Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Tohle by mohlo zdejší bunkrology zajímat: www.muzeumcb.cz/knihovna/?detail=361 |
|
|
|
Zeman napsal v č. 6661:
"kdo má zašlete mi je"
Zeman napsal v č. 6663: A bydlet už budeš v řopíku sám nebo ti má někdo taky poslat rovnou celý archiv? "pošlite mi je" |
|
|
|
Pevnosti sv. 29, Opevnění na Trutnovsku. V úvodní části pan Kejzlar kriticky rozebírá problematiku našeho opevňování. Mj. je na mnoha místech textu nadhazováno použití německých 88 proti našemu opevnění, zejména lehkému. Např. str. 28: "Podstatně horší situace by nastala, kdyby Němci použili proti našim lehkým objektům PL děla, především obávaný "flak", kanon ráže 8,8 cm ..." Jako důkaz je brána účinnost těchto děl v roce 1940 proti francouzským objektům. Ovšem někde jsem četl, že Němci měli v roce 1938 do svých 88 pouze střelivo proti letedlů, ne proti obrněným cílům. Netušíte někdo, jak to je? |
|
|
|
Schema prohlídek na tvrzích Bouda a Hůrka ve dnech 25.-28.10. 2008 : www.boudamuseum.com/index.php |
|
|
|
Sháním podrobné vojenké mapy zhruba 1:25000 pohraničního opevnění na slavonicku ???? kdo má zašlete mi je na email :[email protected] předem dík určitě se ozvěte. |
|
|
|
saturnin napsal v č. 6652: Jestli máte možnost vstupu do knihovny nebo k jiným literárním zdrojům tak si pujčte knížku Val na obranu republiky z této knížky to de dobře pochopit ale jsou i jiné zdroje. "Nemá někdo plánek takové ochrany u řopíků abych to pochopil?" |
|
|
|
Teda, nevím, jestli jste teď koukali na historii.cs (čt2), ale debata o čs. opevnění byla docela nervák - přestože prakticky všechny argumenty přítomných pánů jsem už slyšel nebo četl, nikdy neuškodí si je znovu připomenout. | |
|
|
70. VÝROČÍ MOBILIZACE PŘIPOMENOU V ZÁŘÍ NA TVRZI BOUDA SPECIÁLNÍM SCHÉMATEM PROHLÍDEK podrobnosti viz. www.boudamuseum.com/ |
|
|
|
saturnin napsal v č. 6652: Z praxe mnoha válek vyplynulo, že tzv. prostřílet drátěné zátarasy trvá děsně dlouho a stejně je pak prostor jejich původního rozmístění pokryt vrstvou potrhaných drátů a držáků z ocele, čili nepříliš průchodný, navíc s krátery. Navíc se dá v průběhu takového palebného útoku čekat od obránce silná protibaterijní palba - nebude jen čekat. "cílenou dělostřeleckou palbou či nálety tyto ochrany by byly hned zničeny." |
|
|
|
saturnin napsal v č. 6652: " Shlédl jsem a osobně navštívil řadu opevnění,ale jaksi nejsem pořád v obraze.Všude se píše o křížové a vykrývací palbě,ale já se vždy dostal do hluchého prostoru jako pěšák a to neříkám kdybych byl chráněn tankem." je potřeba si o systému paleb v lo něco přečíst, hluché prostory a strnulé palby samozřejmně byly, ale úplně "hloupý" ten systém nebyl. Kupte si či půjčte např. Československou zeď, nebo Československé opevnění od Árona či novější Val na obranu republiky.
saturnin napsal v č. 6652: to jste prostě bezpochyby jednička...."Prostě bych to vždy překonal."
saturnin napsal v č. 6652: minová pole byla, ale samozřejmně ne všude, spíše méně. Co myslíte "kůly"?"Byly tady tedy alespoň minová pole,kromě drátěných zátarasů a kůlů "
saturnin napsal v č. 6652: viz výše doporučená literatura"Nemá někdo plánek takové ochrany u řopíků abych to pochopil?"
saturnin napsal v č. 6652: myslíte, že hned? Nu, nevím."Myslím si,že cílenou dělostřeleckou palbou či nálety tyto ochrany by byly hned zničeny." Proč se pak podobné "ochrany" jak píšete používaly všude a všemi válčícími stranami? |
|
|
|
Musíte počítat že každý řopík spojoval zákop a že před sedmdesáti lety ten terén a zalesnění mohli vypadat úplně jinak třeba na Slavonicku na všech natřených bunkrech je vidět že se navzájem kryly. | |
|
|
saturnin napsal v č. 6652: To by stálo za podrobnější popis a vysvětlení.. "já se vždy dostal do hluchého prostoru jako pěšák a to neříkám kdybych byl chráněn tankem.Prostě bych to vždy překonal." |
|
|
|
Shlédl jsem a osobně navštívil řadu opevnění,ale jaksi nejsem pořád v obraze.Všude se píše o křížové a vykrývací palbě,ale já se vždy dostal do hluchého prostoru jako pěšák a to neříkám kdybych byl chráněn tankem.Prostě bych to vždy překonal.Byly tady tedy alespoň minová pole,kromě drátěných zátarasů a kůlů ?Nemá někdo plánek takové ochrany u řopíků abych to pochopil?Myslím si,že cílenou dělostřeleckou palbou či nálety tyto ochrany by byly hned zničeny. | |
|
|
Kontaktujte mne na email pro bližší upřesnění. Vělká část materiálů již není běžně dostupná v obchodech, v knohovnách by ale neml být problém cokoliv sehnat. | |
|
|
K tomu bych asi doporučil z literatury jako základ: Lubomír Aron, Československé opevnění 1935-1938 (běžně k dispozici v knihovnách) | |
|
|
PS: informace ze serveru ropiky.net jsem již našel | |
|
|
Dobrý den. Rád bych odborníky požádal o pomoc. Studuji na stavební průmyslovce a jako celoroční maturitní práci jsem si vybral Vojenská opevnění z předválečného období (ať už se jedná o Maginetovu linii, Atlantický val nebo naše pohraniční opevnění které preferuji) a mám z něj vypracovat cca 30ti stránkovou práci. Proto bych Vás moc poprosil, zda nemáte naskenovaná schémata objektů či informace a fotografie ze stavebních a dokončovacích prací, at už se jedná o výkopy, betonáž nebo záběrečné úpravy. Byl bych Vám velice vděčný. Děkuji František Kotšmíd |
|
|
|
éé, po pěti návštěvách Cihelny mě tam toho už moc neláká, nejsem na ty mraky lidí zvyklej. Hlavně chci vidět Hůrku | |
|
|
čet.Hrad napsal v č. 6645: Na Cihelnu? "vím kam jedu o víkendu" |
|
|
|
Huš už od zítra, teda už vím kam jedu o víkendu |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938