Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Saly napsal v č. 3919: "Když se tu někdo pořáde rozčiluje že se tu nebavíme o opevnění tak by mne zajímalo na co sloužil objekt C-180:)" Upřímně řečeno, dosti pochybuji, že je objekt v archivních materiálech jako C-180 označován. Jde o jihomoravské specifikum, já považuji za pravděpodobnější variantu, že šlo o pozorovatelnu. |
|
|
|
Když se tu někdo pořáde rozčiluje že se tu nebavíme o opevnění tak by mne zajímalo na co sloužil objekt C-180:) | |
|
|
V tom případě se tedy v Rokytnici osazovalo dříve než někde v Králíkách, což mi při porovnání data výstavby přijde poněkud ujeté... | |
|
|
david gore napsal v č. 3821: Vyjma Adamovy hory... Mě překvapuje to datum, připadá mi to vcelku pozdě... "Ano, byl to poslední zvon v Králíkách !!" |
|
|
|
david gore napsal v č. 3811: Na devítku se osazovalo až 21. září??? "Jednalo se o pěchotní zvon osazený 21.9. 1938, existuje fotka s konstrukcí jeřábu na střeše" |
|
|
|
Saly napsal v č. 3812: No, tak nevím, jestli 305. děl. pluk působil v Táboře, na dislokace pluků zde máme větší odborníky, nicméně 305. děl. pl. měl pokud je mi dostatečně známo ve výzbroji právě moždíře vz. 16. "Hele nevíš něco o těžškém dělostřelectvu v Táboře?-305.plik těžkého dělostřelectva Tábor?" |
|
|
|
Hele nevíš něco o těžškém dělostřelectvu v Táboře?-305.plik těžkého dělostřelectva Tábor? | |
|
|
Co to bylo těžké dělostřelectvo pochopitelně víme, jde o kanony, moždíře, houfnice vyšších ráží (nejvyšší ráží čs. prvorepublikové armády byl 305 mm moždíř Škoda vz. 16), nicméně na našem opevnění mělo být nejtěžší ráží "pouze" 12 cm, a to ještě u minometu, zbraň Y, tedy houfnice vz. 38, která měla tvořit výzbroj dělostřeleckých srubů a dělostřeleckých otočných a výsuvných věží, měla ráži 10 cm. S žádným těžším dělostřelectvem se na našem opevnění nepočítalo. | |
|
|
Dobrý den,zajímalo by mne jestli někdo nevíte co to bylo těžké dělostřelectvo a jak souviselo s opevněním. | |
|
|
david gore napsal v č. 3749: Ten který po válce (i za ní) byl terčem zkoušení snad všeho co vybuchuje? "poslední zvon šel na K - S 9" |
|
|
|
david gore napsal v č. 3747: Nedošlo tam někde k závalu při ražbě? Nebo to bylo jinde? "Pokud si vzpomínám, tak snad v komorách pod dělostřeleckým srubem, ale ona celkově ta hornina na Adamově hoře byla špatná a byl tam velký tlak." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 3740: Otázka dopravy munice, původně projektovaný výtah II neměl dostatečnou přepravní kapacitu vzhledem k maximální možné spotřebě munice. Ty hlavně jak píše david na to asi měly taky vliv "Jaký by to mělo vliv?" |
|
|
|
david gore napsal v č. 3735: Důvod? Výtahy tam měly být stejné, ne? Všude typ II upravený na vyšší objem přepravovaného nákladu. Nebo tam měla být III výtah? "Byly spory o průměr šachty, takže šachta na AM je o něco menší, než se třeba budovala na Dobrošově." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 3763: já taky ne - a nikdy jsem nic podobného nehledal, a to sem hledal už různé věci "takže všechny tři, rozumím-li tomu dobře. Teda nevím, jak by se někdo přes nouzák zabezpečený původním způsobem někdo dostal dolů..." |
|
|
|
david gore napsal v č. 3761: "Ano, z bezpečnostních důvodů." takže všechny tři, rozumím-li tomu dobře. Teda nevím, jak by se někdo přes nouzák zabezpečený původním způsobem někdo dostal dolů... Nouzák na Ba ústív takovém tom remízu po pravé straně cesty kousek od 22 ke vchoďáku, viď? |
|
|
|
Já nemohl najít ústí bouďáckého nouzáku, je zasypané? Na Hůrce a Amu asi určitě, viď? | |
|
|
david gore napsal v č. 3747: Jo, je to možné, zkrátka napravo od Sekery. "Pokud si vzpomínám, tak snad v komorách pod dělostřeleckým srubem, ale ona celkově ta hornina na Adamově hoře byla špatná a byl tam velký tlak." |
|
|
|
david gore napsal v č. 3743: Poměrně zbytečně daleko, nemyslíš? Pravdou je, že od Jablonného není tak prudký stoupák...
"Zvony pro Am byly v Jablonném, kde byl i portálový jeřáb."
david gore napsal v č. 3743: Jo, uvědomuju si, že tam snad ani není kde, vždycky to bylo jednokolejné.. "v Mladkově nikdy." |
|
|
|
david gore napsal v č. 3738: No, a bylo to právě pod minometkou, pokud se nemýlím. "To ano, ale během stavby podzemí." |
|
|
|
david gore napsal v č. 3735: Jaký by to mělo vliv?
"Byly spory o průměr šachty, takže šachta na AM je o něco menší, než se třeba budovala na Dobrošově."
david gore napsal v č. 3736: Pokud vím, tak něco bylo už i v Mladkově (Lichkově), ne? Nebo se to vozilo až z Jablonného??? "Zvony pro AM byly dole v Jablonném, což navazovalo na postupnou výrobu." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938