Československé opevnění z let 1935-1938

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1721-1740 z 2724
<< 84 85 86 87 88 89 90 >>
Po
Fuky 10.6.2005 11:36 - č. 2716
Fuky
mbbb napsal v č. 2715:
"had stupid "
pardon, eventuelně o tom, jestli byl spodní uzávěrový ozub na střílně sešikmený a proč...
mbbb 9.6.2005 22:55 - č. 2715
mbbb
Fuky napsal v č. 2710:
"To vy, řopíkáři, se neustále hádáte, jestli byl hák na maskovací síť ohnut v úhlu 45 stupňů, nebo 45,5 stupně "
had stupid
Fuky 9.6.2005 21:39 - č. 2713
Fuky
čet.Hrad napsal v č. 2707:
"Myslíš tím pozorování pro níže zmíněný min.blok? Nestačilo to pozorovatelnou na V.Deštné (pokud si pamatuji, je z jejího vrcholku vidět celkem bez překážek vidět do "Německa" (Polska)?"
Lepší pozorovatelna v předpolí, než v zápolí. (co do pozorovacích možností)
čet.Hrad napsal v č. 2707:
"Dobře, ale tento problém by řešil tebou uváděny minometná blok (zde tuším s dvěma uvažovanými 12cm minomety)"

Žádný blok zde sakra být neměl! Je všeobecně známo, že zde měl být minometný srub, tedy s výzbrojí nikoliv 2xB12 pod pancířem, ale s dvěma minomety ráže 9 cm pod betonem!
Danou situaci by řešil onen srub (myslím z hlavy N-S 17a) pouze částečně, neboť zde byl sice vhodný terén pro využití minometu, nicméně minomet nemůže plnohodnotně nahradit houfnici.
Fuky 9.6.2005 21:26 - č. 2712
Fuky
čet.Hrad napsal v č. 2706:
"Nemám teď k dispozici podrobnou mapu, ale první doměnku bych ti vyvrátil-proč by ŘOP plánovalo dva sruby mimo linii (tj. skoro zbytečně, max jako posílení linie LO, ale v těchto místech nebyla žádná komunikace). Navíc tebou zde uváděná možnost pozorování by v případě důlezitosti byla řešena spíše pozorovacím zvonem. O výstřelu bych teké pochyboval (ale nevím, jak byl tamější terén ne/zalesněný), na co by měly střílet?"
A ty se domníváš, že linie LO probíhá přes Malou Deštnou?
A co těch pět dělostřeleckých pozorovatelů v jednom z objektů? Výborné pozorovací možnosti z kóty Malá Deštná jsou nezpochybnitelné, zvláště s možností výhledu až na nepřátelské území. Co se týče výstřelu, tak mi je známo, že oba měly být vyzbrojeny dvěma dvojčaty jednostranně, takže by šlo spíše o rušivou palbu na postupující pěchotu. Co se týče zalesněnosti/nezalesněnosti terénu, slyšel jsi někdy něco o termínu střelecký průsek?
Fuky 9.6.2005 21:10 - č. 2710
Fuky
mbbb napsal v č. 2701:
"kdo se tu zabývá otázkami typu kolik lopat/krumpáčů bylo použito ve III. sboru při výstavbě opevnění? "
No já určitě ne! To vy, řopíkáři, se neustále hádáte, jestli byl hák na maskovací síť ohnut v úhlu 45 stupňů, nebo 45,5 stupně
čet.Hrad 8.6.2005 13:20 - č. 2709
čet.Hrad
Pavel Šrámek napsal v č. 2708:
"Pokud jde o zvony osazené po válce na jižní Moravě, asi nejvíce informací je v článku Pavla Minaříka "Osudy československého opevnění po roce 1945", který je ve Fortsborníku 7/II. V příloze je také přehledná tabulka těchto zvonů."
Ale v tomto článku nejsou podrobnější informace o zadání výroby, lépe jsou tyto okolnosti popsány až v dalším čísle Fortsborníku, ale pouze z pohledu Škodovky.
Pavel Šrámek 8.6.2005 06:38 - č. 2708
Pokud jde o zvony osazené po válce na jižní Moravě, asi nejvíce informací je v článku Pavla Minaříka "Osudy československého opevnění po roce 1945", který je ve Fortsborníku 7/II. V příloze je také přehledná tabulka těchto zvonů.
Co se týče publikace o opevnění jižní Moravy, myslím si, že se povedla (i když můj názor jako jednoho z autorů nemusí být objektivní). Podařilo se tam dostat mimo jiné popis strategické situace v daném prostoru a životopisy významných velitelů, tedy věci, které mi často u publikací o opevnění chybí.
čet.Hrad 7.6.2005 23:18 - č. 2707
čet.Hrad
david gore napsal v č. 2676:
"Šlo hlavně o pozorování, které zde bylo sledáno nedostačující a proto tyto dva objekty."
Myslíš tím pozorování pro níže zmíněný min.blok? Nestačilo to pozorovatelnou na V.Deštné (pokud si pamatuji, je z jejího vrcholku vidět celkem bez překážek vidět do "Německa" (Polska)?
"To je i problém překrývání palby dělotočí Skutiny a Haničky, kde se vytvářel poměrně široký pruh, kde nepůsobila těžká palba dělostřelectva. Viz. minometné bloky."
Dobře, ale tento problém by řešil tebou uváděny minometná blok (zde tuším s dvěma uvažovanými 12cm minomety)
čet.Hrad 7.6.2005 23:11 - č. 2706
čet.Hrad
Fuky napsal v č. 2671:
"Jediná možná varianta je možnost dalekého pozorování, ve dvojce měl být asi pozorovatel, a snad ještě možnost postřelovat postupující vojska třeba až na německé území, těžko posoudit možnost výstřelu."
Nemám teď k dispozici podrobnou mapu, ale první doměnku bych ti vyvrátil-proč by ŘOP plánovalo dva sruby mimo linii (tj. skoro zbytečně, max jako posílení linie LO, ale v těchto místech nebyla žádná komunikace). Navíc tebou zde uváděná možnost pozorování by v případě důlezitosti byla řešena spíše pozorovacím zvonem. O výstřelu bych teké pochyboval (ale nevím, jak byl tamější terén ne/zalesněný), na co by měly střílet?
mbbb 7.6.2005 20:41 - č. 2701
mbbb
Fuky napsal v č. 2698:
"Jinak, myslím, že jednoho takového tu máme... "
kdo se tu zabývá otázkami typu kolik lopat/krumpáčů bylo použito ve III. sboru při výstavbě opevnění?
Fuky 7.6.2005 19:48 - č. 2698
Fuky
david gore napsal v č. 2697:
"Silně mi připomínáš dohady mezi bunkráky, kteří řeší problém, proč na jednom řopíku jsou dráty 20 cm od sebe a na druhém 30 cm."

