Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Saly napsal v č. 4031: "Je nějáký předpis co se týče vybavení objektu?" existuje jakýsi výnos MNO či co to je, co vše by v LO vz. 37 mělo být vč. schematu jak to má být rozmístěno. Ale příliš závazné to asi nebylo.
Saly napsal v č. 4031: to nevím "Popřípadě co se do LO vz.37 nesmělo nosit?" |
|
|
|
Je nějáký předpis co se týče vybavení objektu?Popřípadě co se do LO vz.37 nesmělo nosit? | |
|
|
v Lo vz 36 lafety nebyly, v LO vz. 37 byly pro tento kulomet lafety normálně připraveny | |
|
|
Jak byli upevňovány do lafet?Nepotřebovali lafety nějáké zvláštní úpravy? | |
|
|
kulomety Schwarzlose byly v roce 1938 standartní těžké kulomety u pěchoty, takže jejich použití v LO bylo něčím zcela normálním | |
|
|
Mám dotaz:Někde jsem na fotografii(současná)zahlédl také v opevnění kulomet Schwarzlose.Řek bych že je to nějáká vijímka ale necím to přesně nevíte to někdo jak to bylo s kulomety Schwarzlose vz opevnění? | |
|
|
mbbb napsal v č. 4022: " bubu - přečti si nejdřív pár knih a pak se zase ukaž, nebaví mě to až přijde Fuky tak ho to tady položí k hygieně - měli vodovod do každého řopíku a naproti vchodové strílně byla karma, aby měli teplou vodu,a le tu mohli používat jen večer - šetřilo se" Kura,skoro jsem si poplival monitor špagetama |
|
|
|
bubu - přečti si nejdřív pár knih a pak se zase ukaž, nebaví mě to až přijde Fuky tak ho to tady položí k hygieně - měli vodovod do každého řopíku a naproti vchodové strílně byla karma, aby měli teplou vodu,a le tu mohli používat jen večer - šetřilo se |
|
|
|
někdy nevýhoda.... jak vůbec probíhala hygiena v T.O. i L.O.???? | |
|
|
Saly napsal v č. 4019: jo, s maskou musel taky bejt skoro furt "Jak to bylo s bodákem,slišel jsem že ho voják nesmněl obložit skoro nikdy " |
|
|
|
Já vim byl to hodně špatnej příklad ale pravdivej ne?Jak to bylo s bodákem,slišel jsem že ho voják nesmněl obložit skoro nikdy a nikde je to pravda? | |
|
|
Saly napsal v č. 4011: každý voják měl svou plynovou masku, kterou byl povinen vždy nosit - a´t již v plechovém pozdře, nebo v mošně"Kde tedy byli v objektech LO uloženy masky?Masky byli scela určitě v plátěných pouzdrech a né v plechu že jo?" v Lo byla jinak ústroj vojáků pověšena na zdech |
|
|
|
Kde tedy byli v objektech LO uloženy masky?Masky byli scela určitě v plátěných pouzdrech a né v plechu že jo? | |
|
|
ne, proti plynu ne, nasávaly čistej vzduch z venčí a dělali v objektu mírnej přetlak kterým šel skaženej vzduch ven. když byl venku plyn, šel plyn i do objektu | |
|
|
Vím že v LO byli tokové ty ruční ventilátory ale ty se používali taky proti plynu ne? | |
|
|
plynovou masku měl a musel mít každý voják, filtrovny byly jen v TO, o filtraci v LO se uvažovalo | |
|
|
Mám dotaz:Byli objetky TO a LO vyzbrojeny taky plynovými maskami?Nebo jen filtrovnami? | |
|
|
Saly napsal v č. 3976: "Tak to jo bubu.Neznáte někdo stránku kde bych našel nejlépe v mp3 záznam z vyhlášení mobilisace?Už dlouho to scháním a nikde nic.Nebo alespoň mobilisační text.Myslím mobilisaci 1938" 1) zvukovej záznam origoš neexistuje - existuje jen část, bohužel ta druhá, takže je to bez začátku, tu mám doma, ale nic moc zajímavého to není. Je lepší, si to stáhnout z nějakýho filmu třeba 2) já mám doma kopii mobilisační vyhlášky, je to velká kopie, ale abych tě furt neodmítal, mohl bych se ji pokusit rozfotit na několik A3 a poslat ti je. |
|
|
|
Neznáte někdo stránku kde bych našel nejlépe v mp3 záznam z vyhlášení mobilisace?Už dlouho to scháním a nikde nic.Nebo alespoň mobilisační text.Myslím mobilisaci 1938. | |
|
|
Fuky napsal v č. 3925: asi, každopádně nekteré jsou dobrou hrobkou pro posádku "Jde o jihomoravské specifikum, já považuji za pravděpodobnější variantu, že šlo o pozorovatelnu" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938