Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
401-420 z 3044
<< 18 19 20 21 22 23 24 >>
Po
Honza M. 17.10.2006 11:34 - č. 3002
Honza M.
ja_62 napsal v č. 3001:
"znak "Sudetské župy""
Vidíš - ten jsem ještě neviděl (nebo si to neuvědomuju). Zajímavé je, že župní hlavní město Liberec (a vůbec celá tamní oblast) není heraldicky nijak zastoupeno. Z toho co tu vidím: říšská orlice, napůl moravská a slezská orlice a celou dolní polovinu zabírá chebská mříž.
- Vlastně by se ten znak dal interpretovat tak, že sudetskou župu tvořilo ze 3/4 Chebsko a po 1/8 Morava a Slezsko... (jak by asi takový (pa)útvar vypadal na mapě? )
ja_62 17.10.2006 11:16 - č. 3001
ja_62 Nu ono to vypadá, že nějakou historickou inspiraci přece jenom měli, jenomže ji moc nepřiznávají - znak "Sudetské župy" -

tinyurl.com/tar7n .
Honza M. 17.10.2006 00:31 - č. 3000
Honza M. Původ znaku Sudetoněmeckého krajanského sdružení (Emil Hruška: Sudetendeutsche Kapitel – Vom eigenen Namen zur Konzeption der „Volksgruppe“ v.t. 85.183.64.11/archiv/DTN/2003/Dtn49-50.pdf)

Volný překlad jen částečně dodržující české heraldické pojmosloví:

Znak sudetských Němců vznikl teprve po druhé světové válce (na jeho podobě se zemské shromáždění SdLM usneslo 30. července 1950). Výsledkem byl kuriózní konglomerát různých prvků, které odráží kořeny ideologického zázemí Landsmannschaftu. Znak má tvar půleného štítu v červeném a černém provedení. V levé části se na červeném poli nachází polovice černé říšské orlice - údajně symbol staleté příslušnosti českých zemí ke Svaté říši římské národa německého (než tato byla v r. 1806 zrušena) a "výraz ztotožnění se s jejím osudem." V pravé části štítu přiléhá k orlici polovice kříže (červené barvy), symbol Řádu německých rytířů, kterému patří "největší zásluha při kolonizaci německého Východu" a jehož nejrozsáhlejší správní jednotka, tzv. ballei (provincie)*, se nacházela v Chomutově. Orlice a kříž jsou v horní polovině znaku spojeni štítkem, v jehož horní části lze vidět sudetoněmeckou trikolóru (černo-červeno-černou) v miniaturním provedení a v dolní části je mříž, která odkazuje na znak bývalého svobodného říšského města Chebu. Tento prvek symbolizuje důležitost odtamtud pocházejících krajanů sdružených v SdLM.

*) pozn.: jak jsem se informoval, žádná chomutovská ballei nebyla, neboť taková správní jednotka byla až na úrovni země, v Chomutově sídlila řádová komenda - největší, jakou řád měl - v rámci české ballei.
mbbb 15.10.2006 22:44 - č. 2999
mbbb díky, sem si to přelousknul a je vidět, že ten znak je opravdu

kurioses Konglomerat verschiedener Elemente

tohle fakt stojí za překlad a zveřejnění

ale přeložit to můžeš, myslím, že to tady bude zajímat víc lidu
Honza M. 15.10.2006 22:36 - č. 2998
Honza M. Tak jsem něco našel: 85.183.64.11/archiv/DTN/2003/Dtn49-50.pdf (kapitola "Sudetendeutsche Kapitel" až poslední odstavec před kapit. "Fototermin im Grenzgebiet")

- překlad mi chvíli potrvá.
mbbb 15.10.2006 22:06 - č. 2997
mbbb no jo, píšou tam o barvách, proč červená a černá, ale chtělo by to něco podrobnějšího.
Honza M. 15.10.2006 22:02 - č. 2996
Honza M. Sešit jsem ještě nenašel, ale našel jsem anotaci příspěvku v jednom sborníku
Tobias Weger: „Tracht“ und „Uniform“, Fahne und Wappen. Konstruktion und Tradition sudetendeutscher Symbolik nach 1945, in: Zur Ikonographie des Heimwehs. Erinnerungskultur von Heimatvertriebenen, hg. v. Elisabeth Fendl, Freiburg 2002, S. 101-125 (www.bohemistik.de/kamain.html)

