Československé opevnění z let 1935-1938

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
961-980 z 2724
<< 46 47 48 49 50 51 52 >>
Po
hellko 28.1.2006 10:04 - č. 5654
hellko Flak I ved prave o tom hovorim ze sa jednalo o tak ucelovu zbran ze jej budovanie a dalsia modernizacia uz nebola vyhodna pre armadu. Ja nespochibnujem ich technicku stranku ta bola v tej dobe asi jedna z najvissich na svete mozno ze az najlebsia ale strategicky uz boli prezite ved kludne sa k nam mohli dostat v roku 1939 cez Polsko ci aj cez fasisticke Madarsko. Anglicania navrhovali prefabrikovane pevnostki z "panelov" ktore moye yenijna jednotka zostavit do cesty nepriatela za 24 hodin. Boli to skor gulometne hniezda z prefabrikovanych dielov. Ale konstrukcne boli tie nase pevnosti asi absolutna svetova spica inzinierom patri uznanie celkovo priemysel zbrojny priemysel v cechah v roku 1938 tvoril svetovu spicku o tom hovoria mnozstve zbrani vyvinutch v cechah a pouzivanych Nemcami Madarmi Rumunmi a dokonca aj Anglickom.
Flak 28.1.2006 03:41 - č. 5653
hellko napsal v č. 5652:
"za vsetko hovori ze budovanie opevneni ako strategickej zbrane sa po roku 1945 uz neopakovala."
Myslím, že se pleteš. Po válce armáda počítala s budováním dalšího opevnění a modernizací stávajícího. Z velkolepých plánů ale sešlo, hlavně z finanční nákladnosti v hospodářsky nepříznivé době. Dostavěno mělo být TO na jižní Moravě a měla pokračovat výstavba TO od Krkonoš po Šumavu. Tím měly být chráněny celé hranice s Německem a Rakouskem.
hellko 28.1.2006 01:15 - č. 5652
hellko Mne sa zda ze v roku 1938 uz nemali pevnosti buducnost myslim ze za vsetko vravia osudy pevnosti Eben Email ci Mazinotova linia. Pevnosti boli urcite impozantnou zbranou ale patrili do vedenia vojny ktory skoncil z 1 svetovou vojnou. Podla mna bolu jednoduche zautocit na uskej fronte v zmetku prerazit hranice a pevnosti likvidovat jednotlivo z vnutrozemia. Mali pevnosti obranu proti jednotkam utociacim z vnutrozemia? Pevnost Eben Email zlikvidovalo 500 vysadkarov. Podla mna bol problem v tom ze pevnosti pocitaju s utokom nemcou na sirokej fronte aby im sposobily dostatocne straty ale nemci by urcite zautocily na uskej fronte kde by urcite 2-3 pevnosti nemohli odolat naporu nemcov podla guderianovej taktiky bleskovej vojny by po prerazeni okamzite zautocili na velitelske centra a nase pevnosti by jedna po druhej padli v chaose. Podla mna sme spravili podobnu chibu ako francuzi vybudovali sme as prilis rozsiahli sistem pevnosti ale velmy plitky. Podla mna pevnosti mali skor psichologicky vyznam ako prakticke vyuzitie ved koniec koncou ani atlanticky val nevidrzal.

