Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
461-480 z 3044
<< 21 22 23 24 25 26 27 >>
Po
Béďa 17.5.2006 19:10 - č. 2939
Docela jsem zvědavý co přinese státem podporovaná snaha historicky podchytit činnost německých antifašistů. Jedině v jejich případě má, dle mého názoru, vůči nim náš stát morální dluh.
Czert 13.5.2006 16:34 - č. 2938
no, k tomu netu - odkazy na wikipedii jsou dost nahore a encyklopedie sama je dost ctena, takze davat tam clanky o tom, jak se chovali sudetaci, o tom jak probihal odsun, pravda a lzi o odsunu... by bylo velmi dobre.

No, jak ja byl nedavno na wiki, tak jsem tam nasel velmi malo o sudetacich a o tom co vyvadeli v 38 - a jedna fotku - takovou kde zena place - a bylo tam napsano sudetacka zena place pri obsazovani sudet v 38 (ci neco podobneho).

Nic o jejich teroristych utocich proti SOSakum, terorizovani ceskosleovenskeho obyvatelstva.... clovek z toho clanku by mel pomalu dojem, ze se v dobe mnichova v pohranici pomalu nic nedelo a sudetaci pripojeni prijali celkem chladne.

Nebylo by spatne na wiki dat clanek, ktery by psal o tom jak naprosta vetsina sudetaku v 38 hitlera vitala, jake provadela teroristicke utoky...
ja_62 2.5.2006 12:05 - č. 2937
ja_62
Czert napsal v č. 2924:
"jj, to sem nekde cetl takou vec, ze se rakusanum malem podarilo udelat z Mozarta rakusaka a z Hitlera nemce"
Perry napsal v č. 2926:
"Vždyť ale Mozart byl rodák ze Salzburgu a to je v Rakousku takže byl Rakušák..."
To se tu kdysi částečně probíralo s Podivenem, a jen se to naťuklo, ale věc s Mozartem se má tak, že se skutečně narodil v Solnohradě, o kterém my přslušníci starší generace, třeba babička E. E. Kische , víme, že je hlavním městem Solnohrad, které ale v té době (1756) nebyly pod přímou vládou Habsburků (a tedy součástí toho, co se později stalo Rakouskem) nýbrž nezávislým církevním knížectvím v rámci Svaté říše římské národa německého - pod vládu Habsburků přišly až roku 1803 (Ferdinand Toskánský, bratr Františka II.) a součástí Rakouska byly, resp. pod přímou vládu rakouského císaře se dostaly od roku 1805. Takže po dobu svého života byl Mozart původem spíše Němec a je jedním z velkých úspěchů rakouské propagace cestovního ruchu, že svět je přesvědčen o tom, že byl Rakušan, a Hitler naopak Němec.
Honza M. 1.5.2006 21:38 - č. 2935
Honza M.
Johny napsal v č. 2932:
"běžný člověk nenajde na webu ani přehledný oficiální seznam platných zákonů a nařízení, kterými by se měl řídit "
www.zakonycr.cz/aol.asp
www.legis.cz/
www.mvcr.cz/sbirka (tady bych se řídil zásadou lex posterior derogat priori)
Czert 1.5.2006 21:04 - č. 2934
fusilier napsal v č. 2931:
"To je zajímavé, na říšské němce se vztahovala branná povinnost a na sudeťáky ne?"
samozrejme ze ano, ja jsem jen pouzil sudetackou logiku resp. jejich landmansaftu.
Johny 1.5.2006 18:14 - č. 2932
Johny
stc napsal v č. 2925:
"Pojďme to změnit, prosím... Už dlouho chci udělat jednoduchou stránku v angličtně, češtině i němčině s jednoduchým a všeříkajícím titulem "Truth and lies about sudeten germans". Kdo mi pomůže s překladem do němčiny kterou nevládnu a kdo mi pomůže k tomu aby se dostala na přední místa v googlu?"
Honza M. napsal v č. 2927:
"Víš, takové stránky už víceméně existují, jenže problém je s těmi předními místy v Googlu - ten myslím zohledňuje i návštěvnost, reference apod. Třeba na stránky SdLM odkazují všechny homepage Sudeťáků, Mitteleuropa atd., dokonce i ti, kdo je krituzují, tím, že přidají link, jim zvyšují návštěvnost atd. "
Bez podpory nějaké organizace je celkem vyloučeno udělat web, který by byl všeobecně přijatý i v zahraničí. Pokusů je spousta, dokonce MZV má na webu překlad své knihy v několika jazycích (rozumět dějinám - celkem vyvážená publikace) a google ji najde ale až někde na konci. Preference se dá u googlu zaplatit a němci to asi dělají, mají na to fondy.