Píše se tam: Weger dokazuje na četných historických souvislostech, že "sudetoněmecké barvy" mají počátek v hnutí národovecké mládeže ve 20. letech: "Černá a červená, staré barvy svaté německé Říše, jsou také barvami sudetských zemí. Sudetoněmeckým praporem je černý prapor s červeným křížem." Černo-červeno-černá dominuje na insigniích a publikacích Sudetendeutsche Heimatfront od r. 1933 a kolem 1950 byly tyty barvy určeny pro SdLM.
mbbb 15.10.2006 12:12 - č. 2995
mbbb
Honza M. napsal v č. 2994:
"Především nevznikla "historicky" - kdysi jsme se o tom bavili na semináři a vyučující (mimochodem poloviční Němec) říkal, že vznikl až někdy v 50. letech. Strašně ho totiž iritovalo, že na jakémsi propagačním materiále byl tento znak vedle historických znaků českých zemí, navíc na čestnější pozici, než znak Slezska (což ho jako znalce heraldiky iritovalo ještě víc ). (podrobnosti až (jestli) vyhrabu příslušný sešit)"
prosím, to by mne zajímalo!
Tím "historicky" jsem myslel cestu, než se k definitivním symbolům dospělo. Že jsou umělým výtvorem je docela jasné.
Honza M. 15.10.2006 12:07 - č. 2994
Honza M. Především nevznikla "historicky" - kdysi jsme se o tom bavili na semináři a vyučující (mimochodem poloviční Němec) říkal, že vznikl až někdy v 50. letech. Strašně ho totiž iritovalo, že na jakémsi propagačním materiále byl tento znak vedle historických znaků českých zemí, navíc na čestnější pozici, než znak Slezska (což ho jako znalce heraldiky iritovalo ještě víc ).
(podrobnosti až (jestli) vyhrabu příslušný sešit)
mbbb 15.10.2006 11:52 - č. 2993
mbbb víte někdo, jak historicky vznikla vlajka a znak tzv. Sudet? jak si ji soudruzi vymysleli?

znak:
www.sudeten.de/bas/graph/logo_a.gif
Honza M. 11.10.2006 20:30 - č. 2991
Honza M.
mbbb napsal v č. 2990:
"doporučuji vaší cteně pozornosti"
Leda bychom jim chtěli zvýšit návštěvnost
Ovšem s tím překladem se někdo moc nemazlil: Gästebuch - Kniha hosta

p.s. možná bychom jim do toho "archivu" mohli poslat "akční plán" z roku '38 ať tam maj aspoň něco...
mbbb 11.10.2006 17:24 - č. 2990
mbbb doporučuji vaší cteně pozornosti:

www.sks-praha.cz/index.html

čeká nás další propagandistická masáž a překrucování dějin.
Moby 7.9.2006 19:30 - č. 2989
Moby
Johny napsal v č. 2975:
"Navíc je nyní jasné, že své mladické zážitky popsal již v "plechovém bubínku" akorát asi nikdo netušil, že píše o sobě ."
To ani ne, spíš je jasnější co všechno měl Plechovej bubínek zatlouct.

