Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Tisková zpráva: Pardubický kraj – Těchonín – muzeum čs. opevnění – dělostřelecká tvrz Bouda Letošní sezónu tvrz Bouda zahájí kompletními prohlídkami Poslední víkend tohoto měsíce (28. a 29. duben), během kterého se otevře Muzeum čs. opevnění – dělostřelecká tvrz Bouda, představuje zároveň zahájení letošní turistické sezóny na této unikátní vojensko-historické památce. O tomto víkendu první výpravy do podzemí mohou absolvovat kromě klasických prohlídek s časovou náročností asi 75 minut, také cca 180 minut trvající prohlídky kompletní. Během zimních prací se podařilo elektrifikovat další, až dosud neosvětlené části podzemí, například šachtu tajného nouzového výlezu z tvrze. Vylepšovalo se osvětlení expozic a některých bojových objektů tvrze. Exponáty čekají návštěvníky na trase prohlídky ve skladišti pěchotní munice hlavního muničního skladu M1, válečných kasárnách i v manipulačních muničních skladech M 2. Zahájení turistické sezóny na Muzeu čs. opevnění – dělostřelecké tvrzi Bouda znamená také znovuotevření prodejny s literaturou, pohledy a upomínkovými předměty s tématem čs. opevnění. V sobotu i v neděli je připraveno následující schéma prohlídek: 10.00 – klasická prohlídka (cca 75 minut) 11.00 – klasická prohlídka (cca 75 minut) 12.00 – kompletní prohlídka (cca 150 minut) 13.00 – klasická prohlídka (cca 75 minut) 14.00 – kompletní prohlídka (cca 150 minut) 15.00 – klasická prohlídka (cca 75 minut) 16.00 – klasická prohlídka (cca 75 minut) V případě dostatečného zájmu jsou provozovatelé připraveni operativně zařadit tzv. miniprohlídku – v délce trvání cca 30 minut. Od pondělí 30. dubna až do konce října platí již obvyklé schéma prohlídek, se vstupy do podzemí tvrze v 11, 13 a 15 hodin. Skupiny zájemců, čítající nejméně 3 dospělé osoby, si mohou dojednat individuální vstup do tvrze na telefonním čísle 724 025 353 a elektronické adrese mailto:[email protected] . Další informace najdete na www.boudamuseum.com . Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s. |
|
|
|
Ve dnech 18. - 19. května 2007 proběhne ve Slezském zemském muzeu – v Areálu čs. opevnění Hlučín – Darkovičky již 15. ročník vzpomínkové akce u příležitosti 69. výročí květnové mobilizace v roce 1938 a 62. výročí konce 2. světové války. Ukázku boje o pevnosti pořádají společně Krajské vojenské velitelství Ostrava, Velitelství společných sil, Velitelství sil podpory a výcviku, Město Hlučín a Slezské zemské muzeum. V pátek 18. května proběhne v době od 10. 00 – 12.00 hodin veřejný generální nácvik, a to ve stejném rozsahu jako v návštěvní den. Odpoledne od 15.00 do 17.00 hod. bude na náměstí v Hlučíně uspořádán koncert Posádkové hudby Olomouc a prapor pěší roty 211. strážního praporu aktivních záloh bude dekorován stuhou ředitele Krajského vojenského velitelství Ostrava a Slezského zemského muzea. Podrobný program návštěvního dne 19. května 2007
|
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 6420: No, Aleš Crha se do toho pustil s vervou, jak jsem koukal na fotky. Je to pěkný. "Naopak potěšují zprávou je úspěšně postupující rekonstrukce "řopíku" A1-25a/Z2 Obecní váha Další zajímavý objekt bude vyčištěn. " |
|
|
|
Fuky napsal v č. 6419: Už jsem si všiml hned v neděli. Dnes jsem se díval do publikace Opevnění v Lednicko-valtickém areálu z loňska a tam je ještě uváděn jako jedna ze zajímavostí a blíže popsán."Velmi, velmi smutná zpráva... ropiky.net/clanek.php?id=1176666448#" Naopak potěšují zprávou je úspěšně postupující rekonstrukce "řopíku" A1-25a/Z2 Obecní váha Další zajímavý objekt bude vyčištěn. |
|
|
|
Velmi, velmi smutná zpráva... ropiky.net/clanek.php?id=1176666448# |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 6416: Já jdu ještě spěšně prozkoumat ten signál, abych viděl to torzo výtahu, ale je v něm celkem dost vody, minule jsem neměl kanady, tak mi to ušlo. "A za nějakou dobu se už nepodíváme volně ani do jednoho TO " |
|
|
|
fusilier napsal v č. 6415: A za nějakou dobu se už nepodíváme volně ani do jednoho TO "a nějakou dobu se tam snad dočkáme nového muzea." |
|
|
|
Tak jsem se byl podívat na Františkovi (MO-S 22), ujali se ho nějací nadšenci. Kolem srubu je pěkně uklizeno a jde vidět, že se tam maká. Inu, za nějakou dobu se tam snad dočkáme nového muzea. | |
|
|