Co chceš dělat ve státě, kde bulvární web o celebritách a jakýchsi vyvolených dostane dotaci osm miliónů korun zatímco běžný člověk nenajde na webu ani přehledný oficiální seznam platných zákonů a nařízení, kterými by se měl řídit (o webu který by třeba zajímavou formou seznámil občany s vlastní historií ani nemluvím).
fusilier 1.5.2006 14:09 - č. 2931
fusilier
Czert napsal v č. 2930:
"jak to muzes rict, tech 250 000 to jsou obeti ceskeho radeni v 45, za valky moc sudetaku zezahynulo (byla to prece nadrasa). "
To je zajímavé, na říšské němce se vztahovala branná povinnost a na sudeťáky ne?
Czert 30.4.2006 23:50 - č. 2930
stc napsal v č. 2925:
"Během války zahynulo minimálně 250.000 voláků pocházejících z načas bývalého po válce opět českosloveského pohraničí. "
jak to muzes rict, tech 250 000 to jsou obeti ceskeho radeni v 45, za valky moc sudetaku zezahynulo (byla to prece nadrasa). - tedy dle propagandy landmasaftu.

pro STC 2925 - no, ja bych ti mohl pomoc s vyhledavanim informaci, nazory a preklady do anglictiny (nemecky jsem se ucila, ale umim *****). A jak to dostat do guglu na prvni mista ? To uz je problem se kterym nevim jak ho vyresit.

A to co navrhl honza - dat to do wiki - je skvely napad.

Ale myslim, ze bude velmi dobre ze nejaka takova stranka bude, byt nekde dale. Aspon budu mit kam davat odkazy.



bobanek napsal v č. 2928:
"V německých okresech zuří bída a hlad. A vy čeští lidé, dovedete si představit, že v této situaci lid německý může lnout upřímně k českému státu?"
no, on k nemu moc neprilnul ani po 1918. A ze tam byla bida a hlad ? Ta byla i jinde v CSR. I kdyz je pravda ze v sudetech nejvice - protoze je nejvice ostihla svetova hospodarska krize, kvuli skladbe prumyslu v te oblasti.

bobanek napsal v č. 2928:
"Bojovali proti Hitlerovi a Henleinovi, "
Hmmm ? Kolik ze to bylo sudetaku v zahranicni armade CSR ? Moc ne. Kdyz reknu do 100, tak jim budu fandit.

bobanek napsal v č. 2928:
"Onen nelidský princip kolektivní viny byl na našem území tvrdě uplatněn, aby v průběhu dalších desetiletí se ještě několikrát zhoubně projevil."
Ano, byl tak obrovsky kolektivni, ze ze 2,8 mil sudetaku co byly v CSR v 45, jich tu pres 400 000 zustalo.A dost z nich i po 48.
mbbb 30.4.2006 21:33 - č. 2929
mbbb
bobanek napsal v č. 2928:
"Sudetoněmečtí sociální demokraté, komunisté a antifašisté odmítali Hitlera a vytvořili svou ozbrojenou organizaci Republikanische Wehr, která působila společně s čs. jednotkami Stráže obrany státu při střežení hranic. Dotaz : má někdo více podrobností o této organizaci - Republ. Wehr?. "
tohle není přesné, RW byla organizací německých sociálních demokratů, KSČ měla od srpna 38 svolení k organizování svojí "Dělnické stráže", v pohraničí to byly "Arbeitswehr".
To, že RW se zapojila na mnoha místech k SOS a na obranu republiky je pravda, mnoho o tom známo není, jsou jen větší či menší zmínky v různých publikacích, pokud tedy vím.
bobanek napsal v č. 2928:
"Na konci brožury Neznámé osudy - vydané Nadací Bernarda Bolzana a Friedricha Eberta stojí : Trpké, krušné, nespravedlivé ale především neznámé jsou pro drtivou většinu českých čtenářů osudy našich bývalých krajanů, německých sociálních demokratů a dalších antifašistů. Bojovali proti Hitlerovi a Henleinovi, jako první pak putovali do nacistických koncentračních táborů. Onen nelidský princip kolektivní viny byl na našem území tvrdě uplatněn, aby v průběhu dalších desetiletí se ještě několikrát zhoubně projevil."
němečtí sociální demokraté sice odmítali Hitlera, ale jejich představitel W. Jaksch za války schvaloval "mnichovské" odtržení pohraničních území od republiky. Což bylo pochopitelně pro exilový i domácí odboj nepředstavitelné a tímto svým postojem se Jaksch dostal až do pozice zuřivého antibenešovce, ostatně jeho činnost po válce je více než smutná.
"nelidský princip kolektivní viny" - říkejte si co chcete, ale "vertriebung" českých Němců po válce byl spravedlivým a nutným aktem. Bylo velkým štěstím pro český národ, že k tomu došlo.
bobanek 30.4.2006 21:18 - č. 2928
Martin R. napsal v č. 2920:
"přidali se k Hitlerovi,"


