Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1461-1480 z 3044
<< 71 72 73 74 75 76 77 >>
Po
DAVID M 30.6.2005 13:27 - č. 1767
DAVID M Vzpomínám na jeden "seminář" rozebírající vztah našich politiků k SN a zminované dekrety prezidenta + amnestie atd. Rozebíralo se "co by kdyby" no a jak by se zachoval Masaryk po WW2, jeden "masarykolog" se ujal slova a řekl,že naprosto shodně s dr. Benešem pouze s rozdílem,že amnestii by nepodepsal. To jen aby řeč nestála ono samozřejmě je to dosti od věci, mne by zajímal Masarykův hypotetický postoj v letech 38-39(samozřejmě byl-li by o deset let mladší )-a to nemyslím na jeho narážku-"To musí být slušný člověk ten Henlain, vždyt je to učitel..."(tuším v roce 35???). Zkrátka ta nerozhodnost tolikráte vyčítaná dr.Benešovi mu byla cizí.

Ještě si neodpustím poznámku k dr.Benešovi-Johny kdo si myslíš se nabízel jako jeho ekvivalent během formování druhého zahra.odboje???? Snad nemyslíš Prchalu, dr. Osuského či Hodžu( nebo snad někoho dalšího z naší generality??? ) podiven by řekl možná Herr Jaksch
Dzin 30.6.2005 12:26 - č. 1766
Dzin curahee: Ne, vycházím z toho, co o tom kolem a kolem vím.
Dzin 30.6.2005 12:24 - č. 1764
Dzin Jasan: (1742) to ale gargamel nepsal. nepsal, že by za válku mohli sudetští Němci.
Podle mě má naprostou pravdu v tom, že vyhnání sudeťáků z ČSR bylo důsledkem WW2. A já bych si navíc dovolil napsat, že německá menšina na území jiných států byla také jedním z bezprostředních příčin k rozpoutání WW2 (můžeme polemizovat do jaké míry jako záminka a do jaké míry jako aktivní prvek) a v hodnocení poválečného odsunu by se i k tomuto měl brát zřetel.
stanley 30.6.2005 12:24 - č. 1763
Dzin napsala v č. 1761:
"většinou nevěděli, že se jdou účastnit Anticharty."
To máš asi pravdu, jenže s tím podpisem potom bylo dost řečí o tom jak musel, takže nevím...
curahee 30.6.2005 12:17 - č. 1762
curahee Dzin:Vycházíš asi z jeho medajlonu k Největšímu Čechu,že?
Dzin 30.6.2005 12:15 - č. 1761
Dzin stanley: (1726) Podle toho, co o tom vím, tak rozhodně ne. Když byl vyzván k podpisu, stejně jako mnozí odešel a jako podpis byl tedy vydávána prezenční listina, kterou tehdy podepsali všichni, kteří se zůčastnili. Navíc, ani většinou nevěděli, že se jdou účastnit Anticharty.
Ale to je už trochu mimo téma...
jasan 30.6.2005 10:48 - č. 1760
jasan to Glynwed:Nic než souhlas.
To Podiven: podpořil by jsi tohle?
Glynwed 30.6.2005 09:45 - č. 1759
Glynwed To je jak u nás s komunistama. Taky jsem si říkal že pomalu vymřou...ale už se oběvuje mladá generace (jedinci) která komunismus nezažila, ale hrozně ráda by ho zavedla . A stejně jako SdL, tak i komunisté se jednoduše od historie svých předchůdců distancovala. Tím je pro ně minulost vyřízená, nemají s ní nic společného a zůstali pouze křivdy, které jim v minulosti nebo současnosti způsobili jiní.
Já bych se omluvil lidem, kteří se při vystěhování stali obětí násilného činu, ale přitom se žádného takového činu sami nezůčastnili v minulosti. Ale přitom bych hrozně rád slyšel taky něco podobného od SdL.
jasan 30.6.2005 09:11 - č. 1758
jasan no myslím že jich bude míň a míň(doufám že se tak i stane),těm mladším to bude míň a míň říkat, ale vždy tu zůstane nějaká radikální část.To je jako se skiny u nás, po revoluci móda, dnes na okraji společnosti hrstka tupých.Čím míň jich bude o to víc jich bude slyšet, a to je případ i dneška,v SL cítí, že jim dochází dech a tak křičí ,aby je bylo vidět.jinak by po nich neštěkl ani pes.
mbbb 30.6.2005 07:54 - č. 1757
mbbb
jasan napsal v č. 1756:
"ano myslím si že uřvaní pánové z SL jsou mezi vysídlenci menšina.Nevím kolika procentní, ale za pár let, až odejde ta "ukřivděná" generace, tak budou velmi okrajovým sdružením, dle mého názoru orientovaným na folklor-ikdyž jejich srazi jsou už dnes politickým folklorem"


no nevím, alespoň dle internetových stránek si intensivně vytvářejí následovníky

www.sdjoe.at/wDeutsch/index.shtml
jasan 30.6.2005 07:38 - č. 1756
jasan To Stanley:ano myslím si že uřvaní pánové z SL jsou mezi vysídlenci menšina.Nevím kolika procentní, ale za pár let, až odejde ta "ukřivděná" generace, tak budou velmi okrajovým sdružením, dle mého názoru orientovaným na folklor-ikdyž jejich srazi jsou už dnes politickým folklorem.Trochu jiná atmosféra vládne na srazech vysídlenců z východního pruska, byl jsem se podívat na pozvání jen jednou(má chatrná němčina-Oma taky už moc nesprechuje, mi nedovolovala moc komunikovat a potom co jsem začal mluvit anglicky tak zase měli problém oni s dorozuměním, hlavně ti starší) ale funguje to spíše jako spolek krajanů, i tam byla skupina radikálů, ale s daleko menším vlivem.Aspoň tak jsem to vnímal já.Jo musím podotknout, že to nebyl hlavní sraz, ale takový menší, takže to nebude pohled na všechny.Prušáci fungují tak že kdo chce domů tak si tam koupí barák ,buď původní nebo kousek vedle a dožije v rodném kraji a místní jsou ještě rádi aspoň podpoří jejich lokální ekonomiku.
To Pavel: s těmi antihnědými němci máš pravdu, dokonce nevím, že by usilovali o navrácení majetku-a ti by na to měli mít nárok, nebo aspoň odškodnit nějak formálně.Zmínka o nich je v celkem povedené knize Nedaleko od Norimberku.Souhlasím s tebou, že to by byla cesta jak lidem říci, že ne co němec to bývalý nacista.Přes tyto lidi by mohlo dojít k tzv. "usmíření"(to už myslím stejně dávno nastalo).Omluvit se těmto lidem a je prakticky hotovo, omluva byla učiněna neviným a nikdo by nemohl ani pípnout.
Pavel Šrámek 30.6.2005 06:50 - č. 1755
To Jasan: Trvám na tom, že při posuzování vyhnání je třeba zohlednit okolnosti, za nichž k tomu došlo. Vražda zůstane vždycky vraždou a přesto státní zástupce a soud musí vždy posoudit okolnosti, za jakých k tomu došlo. Situace v roce 1945 byla naprosto výjimečná, neboť skončila celoevropská katastrofa a v těchto chvílích bohužel je kolektivní uplatňování viny běžné, ať se nám to líbí nebo ne. To samozřejmě nic nemění na tom, že je potřeba pojmenovat zločiny, k nimž po osvobození došlo.
Mimochodem, víte co je zajímavé. Že SL vůbec nemluví o českých Němcích, kteří se na podzim 1938 postavili za republiku. Nebylo jich mnoho, ale byli a sloužili většinou jako příslušníci Republikanische Wehr. Uz delsi dobu o nich cokoliv hledám, ale v němčině není vůbec nic a v češtině jediná brožurka od komunistického historika Nováčka. Mám pocit, že pro SL jsou tito Němci stále zrádci. Přitom to by byla cesta ukázat, že ne všichni Němci jsou stejní.
stanley 29.6.2005 17:41 - č. 1754
stanley napsal v č. 1753:
"sudřáčtí "
sudeťáčtí
stanley 29.6.2005 17:40 - č. 1753
jasan napsal v č. 1751:
"většina odsunutých(hlavně mladší) je v klidu a jsou rádi kde jsou"
takže vlastně potvrzuješ můj názor, že sudřáčtí křiklouni jsou okrajovou skupinou - a zřejmě nejen z hlediska národa, ale i z hlediska odsunutých. Je tak?
stanley 29.6.2005 17:38 - č. 1752
ano, v RA
jasan 29.6.2005 16:37 - č. 1751
jasan to stanley, vážím si tě jako dobrého diskutéra, neztotožňuji se p.Podivenem, když sklopíš zrak o pár řádek níže tak se dočteš že nikdo z něm.strany mé rodiny včetně mně necítí křivdu a už vůbec neuvažeje v intencích nějakého odškodnění.Jak sám uvádíš lidé kteří sami trpěli necítí většinou paušální nenávist např. strýc vždy říkal , že v zajetí se k nim ruští frontáci chovali velmi slušně-vždyť seděli v těch samých sračkách v okopu a pár metrů dále.Možná podiven reprezentuje ty co řvou neprávem(asi ano) protože mají máslo na hlavě, ale většina odsunutých(hlavně mladší) je v klidu a jsou rádi kde jsou.Stačí jim se přijed podívat a zavzpomínat.Čas rány hojí, navíc většina z nich má již svou existenci zajištěnou jinde.Na srazech SL asi nejvíce řvou potomci těch co řvali v 38-nenávist se dá naučit, ale těch je a i byla menšina.Jinak naši se nikdy nepovažovali za sudetáky, ale za schlonzáky bo jsme původem z Horního Slezska.
Mohu se tě zeptat u které armády teta sloužila?Ženský POW je celkem neobvyklý-RA?
stanley 29.6.2005 16:14 - č. 1750
Jasan, nevím, jaké utrpení ti způsobili nebo "způsobují dodnes" bolševici, ale takovéhle úhybné manévry prostě neberu. Porovnávání socializmu (ono to pro děje, které se tu odehrávaly, není až tak přesné pojmenování) a nacionálního socializmu s jeho myšlenkovou základnou je sice známý podvod, ale přesto podvod. Jenže to sem nepatří, víš? K tomu trestu - kolik takových nepotrestaných tam běhalo a běhá a ví, že jim nic nehrozí? Nebudeme chodit daleko - můj známý, který dodnes "pase" po válečných zločincích, se v nedávných dobách několikrát ocitl na udání těchto "nevinných" ve vyšetřovačce německé policie, i když předkládal jasná fakta, o koho se jedná. Nehrajme na tuto strunu, zní značně falešně! K tomu percentuálnímu postižení: netvař se, že ti to není jasné - procentem ztrát na životech (samozřejmě že ne v absolutních číslech) jsme patřili k nejtvrději postiženým národům v Evropě (bohužel teď nemám čísla k dispozici, ale třeba mne někdo doplní). No a že jste nebyli odsunuti jen potvrzuje má slova. A dále: značná část mých příbuzných strávila roky ´39 - ´45 v rajchu (teta jako zajatkyně roky ´41-´45). Je zajímavé, že jsem u nikoho z nich nikdy nezaznamenal paušální nenávist k Němcům - a že si tam užili svoje! Takže by mne na druhou stranu dost mrzelo, kdybys chtěl spolu s Podivenem reprezentovat názor, že všichni sudeťáci uvažují jen v duchu křivdy a nespravedlivého vyhnání. To by bylo lepší skončit s diskusí.
jasan 29.6.2005 16:02 - č. 1749
jasan to stc: k tomu jejich připojení jen toto , když ptáčka lapají ,pěkněmu zpívají
To Glynwed:máš recht, že opustila dobrovolně, ale asi ne většina.Spíše ti co měli máslo na hlavě.
Asi bych to ukončil tím, že je to vše historie, nevinným té či oné strany by se měli viníci omluvit a být potrestáni, ale k změně majetkoprávní dojít nesmí.Pojďme se bavit na vojenské témata, ta politika je pro takové pitomce jako je Franz Josef.
jasan 29.6.2005 15:48 - č. 1748
jasan to stanley:Ok, berutě, ale kdybych použi tvoji šablonu tak milion českých komunistů-proletářů co se chudáci nechali zblbnout Gottwaldem,ale "to je až tak úplně viny nezbavuje" může za utrpení které bolševici způsobili a působí dodnes.Takže by je měli odsunout třeba na Kubu.
Tebou uvedený případ člena SS a nehorázného incidentu měl být potrestán, ale opět je to jedinec, navíc dost pochybuji, že by si on sám zveřejnil fotky sama sebe jak heiluje a nebyl za to v SRN postižen.Procentuálně bylo ČSR nejpostiženější v čem?S čím to porovnáváš?
Moje familie zůstala tady neodsunuta(otázka jestli by s nám těch 40let nežilo líp na opačné straně opony),takže jsme byli asi hodní ikdyž brácha Oma seděl za funkcionářský delikt
Glynwed 29.6.2005 15:38 - č. 1747
Glynwed to jasan: To můžu taky klidně říct že většina sudetských němců ze severní Moravy a Čech opustila své domovy dobrovolně již v březnu 1945.
1461-1480 z 3044
<< 71 72 73 74 75 76 77 >>
Po