Československé opevnění z let 1935-1938

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
321-340 z 2724
<< 14 15 16 17 18 19 20 >>
Po
fusilier 25.7.2008 12:12 - č. 6623
fusilier Citace ze vzpomínek pana Hanzlíka:

Pak jsem studoval na obchodní akademii v Ostravě, kde jsem v šestatřicátém roce maturoval. Poté jsem byl rok nezaměstnaný a 1. 10. 1937 jsem narukoval do Valmezu do školy pro důstojníky v záloze. Tam jsem byl půl roku. Měli jsme půl roku výcvik a poté jsem byl přidělen k 15. pěšímu pluku do Opavy jako des. asp. V květnu 1938 proběhla částečná mobilisace, poněvadž se počítalo, že nás obsadí Hitler, tak jsem byl v Bílovci jako stráž u dělostřelecké munice. Protože z toho nic nebylo, poslali nás zpátky. Než nás obsadili, tak jsem byl velitel bunkru u arboreta Nový Dvůr. Měli jsme to tam pěkně vybavené a říkali jsme si: „Jenom ať přijdou, my jim to dáme.“ Jenže to jsme nevěděli, jak oni na tom jsou. To jsem se dověděl až za půl roku, když jsem byl německý voják. Odsud přišel rozkaz, že se musíme stáhnout až k Hranicím, myslím, že se ta osada jmenovala Ostrov. Tam jsme hlídali Hranice. Přijel pro mě táta a říkal: „Tys byl celý rok nezaměstnaný, teď okleštili republiku a kde chceš najít zaměstnání? To nebude lehké. Já mám pekárnu, tak tě uživím.“ Tak jsem uvažoval a zjistil jsem, že má pravdu. Tak jsme se nechali s jedním kamarádem z Bolatic propustit. Ti, kteří byli z obsazeného území, jsme mohli požádat o propuštění. Hned nato nás bráli k odvodu a 9.1.1939 jsem rukoval do Berlína do Spandau, dosloužit ty dva roky, které jsme začli v Česku. Prodělali jsme znovu výcvik od A do Z a když jsme měli 23 dnů do civilu, přišla mobilisace a bylo po radosti, že se dostaneme domů. Při té mobilisaci začala válka s Polskem. My Hlučíňáci jsme byli spolu a na světnici jsme mluvili jenom česky, po našemu. Pak kamarádi odešli a já jsem zůstal v Berlíně, protože jako desátník aspitrant, budoucí český důstojník, jsem byl asi nespolehlivý. (...) Při vývciku jsme dělali útok na bunkr, kde já jsem tenkrát byl a tehdy si říkal, ať jen přijdou. Okolí se zamlžilo, takže ten v bunkru neviděl nic, nepřítel se k němu dostal, hodil dovnitř nálož a těch sedm lidí bylo mrtvých. Takhle bych dopadl, kdybychom se bránili.
Vanous 25.7.2008 11:15 - č. 6622
Vanous I moji ještě menší maličkost.
jakomi 24.7.2008 22:26 - č. 6621
fusilier napsal v č. 6618:
"Je fakt drsné jak říká, jak si myslel, že dají Němcům na prdel, a pak, coby německý voják byl rád, že se nemusel bránit, protože se seznámil s taktikou dobývání LO. Šokující výpověď, prostě nemám slov."
Nešlo by to popsat poněkud podrobněji? Myslím, že by to zajímalo hodně lidí. Samozřejmě i moji maličkost.
Vanous 24.7.2008 21:24 - č. 6620
Vanous V roce 1943 se němci snažili rozstřílet pevnost "Můstek". Stříleli do něj dostupnými zbraněmi a výsledek celé střelby za celý rok byla asi 1/2 metru velká díra. To poukazuje na kvalitu Česk(oslovenské) práce. "Zlaté česk(oslovenské) ručičky.
PaVeL VaNěK 24.7.2008 20:28 - č. 6619
PaVeL VaNěK já jsem se pokoušel taky z pár lidí dostat něco takového - výsledek byl ten, že mi nechtěli říct o ničem - nechtěli na to vzpomínat. nevím proč, ale asi kvůli Hitlerovy a ne kvůli tomu co bylo před válkou.
fusilier 24.7.2008 20:10 - č. 6618
fusilier Hoši, musím se pochlubit. Dneska jsem narazil na chlapa, který (jako desátník aspirant) v kritických zářijových dnech velel jednomu z řopíků na Opavsku. Jenže po demobilisaci byl jakožto obyvatel zabraného území (Hlučínska) propuštěn a za tři měsíce povolán k Wh. Během výcviku prodělal i cvičný útok na linii LO. PARADOX. Je fakt drsné jak říká, jak si myslel, že dají Němcům na prdel, a pak, coby německý voják byl rád, že se nemusel bránit, protože se seznámil s taktikou dobývání LO. Šokující výpověď, prostě nemám slov.
Ondra 16.6.2008 18:28 - č. 6617
Ondra Záchrana fragmentu čs. opevnění při modernizace trati Letohrad – Lichkov podrobnosti na : www.boudamuseum.com
mbbb 11.6.2008 21:37 - č. 6616
mbbb z odhalení rekonstruovaného sloupu v Krupce:
csol-mb.net/odhaleni-hranicniho-sloupu-v-kru...
mbbb 11.6.2008 21:36 - č. 6615
mbbb no, hlavně aby to nebylo velkou sousto
Ondra 9.6.2008 22:05 - č. 6614
Ondra Rámcově letos, ale vše záleží na jednání s příslušnými úřady. Příslušné informace budou uváděny na níže uvedených www stránkách
Fuky 9.6.2008 21:49 - č. 6613
Fuky Je jasné alespoň rámcově, kdy dojde k prvnímu zpřístupnění? Ještě během letošní sezony?
Ondra 9.6.2008 21:21 - č. 6612
Ondra Zde se nacházejí informace o dění na dělostřelecké tvrzi Hůrka :

