Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Fuky: To si myslíš, že by čs. armáda v případě, že by nenastoupil Hitler k moci, nezačala s vývojem lehkých tanků? Řečeno hodně přehnaně, ale snad to chápeš co chtěl básníky říci | |
|
|
Určitě se pojedu podívat vo prázdninách na sever.(králicko) | |
|
|
Davide, nevíš tedy na koho se s tímto dotazem obrátit? Nebo vůbec celá problematika PT pušek, kdo se o toto téma zajímá? PS.: Mám na tebe ještě stále dotaz v Pevnosti a opevnění |
|
|
|
Pokud mi dovolíte přerušit tuto sice zábavnou, ale no jaksi ... ehm.. debatu na hovno navázal bych tam, kde jsme skončili. tj. příspěvek číslo 349 david: To co psal Fuky je jeden problém, druhým je, že by PT puška nezajistila palebnou přehradu proti živé síle nepřítele. Tj. musela by být celkem rychle vyměnitelná s LK nebo TK. Ale jak už jsem psal, nechápu jak se to v prostoru objektu LO mohlo podařit! |
|
|
|
Fuky: Oficiální archívy budou asi dlouhodobě uzavřené. záleží na tom, z jakého hlediska o Kahanu chceš psát (stavební, historické, ...) Nebo samozřejmě přímo na Haničce zjistit co nejvíc |
|
|
|
Už jsem psal na Pandoru: chystám se psát článek o Akci Kahan a potřeboval bych pomoci s hledáním dobré literatury či webu... nemáte někdo něco? | |
|
|
Takže se tam snad (určitě) potkáme. Doufám, že tam bude Pavel Füll, jeho StM-S 33 Lesík se mi velice líbil a rád bych věděl jak s tím pokročil. Navíc bych si chtěl znova projít StM-S 34 a 30 a podívat se konečně do zbylých srubů v oblasti Pokud srovnám K-S 5ku s Březinkou, tak 82ka je mnohem lepší. Když ale porovnám ten čas, tak absolutně vítězí "U potoka" |
|
|
|
Pánové četli jste tohle? Navrhuji menší sraz u příležitosti : Pozvanka na Setkani muzei cs. opevneni 2004* KVH Kralka (provozujici muzeum cs. opevneni K-S 5 "U potoka") si dovoluje pozvat vsechny provozovatele pevnostnich muzei i dalsi priznivce cs. opevneni na jiz osme Setkani, ktere probehne ve dnech *17.-18. dubna 2004* *ve Starem meste pod Sneznikem*. V sobotu je v planu tradicni vylet po linii tezkeho opevneni, tentokrat v mirne exotickem useku StM, vecer pak bude venovan obvyklym prednaskam a promitani (a dobremu piti). :o) Na nedeli je pak v planu rozsirena prohlidka pechotniho srubu K-S 5 "U potoka", pro zajemce s prochazkou po linii na K-S 2. Akce se kona pod zastitou Sdruzeni muzei cs. opevneni a muzeum K-S 5 "U potoka" tak oslavi 10 let sveho provozu (muzeum je v provozu od roku 1994 a behem celych 10-ti let bylo otevrene pro navstevniky prakticky kazdy vikend v sezone kveten-rijen). Podrobnejsi informace a presny program se casem objevi na www strance www.sweb.cz/k5 . Ucast je bezplatna, zvan je kazdy. Pro zajemce je mozne zajistit veceri plus velkou snidani za 180 Kc, mozne je i zajisteni kulturnejsiho noclehu ve vytapenych chatkach za 80 Kc/noc (dokonce se sprchou). Tj. jedna noc s polopenzi je za velmi slusnych 240 Kc. Uvitame predbezne potvrzeni ucasti na e-mail [email protected] , v nouzi je mozne volat i na nize uvedeny mobil. Uvedte prosim: - z jakeho jste muzea (pokud z nejakeho jste) a pocet ucastniku - zda mate zajem o jidlo a kulturnejsi nocleh plus pocet noci (u clenu Sdruzeni muzei predpokladame dve kvuli obvykle schuzi, u ostatnich jednu) - zda byste chteli prezentovat v ramci prednasek nejaky svuj prispevek, nebo neco promitnout + nejake podrobnejsi info o co by se jednalo a jakou budete potrebovat techniku (video, PC, dataprojektor ...) - kontakt Podminkou rezervace noclehu a zajisteni jidla je uhrazeni vyse uvedeneho obnosu (krat pocet noci) na ucet 1095439001/2400 nejpozdeji mesic predem, tj. do 17.3.2004. Pocet mist v chatkach je ale omezen a kdo zavaha ma nejspis smulu a bude spat nekde nouzove na zemi. V pripade platby si zadejte variabilni symbol zacinajici 55, zbylych sest cislic si nahodne vymyslete. Na platbu nas pak upozornete nejlepe e-mailem a sdelte nam vas variabilni symbol, podle nej vasi platbu pozname. Zaslouzenou odmenou pro prihlasene bude zaslani podrobnejsich informaci primo do vasi schranky, az se bude blizit termin konani. Kontakt: Garantem akce za KVH Kralka je Ing. Jiri Tocauer alias Kocicak, e-mail: [email protected] , ICQ: 36451567, mobil: 777 222 416. |
