Letectvo ČSR při mobilizaci na podzim 1938
|
|
---|---|
Oldřich Doubek: Ikarové bez legend a bájí, str 338 dole:
Aerolinie se mobilizací staly součástí armády, byly rozděleny na dvě kurýrní letky...jedna zůstala v Praze...měla savoie...druhá se s airspeedy přesunula...do Otrokovic...patřil jsem k otrokovické letce... Konkrétnějšího bohužel nic. Bylo by zajímavé podívat se do knihy startů z Ruzyně té doby (zřejmě je v muzeu ve Kbelích ). Zda-li takové lety SM-73 do Moskvy by tam opravdu byly uvedeny. Pražská letka...vykonala mnoho letů do Moskvy...my v Otrokovicích stáli v nečinnosti... |
|
|
|
Tom napsal v č. 276: V hlášení leteckého odboru MNO o mobilizaci 1938 se píše, že armáda počítala s převzetím 6 ks Airspeed, 6 ks Douglas a 5 ks Savoia. Letadla měla být upravena pro účely přepravy osob a materiálu, měla dostat střeleckou věž a kulometnou výzbroj. Všechno bylo připraveno, ale k přestavbě nedošlo, neboť se čekalo až na vypuknutí války."A co se vlastně dělo za mobilizace s Douglasy ČLS?" Kde byly Douglasy je otázkou. Napadlo mne, že mohly být třeba u 101. kurýrní letky, která podléhala I. armádě. Právě tahle letka s celkem 6 letadly (bez uvedení typu) je jako jediná kurýrní uváděna v přehledu letek z 24. 9. 1938. To je docela zvláštní, protože kurýrní letky byly stavěné ze záložnich pilotů a civilních převzatých letadel a dát oboje dohromady druhý den po vyhlášení mobilizace se mi zdá nereálné. Pokud by se ovšem převzala letadla ČLS včetně pilotů a personálu mohlo se to zvládnout. 101. letka je ovšem uváděna na letišti Cerekvice, což bylo nějaké polní letiště a je otázkou, zda z něj mohly operovat právě velké Douglasy. Později 101. letka létala na letišti v Kutné Hoře. Mimochodem, kolik měly vlastně ČSA a ČLS na podzim 1938 celkem letadel? Určitě k tomu je nějaká literatura. A není v ní náhodou něco právě o využití za mobilizace? Já se letectvím nikdy moc nezabýval, ale dělalo to na mne dojem, že literatury je hodně a najít cokoliv by neměl být problém. |
|
|
|
Tom napsal v č. 276: Doubek tam psal něco o tom, že letadla jedné letky létala mezi Prahou a Moskvou, pokud se dobře pamatuji. Mohl bys když tak to sem z Doubka opsat nebo oskenovat, ať to máme přesně? "Doubka doma mám, ale tohohle jsem si nikdy nevšiml. Ty dvě letky měly mít nějaké specifické úkoly? Spojení se zahraničím a pod? " |
|
|
|
Algernon napsal v č. 273: BTW mne napadá...říká někomu něco projekt Av-40? To měla být poválečná stíhačka z Avie s motorem HS 12...čili minimálně se uvažovalo o obnovení jejich výroby a dost bych se divil, kdyby se nepočítalo s nějakým dalším vývojem na téhle bázi. No a Kasal po válce přece na nějakém silném motoru dělal??? "jen o „starejch“ motorech, HS 12Ydrs a Ycrs… :o(( Zajímalo by mně, jestli někde (NTM, Avie?) něco „přežilo“…" |
|
|
|
Nemá někdo po ruce knihu "Ikarové bez bájí a legend" od Doubka? Včera jsem ji prolistoval v jednom antikvariátu a překvapil mne údaj, že za mobilizace v září 1938 byly dvě kurýrní letky (asi 111 a 112) vybaveny dopravními letadly (jedna Savoyemi a druhá Airspeedy). Myslel jsem si, že kurýrní letky měly jen malá jedno a dvoumístná letadla, ne taková velká. | |
|
|
david gore napsal v č. 268: to je právě škoda, pár prací existuje - byly zde již uvedené, ale "dílo zásadního významu" chybí. škoda "ale období 1919-1939 chybí" |
|
|
|
Algy: a když jsme byli loni v tom NTM, tak jsi nic nenašel. Měl jsi přece fascikl o Avii ne? | |
|
|
Algy: díky za upřesnění, neměl jsem nic o ruce, psal jsem z kanclu... | |
|
|
