Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
bush napsal v č. 6442:
"Myslím, že odpověď leží právě v SOkA České Budějivice."
bush napsal v č. 6439: No, bunkrologická obec Ti bude vděčná "možná zvážím cestu do archivu a zdokumentuji to kompletně." |
|
|
|
Hartmann napsal v č. 6441: Myslím, že odpověď leží právě v SOkA České Budějovice. "ani nevím z jakého důvodu se dochoval." |
|
|
|
Bubu, mrkni se na protektorátní hranice v olasti českobudějovicka a porovnej to s liniemi čs. opevnění. Vyjde ti, že se tam opevnění nacházelo na protektorátním území a tedy bylo Němci důkladně ničeno. Například 2 úseky opevnění LO vz. 36 - X.a České Budějovice-východ a X.b České Budějovice-západ jsou kompletně zahlazeny (celkem 50 objektů) s výjimkou jediného u Borovan (X.a/15/C), ani nevím z jakého důvodu se dochoval. | |
|
|
mbbb: Já doteď měl informace o ničení objektů pouze v části jižních Čech. Přesněji u uzávěr Nová Bystřice - Staré město, tedy u Jindřichova Hradce, ale ne u ČB........ (Nemám na mysli celou ČSR, ale jen jih. Je jasné, že se ničilo kde se dalo.) |
|
|
|
Aha, tak to možná zvážím cestu do archivu a zdokumentuji to kompletně. Já jsem si myslel, že to takhle probíhalo všude, jelikož opevnění není můj "šálek čaje". | |
|
|
tohle je docela zajímavé thema, možná to byla jen nějaká místní iniciativa, neboť v pozdějších letech naše opevnění na území protentokrátu ničily vybrané firmy. To je doloženo z Liběchovky a pražské čáry, mám k tomu i nějaké mapy - viz třeba též druhé vydání Liběchovské příčky - edice Pevnosti sv. 17 | |
|
|
bubu napsal v č. 6436: Dovolím si ocitovat dokument, který je uložen v SOkA ČB, fond Okresní úřad, karton 660, V 1/31 (toto je origimální český překlad - nikoli můj výplod):"Jen otázku, kdy ničení probíhalo?"
"Ve smyslu výnosu pana Oberlandrata ze dne 11. listopadu 1939 číslo IV-B/E/1385 nařizuji, aby jednotlivé obce provedly odborně úplné zničení pevnostních objektů/krytů/, ležících v obecním katastru a to během jednoho měsíce. Výlohy, které přitom vzniknou, uhradí obce z částky, již utrží za získané železo. Vzniknou-li nějaké potíže při provádění tohoto nařízení, sdělí obce toto sem písemně. Dokument poté pokračuje seznamem jednotlivých Obecních úřadů a četnických stanic, které ho měly obdržet.Do 26. prosince 1939 jest sem podati písemné hlášení, že bylo vyhověno tomuto příkazu" Do 26. prosince přicházely na Okresní úřad v Českých Budějovicích (Der Bezirkshauptmann in Budweis) zprávy o likvidaci - v naprosté většině ve zprávách stálo, že objekty se nepodařilo zlikvidovat do stanoveného termínu a to z důvodů pevnosti a nedostatku financí a odborníků.. |
|
|
|
bush napsal v č. 6435: Sem s nimi, pokud to bude možné. Díky."tři jsem si ofotil a pokud bude někdo chtít mohu mu je zaslat na mail" Jen otázku, kdy ničení probíhalo? |
|
|
|
Nerad se pletu do tématu, ale včera jsem měl možnost nahlédnout do zajímavých dokumentů - "Úplné zničení pevnostních objektů" na jihu Čech. Jak je známo německé úřady nařídily likvidaci jednotlivých pevnostních objektů přímo jednotlivým obcím do stanoveného termínu. Na práci měly dohlížet četnické stanice. Ovšem před stanoveným termínem začaly docházet na Okresní úřad V Českých Budějovicích zprávy jak z obecních úřadů, tak z četnických stanic, kde se psalo, že ničení objektů jde velmi pomalu, navíc obce postrádaly odborníky a finanční prostředky. V Budějovickém archivu se nachází cca 15 zpráv o provádění likvidace a jsou si velmi podobné - práce jdou jen velmi pomalu, pevnosti se musejí odstřelovat velkým množstvím dynamitu.. (tři jsem si ofotil a pokud bude někdo chtít mohu mu je zaslat na mail) . Opevnění tedy bylo v naprosté většině případů stavěno kvalitně - alespoň na jihu Čech. |
|
|
|
Hartmann napsal v č. 6433: O nic si nepřišel. Sice bylo chválihodné, že se věnovali zářijové mobilizaci, ale z celé reportáže jsem měl pocit, že četař Hrad byl jediným vojákem, který za mobili zace "padnul". "Mohli by sebou na Nově hnout, víkend běžel v pondělí a dodneška to není na jejich webu v TV archivu." |
|
|
|
Mohli by sebou na Nově hnout, víkend běžel v pondělí a dodneška to není na jejich webu v TV archivu. | |
|
|
Tak hrozné to fakt nebylo, a já tedy oceňuju, že tv nova místo nějakých svých debilních estrád a reality show je schopná se (i když ve svém vlastním provedení) věnovat i takovému tématu. | |
|
|
Tak to nakonec tak hrozné nebylo. | |
|
|
