Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
proč jste neprošli i ostatní? jejich poloha je známa. | |
|
|
Při průzkumu úseku I.b Bartošovice bylo konstatováno, že více než polovina objektů úseku není zaměřena, z technických důvodů jsme tak prošli pouze zaměřené objekty - tedy pouze 17 až 24. Stav k 1. 1. 2007: Všechny objekty již především díky Pavlovi Vašatovi zaměřeny |
|
|
|
Worchester napsal v č. 6149: ne, jen sme zde projížděli a zastavili jsme u jeho pomníčku. Víš, kdy byl ten pomníček postaven?"Byl si i na třicetšestce v Petříkovicích, na které padl finančník Opočenský?" My jsme neprocházeli všechny 36, ale jen ty, co nemáme zaměřeny a prošlé a pak jsme udělali i pár jiných objektů, u kterých jsme měli nějaké nejasnosti |
|
|
|
mbbb napsal v č. 6145: Byl si i na třicetšestce v Petříkovicích, na které padl finančník Opočenský? "trutnovských třicetšestkách " |
|
|
|
Nelitujte, smějte se, ale byl to bezvadně strávený víkend. Tímto bych ještě jednou rád poděkoval za vše Pavlovi. Na Pavlových stránkách cestyzaopevnenim.net je již krátká zpráva a pár fotek. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 6143: nelituje, víkend se starou partou na trutnovských třicetšestkách překonává vše,"Kdo nebyl, nechť lituje." jen ta Krakonošova 12 kolem páteční půlnoci už nebyla co bejvala - možná proto, že byla již šestá |
|
|
|
Myslím, že se beton-víkend vcelku povedl, pátek a neděli jsme zasvětili 36kám v prostoru České Petrovice - Neratov, sobota šlapala podle plánu, časově to vyšlo skvěle, čili v sestavě Hartmann, čet.Hrad, Pavel.ct, Fuky, Martin R., Bubu R-S 63 - R-S 82 včetně návštěvy podzemí Haničky. Kabelovky, TO, LO, no prostě super, popisy, fotky, a další info z akce bude určitě snad co nevidět na webu jak našem (lo36.wz.cz) tak i Pavla (cestyzaopevnenim.net), dám echo. Kdo nebyl, nechť lituje. |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 6130: o tom není sporu, že s příchodem technologie GPS už není bunkráctví co bejvalo "Kameňákovy souřadnice to jen kazí" jaká romatila bylo hledat řopík, rozhlížet se po kraji ze stejného místa a pak zjistit, že stojíš na stropnici |
|
|
|
Pavel.ct napsal v č. 6128: no však známe, bez toho marného hledání a prolézání mlází by to nebyla bunkrologie Kameňákovy souřadnice to jen kazí "...a s občasným chaosem v zakreslení na mapě " |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 6127: ...a s občasným chaosem v zakreslení na mapě "Ale jen bez čísel objektů" |
|
|
|
Worchester napsal v č. 6125: Nebo samozřejmě mapy KČT a Shocart Ale jen bez čísel objektů "Nevíte kde najít mapu LO & TO na Trutnovsku, resp. podúsek Petříkovice?" |
|
|
|
Worchester napsal v č. 6125: Existuje 30 stránkové dílo Jiřího Nováka z r. 2003 "Těžké opevnění v úseku ŽSV VI-Trutnov" kde jsou i mapy a letecké snímky(1946-53). Dále se v mapách zakreslené objekty TO dají najít v Jirkově novější knížce "Těžké opevnění - pevnostní oblast Odra-Krkonoše" (2006). Zde jsou zakresleny všechny objekty TO od Krkonoš po Bohumín (i nepostavené a rozpracované)."Nevíte kde najít mapu LO & TO na Trutnovsku, resp. podúsek Petříkovice?" Více na www.cestyzaopevnenim.net v sekci "Zajímavá literatura" (najdete zde i případný kontakt objednání knihy přímo u autora) |
|
|
|
Nevíte kde najít mapu LO & TO na Trutnovsku, resp. podúsek Petříkovice? | |
|
|
Snad se Pavel.ct nebude zlobit, když sem přetáhnu kus jeho příspěvku z fóra.opevneni: www.ceskatelevize.cz/vysilani/1126666764-tou... Posunout na čas 18:00 |
|
|
|
Pavel.ct napsal v č. 6115: Pan Ručka pochopitelně působí na StM-S 30, Pavle. "Tak to já si myslím, že pan Ručka působí na objektu StM-S 30 opevneni-stm.wz.cz/main.php?menu=kontakty " |
|
|
|
david gore napsal v č. 6113: Tak to já si myslím, že pan Ručka působí na objektu StM-S 30 "Jak vidím, vládne tu skutečně cenzura. Opakuji, jedná se o StM - S 50, kde je pan Ručka. Takže, cenzore, můžeš to zase smazat. " opevneni-stm.wz.cz/main.php?menu=kontakty |
|
|
|
