Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Není zač, mohu se zeptat pro jaký účel tyto údaje sháníte? | |
|
|
Výborně! Děkuji mockrát | |
|
|
Mám něco rozpracováno jako odpověď na jeden ze starších dotazů v sekci Dotazy a odpovědi. Váže se to k menším typovým objektům na Stalinově a Molotovově linii. Typologie sovětského opevnění je poměrně složitou záležitostí, už jen vzhledem k rozdílnému období a jiné rychlosti výstavby Stalinovy a Molotovovy linie. Kvalitní prací jsou tyto webové stránky: molotovovalinie.ic.cz/ stručné informace naleznete také zde: opevneni.wz.cz/eso/index.html |
|
|
|
Zdravím! Sice se tu informací asi nedovolám ale co kdyby. Hledám dále informace o sovětském opevnění z 2.světové a studené války. Předem díky! |
|
|
|
Zcela mimochodem pro ty, co intenzivně nesledují diskusi na Ropiky.net - společně bylo zjištěno osazování lafet pro LO vz. 36, vyráběných Královopolskou strojírnou v Brně, do některých objektů úseku IV.a koncem září 1938, což je poměrně převratný údaj. | |
|
|
Zdravím! Po delší době bych Vás rád obtěžoval s několika věcmi, ohledně pevností. Už mám přesně daná témata na maturitní praktickou práci takže kdyby jste na něco narazili, bylo by to fajn - zejména na webové stránky popř. oscanované stránky z knižek Jedná se o : - statické působení a konstruční řešení - technologické postupy - ověřování pevnostních vlastností |
|
|
|
reortáž jedné regionální slovenské televize: www.cetv.sk/arch%C3%8Dv/region/region/video9.html |
|
|
|
Tak na Signálu se maká už nějaký ten pátek. Když jsem tam byl loni, tak na něm ještě stál ten včelín a dovnitř se dalo vlést dírou po zvonu. Teď už je kolem pěkně uklizeno, zvonové šachty jsou přikryté, dokonce tam je osazeno něco jako kanonová střílna a na kraji lesa je cedule s šipkou. Hůř je na tom chlupáč a Horní dvoják, kde jsou interiéry dost zdevastované a zneuctěné... | |
|
|
Ještě k Fusilierovi. V tom úseku co jsi procházel je třeba MO-S 24 rekonstruován www.hranicarskypluk4.unas.cz/mos24.html tak by tam něco být znát mělo ne? Co se týče sprejerů, tak kdo sleduje ropiky.net ví o čerstvém útoku sprejerů na muzeum Klášter II... |
|
|
|
Jinak další foto a diskuse k tématu na forum.ropiky.net - snad z recese v sekci "Muzea lehkého opevnění". Btw. ta karta, stažená z Řopíků, je ještě vtipně k objektu B-7/11 | |
|
|
Dovolil bych si poněkud kriticky poznamenat, že za prvé nevím, proč je v nadpisu "Lehký objekt Čsl. Stálého opevnění..." velké písmeno Č, nemluvě o zcela ujetém velkém S (+ v textu dalším velkém písmenu V ve slově výročí za číslovkou 70., velkém Z ve slově září a zarážejícím N ve slově národ (?!?!) ) a za druhé tak trochu zvláštně vypadá jako "Podrobné informace" stažená karta objektu z Řopíky.net. Ovšem co má společného Evropská unie s tímto objektem, VOP, "Čsl. Stálým opevněním" a první republikou - vzhledem k umístění dvou vlajek EU proti jedné naší - je mi záhadou již zcela. Je hezké, že se někdo začal zajímat o tento objekt, před časem beznadějně zarostlý a zčásti zasypaný, nicméně ta pamětní deska a prvorepublikový voják pod vlajkou Evropské unie tuto aktivitu vysloveně zesměšňují... |
|
|
|
www.army.cz/scripts/detail.php?id=12437 pane jo |
|
|
|
fusilier napsal v č. 6673: Nojo ty oběkty co jsou daleko od komunikací jsou odsouzeny k tomu, aby sloužili jako skládky(pokud to nekoupi nejaky nadsenec). Jo za 20 letz maximalne budou ty obekty zaneřaděny odpadem a počmáraný jinak si myslím, že se moc nezměni. "Tak jsem se dnes z dlouhé chvíle brouzdal po lesích, že se podívám, co se na objektech MO-S 23 až 30 změnilo. Asi jsem ten exkurz neměl podnikat, protože jsem se akorát rozčílil. Je to žalostné. Interiéry jsou skrz na skrz počmárané nemravnostmi, příčky jsou vybourané... Dost dobře nechápu, jak může třeba někdo vyrvat stěnu mezi záchody a položit ji napříč. Nebo jen tak vybourat cihlovou příčku z chodby do ubikace. Je to velice smutné, jak lidi jen tak nejspíš pro pobavení demolují tyto památky národní odhodlanosti. Ani nemluvě o tom, že skoro ve všech objektech jsou tuny odpadu. Například z dvacet devítky si zřejmě lesníci udělali skládku starých lapačů hmyzu. Lépe na tom jsou objekty schované hluboko v lese, ale i tam je hyzdí nápisy, sic v menší míře... Mám jen hrůzu z toho, co bude za deset, dvacet let." |
|
|
|
Tak jsem se dnes z dlouhé chvíle brouzdal po lesích, že se podívám, co se na objektech MO-S 23 až 30 změnilo. Asi jsem ten exkurz neměl podnikat, protože jsem se akorát rozčílil. Je to žalostné. Interiéry jsou skrz na skrz počmárané nemravnostmi, příčky jsou vybourané... Dost dobře nechápu, jak může třeba někdo vyrvat stěnu mezi záchody a položit ji napříč. Nebo jen tak vybourat cihlovou příčku z chodby do ubikace. Je to velice smutné, jak lidi jen tak nejspíš pro pobavení demolují tyto památky národní odhodlanosti. Ani nemluvě o tom, že skoro ve všech objektech jsou tuny odpadu. Například z dvacet devítky si zřejmě lesníci udělali skládku starých lapačů hmyzu. Lépe na tom jsou objekty schované hluboko v lese, ale i tam je hyzdí nápisy, sic v menší míře... Mám jen hrůzu z toho, co bude za deset, dvacet let. | |
|
|
Bohužel. Na bunkru prodávám zatím jen Svitákovi knížky, takže tuto Solperovu jsem si poctivě koupil za těch 350. Knihu ale vydalo přímo jihočeské muzeum, takže pokud jí chceš prodávat, zkus jim napsat. | |
|
|
Fuky napsal v č. 6668: Bohužel. Jedině snad kdyby se to týkalo leteckých záležitostí. Možná zdejší uživatel Jan Ciglbauer bude mít podrobnější info.. "Máš možnost to sehnat nějak levnějš?" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 6669: No, to je pravda, to je celkem síla. "Knihu "Nadějný začátek se smutným koncem" tam měli za 430,- což mi přišlo hodně a dal jsem přednost kjiným titulům." |
|
|
|
já ty "Devětadvacátí v osmatřicátém " koupil v Brně na srazu KHV za tuším 130,- Ta kniha se mi dost líbí. Knihu "Nadějný začátek se smutným koncem" tam měli za 430,- což mi přišlo hodně a dal jsem přednost kjiným titulům. Koupil jsem např "Boj v lehkém opevnění - Pokyny pro boj a službu v lehkém opevnění, Útok na stálá opevnění - možnosti" za 160,- což mi vzhledem k tomu jaká je to brožurka přijde dost předražené. |
|
|
|
bush napsal v č. 6666: Máš možnost to sehnat nějak levnějš? "Tohle by mohlo zdejší bunkrology zajímat: www.muzeumcb.cz/knihovna/?detail=361 " |
|
|
|
bush napsal v č. 6666: "Tohle by mohlo zdejší bunkrology zajímat: www.muzeumcb.cz/knihovna/?detail=361 " dobrá kniha, koukal jsem na ní, ale dal jsem nakonec přednost jinému titulu stejného autora: Devětadvacátí v osmatřicátém :; jindřichohradecký pěší pluk číslo 29 "Plukovníka J.J. Švece" při obraně republiky na konci třicátých let 20. století / Jan Solpera. - Jindřichův Hradec : Muzeum Jindřichohradecka, 2008. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938