Fuky napsal v č. 6429: Aby neobjevili zcela neznámý případ zarytého vlastence... "To jsem vskutku zvědav, čím se zase Nova po příběhu páně Balcara vytasí." Sdílím ty samé obyvy Fuky... |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 6427: To jsem vskutku zvědav, čím se zase Nova po příběhu páně Balcara vytasí. "Dnes na Nově po 21. hodině má být v magazínu Víkend reportáž o čs. vojákovi, který odmítl opustit v roce 1938 opevnění. Že by Arnošt Hrad? " |
|
|
|
Tisková zpráva: Pardubický kraj – Těchonín – muzeum čs. opevnění – dělostřelecká tvrz Bouda První letošní nadstandardní prohlídka tvrze Bouda V sobotu 19. května si přijdou na své všichni vážní zájemci zabývající se historií našeho předválečného opevnění. Na muzeu čs. opevnění – dělostřelecké tvrzi Bouda se v rámci speciální – tzv. nadstandardní prohlídky podívají i tam, kde se běžně neprovádí. Na trase této jen výjimečně organizované prohlídky, kterou zájemci budou procházet asi 4,5 hodiny, se nacházejí běžně nepřístupné vnitřní prostory tvrze, některé zajímavé pozůstatky z doby výstavby a stopy zkoušek prováděných zde za okupace německou armádou. Podstatně podrobnější je také výklad průvodce, který zájemce na trase provází. Na nadstandardní prohlídku provozovatelé muzea důrazně doporučují: teplé turistické oblečení, pevnou a nepromokavou obuv, vlastní svítilnu, dostatek odhodlání a dobré nálady. Dělostřelecká tvrz Bouda je objektem čs. opevnění s největším rozsahem prohlídek na našem území. Návštěvníci prochází několika bojovými objekty, stovkami metrů podzemních chodeb a sálů a na trase absolvují také stovky schodů ve vysokých výtahových šachtách. Začátek nadstandardní prohlídky je připraven na 11. hodinu dopolední, předpokládaný čas ukončení je v 15.30 hodin. Základní občerstvení, prodej odborné literatury a upomínkových předmětů jsou samozřejmostí. Přístup na dělostřeleckou tvrz Bouda je z obcí Těchonín, Mladkov, Lichkov po značených turistických trasách, nejkratší cesta začíná od parkoviště u rozhledny na Suchém vrchu. Další informace a podrobnosti o dělostřelecké tvrzi Bouda najde zájemce na internetu. Adresa je: www.boudamuseum.com POZOR! S ohledem na omezenou kapacitu nadstandardní prohlídky všem zájemcům doporučujeme, aby se objednali na některém z těchto kontaktů: telefonní číslo 724 025 353 a elektronická adresa mailto:[email protected] Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s. |
|
|
|
Dnes na Nově po 21. hodině má být v magazínu Víkend reportáž o čs. vojákovi, který odmítl opustit v roce 1938 opevnění. Že by Arnošt Hrad? | |
|
|
Za týden jsou "Darkovičky", jedete tam někdo? Já tam chtěl jet a nafotit reportáž, ale máme na Slezkoostravském hradě nějaké Napoleonské dny, takže pokud na "Darkovičky" pojedu, tak maximálně v pátek na veřejnou generálku. btw. Ve čtvrtek byl 157. záchrannému praporu v Hlučíně propůjčen četný název "Brigádního generála Jana Satorie", takže se tradice hraničářského pluku 4 do hlučínských kasáren alespoň částečně vrátila. |
|
|
|
To zní zajímavě. Ještě chybí pouze projížďka vozíčky, pochopitelně ručně tlačenými kým jiným než průvodci. Budou v této souvislosti prezentovány i nějaké ne až tak docela známé souvislosti např. se zabezpečovacím zařízením v tvrzích atp.? |
|
|
|
Tisková zpráva: Pardubický kraj – Těchonín – Muzeum čs. opevnění – dělostřelecká tvrz Bouda Zvláštní prohlídka určená železničním a pevnostním fandům! Dne 26. května 2007 se na dělostřelecké tvrzi Bouda pořádá zvláštní prohlídka věnovaná tématu pevnostní železnice a dopravy ve tvrzi. Začátek prohlídky je stanoven na 11.15 hodin (pouze v případě velkého zájmu bude uskutečněna ještě jedna prohlídka stejného zaměření v 11.30 hodin). Délkou i cenou bude prohlídka odpovídat tzv. "Klasické prohlídce", protože v jejím rámci se nacházejí všechna železniční zařízení tvrze. Dělostřelecká tvrz Bouda je jediným místem v České republice, kde je možné si pevnostní železnici v současné době prohlédnout a něco se o ní dovědět. V rámci výkladu zazní i věci týkající se železničního provozu, které jindy jeho součástí nejsou. Nevynechejte, prosím, tuto příležitost. V této souvislosti (při příležitosti železniční prohlídky na tvrzi Bouda) železniční server Želpage pořádá šířeji pojatou akci zaměřenou i na další objekty opevnění v okolí Boudy. Bližší informace naleznete na www.zelpage.cz . Podrobné informace k Muzeu čs. opevnění - dělostřelecké tvrzi Bouda nejde zájemce na www.boudamuseum.com Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938