Ty Grassovy paměti- když už si vzpomněl na zajímavý věci- maj název Loupání cibule - při tom lidi často brečej, jenže ne pohnutím, ale z podráždění.
Johny napsal v č. 2987:
" Podle mně je prostě stále nacionální socialista (sice osvícený - něco jako reformní komunista)"
To by se za to tak dlouho nehanbil, normálně by tvrdil, že byl voják jako všichni ostatní-jako většina eses.
ja_62 7.9.2006 12:15 - č. 2988
ja_62
Johny napsal v č. 2987:
" Nevím, zda někdy protestoval, možná změnil opět názor."
To nemohu vyloučit.
Johny napsal v č. 2987:
"Každopádně někdy v roce 68 vystoupil někde a řekl, že každá země má právo bránit pokrok proti radikálním živlům snažící se vrátit historii spět (nebo něco v tomhle duchu) a odsoudil skupiny v německu, které prý pražské jaro nezodpovědně podporovaly. "
Ale rád bych znal zdroj a přesné znění toho textu (já bych třeba za "radikální živly snažící se vrátit historii zpět" s klidem označil spíše Brežněva&comp.), podle toho, co vím já, tak v té době byl Grass vystaven za své "reakcionářsky-pravicové" sociálně demokratické názory štvanici ze strany levičáckých aktivistů, včetně oněch kteří dokonce vypravili delegaci - nevím zda do Prahy, nebo pouze na naši ambasádu - která měla naše dost zkoprnělé soudruhy poučit, že protestovat proti okupaci je maloměšťáckou úchylkou od pravé revoluce.

Johny napsal v č. 2987:
"Já jsem si spíše vždycky myslel, že tady nevycházel kvůli tomu, že popisované události se odehrávaly ve spřáteleném Polsku a že až nápadně připomínaly (když člověk změnil jméno strany) naše vlastní. "
Asi ano, ale napsal to zhruba deset let před českým vydáním, a právě asi jen Pražské jaro, kdy se přece jen tak trochu uvolnila kontrola komunistů nad společností umožnilo, že něco tak "podvratného" mohlo vyjít. (Úplně mimo téma: mám za to, že Brežněv moc dobře věděl, proč ty tanky posílá, protože když by to pokračovalo dál, žádná vláda komunistů by tady nevydržela).
Johny napsal v č. 2987:
"Každopádně je Grass složitá osobnost, někdo dokonce tvrdí, že byl agentem stasi (což by vysvětlovalo jeho zdánlivě nepochopitelné protiamerické a protizápadoněmecké postoje, například jeho hlasitý odpor proti sjednocení německa)."
On byl i protikomunistický a (protisovětský), a ačkoliv s jeho názorem, že Adenauer a Ulbricht byli naprosto stejní lumpové a podvodníci, nelze asi souhlasit, považoval bych ho spíše za nezávislou osobnost, která je nutně vystavena různým útokům ze všech stran.
Johny 6.9.2006 18:57 - č. 2987
Johny
ja_62 napsal v č. 2981:
"Že se k tomu vracím, ale...patrně máme trochu jiné zdroje informací, podle těch mých Grass (nevím jestli se skupinou pokrokových spisovatelů nebo sám) okupaci odsuzoval, následkem čehož tady pak značně dlouho nesměla jeho díla vycházet, a zřejmě jen socialistickým výrobním lhůtám lze vděčit za Plechový bubínek v roce 1969"


Nevím, zda někdy protestoval, možná změnil opět názor.Každopádně někdy v roce 68 vystoupil někde a řekl, že každá země má právo bránit pokrok proti radikálním živlům snažící se vrátit historii spět (nebo něco v tomhle duchu) a odsoudil skupiny v německu, které prý pražské jaro nezodpovědně podporovaly.

Já jsem si spíše vždycky myslel, že tady nevycházel kvůli tomu, že popisované události se odehrávaly ve spřáteleném Polsku a že až nápadně připomínaly (když člověk změnil jméno strany) naše vlastní.

Každopádně je Grass složitá osobnost, někdo dokonce tvrdí, že byl agentem stasi (což by vysvětlovalo jeho zdánlivě nepochopitelné protiamerické a protizápadoněmecké postoje, například jeho hlasitý odpor proti sjednocení německa).

Na druhé straně v jedné knize popisuje, jak pracoval po válce v dolech, kde byla třetina nacistů, třetina komunistů a třetina sociáldemkratů a jak byl znechucen tím, že komunisté se tam s nacisty spojovali proti sociáldemokratům a to prý znamenalo jeho náklonost k této umírněně levicové straně.

