Československé opevnění z let 1935-1938

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2481-2500 z 2724
Po
Milo 3.3.2004 12:27 - č. 549
Je to rarita. Ide o jediný takto riešený objekt v celom čs. opevnení.
pbradler 2.3.2004 20:32 - č. 548
pbradler Našiel som u nás zaujímavý bunker. Jedná sa o dvojposchodový ŘOP. Nachádza sa pod železničným mostom cez Moravu pri rakúskych hraniciach.
Rád by som sa spýtal či je to rarita alebo sa podobné stavali na podobných miestach častejšie ?
Fuky 24.2.2004 21:26 - č. 538
Fuky Hynek: Kontaktuj mě na mail [email protected] a pokusím se ti to vyhledat. Teda jestli máš zájem. Asi to bude lepší to řešit přes mail než sem psát dlouhé příspěvky. Ani nevím, co chceš konkrétně vědět.
Hynek 24.2.2004 19:54 - č. 537
Nemá někdo nějaké informace (typ, počet objektů,..) o úzávěře údolí Černé Opavy mezi Vrbnem pod Pradědem a Heřmanovicemi. A uzávěře údolí Bělé na jih od Jeseníku. A pak dále uzávěře údolí tuším Černého potoka pod Ostružnou. Vše se nacházi v pohoří Jeseníky.
Marek 16.2.2004 06:36 - č. 522
Marek Fuky : ad (514)

Nevím jestli tyhle objekty u Pohořelic prošly nějakýma zkouškama, protože až tak detailně se o to nezajímám.
Rozhodně to ale není tak, že by padaly celý. Vypadá to spíš jak na nějaký narušení stropů a není to u všech. Většina z nich zatím drží. Nijak podrobně jsem to zatím nezkoumal.
čet.Hrad 12.2.2004 09:17 - č. 513
čet.Hrad Marek napsal(a) v č. 512: "Některý už jsou v dost dezolátním stavu a už se i bortí."

Železobetonový bunkry?! To by musely projít destrukcemi.

Tuto linii nemám prochozenou, ale pokud můžu srovnávat s ostatními (Jizerské hory až Ostrava) tak to není většinou o moc lepší
Marek 11.2.2004 23:22 - č. 512
Marek Fuky : Takže něco k těm řopíkům. Nevím jestli si se tady pod Brnem někdy pohyboval, ale tam u vás v Čechách máte lepší "žrádlo".
Jejich přesný počet neznám, ale táhnou se zhruba od Přibic a okolo Pohořelic směrem na Mikulov / Znojmo.
Jeden už přišel za obět stavbě nové silnice a ty které jsou poblíž nebo přímo na pozemcích soukromých vlastníků většinou fungují jako sklepy pro brambory a řepu ( co bys od těch vidláků čekal jinýho ).
Některý už jsou v dost dezolátním stavu a už se i bortí. Uvnitř samozřejmě nic není a v místech, kde lemují řeku Jihlavu je používají rybáři jako .... . Takže tam najdeš akorát tak hov....
V létě se k některým nedá dostat, protože téměř dvoumetrové kopřivy tě k nim bez pořádné mačety nepustí.
Celkově není moc o co stát, ale samozřejmě zájemce o tyhle objekty si důvod k návštěvě najde.

Toť vše. Doufám, že stačí.
Fuky 8.2.2004 20:52 - č. 503
Fuky 4all: Teď koukám na mapu Orlických hor a zjišťuji, že je u Sedloňova linie řopíků pro mne naprosto nepochopitelně vysunuta 1 - 1,5km před rozestavěnou linií pěchotních srubů, je vedena po Sedloňovském vrchu. Pokud takto projektanti chtěli ubránit toto strategicky velmi výhodné místo, nechápu, proč ne s pomocí pěchotních srubů. Mohl by mi toto řešení někdo rozumně vysvětlit?
čet.Hrad 3.2.2004 22:19 - č. 491
čet.Hrad Fuky napsal(a) v č. 488: "To se pleteš, jelikož ten výbuch měl být především v oblasti WC a umýváren, pak také strojovny. Pokud by tam došlo k nějakému většímu výbuchu, omska by asi nevypadala tak zachovale, stejně jako stěny a podlaha umýváren, které jsem však nepovažoval za důležité vyfotit příjde mi to celé jako nesmysl."

To máš vlastně pravdu. Stejně se asi půjdu v létě seznámit s těmi hezkými vedoucími na táboře
Fuky 1.2.2004 22:13 - č. 488
Fuky Arnošt: To se pleteš, jelikož ten výbuch měl být především v oblasti WC a umýváren, pak také strojovny. Pokud by tam došlo k nějakému většímu výbuchu, omska by asi nevypadala tak zachovale, stejně jako stěny a podlaha umýváren, které jsem však nepovažoval za důležité vyfotit příjde mi to celé jako nesmysl.
čet.Hrad 1.2.2004 21:12 - č. 484
čet.Hrad Fuky napsal(a) v č. 481: "Durčák, Opevňování Ostravska: ..."Za pozornost rovněž stojí snaha umístit do jednoho ze dvou postavených lehkých objektů mezi "Chlupáčem" a S-24 protitankovou pušku. Potřebná zbraň však nebyla včas dořešena a proto bylo od tohoto progresivního záměru upuštěno. Co tomu říkáš?"

A co bych tomu měl říkat?Už jsem své napsal níže v 471.

Dost mi začíná vadit, že to Opevňování Ostravska nemám
Fuky 1.2.2004 20:54 - č. 481
Fuky Durčák, Opevňování Ostravska: ..."Za pozornost rovněž stojí snaha umístit do jednoho ze dvou postavených lehkých objektů mezi "Chlupáčem" a S-24 protitankovou pušku. Potřebná zbraň však nebyla včas dořešena a proto bylo od tohoto progresivního záměru upuštěno.
Co tomu říkáš?
čet.Hrad 1.2.2004 20:53 - č. 480
čet.Hrad Giro: Jistě, zase úplně bez PT obrany LO nebylo, ale uznej, že PT puška by možnosti zastavení obrněných jednotek značně zvýšila (hlavně účinnou vzdálenost)
giro.c 30.1.2004 18:06 - č. 477
no jistě, ale můžeme konstatovat, že proti tankovým jednotkám v nejhojnějším počtu, kterými protivník disponoval mělo LO alespoň nějakou obranu. Smaozřejmě nepočítám PIII a PIV, kterých bylo pouze někik desítek.
Fuky 29.1.2004 21:04 - č. 476
Fuky ovšem průbojných nábojů do kulometů bylo v každém objektu omezené množství. pancíř PII se podle literatury průbojným střelivem do TK vz.37 prorazit dal.
giro.c 29.1.2004 18:19 - č. 475
čet.hard (471) no nemůžeš říct, že LO bylo úplně bez obrany, protože průbojné náboje do kulometů byly schopny prorazit pancíř PI a možná PII
Milo 29.1.2004 17:22 - č. 474
Fuky: fotky pušiek sú na

www.lexikon-der-wehrmacht.de/Waffen/Bilderse...

kotisivu.mtv3.fi/pkymasehist/pstkivaarit.html

Fotky streliva a jeho konštrukcia:

home.snafu.de/l.moeller/Panzerbuechsen.html

Výkony jednotlivých typov:

www.panzer-war.com/Tables/page15.html
Fuky 29.1.2004 17:01 - č. 473
Fuky čet.Hrad: já o tom nemluvím na 100%, mám dojem, že tam ale ty řopíky měly mít skutečně ve výzbroji PT pušky, jak jsme se již shodli, vzhledem k jejich úmístění by to enbylo zas až tak divné. Asi to píše Durčák v opevňování Ostravska, ale tuto publikaci teď u sebe nemám, dostanu se k ní až zítra tak se tam podívám.

Milo: nejsou někde na NETU fotky PT pušek nebo střeliva?
Milo 29.1.2004 14:10 - č. 472
Náboje kal. 7,92 mm do čs. protitankovej pušky sú vyfotené v čísle 1/2004 Streleckého Magazínu. V predchádzajúcom čísle je pojednanie o samotných puškách.
čet.Hrad 29.1.2004 11:50 - č. 471
čet.Hrad Fuky napsal(a) v č. 468: "Arnošte, ČÁSTEČNĚ protitankový, PT pušky, je-li mi známo třeba ty v objektech u Chlupáče měly být pouze v jedné střílně."

Když už jsme zase u toho- silně pochybuji, že by byla 23 vybavena posilovou PT výzbrojí z okolních řopíků nějak rychle. Za 1. chyběla otočná věž a za 2. by nejdřívě dostávaly PT výzbroj linie bez TO, protože tam PT obrana chyběla úplně. Plus ještě v blízkém časovém výhledu by byl Chlupáč jaksi zbytečný, když ještě Orel nebyl postaven, Myslím, že za 23 to byly vyhozené prostředky
2481-2500 z 2724
Po