www.boudamuseum.com/
Fuky 2.6.2008 01:10 - č. 6611
Fuky Hraniční sloup má vlastní webovky, to je hezký
mbbb 1.6.2008 23:46 - č. 6610
mbbb a herr gott, mně to fungovalo

nu, vopravil sem to a je to tedy již K.O.
Fuky 1.6.2008 22:34 - č. 6609
Fuky mbbb: Za tím odkazem nic není, odkazuješ do e-mailu.
mbbb 1.6.2008 21:48 - č. 6608
mbbb sice to sem přímo nepatří, sice nejsem organisátor akce, jen účastník, přesto kdo můžete přijďte:
www.krupka-mohelnice.ic.cz/
Ondra 21.5.2008 11:54 - č. 6607
Ondra Dělostřelecká tvrz Bouda – finanční podpora Pardubického kraje umožnila vznik nového vstupu do muzea

Od roku 1990, kdy se tvrz Bouda otevřela poprvé oficiálně veřejnosti, byli návštěvníci odbavování při vstupu do objektu za značně improvizovaných a neestetických podmínek – tak, jak možnosti provozovatele dovolovaly. Ve vjezdu pro nákladní automobily ve vchodovém srubu K – S 22a „Krok“ se nacházely stoly a stojany na propagační materiály a různé zboží (upomínkové předměty, publikace apod.). Zde se také prodávaly vstupenky a základní občerstvení pro turisty, podávaly informace.

Místo je zcela otevřeno všem klimatickým vlivům, je chráněno jen shora proti dešti železobetonovou deskou o tloušťce 350 cm, extrémní je však průvan, chlad, nasává se tudy vzduch s prachovými částicemi průvanem do podzemí (nutno zachovat – slouží větrání tvrze a pro vlet netopýrů). Provozovatelé delší dobu připravovali projekt, který by umožnil zřízení odpovídajícího zázemí pro prodej vstupenek, publikací, upomínkových předmětů a distribuci informačních materiálů ve vstupu do Muzea čs. opevnění – dělostřelecké tvrze Bouda a zároveň zajistil odpovídající ochranu místa sloužícího jako pokladna, prodejna a IC muzea.

V celém objektu tvrze je značně specifické prostředí – některé části jsou extrémně vlhké, zabahněné, jiné prašné a suché, všechny pak velmi chladné. Veškeré vystavené a nabízené zboží a předměty velmi trpí extrémním klimatem a vlhkostí, které je do značné míry znehodnocují, činnost je rovněž velmi náročná pro obsluhu pokladny.

Až do letošního jara improvizovaná pokladna, prodejna a IC muzea postrádala prakticky veškeré ochranné prvky, které jsou pro místo tohoto určení zásadní (ochrana proti většině nepříznivých klimatických vlivů, krádežím, poškozováním náhodným nebo úmyslným vandalizmem).

Díky Pardubickému kraji a za osobní podpory radních Bc. Miloslava Macely a Ing. Petra Šilara, po téměř 20ti letech (!) existence muzea mohli provozovatelé konečně situaci zásadně změnit. Do zadní části překladiště munice ve vchodovém srubu K – S 22a „Krok“ (donedávna sklad různého potřebného materiálu) umístili na míru vyrobenou montovanou pokladnu z odolných plastových a laminovaných materiálů, která umožnila prodejní místo oddělit od agresivního prostředí interiéru tvrze a zajistí mu základní ochranu. Dobře ochrání obsluhu, zboží i propagační materiály a umožňuje důstojné a významu památky odpovídající odbavování turistů-návštěvníků přicházejících do muzea ve tvrzi Bouda.

Zvolený způsob vložení montované pokladny na shora uvedené místo v objektu K – S 22a „Krok“ plně odpovídá požadavkům na vlastnosti pokladny a zejména nijak nenarušuje vlastní objekt.

Zřízení pokladny umožnilo zároveň další významný krok – vznik „volné zóny“ pro návštěvníky, kteří budou moci za krátký čas využít celý vjezd a přední část překladiště materiálu k prohlídce úvodních expozičních tabulí, k získání základních informací o dělostřelecké tvrzi Bouda, historii čs. opevnění i okolních zajímavostech a k úkrytu před případnou nepohodou.

Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s.
Ondra 20.5.2008 12:05 - č. 6606
Ondra Provozovatelé muzeí v Králické pevnostní oblasti připomenou akcemi a novinkami 70. výročí částečné mobilizace

více na : www.boudamuseum.com/tiskovka_70_vyroci.php
mbbb 25.4.2008 06:44 - č. 6605
mbbb Bouda, Bouda, Buda, kachny, kachny, kachny ...

Utajená obrana Železné opony - ale tuhle novou knihu doporučuju!
Ondra 24.4.2008 10:40 - č. 6604
Ondra Nová kniha : Utajená obrana Železné opony

obchod.boudamuseum.com/index.php?main_page=p...
321-340 z 2724
<< 14 15 16 17 18 19 20 >>
Po