Z fóra.opevneni: Nadšenec musí opustit „svůj“ bunkr Datum: 6.4.2006 Autor: ROSTISLAV HÁNYŠ Zdroj: Mladá fronta DNES Rubrika: Střední Morava Strana: 01 Staré Město - Čtyři roky dřiny trvalo, než Štěpán Ručka vyklidil všechny odpadky a sutiny z bunkru, který býval součástí opevnění československého pohraničí. Staral se, opravoval, až bunkr zvaný Potok na Staroměstsku vypadal k světu. Nyní k němu chodí se smutkem. Ví, že letos bude muset betonové opevnění, opustit. Ručka patří mezi fandy z Beton Bunkr Clubu Kronfelzov, který se stará o některé bunkry na Staroměstsku. Uvnitř pevnůstky Potok na své náklady vytvořil muzeum výstavby opevnění v regionu a muzeum leteckého snímkování. Vše ukazoval návštěvníkům zdarma. Připravil také bez nároku na honorář i fotografickou publikaci o zdejších opevněních, kterou vydala staroměstská radnice a nyní ji celkem s úspěchem prodává zdejší městské informační centrum. Jenže má smůlu. Bunkr patří armádě a pozemek v okolí soukromému majiteli, který jej získal v restituci a chce si bunkr i pozemek ponechat. „Ministerstvo obrany už deklarovalo, že bude stavby převádět v prvé řadě na vlastníky pozemků. A i kdybych bunkr od armády získal do svého majetku, neumím si představit, jak mě někdo k němu pouští přes svůj pozemek, takže by mi byl v podstatě k ničemu,“ přemítá Ručka. „Je to pro mě hodně hořké zklamání. Ke zdejším bunkrům mám vyloženě srdeční vztah. Vždyť je stavěl i můj děda,“ říká Ručka. Pokračování na straně C2 Pokračování ze strany C1 S dalšími fandy připravil Štěpán Ručka ještě loni naučnou stezku se zastaveními po šesti bunkrech, o které se starají. „Opevnění Potok z toho bohužel vypadne,“ lituje Ručka. Pracovat tam už nebude. „Letos končím. Pravděpodobně v létě odstěhuji i exponáty z muzea a na konci roku bunkr předám,“ říká bývalý vojenský pilot. Podivuje se však nad problémy kolem pozemků. „Stát předal pozemky a vůbec se nezabýval tím, že na nich stojí vojenská stavba. Není mi jasné, jak bylo možné vracet v rámci restitucí pozemek se stavbou, která stále patří armádě,“ přemítá Ručka. Problémů v nejasných převodech pozemků je podle něj celá řada. „Připadá mi podivné, že dochází k restuitucím pozemků, na kterých bunkry stojí. Ty pozemky byly před zahájením výstavby opevnění vykoupeny nebo vyvlastněny za náhradu. Tím se staly majetkem státu,“ vysvětluje znalec historie pohraničního opevnění. Náměstek ministra obrany Pavel Štalmach uvedl, že ministerstvo obrany nemá téměř žádné písemnosti ani důkazy v pozemkových knihách. „Informace o výkupech nebo vyvlastnění pozemků měly být zaneseny do pozemkových knih. Kvůli utajení však nebyly fakticky zaznamenány. Spolu se zákazem zveřejňování informací o výkupech a vyvlastnění pod pohrůžkou sankcí se tyto okolnosti staly příčinou neutěšeného stavu, který řešíme,“ vysvětlil Štalmach. Podle něj se po druhé světové válce poměrně často měnili majitelé těchto pozemků, například přídělovým řízením a vydržením. Lidé se tak často stávali majiteli po deseti letech prokazatelného užívání. „Pokud by ministerstvo striktně trvalo na postoji, že pozemky zastavěné stavbami opevnění dosud vlastní, muselo by jej ve významném počtu případů hájit soudně. Jenže v mnoha případech chybí jakákoli dokumentace, a tím důkazy. Soudní spory by trvaly roky a výsledek by byl značně nejistý,“ dodal Štalmach. Otazníků kolem Ručkova bunkru zůstává mnoho. Jistota jen jedna. „Na Potoce letos končím. Získal jsem taky jedno cenné poučení. Příště už nebudu investovat do ničeho, co není moje,“ uvedl Ručka. Bez chladného betonu němých svědků minulosti však nezůstane. „Na Staroměstsku jsou další bunkry, o které se nikdo nestará a jsou na státních pozemcích. Pokusím se některý z nich získat a začnu znovu,“ nevzdává se nadšenec. Takže jde opravdu o StM-S 30. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 6107: Že tušíš mi známo není že má být opuštěn mi též známo není, kde se to objevilo? "Nevím, jestli ti je známo, že tuším StM-S 30 musí být díky restituci opuštěn a letos je tam poslední sezóna." |
|
|
|
"Staroměstský úsek je velice krásný. Bohužel jak říkáte, všechny objekty na StM jsou "v rekonstrukci", tj. nepřístupné, já jsem se dostal naštěstí ještě před 3 lety do StM-S 30 (ještě volně přístupný, velice stavebně zajímavý), 33 a 34 (díky ochotě pana Fülla z StM-S 33 Lesík)." (čet. Hrad napsal na fóru Palba.cz) Nevím, jestli ti je známo, že tuším StM-S 30 musí být díky restituci opuštěn a letos je tam poslední sezóna. |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 6099: "jdu si zjistit hmotnosti všech typů LO vz.37" Krize, nikde jsem nenašel přesné údaje hmotností, jen kubatury. Takže pokud víte někdo něco blíže, opravte mne, jde pouze o dohady............ při kubatuře normálního LO vz.37 A-180 cca 40m3 a hmotnosti 1m3 betonu cca 2,5 tuny (záleží i na kvalitě hutnění a tedy krychelné pevnosti daného objekt) vychází cca 100tun na áčko. Pro normální Déčko (v likvidaci je právě normální D) bych odhadoval objem max.25-30m3. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938