Pořad Česko – země neznámá s názvem: Králická pevnostní oblast bude vysílán na všech regionech ČRo dne 15. 4. 2007. V Pardubicích začne v 17.05. Článek na totožné téma v Právu vyjde v pátek 13. dubna 2007. | |
|
|
Ahoj,prosím neslyšel někdo o pomníčku na Žižkově?Byl věnovaný vojínu Josefu Ročkovi,který padl na hlídce na Židovských pecích zákeřně střelen při střídání stráží svobodníkem z Ústí n.L.,který se chtěl vyhnout trestu za svůj zločin útěkem a byl dopaden,když přelézal drátěný plot na novém žižkovském nádraží.Vojín Roček byl pochován v Kolovratech u Prahy.Padl 2.10.1938 a bylo mu 33let.Zbyla po něm vdova a dvě děti.Padl ve službách státu a byl jednou z prvních obětí války.Pomníček byl později odstraněn.Neslyšel náhodou o něm někdo?Díky M. | |
|
|
spelter napsal v č. 6411: Pokud si o jeho převedení nepožádal stávající majitel pozemku, tak je stále armády. "Komu vlastně ten objekt patří teď?" |
|
|
|
Komu vlastně ten objekt patří teď? | |
|
|
fusilier napsal v č. 6403: Domluvit se rychle s tím kamarádem a zkusit ho předtím odmontovat."Pokud by to ale byla pravda, tak ten výtah, co je v signálu zachovaný nikdo nezrekonstruuje a příjde vniveč." No a ad prodej - to jsou dopředu vždycky silný řeči, nemyslím, že by vše šlo tak hladce. |
|
|
|
fusilier napsal v č. 6405: Jsem zvědav co na to VUSka a metodika převádění armádního majetku, že by měli koupený pozemek který je okolo objektu? "Když se jedná o synáčky podnikatelů, tak to není problém...." |
|
|
|
no právě, málo kdo viděl origo v reálu něco podobného mám doma, ani nevím, kde sem k tomu už přišel, asi kdysi dávno od někoho z KVH Praha, ale kupoval sem to jako repliku odznak, co mám doma - předek je dvoubarevný, na rubu je ale jen jehla na zapíchnutí |
|
|
|
Myslím, že jsme to už někdy probírali, na Aukru už jeden proběhl. Můj názor je takový, že z fotky nelze v žádném případě poznat, zda jde o originál a myslím, že je hodně málo lidí, kteří by to byli schopni poznat i v reálu... |
|
|
|
www.aukro.cz/item178999423_prodej_odznak_bud... originál??? |
|
|
|
Streso napsal v č. 6404: Když se jedná o synáčky podnikatelů, tak to není problém.... "Optimisté ohledně prodeje Zajímala by mne cena " |
|
|
|
fusilier napsal v č. 6403: Optimisté ohledně prodeje Zajímala by mne cena "Tak jsem dneska jel autem kolem MO-S 22 František a překvapila mě tamější rekonstrukčíní(?) aktivita. Kolem srubu jsou cedule, patrně zákaz vstupu, a také tam jsou nějaké návozy hlíny. Pod krakorcem (nad vchodem) je velká mříž zamezující vstup do objektu a ještě nedávno přístupná zvonová šachta je zabetonovaná, či zazasfaltovaná, či co, zkrátka zaslepená. A když jsem se z Hlučína vracel, tak kolem bunrku pobíhali nějací chlápci. Nevíte někdo něco bližšího? BTW. Včera jsem se v krčmě od kamaráda dozvěděl strašnou novinu. Sdělil mi, že jeho kamarádi (ostravaci) ze školy se chystají koupit MO-S 24 Signál, prý je už vše domluvené a za dobrých podmínek by v létě mělo dojít k předání objektu. Jenže podle mých informací nehodlají bunkr rekonstruovat, ale pořádat v něm párty a chlastačky. To mě děsí. Tyto informace mám zprostředkované, takže je možné, že něco je třeba jinak. V což doufám, ale pravděpodobné to není. Pokud by to ale byla pravda, tak ten výtah, co je v signálu zachovaný nikdo nezrekonstruuje a příjde vniveč." |
|
|
|
Tak jsem dneska jel autem kolem MO-S 22 František a překvapila mě tamější rekonstrukčíní(?) aktivita. Kolem srubu jsou cedule, patrně zákaz vstupu, a také tam jsou nějaké návozy hlíny. Pod krakorcem (nad vchodem) je velká mříž zamezující vstup do objektu a ještě nedávno přístupná zvonová šachta je zabetonovaná, či zazasfaltovaná, či co, zkrátka zaslepená. A když jsem se z Hlučína vracel, tak kolem bunrku pobíhali nějací chlápci. Nevíte někdo něco bližšího? BTW. Včera jsem se v krčmě od kamaráda dozvěděl strašnou novinu. Sdělil mi, že jeho kamarádi (ostravaci) ze školy se chystají koupit MO-S 24 Signál, prý je už vše domluvené a za dobrých podmínek by v létě mělo dojít k předání objektu. Jenže podle mých informací nehodlají bunkr rekonstruovat, ale pořádat v něm párty a chlastačky. To mě děsí. Tyto informace mám zprostředkované, takže je možné, že něco je třeba jinak. V což doufám, ale pravděpodobné to není. Pokud by to ale byla pravda, tak ten výtah, co je v signálu zachovaný nikdo nezrekonstruuje a příjde vniveč. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938