Toto je snad přeci jenom poněkud odlišná záležitost, nemyslíš?

Jinak, myslím, že jednoho takového tu máme...
Fuky 7.6.2005 19:40 - č. 2696
Fuky
david gore napsal v č. 2694:
"Jak pro koho, ale budiž."
Pokud pro Tebe není totéž kabelová komora a dělostřelecký srub, neměl by být pro Tebe totožný pojem srub a blok.
Fuky 7.6.2005 19:22 - č. 2692
Fuky
david gore napsal v č. 2679:
"To bylo dle plk. Hubálka nedostačující"

Pochopitelně, houfnicemi nebylo možno postřelovat předpolí objektů cca N-S 13 - 25, velmi omezeně (max. dostřel, ehm.) jen objekty samotné, proto ten plán minometného srubu, který měl střílet do předpolí. Existence objektu samotného je ale známa již několik let, v lexikonu je snad zakresleno i jeho přesné umístění.
david gore napsal v č. 2680:
"V podstatě souhlasím."
Jejda, to se mi ulevilo
david gore napsal v č. 2681:
"V době, kdy nedošlo k výstavbě ani jednoho z těchto jinak zajímavých objektů, to nerozlišuji. Je to tahání slovíček."
Není. Něco podobného, jako bys nerozlišoval lehké kanonové objekty, jenom proto, že nebyly postaveny.
mbbb 7.6.2005 18:59 - č. 2681
mbbb
david gore napsal v č. 2674:
"To není otázka peněz, ale ten problém je někde jinde."
nemyslím
Fuky 7.6.2005 18:55 - č. 2678
Fuky
"proto tyto dva objekty"