F. X. Šalda psal ve svých Zápiscích po návštěvě v pohraničí v roce 1934 " V německých okresech zuří bída a hlad. A vy čeští lidé, dovedete si představit, že v této situaci lid německý může lnout upřímně k českému státu? Co jiného můžete očekávat od těchto lidí, než že se napijí z kalné louže hitlerismu, když jste jim nepodali včas zdravé vody?" Na tato slova politická odezva nebyla žádná, ovšem o tuto otázku se začala zajímat česká inteligence, byla sestavena komise, která objížděla pohraniční okresy, sestavila základní požadavky, které byly předány vládě. Mj. žádala, aby okresy Liberec, Jablonec, Tanvald a Frývaldov byly prohlášeny za nouzové oblasti, aby bylo nezměstnaným rozděleno uhlí, obilí na státní útraty a zastavení exekucí. Lidé z vědy a kultury si uvědomovali, že především vyřešení základních ekonomických otázek jim může pomoci získat v pohraničí vliv a přesvědčit obyvatelstvo o nutnosti společného boje proti Henleinovi.

Sudetoněmečtí sociální demokraté, komunisté a antifašisté odmítali Hitlera a vytvořili svou ozbrojenou organizaci Republikanische Wehr, která působila společně s čs. jednotkami Stráže obrany státu při střežení hranic. Dotaz : má někdo více podrobností o této organizaci - Republ. Wehr?.

Na konci brožury Neznámé osudy - vydané Nadací Bernarda Bolzana a Friedricha Eberta stojí : Trpké, krušné, nespravedlivé ale především neznámé jsou pro drtivou většinu českých čtenářů osudy našich bývalých krajanů, německých sociálních demokratů a dalších antifašistů. Bojovali proti Hitlerovi a Henleinovi, jako první pak putovali do nacistických koncentračních táborů. Onen nelidský princip kolektivní viny byl na našem území tvrdě uplatněn, aby v průběhu dalších desetiletí se ještě několikrát zhoubně projevil.
Honza M. 29.4.2006 08:14 - č. 2927
Honza M.
stc napsal v č. 2925:
"Kdo mi pomůže s překladem do němčiny kterou nevládnu a kdo mi pomůže k tomu aby se dostala na přední místa v googlu?"
Víš, takové stránky už víceméně existují, jenže problém je s těmi předními místy v Googlu - ten myslím zohledňuje i návštěvnost, reference apod. Třeba na stránky SdLM odkazují všechny homepage Sudeťáků, Mitteleuropa atd., dokonce i ti, kdo je krituzují, tím, že přidají link, jim zvyšují návštěvnost atd.

Třeba stránky rakouské Antify (ne že bych jim fandil) sudetoněmecké lži monitorují a vyvracejí celkem pravidelně, ale "pozorností publika" se jim zdaleka rovnat nemohou.

Zatím jediné stránky, které dokázaly relativně rychle získat návštěvnost jsou články wikipedie - to nejlepší, co můžu poradit, je napsat tam nějaké heslo (sudetští němci, sudetoněmecká propaganda, česko-německé vztahy ...) - ovšem z rizikem, že to někdo změní; na druhou stranu s nadějnou vyhlídkou, že druzí heslo začnou přepisovat do jiných jazyků.
Perry 29.4.2006 07:39 - č. 2926
Perry
Czert napsal v č. 2924:
"ze se rakusanum malem podarilo udelat z Mozarta rakusaka"
Vždyť ale Mozart byl rodák ze Salzburgu a to je v Rakousku takže byl Rakušák...
stc 29.4.2006 00:07 - č. 2925
Zvláštní je že ti naši "sudetští" němci pořád pláčou na špatném hrobě. Vždyť jim nejvíc ublížil Hitler a jeho odvody. Během války zahynulo minimálně 250.000 voláků pocházejících z načas bývalého po válce opět českosloveského pohraničí.