|
|
|
Fuky: Fotku jsi poslal? Asi by bylo nejlepší se dovnitř 35ky podívat znova a zaměřit se speciálně na stav vnitžních prostor směrem k čelní stěně D+F: No to se musíme domluvit, už mám absťák David: Kde jsi nabral tu střílnu LK z K-S 38 kterou tady nabízíš??!! |
|
|
|
Fajn, davide, co ty víš vůbec o tom štolovém útoku? | |
|
|
Doporučuji Durčáka, Opevnění na Opavsku a Bruntálsku, při troše štěstí se to ještě někde dá sehnat. O žádném webu zaměřeném na opevnění u Karlovic nevím. Jinak pánové, jak jste dopadli na tom Adamu, byli jste tam vůbec? |
|
|
|
Ahoj, jsem tu dnes poprvé, byť se k tomu chystám už delší čas.Pocházím z Karlovic u Vrbna pod Pradědem (přesto že dnes už bydlím jinde) a tak vím, že jsou tam taky bunkry. Zatím se mi nepodařilo najít nějaký odkaz na tato konkrétní místa. Nevím ani ke které oblasti to patří. Mohla by mi někdo poradit? | |
|
|
David: To co psal Fuky je jeden problém, druhým je, že by PT puška nezajistila palebnou přehradu proti živé síle nepřítele. Tj. musela by být celkem rychle vyměnitelná s LK nebo TK. Ale jak už jsem psal, nechápu jak se to v prostoru objektu LO mohlo podařit! | |
|
|
david, martin: 341: chtěl jsem říci to, že se zbraň neupevňovala do lafety nikdy za hlaveň, protože to jednak vůbec nebylo možné a jednak by nebyla možnost výměny hlavně. Tak to bylo u všech zbraní. U PT pušky však hlaveň tvorí cca 2/3 délky célé zbraně, tudíž by ta lafeta musela mít takové rozměry, aby se na ní zbraň dala uchytit jaksi za něco jiného než za hlaveň, což by v LO rozhodně udělat nešlo. byl jsem pochopen? při umístění do un. lafety, pokud by to teda vůbec šlo, by z objektu trčel minimálně metr hlavně, což by nebylo zrovna moudré řešení... |
|
|
|
Probe: Nevím, že by se snad uvažovalo už při výstavbě o budoucím zesilování a zodolňování objektů. Ber například, že nepřítel by útočil proti čelní stěně (nejodolnější 350cm vysoce pevného železobetonu) navíc ještě obložené kamennou rovnaninou (max. 4m lomového kamene, tlak. vlna se měla rozptýlit do mezer) a nakonec /pro střelu začátek/ obsypání toho všeho zeminou. Pokud by útočník chtěl ohrozit střílny, byl by už v palebné přehradě U zvonů by v nejhorším případě mohlo dojít k přídání dalšího pancíře (v souvislosti s nástupem kumulativní munice třeba představného pancíře) |
|
|
|
Fuky: nějak jsem přesně nezjistil, co chtěl básník říci v 341 O univerzální lafetě sme se taky bavili ty sklerotiku. | |
|
|
Jinak pánové, samozřejmě přeju hezké svátky a hodně štěstí do nového roku. Naposled se tu možná ukážu 25., pak jedu do takových končin republiky, kde neví co je to Internet... | |
|
|
Probe: o ničem takovém nevím, nedovedu si to ani představit, nějaké další vrstvy betonu? Jedině mohu uvést protiatomovou úpravu, dělanou na vybraných lehkých objektech po 2WW, která byla tvořena pouze zasypáním všech stěn objektu zeminou (samozřejmě kromě stěn se střílnami) a přístavěním vchodové šachtičky z prefabrikátů k původnímu vchodu. |
|
|
|
david a čet.Hrad: pokud byste chtěli zalafetovat PT pušku tak, aby nečuměla ven hlaveň, museli byste vzhledem k stísněnému prostoru objektu zbraň na lafetu uchytit právě za hlaveň!!!!! navíc by podle mě nešla zalafetovat ani do jedné z un.lafet! | |
|
|
Mam dotaz jak by se dalo casem modernizovat opevneni nemyslim zbrane ale nejak s odolnit proti tezsim zbranim pocitalo se s tim nejak |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938