Podle mně je prostě stále nacionální socialista (sice osvícený - něco jako reformní komunista) - z jeho děl je mimo leitmotivu pacifismu cítit to, že němci přece jenom přezevše jsou o něco lepší než jiní a ta touha po nějaké formě socialismu.
čet.Hrad 5.9.2006 23:23 - č. 2986
čet.Hrad
Czert napsal v č. 2984:
"prave ze ne, spusta knizek tam proste chyby, a pak se k nim vracet na doplneni ci korekce by bylo dost problematicke (nemluve o tom, ze by mohly byt pujcene a rezervace neni vzdy idealni). "
Problematické v čem? Pár cest navíc.... Rezervace je právě to ideální, když si knihy nevyzvedneš, hlavu ti neutrhnou.
Czert napsal v č. 2984:
"no a internetove odkazy jsou sice pekna vec"
Honza měl pravděpodobně spíš na mysli, že i u článků na webu můžeš najít odkazy na knihy - další zdroj.
Czert napsal v č. 2984:
"A k pravopisu - ja vim, cestina me moc nejde"
No po pravdě řečeno - hrůza. Ale abych tě uklidnil, byli tady mnohem horší
Czert 4.9.2006 17:30 - č. 2985
Honza M. napsal v č. 2983:
" rokuˇ38 má samozřejmě co říci S. Morell "
Myslis knizku - Videl jsem ukrizovani ?
Czert 4.9.2006 17:23 - č. 2984
čet.Hrad napsal v č. 2980:
"řešení v pravdě jednoduché - knihovna"
prave ze ne, spusta knizek tam proste chyby, a pak se k nim vracet na doplneni ci korekce by bylo dost problematicke (nemluve o tom, ze by mohly byt pujcene a rezervace neni vzdy idealni).
A honzo - z tech uvadenych knizek by pro me bylo prave relevantni jen ten Zimmerman, no a internetove odkazy jsou sice pekna vec, ale prave diky tomu, ze se to chystam, dat na wiki, tak by prave co nejvetsi podil tvorit prave knizky (diky politice overitelne spolehlive zdroje).
A k pravopisu - ja vim, cestina me moc nejde, necht pak ostatni moji Cestinu opravuji svobodne.
Honza M. 31.8.2006 15:42 - č. 2983
Honza M.
Czert napsal v č. 2979:
"hlavne knizky, jo bude to nejspis drahe si je svechny objednat, ale je to pro dobrou vec"
Tak hlavní tituly už tu párkrát zazněly, např. www.fronta.cz/dotaz/jak-se-zilo-za-valky ,
taky ruzné dokumenty tady na webu - když se podíváš na zdroj, hned máš další...
Jinak třeba ten Zimmermann má celkem zajímavá čísla o úspěších Freikorpsu a spol.: přes 110 zabitých "Čechů", 2029 čs. občanů zavlečených do Říše...
K rokuˇ38 má samozřejmě co říci S. Morell atd.
ja_62 31.8.2006 14:01 - č. 2981
ja_62
Johny napsal v č. 2975:
"No Grassův morální profil v souvislosti s jeho členstvím v SS mně moc nevzrušuje (jeho "kvality" jsou jasné od té doby, co se skupinou tzv. "pokrokových" spisovatelů obhajoval okupaci ČSSR rusy v roce 68)"
Že se k tomu vracím, ale...patrně máme trochu jiné zdroje informací, podle těch mých Grass (nevím jestli se skupinou pokrokových spisovatelů nebo sám) okupaci odsuzoval, následkem čehož tady pak značně dlouho nesměla jeho díla vycházet, a zřejmě jen socialistickým výrobním lhůtám lze vděčit za Plechový bubínek v roce 1969.
Jinak nevidím jako takovou chybu členství v SS ve věku adolescentním, ale spíše to, že si na to vzpomněl celkem pozdě.
401-420 z 3044
<< 18 19 20 21 22 23 24 >>
Po