Akorát je mi na zvracení když dám v googlu hledat sudeten germans a jako první mi vyleze stranka plná lží o nebohých obětech pronásledových bestilními čechy a sověty. Však si to vyzkoušejte .. mám google nastavený do angličtiny...Pojďme to změnit, prosím... Už dlouho chci udělat jednoduchou stránku v angličtně, češtině i němčině s jednoduchým a všeříkajícím titulem "Truth and lies about sudeten germans". Kdo mi pomůže s překladem do němčiny kterou nevládnu a kdo mi pomůže k tomu aby se dostala na přední místa v googlu?
Czert 28.4.2006 21:49 - č. 2924
Honza M. napsal v č. 2923:
"řekl bych, že tady Hahnovi trochu kalí vodu a zbytečně vulgárně přeložili německé "Gesicht"."
muze byt, ale stejne, myslim ze to moc nezmeni na tom obrazu. HOlt jen ze slusne , ale velmi ohavne snahy o prepisovani dejin, aby vyhovovali vynikum z toho bude trochu vulgarni ohavna snaha o prepisovani dejin.

Streso napsal v č. 2922:
"však to byl Rakušák "
jj, to sem nekde cetl takou vec, ze se rakusanum malem podarilo udelat z Mozarta rakusaka a z Hitlera nemce.

A pro vsechny - proti takovym snaham o davani na stejnou uroven obeti (cechy) a viniky (nemce, sudetaky) se musi bojovat. Jiste - divoky odsun nebyl pekny, ale zcela pochopitelny. Kdybych v te dobe zil, tak opravdu nevim cobych delal, kdybych videl nejakeho sudetaka, kvulůi kteremu zemreli moji pribuzni v koncetraku. Urcite bych mu dal hodne pres budku, ale jestli bych ho zabil ? Tezko rict, mozna jo, mozna ne.
Honza M. 28.4.2006 17:08 - č. 2923
Honza M.
mbbb napsal v č. 2918:
"„Není ksicht tohoto muže stejně urážlivý pro pocity sudetských Němců jako karikatury Mohameda pro Muslimy?“ "
- řekl bych, že tady Hahnovi trochu kalí vodu a zbytečně vulgárně přeložili německé "Gesicht".
Streso 28.4.2006 16:12 - č. 2922
Streso
Krtek2 napsal v č. 2921:
"inak prej Hitlera preventivně vyřadili z ankety o největšího Němce"
však to byl Rakušák
Krtek2 28.4.2006 16:05 - č. 2921
Krtek2 To snad nepotřebuje komentář...


Jinak prej Hitlera preventivně vyřadili z ankety o největšího Němce Byl bych docela zvědavej kolik by dostal hlasů.Zejména od mladší generace, která nezažila Stalingrad
Martin R. 28.4.2006 15:51 - č. 2920
Martin R. Já nechápu co pořád chtějí - přidali se k Hitlerovi,dostali co zasloužili.
Ať se jdou zahrabat,oni pořád chtějí omluvu a to že v podstatě způsobili rozpad ČSR a nepřímo vznik 2.sv.v ,to je asi v pořádku a.... A tomu že v době 2.sv.v byly Čechy pod "ochranou" Velkoněmecké říše a bylo tu lépe než za KSČ snad nevěří ani samotní Němci



Dále mě rozzuřilo tohle:
Čeho se dopustili Němci na Židech, toho se dopustili Češi a Poláci na Němcích
Copak my nebo Poláci jsme po válce stavěli vyhlazovací tábory na Němce? Samozřejmě po válce asi moc Slovanů nemělo Němce v lásce,ale to je celkem pochopitelné.... Tohle přirovnání je mírně řečeno neadekvátní
mbbb napsal v č. 2918:
""tradičním rozhořčením nad údajnou hrubou necitlivostí českého národa, který si stále ještě troufá stavět pomníky Benešovi: „Není ksicht tohoto muže stejně urážlivý pro pocity sudetských Němců jako karikatury Mohameda pro Muslimy?“ "
To už vážně přehánějí Já bych jím ukázal "hrubou necitlivost" aby věděli co tento výraz znamená

Zkrátka závěr je takový že je jedině dobře že jsou pryč. Stejně by s nimi byli pouze problémy.
Perry 28.4.2006 13:12 - č. 2919
Perry mbbb:ježiši jak takový bláboly může někdo psát?? je mi z toho na nic
mbbb 27.4.2006 22:19 - č. 2918
mbbb doporučuji ctěné pozornosti P.T. obecenstvu:
lidovky.zpravy.cz/sudetsti-nemci-maji-novou-...

je to k zeblití, dobrý je třeba tohle:
"tradičním rozhořčením nad údajnou hrubou necitlivostí českého národa, který si stále ještě troufá stavět pomníky Benešovi: „Není ksicht tohoto muže stejně urážlivý pro pocity sudetských Němců jako karikatury Mohameda pro Muslimy?“

já ty bejvalý český Němce nemůžu ani cejtit, zaplať pánbu za to jejich vyhnání
461-480 z 3044
<< 21 22 23 24 25 26 27 >>
Po