Jo, ale v tom druhém (1) dělostřelecký pozorovatel působit neměl, takže tomu rozumím asi tak, že jednička měla pouze palebně krýt dvojku, protože postavit jen jeden objekt by bylo v takové vzdálenosti od HOP značně riskantní. O tom pozorování byla tedy má úvaha správná.
"kde se vytvářel poměrně široký pruh, kde nepůsobila těžká palba dělostřelectva. "

Palebné vějíře se pokud vím překrývaly, ale pouze úzce a přibližně jen na úrovni HOP. V případě realizování varianty tvrze Bartošovice by mezi vějíři byla několikakilometrová mezera.
"Viz. minometné bloky."
V daném prostoru měl stát jen jeden a ne blok, ale srub. Objekt neměl mít výzbroj pod pancířem.
Fuky 7.6.2005 18:16 - č. 2671
Fuky
mbbb napsal v č. 2668:
"no, o to mi jde. proč byly tak předsunuté, jak to bylo s překážkama u nich a tak."

Překážky bych neviděl jako nějaký podstatný problém, oba objekty měly mít podle mého názoru klasickou protipěchotní obvodovou překážku, mezi objekty bych v závislosti na terénu předpokládal překážku rovněž protipěchotní. Vzhledem k značné blízkosti obou objektů je však možné že by měly společnou obvodovou překážku (ovšem terénní situaci znám pouze z map, nevím, jaká je situace přímo na místě). Obávám se, že když nejsou k dispozici originální plány objektů, těžko budou plány překážek... Výše uvedené je pouze můj názor podložený mapou.
mbbb napsal v č. 2668:
"proč byly tak předsunuté"
Jediná možná varianta je možnost dalekého pozorování, ve dvojce měl být asi pozorovatel, a snad ještě možnost postřelovat postupující vojska třeba až na německé území, těžko posoudit možnost výstřelu.
mbbb 7.6.2005 17:59 - č. 2668
mbbb
Fuky napsal v č. 2667:
"Strategické důvody jejich předsunutí mi jsou neznámé. Snad jen z důvodu dobrého pozorování, v jednom z objektů měl být pokud se nemýlím dělostřelecký pozorovatel."
no, o to mi jde. proč byly tak předsunuté, jak to bylo s překážkama u nich a tak. jakou kde měly mít výzbroj a takovýhle věci sou známé. nevím jestli v lexikonu, ale v jedné z "modrých knížek" se to píše.
Fuky 7.6.2005 17:50 - č. 2667
Fuky
mbbb napsal v č. 2662:
"co to mělo být za sruby s označením MD-S1 a S2 pod Velkou Deštnou???? "
Šlo jednoduše o předsunuté objekty náchodského úseku (podúsek 9./V Deštné, projektovány byly ŽSV VIII Dešné, výstavbu mělo provést Náchodské ŽSV), oba jednostranně vyzbrojené dvojčaty, ostatně výzbroj je myslím uvedena v Lexikonu. Umístěny měly být ne u Velké Deštné, ale prakticky přímo na Malé Deštné. Vzhledem k odlišnému značení objektu (MD) a absence jejich podrobné dokumentace je zřejmé, že byly projektovány později než ostatní objekty podúseků 9., 10., 11. a 12. S tím mě napadá otázka, zdali byly skutečně projektovány ještě ŽSV Deštné, nebo ŽSV Náchod. Strategické důvody jejich předsunutí mi jsou neznámé. Snad jen z důvodu dobrého pozorování, v jednom z objektů měl být pokud se nemýlím dělostřelecký pozorovatel.
mbbb 6.6.2005 19:08 - č. 2662
mbbb když už je tady v tom "zatuchlém tématu" takovejch odborníků, sdělte mně, nepříliš informovanému, co to mělo být za sruby s označením MD-S1 a S2 pod Velkou Deštnou???? Víte o nich něco bližšího?
Fuky 6.6.2005 17:06 - č. 2652
Fuky
Ondra napsal v č. 2639:
"Až na to, že to byla první publikace o opevnění na jižní Moravě"
Jediné, co mi na publikaci vadí je to, že se až příliš prolínají mapy, fotky, nákresy a text, až je v tom zmatek. Osobně bych přivítal i poněkud více informací o těžkém opevnění v daném prostoru, ovšem nutno přiznat, že popis LO je téměř vyčerpávající.
1721-1740 z 2724
<< 84 85 86 87 88 89 90 >>
Po