Podla mna nieje mozne pouzit staticke zbrane v dinamickej vojne kedy fronta na rozdiel od roku 1918 nieje na jednom bode aj cele roky. Viem ze nemam selkom pravdu ale podla mna za vsetko hovori ze budovanie opevneni ako strategickej zbrane sa po roku 1945 uz neopakovala.
Fuky 25.1.2006 21:01 - č. 5650
Fuky
david gore napsal v č. 5649:
"Jinak samozřejmě v případě Šibenice byl nouzový výlez, stejně jako kabelové studny naprojektovány do odvodňovací štoly."
To mi je jasné. Nevím, kde to pan Minařík vytáhl...
Fuky 25.1.2006 18:33 - č. 5645
Fuky k předchoz. přísp.: Měl jsem dojem, že je na Šibenici nouzový východ v odvodňovací štole, Pavel Minařík se tedy zřejmě mýlí!
Fuky 25.1.2006 15:29 - č. 5644
Fuky
771. Těžké opevnění první republiky mělo nouzový únik skrytý pod kabelovou komorou v týlu. K těmto kobkám byl přístup uzamčen zvláštním zámkem, snad s přestavitelným klíčem podle tabulky. Dá se o tomto systému zamykání získat více informací? Kdo měl ke kabelům přístup? (odpovídá Pavel Minařík) Šachta spojující spodní a horní kabelovou komoru byla u stavebně dokončených tvrzí uzpůsobena pro nouzový výstup pouze u dělostřelecké tvrze Smolkov a Hůrka, případně u budované tvrze Šibenice. Šachta nouzového východu byla společně s trubkou pro telefonní kabely vybudována v místě pomocné těžní šachty (u tvrzí Smolkov a Hůrka v prostoru kasáren, v případě tvrze Šibenice v chodbě spojující schodový objekt s kasárnami). Ostatní tvrze měly nouzové východy budovány odděleně. Samostatné pěchotní sruby zvláštní nouzové východy neměly vůbec. (...)
Zdroj: vojenstvi.kvalitne.cz/vasedotazy_52.htm

"v případě tvrze Šibenice v chodbě spojující schodový objekt s kasárnami"
čet.Hrad 24.1.2006 22:35 - č. 5638
čet.Hrad
Hawkeye.Pierce napsal v č. 5634:
"Nevíte pánové někdo jméno otce četaře Arnošta Hrada????"
Jenom tak uhnu od tématu, Hawkeye, kdybys viděl co jsem našel u dědy za legioářskou literaturu, tak bys měl poslintaný bryndáček stejně jako já, když jsem na to narazil Při nejbližší příležitosti to přivezu do Ústí
čet.Hrad 24.1.2006 12:21 - č. 5635
čet.Hrad
Hawkeye.Pierce napsal v č. 5634:
"jméno otce četaře Arnošta Hrada"
František Hrad (1882-1914)
Hawkeye.Pierce 24.1.2006 12:13 - č. 5634
Hawkeye.Pierce Nevíte pánové někdo jméno otce četaře Arnošta Hrada????
čet.Hrad 24.1.2006 11:34 - č. 5633
čet.Hrad
jasan napsal v č. 5632:
"pánové, nemají náhodou v Darkovičkách ruský pevnostní Kannone? a ne český?"
Jo, ten taky, na MO-S 19 Alej je československý PTK vz.36 (L1) č.258 (původně určený pro výcvik, v r.1945 pak osazený Němci do OP-S 29 Rozcestí) a na srubu MO-S 18 Obora je pak sovětský PTK (označovaný jako Smíšená kasematní zbraň vz.1940, ráže 45mm, parametry mírně zaostávající za L1čkou), který ovšem z L1čky vycházel (no dalo by se říct "neautorizované kopírování" ), tento kus byl na Oboru dovezen z Bratislavské PT stěny
jasan 24.1.2006 10:44 - č. 5632
jasan pánové, nemají náhodou v Darkovičkách ruský pevnostní Kannone? a ne český?
Fuky 23.1.2006 18:42 - č. 5631
Fuky
čet.Hrad napsal v č. 5630:
"No já si nemyslím, že ho tam budou dávat do střílny, nebo to bude až za hodně hodně dlouho"
Ve střílně mají, pokud je mi dobře známo již minimálně kouli!
čet.Hrad 23.1.2006 18:18 - č. 5630
čet.Hrad
Fuky napsal v č. 5629:
"Tady jsem hodně zvědav na to, jak si poradí s tím, že v objektu měl být L2."
No já si nemyslím, že ho tam budou dávat do střílny, nebo to bude až za hodně hodně dlouho
Fuky 23.1.2006 18:16 - č. 5629
Fuky
čet.Hrad napsal v č. 5628:
"R-S 87 dovezený "šrot" z Atlantického valu (stav v současnosti neznámý - rekonstrukce)"

Tady jsem hodně zvědav na to, jak si poradí s tím, že v objektu měl být L2.
čet.Hrad 22.1.2006 22:49 - č. 5628
čet.Hrad
Fuky napsal v č. 5611:
"No, já jsem viděl L1 zatím na Vítkově, v Darkovičkách a na Bříze, na tenhle jsem ale zvědav."
Takže teď už v republice máme po jednom kusu:

-Vítkov VHÚ (složený ale ze dvou kusů)
-Darkovičky (hodně dodělávaný)
-N-S 82 Březinka (špičkový stav)
-R-S 87 dovezený "šrot" z Atlantického valu (stav v současnosti neznámý - rekonstrukce)
-K-S 5 U potoka (špičkový stav, jen minimum dodělávek)
-K-S 8 U nádraží (replika)
Fuky 22.1.2006 19:26 - č. 5627
Fuky Zimní opevnění
Chomutov - 21. 1. 2006

Po mém žádnou veselou příhodou nijak nezpestřeném příjezdu do Chomutova jsme se v sestavě Fuky - Hawkeye.Pierce jali zkoumat lehké opevnění v prostoru vrch Na Kočičáku - Bezručovo údolí - Krásná lípa, konkrétně potom objekty LO vz. 36 - 87, 83, 81 až 76, 71 a 72, LO vz. 37 - 6, 8, 9 a 10. Plus kulometná hnízda v trase.
Procházka pěkná, ale náročná, převýšení značné, sníh mokrý, vítr studený
Ale stálo to za to. Byl nám kolegou z KVH Nord otevřen objekt V.b/87/Catyp. který již obdržel vnitřní výdřevu, originální uzávěry střílen a repliku dveří.
Dále průzkum směřoval z prudkého srázu do Bezručova údolí kolem kulometných postavení, i ve sněhu dobře viditelných a objektů 83 a 81, v údolí přechod řeky a stoupání do ještě prudšího srázu směrem k objektům č. 80-79 a 9. Nad objektem č. 80 stojí posed, bylo složité se dostat dovnitř díky navátému sněhu a všudypřítomným šípkovým keřům, objekt č. 9 postřelován. Objekt č. 77 naprosto zavátý, 76 výbuchem překlopený na čelní stěnu. objekty č. 71 a 72 poškozené vnitřním výbuchem, atypický objekt s přibetonovanou chodbičkou č. 8 typ E poškozen silně rovněž vnitřním výbuchem. U objektu K-51/6/D opět vnitřním výbuchem zlikvidována stěna se střílnou a týlová stěna vyvalena. V objektu zachovány části výdřevy a uzávěr vchodové střílny. Následuje návrat do Chomutova.

obrazek

objekt vz. 36 V.b/87/Catyp. bez čelní střílny

obrazek

i takto mohou vypadat futra pancéřových dveří v řopíku
Streso 20.1.2006 20:40 - č. 5626
Streso
obrazek

Zdroj: forum.opevneni.cz/ Článek Jiřího Nováka - Lehké polní opevnění

PS: Snad nebudu ukamenován
Fuky 20.1.2006 20:08 - č. 5625
Fuky
mbbb napsal v č. 5624:
"no můj názor - je to zajímavůstka, ale třeba dvě déčka by byly lepší "
Jak jsem koukal na ty výkresy, je to opravdu velice zajímavý typ, myslím, že i velice praktický a opravdu revoluční, pro umístění do takovýchto svahů zcela jistě. V mnoha směrech to překonává obyčejný řopík, otázkou by byly finance.
mbbb napsal v č. 5624:
"a je otázkou, zda v tak těžkém terénu vůbec stavět stálé opevnění, zdy by nestačilo jen polní "
Jak kde, ale koryto Divoké Orlice tady určitě bylo potřeba bránit permanentními stavbami.
mbbb 20.1.2006 19:47 - č. 5624
mbbb jo, já jsem nebyl přihlášenej, tak sem ten obrázek neviděl

no můj názor - je to zajímavůstka, ale třeba dvě déčka by byly lepší

a je otázkou, zda v tak těžkém terénu vůbec stavět stálé opevnění, zdy by nestačilo jen polní
Fuky 20.1.2006 19:42 - č. 5623
Fuky
mbbb napsal v č. 5622:
"rozhodně zajímavej článek, škoda, že bez výkresu"
Dole je nějaký výkres. Mě spíš zajímal tvůj názor na to...
961-980 z 2724
<< 46 47 48 49 50 51 52 >>
Po