat bezúhonost a to, že dotčená osoba neměla nepřátelský vztah vůči československu (podobná klauzule platí pro získání českého občanství i dnes). A budeš se divit, německé zákonodárství to také takhle uznává. Z hlediska zákonů německé spolkové republiky jsou tito lidé němečtí občané dodnes. Dokonce z toho těžilo a těží dost čechů, kteří dnes ani německy neumí. Stačí aby pocházeli z rodin, které žili na území sudet v období třetí říše a přijali v té době německé občanství. Málokdo to ví ale stačí třeba jen jeden rodič a německé občanství mu dle zákona musí vydat. Dokonce ani nemusí nikam chodit. Znám osobně několik lidí, kteří dostali německý pas korespondenčně. |
|
|
|
Johny: takže čs. občané německé národnosti už po roce 1945 čs. občany nebyli? Říšské zákonodárství, které jim udělilo německé občanství, tedy zůstalo v platnosti? Vskutku originální myšlenka se zajímavými důsledky... | |
|
|
mbbb: mimořádné "lidové" soudy v letech 1946-1948 to je kapitola sama pro sebe. Rozhodně to není nic na co bychom mohli být hrdí. Byla to již předzvěst nástupu "lidového" soudnictví po roce 1948. | |
|
|
Dzin napsal v č. 1278: "Z české strany vzásadě taková omluva zazněla, z úst tehdejšího prezidenta Havla, byť byl za to většinou národa kritizován. Od sudeťáckých představitelů jsem nějaké takové gesto nezaznamenal" Z české strany dosud omluva nezazněla, to co pronesl Václav Havel nelze brát jako oficiální omluvu státu, protože z jeho omluvy nelze vyvozovat právní důsledky. Jak už jsem tady jednou napsal, česká "omluva" byla ve stylu: "já jsem vám ukradl auto, tak si ho nechám, ale omlouvám se vám" |
|
|
|
mbbb:Doporučuji,i když těch 800 stran je dost jednotvárných,ale osudy vypálených četnických stanic na konci jsou dost zajímavé! Také příběhy některých Čechů,po přijetí Říšského obačanství a jejich následná služba u SD,nebo SS. |
|
|
|
právě jsem si v Antikvariátu koupil knihu "Nedaleko od Norimberka - Z dějin mimořádného lidového soudu v Chebu v letech 1946 - 1948". Ještě jsem to nečetl, jen prolistoval, myslím, ža takovéto knihy v kanclíku v Mikulášské nemají - a to je právě ten problém! | |
|
|
jirik: Nějak jsem to ani nečetl a zatím jsem na to ani neměl chuť... | |
|
|
K tomu rozesílanému dokumentu - je to snůžka polopravd a vyložených hovadin. | |
|
|
Podiven napsal v č. 1265: Jakých bezbraných?! I ty vtipálku "střílení do bezbranných lidí je obrana republiky..." |
|
|
|
Ok, díky, mě se to nějak nechtělo otevírat kvůli případnému viru, takže to mažu. | |
|
|
to Fuky: Klidně to smaž, já už to udělal . | |
|
|
fuky: můžeš to rovnou smazat Je to takový výtah z Tesaře, příliš jsem nepochopil, proč nám to ten člověk posílá. | |
|
|
egli, glynwed: Přišla mi na e-mail jakási pošta od nějakého Martina Markoviče, v příloze je nějaký dokument. Nevíte o co jde? Měl by to totiž posílat i vám, podle adres v hlavičce. | |
|
|
Na netu vyšel článěk překladatele dějin SdL - pes.eunet.cz/clanky/2005/02/41680_0_0_0.html | |
|
|
Na webu Českého rozhlasu 6 (www.rozhlas.cz/cro6/audio) si můžete poslechnout v cyklu Portréty životopis Konrada Henleina. |
|
|
|
Dzin (1283): SdLM je vlastně občanské sdružení, jednoduše nemá nikoho, kdo by byl na úrovni prezidenta státu. Havel se omluvil ještě před tím, než ho Národní fronta zvolila prezidentem, později svou omluvu opakoval v dost pozměněné formě. Johny (1286): Ve srovnání s vystoupením zástupce Ackermanngemeinde (nebo Havla), nepovažuji Posseltova slova ze omluvu, ale spíš za "politování", k jakému se z české strany uchýlila např. vláda. |
|
|
|
Jen pro zajímavost zejména pro podivena : stránky fan klubu Bernda Posselta: www.geocities.com/popo_posselt/ |
|
|
|
HonzaM 1281, Dzin 1283: Ackermanngemeinde je asi nejumírněnější část sudetoněmeckých organizací. Jsou pevně svázaní s katolickou církví a jejich činnost v Česku fungovala už i za bolševiků, kdy podporovali spoustu disidentů, zejména Chartu. Jak Havel tak spousta dalších dostala od nich podporu, tedy včetně Pitharta (podivena). Jinak ale omluva zazněla i od současného předsedy SdL Posselta. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců