Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců
|
|
---|---|
Fuky napsal v č. 2277: Opět jaká paralela s Francií "Možnost protiútoku, jak již jsem jednou psal popsala naše generalita slovem "sebevražda"..." |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 2270: "Fuky: a proč by nešlo převzít iniciativu? Německá armáda nebyla v roce 1938 žádný superzázrak a historie dává hromady příkladů, že i početně výrazně slabší může při vhodné taktice, výzbroji atd. vítezit." No, jestliže mne pokládají téměř všichni mí přátelé, s kterými se o vývoji eventuelního konfliktu v září 38 za optimistu, když tvrdím, že by při souhře několika faktorů byla naše armáda schopna stáhnout se na Slovensko a zde se udržet, potom nevím, za co považovat Tebe. Možnost protiútoku, jak již jsem jednou psal popsala naše generalita slovem "sebevražda"... |
|
|
|
Nedalo obejít...čili bylo neprostupné, vzhledem k prakticky obklíčení...to nevidím jako zásadní rozdíl ve výkladu. | |
|
|
Fuky napsal v č. 2273: S tehdejším vedením armády nikoliv, viz někde níže...
"Aha. V našem případě to bylo skutečně jistě realizovatelné."
Fuky napsal v č. 2273: ? Dle mého názoru velice jednoduše. Útok z Německa, útok z Polska a útok z Maďarska. Je tu ještě nějaká okolní země, která by zůstala alespoň neutrální a neměla na nás územní požadavky? "Netřeba přehánět, nikdo nemůže posoudit, jak by se eventuelní válka vyvíjela, jak by se zachovaly další státy atp." |
|
|
|
bubu napsal v č. 2268: "Fuky...nic proti ale i mě se zda absurdní aby v roce 1938 bylo opevnění neprostupné, chyběla většina výbavy a nebylo dodělané...." Jo? Aha, tak to děkuji za poučení... Opět platí to, co jsem psal v 2273, pečlivě přečíst můj příspěvek. |
|
|
|
DG napsal v č. 2262: Aha. V našem případě to bylo skutečně jistě realizovatelné.
"Tj. tankové jednotky provedou masivní úder na křídla nepřítele a po rozdělení a zhroucení fronty dodělají zbytek v součinnosti s pěchotou a letectvem."
YAMATO napsal v č. 2265: "Já chápu, že naše opevnění vzbuzuje určitý pocit hrdosti, ale to by nemělo zaslepovat a vést k výrokům, např. že bylo v roce 1938 neprostupné (Fuky 2244)." Vážený kolego, doporučoval bych raději nejprve detailně prostudovat onen příspěvek... Hovořím o tom, že se opevnění v září 1938 nedalo obejít!
DG napsal v č. 2266: Netřeba přehánět, nikdo nemůže posoudit, jak by se eventuelní válka vyvíjela, jak by se zachovaly další státy atp. "No to jistě, třeba že by přišel Mojžíš a zvedl oceány..." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2271: Hmm, ale na celé západní hranici nic než septiky neuvidíš. Asi jsme dostali ujištění od samotného Adolfa, že ze západu na nás útočit nebudou...
"Proto snad pochopíš proč bylo z výstavby těžkého opevnění v Krušných horách upuštěno."
Fuky napsal v č. 2271: To si septikáři ve Francii mysleli taky. Největší armáda v Evropě... "Neřekl bych, že možnosti obránců ČSR byly mizivé." |
|
|
|
DG napsal v č. 2260: Neřekl bych, že možnosti obránců ČSR byly mizivé.
"Každá pevnost slouží pouze k posílení obranných schopností obránců. Pokud jsou tyto mizivé, nepomůže jim ani ta zmíněná Velká česká zeď... "
DG napsal v č. 2261: V určitých směrech byl nesmysl budovat opevnění těžké, zvláště pokud z těchto pozic byl plánován ústup. Proto snad pochopíš proč bylo z výstavby těžkého opevnění v Krušných horách upuštěno.
"Hmmm, kolik procent opevnění bylo tvořeno septiky? 70%? 80%? "
DG napsal v č. 2261: Aha, tak vidíš, to mě zase dodává... "Septik linie mi jaksi nedodává pocit schopnosti zastavení nepřítele na více jak dva dny. " |
|
|
|
Fuky: a proč by nešlo převzít iniciativu? Německá armáda nebyla v roce 1938 žádný superzázrak a historie dává hromady příkladů, že i početně výrazně slabší může při vhodné taktice, výzbroji atd. vítezit. | |
|
|
Fuky napsal v č. 2267: Vážený Fuky, vřele bych ti doporučil delší dobu studia průběhu 2.sv.v., zejména pak bleskové dobytí zemí disponujících různými systémy opevnění "Vážení kolegové, opravdu bych Vám doporučil delší dobu studia materiálů o stavu naší armády, stavu německé armády a především mapy naší republiky v polovině 30. let." |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 2265: Fuky...nic proti ale i mě se zda absurdní aby v roce 1938 bylo opevnění neprostupné, chyběla většina výbavy a nebylo dodělané....potom bych neprostupnosti věřil víc... "bylo v roce 1938 neprostupné (Fuky 2244)." |
|
|
|
Vážení kolegové, opravdu bych Vám doporučil delší dobu studia materiálů o stavu naší armády, stavu německé armády a především mapy naší republiky v polovině 30. let. DG mi stále neodpověděl, jak by si představoval, že by se dala ČSR bránit tanky a bez opevnění. Nemusíš dvěma větami, jak sis jistě povšiml, mé příspěvky občas netvoří pouze 2 věty.
DG napsal v č. 2263: "co dokáže převzít iniciativu." Aha, ano, správně!!! Na Bělehrad!!! To nebylo myšleno vážně, že ne? |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2264: No to jistě, třeba že by přišel Mojžíš a zvedl oceány...
"jistá naděje určitě existovala. "
YAMATO napsal v č. 2265: To je právě ten problém. Držet lze pouze kompletní a vyvážené opevnění, nikoliv směsku děravou jak pajcovaný ementál... "dokud by drželo opevnění" |
|
|
|
Já chápu, že naše opevnění vzbuzuje určitý pocit hrdosti, ale to by nemělo zaslepovat a vést k výrokům, např. že bylo v roce 1938 neprostupné (Fuky 2244). Dzin, 2251: ano, naše armáda byla nevyvážená...dokud by drželo opevnění, tak OK, ale co pak?...Sakra rychlý ústup a vydání většiny území okupaci, pokud by Němci s Blitzem ústup vůbec připustili... Mbbb, 2258: "úspěšné typy letadel a tanků byly v roce 1938 připraveny, krize přišla moc brzy"...no právě, absence priority, jinak mohly být ve výzbroji a ne v prototypech. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2259: Věřím, vše by ovšem záleželo na souhře mnoha faktorů, teoreticky to možné opravdu bylo, jistá naděje určitě existovala. Někdy si o tom můžem popovídat. "Fuky, kdybychom se v roce 38 bránili sami, tak bychom se jistě nějaký ten týden udrželi, ale jistě bychom se nemohli ubránit zcela - tedy vlastně zvítězit, jak píšeš, tomu snad nevěříš." |
|
|
|
Dzin (2251): Souhlas, zaseptikovat celé pohraničí, vykašlat se na monstrózní TO, chránící sotva 20% hranice a vybudovat něco, co dokáže převzít iniciativu. | |
|
|
Fuky napsal v č. 2248: Předně vzhledem k naší "francouzské" doktríně měla naše armáda v obou případech téměř nulové předpoklady. V opačném případě se v průběhu války jasně ukázalo, že beton nezastaví ani vodu (pozdrav do Porůří), natož pak vojska nepřítele. Co bylo klíčové - pochopit mobilní pojetí války a stejným způsobem se bránit. Tj. tankové jednotky provedou masivní úder na křídla nepřítele a po rozdělení a zhroucení fronty dodělají zbytek v součinnosti s pěchotou a letectvem. Septik do toho bohužel nijak nezapadá, kromě toho, že v něm mohli momentální majitelé spát bez rizika zmoknutí... "V roce 1938 měla rozhodně lepší předpoklady k obraně čs. armáda s pevnostmi, i když nedostavěnými, než čs. armáda s tanky a letadly, v září 1938 ovšem rovněž zcela jistě nedokončenými." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2244: Hmmm, kolik procent opevnění bylo tvořeno septiky? 70%? 80%? Septik linie mi jaksi nedodává pocit schopnosti zastavení nepřítele na více jak dva dny. Pravda, s vhodnou strategií by dva dny byly dost, to by ale naši chlapci nesměli přebírat názory z Francie, ale sledovat, jak se cvičí skopci... "V československém opevnění takové místo nemělo být a již v září 1938 prakticky neexistovalo!" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2242: Každá pevnost slouží pouze k posílení obranných schopností obránců. Pokud jsou tyto mizivé, nepomůže jim ani ta zmíněná Velká česká zeď...
"Jsem přesvědčen o tom, že v našem případě budovat mohutná pohraniční opevnění byla spolu s reorganizací a postupnou modernizací armády jediná možná varianta."
Fuky napsal v č. 2243: Pokud Lucemburčané vyvinuli Blitzkrieg, tak zcela jistě.
"Měli snad tedy vrchní představitelé armády sledovat vývoj strategie v Lichtenštejnsku, anebo raději v Lucembursku? "
Fuky napsal v č. 2243: Dvěma větami popsat strategii mobilní války? Ale no tak...
"Mohl bys mi, prosím, vysvětlit, jak by ses chtěl v roce 1938 i při předchozích investicích do tankové a letecké výzbroje "pružně mobilně bránit"?"
Fuky napsal v č. 2242: No jo, ČR byla vždy výjimkou. Na nás si nikdo nepřijde "V případě Československé republiky nikoliv!" |
|
|
|
Fuky, kdybychom se v roce 38 bránili sami, tak bychom se jistě nějaký ten týden udrželi, ale jistě bychom se nemohli ubránit zcela - tedy vlastně zvítězit, jak píšeš, tomu snad nevěříš. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců