Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Je to rarita. Ide o jediný takto riešený objekt v celom čs. opevnení. | |
|
|
Našiel som u nás zaujímavý bunker. Jedná sa o dvojposchodový ŘOP. Nachádza sa pod železničným mostom cez Moravu pri rakúskych hraniciach. Rád by som sa spýtal či je to rarita alebo sa podobné stavali na podobných miestach častejšie ? |
|
|
|
Hynek: Kontaktuj mě na mail [email protected] a pokusím se ti to vyhledat. Teda jestli máš zájem. Asi to bude lepší to řešit přes mail než sem psát dlouhé příspěvky. Ani nevím, co chceš konkrétně vědět. | |
|
|
Nemá někdo nějaké informace (typ, počet objektů,..) o úzávěře údolí Černé Opavy mezi Vrbnem pod Pradědem a Heřmanovicemi. A uzávěře údolí Bělé na jih od Jeseníku. A pak dále uzávěře údolí tuším Černého potoka pod Ostružnou. Vše se nacházi v pohoří Jeseníky. | |
|
|
Fuky : ad (514) Nevím jestli tyhle objekty u Pohořelic prošly nějakýma zkouškama, protože až tak detailně se o to nezajímám. Rozhodně to ale není tak, že by padaly celý. Vypadá to spíš jak na nějaký narušení stropů a není to u všech. Většina z nich zatím drží. Nijak podrobně jsem to zatím nezkoumal. |
|
|
|
Marek napsal(a) v č. 512: "Některý už jsou v dost dezolátním stavu a už se i bortí." Železobetonový bunkry?! To by musely projít destrukcemi. Tuto linii nemám prochozenou, ale pokud můžu srovnávat s ostatními (Jizerské hory až Ostrava) tak to není většinou o moc lepší |
|
|
|
Fuky : Takže něco k těm řopíkům. Nevím jestli si se tady pod Brnem někdy pohyboval, ale tam u vás v Čechách máte lepší "žrádlo". Jejich přesný počet neznám, ale táhnou se zhruba od Přibic a okolo Pohořelic směrem na Mikulov / Znojmo. Jeden už přišel za obět stavbě nové silnice a ty které jsou poblíž nebo přímo na pozemcích soukromých vlastníků většinou fungují jako sklepy pro brambory a řepu ( co bys od těch vidláků čekal jinýho ). Některý už jsou v dost dezolátním stavu a už se i bortí. Uvnitř samozřejmě nic není a v místech, kde lemují řeku Jihlavu je používají rybáři jako .... . Takže tam najdeš akorát tak hov.... V létě se k některým nedá dostat, protože téměř dvoumetrové kopřivy tě k nim bez pořádné mačety nepustí. Celkově není moc o co stát, ale samozřejmě zájemce o tyhle objekty si důvod k návštěvě najde. Toť vše. Doufám, že stačí. |
|
|
|
4all: Teď koukám na mapu Orlických hor a zjišťuji, že je u Sedloňova linie řopíků pro mne naprosto nepochopitelně vysunuta 1 - 1,5km před rozestavěnou linií pěchotních srubů, je vedena po Sedloňovském vrchu. Pokud takto projektanti chtěli ubránit toto strategicky velmi výhodné místo, nechápu, proč ne s pomocí pěchotních srubů. Mohl by mi toto řešení někdo rozumně vysvětlit? | |
|
|
Fuky napsal(a) v č. 488: "To se pleteš, jelikož ten výbuch měl být především v oblasti WC a umýváren, pak také strojovny. Pokud by tam došlo k nějakému většímu výbuchu, omska by asi nevypadala tak zachovale, stejně jako stěny a podlaha umýváren, které jsem však nepovažoval za důležité vyfotit příjde mi to celé jako nesmysl." To máš vlastně pravdu. Stejně se asi půjdu v létě seznámit s těmi hezkými vedoucími na táboře |
|
|
|
Arnošt: To se pleteš, jelikož ten výbuch měl být především v oblasti WC a umýváren, pak také strojovny. Pokud by tam došlo k nějakému většímu výbuchu, omska by asi nevypadala tak zachovale, stejně jako stěny a podlaha umýváren, které jsem však nepovažoval za důležité vyfotit příjde mi to celé jako nesmysl. | |
|
|
Fuky napsal(a) v č. 481: "Durčák, Opevňování Ostravska: ..."Za pozornost rovněž stojí snaha umístit do jednoho ze dvou postavených lehkých objektů mezi "Chlupáčem" a S-24 protitankovou pušku. Potřebná zbraň však nebyla včas dořešena a proto bylo od tohoto progresivního záměru upuštěno. Co tomu říkáš?" A co bych tomu měl říkat?Už jsem své napsal níže v 471. Dost mi začíná vadit, že to Opevňování Ostravska nemám |
|
|
|
Durčák, Opevňování Ostravska: ..."Za pozornost rovněž stojí snaha umístit do jednoho ze dvou postavených lehkých objektů mezi "Chlupáčem" a S-24 protitankovou pušku. Potřebná zbraň však nebyla včas dořešena a proto bylo od tohoto progresivního záměru upuštěno. Co tomu říkáš? |
|
|
|
Giro: Jistě, zase úplně bez PT obrany LO nebylo, ale uznej, že PT puška by možnosti zastavení obrněných jednotek značně zvýšila (hlavně účinnou vzdálenost) | |
|
|
no jistě, ale můžeme konstatovat, že proti tankovým jednotkám v nejhojnějším počtu, kterými protivník disponoval mělo LO alespoň nějakou obranu. Smaozřejmě nepočítám PIII a PIV, kterých bylo pouze někik desítek. | |
|
|
ovšem průbojných nábojů do kulometů bylo v každém objektu omezené množství. pancíř PII se podle literatury průbojným střelivem do TK vz.37 prorazit dal. | |
|
|
čet.hard (471) no nemůžeš říct, že LO bylo úplně bez obrany, protože průbojné náboje do kulometů byly schopny prorazit pancíř PI a možná PII | |
|
|
Fuky: fotky pušiek sú na www.lexikon-der-wehrmacht.de/Waffen/Bilderse... kotisivu.mtv3.fi/pkymasehist/pstkivaarit.html Fotky streliva a jeho konštrukcia: home.snafu.de/l.moeller/Panzerbuechsen.html Výkony jednotlivých typov: www.panzer-war.com/Tables/page15.html |
|
|
|
čet.Hrad: já o tom nemluvím na 100%, mám dojem, že tam ale ty řopíky měly mít skutečně ve výzbroji PT pušky, jak jsme se již shodli, vzhledem k jejich úmístění by to enbylo zas až tak divné. Asi to píše Durčák v opevňování Ostravska, ale tuto publikaci teď u sebe nemám, dostanu se k ní až zítra tak se tam podívám. Milo: nejsou někde na NETU fotky PT pušek nebo střeliva? |
|
|
|
Náboje kal. 7,92 mm do čs. protitankovej pušky sú vyfotené v čísle 1/2004 Streleckého Magazínu. V predchádzajúcom čísle je pojednanie o samotných puškách. | |
|
|
Fuky napsal(a) v č. 468: "Arnošte, ČÁSTEČNĚ protitankový, PT pušky, je-li mi známo třeba ty v objektech u Chlupáče měly být pouze v jedné střílně." Když už jsme zase u toho- silně pochybuji, že by byla 23 vybavena posilovou PT výzbrojí z okolních řopíků nějak rychle. Za 1. chyběla otočná věž a za 2. by nejdřívě dostávaly PT výzbroj linie bez TO, protože tam PT obrana chyběla úplně. Plus ještě v blízkém časovém výhledu by byl Chlupáč jaksi zbytečný, když ještě Orel nebyl postaven, Myslím, že za 23 to byly vyhozené prostředky |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938