david gore napsal v č. 266: jernže, jak bylo uvedeno, publikováno nikde nic jiného as není "Jak uvedl Pavel Šrámek, John sice něco napsal, ale s tolika chybami, které se opakují dál, takže opakovaná lež se stává pomalu pravdou." |
|
|
|
Paulie: Jen upřesním mbbb. B-135 byla verze pro export z protektorátu(říše potřebovala devizy ber kde ber). Měla dostat ještě kanon MG/FF ráže 20mm, ale nakonec se tak nestalo, i když byla na všech letounech kompletní příprava pro instalaci zbraně. Výstřelný otvor kanonu ve vrtulovém kuželu byl zaslepen, spoušť na kniplu přelepena páskou. B-35 měla původně vypadat v sérii podobně jako B-135. Tedy zatahovací podvozek systému Messier (později vlastní Avia), motor HS12 Ydrs, kanon Oerlikon, teleskopický zaměřovač atd. Její následnice B-135 měla dostat konečně motor HS-1000Ydrs, změměné křídlo s možnou instalací kulometů ZB-15, tytéž nad motor. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 262: jejich průbojný náboj vz.31 prostřelil na 200m 5mm pancíř při sklonu 90stupňů "kulomety vz. 30 - ráže jak jinak než 7,92" |
|
|
|
Paulie napsal v č. 261: "Nevíte jakou ráži měly dva kulomety B-135" kulomety vz. 30 - ráže jak jinak než 7,92 plus ještě měl ten eroplán kanón ráže 20 mm |
|
|
|
Nevíte jakou ráži měly dva kulomety B-135? Předem díky. |
|
|
|
John je mistr v komolení faktů. Uz jsem tu kdysi myslím psal, jak seznam čs. výzbroje z března 1939 vydává tu za seznam ze září 1938, tu za seznam z října 1938 apod. Nejnověji jsem si to potvrdil, když jsem nahlédl do seznamu ubytovaných letců III/1 perutě a III/5 perutě v obci Měnín, na které se odvolává a dokonce je přetiskuji ve své knize. V originálu tyto seznamy zahrnují široké časové období od května 1938 do října 1938, přičemž je zřejmé, že letky se střídaly. Z knihy to však vypadá, že jde údaje z konce září 1938, což vyvolává pochybnosti, proč by na malém prostoru byly 3 stíhací a 4 bombardovací letky. | |
|
|
to Pavel Šrámek - tohle jsem si taknějak myslel, že informace v Johnovi nikde jinde v knížkách nejsou, ale u Johna se nikdy neví, co je pravda a co ne no, docela Škoda |
|
|
|
Před Johnem varuji, v té knize je mnoho chyb a nepřesností. Jsou tam i zajímavé věci, ale najít je a poznat je není jednoduché. Bohužel jiné publikace (třeba "Vzduch je naše moře") z Johna dost přebírají a tím se omyly šíří dál. Seriózní kniha o čs. letectvu v roce 1938 dosud nevyšla a je to docela zarážející. Relativně nejvíce informací je o letectvu v oblasti I. armády, neboť se dochovaly nějaké operační rozkazy (část je přetištěna v Johnovi). V nich jsou uvedena i základní, záměnná a pracovní letiště pro jednotlivé letky. Naopak velmi málo informací je o letectvu IV. armády. |
|
|
|
Mbbb: V srpnu se dohodneme jak s tím článkem. Co se týče zastřených letišť, John sám v knize něco píše, ale ber v potaz fakt, co v té době mohlo jako takové letiště sloužit. Rovná louka se slušnou únosností a dobrým odvodněním po dešti(tedy aby se po přeháňce nedělaly louže ještě dva dny ). Většina letounů ČSR potřebovala jen lahve se stlačeným vzduchem, vše ostatní bylo ve vybavení pozemního personálu. |
|
|
|
david gore napsal v č. 255: v Johnovi něco z toho je! "Publikačně to nikdy nevyšlo." |
|
|
|
Tom napsal v č. 253: ono je to v tom Johnovi - jen jestli je to tam ale dobře? "Tak na to jsem zatím nenarazil." |
|
|
|
Tom napsal v č. 251: "Hledáš něco konkrétního?" zajímala by mne dislokace dislokace letectva za mob, počty a plánované úkoly - používané letiště, zastřená mob letiště a jaktřeba byl organizovaný výběr a příprav těch zastřených letišť Donkichoty od Jindřicha Marka samozřejmně také mám - líbí se mi to. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Letectvo ČSR při mobilizaci na podzim 1938