Letectvo ČSR při mobilizaci na podzim 1938
|
|
---|---|
Nechci se vám plést do ryze odborné diskuse, ale jednu zajímavou informaci bych možná měl. Koncem srpna jsem se stavoval s rodinou v leteckém muzeu v Kunovicích a s pánem, který tam prodával vstupenky, hodil řeč na téma Kunovice v roce 1938. Říkal mi mimo jiné, že v Kunovicích byly uskladněny střelecké věže (snad z Avií F-IX). Na podrobnosti nebylo moc času, chodilo tam hodně lidí, ale ten pán byl fanda a historii letiště znal velmi dobře. | |
|
|
![]() |
Bingo! To jsem v Revi nějak přehlédl...![]() Já to shrnu: Počítalo se s tím, že v případě vypuknutí války v roce 1938 by civilní dopravní stroje byly vybaveny střeleckými věžemi vyrobenými v Tatře v Kopřivnici. Střelecké věže byly původní licenční AW. Skutečně vyrobeny byly zřejmě jen dva kusy. |
|
|
![]() |
Jeste se trochu vratim ke streleckym vezim:
...Obrana zbývajícího prostoru byla svěřena střelci ve věži, kterou v licenci anglické firmy Armstrong Whitworth vyrobilo letecké oddělení Vagónky Tatra ve Studénce. První exemplář byl určen pro konkurenční Pragu E-51, druhý, který se dochoval až do dnešních dnů, pak patřil padesátce. Můžeme jej spatřit ve kbelské letecké expozici.... Josef Václavík: Pozorovací letoun Letov Š-50, REVI č. 42, str. 36 |
|
|
![]() |
I Avie se vyučila na Av-51 a 57, ale výsledná B-158 asi žádný zázrak nebyl. |
|
|
![]() |
A kupodivu ing. Krumbach v knize "Letadla Tatra" Š-50 nezmiňuje (pokud jsem to nepřehlédl), za to píše, že tu věž zkusili namontovat na nedokončený prototyp T-126. |
|
|
![]() |
No, Š-50 byl podle neúplných zkoušek celkem povedený (mně se líbí i projekt dopravní verze Š-50D). Ovšem vyučili se na řadě špatných zkušeností s kovovými draky Š-32 nebo Š-33. |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 316: Pikantní je, že pan Němeček v téže knize píše v kapitole o pomocném leteckém průmyslu, že Tatra postavila střeleckou věž s motorickým pohonem. A na 99% myslí tuhle "A obě měly také manuální pohon (no, z druhé strany, „proč vymejšlet znovu kolo“, že ano). " ![]() |
|
|
![]() |
A to hlavní, co mi dnes vrtá hlavou: Připadá mi, že tvar střelecké věže firmy Tatra (vystavená ve Kbelích) vyrobené v minimálně jednom prototypu na konci třicátých let, tuhle původní věž A.W. dost připomíná. Což by mimo jiné mohlo vysvětlovat, odkud by se ty střelecké věže vzaly ![]() Bohužel mám jen dvě mizerné fotky - nemá někdo cestu do Kbel, že by se podíval na tatrovácký originál? Taky jsem se trochu zabýval těmi čs. Envoyi. AS-6E Envoya III imatrikulace OK-VIT výrobního čísla 58 byla prodána na Slovensko, kde prošla velkou opravou (kde, kdo, kdy?) a záhy po uvedení do provozu (OK-DOR) v roce 1943 byla odepsána po havárii. |
|
|
![]() |
Zrovna dnes jsem narazil na to, že Slováci museli z východní fronty stáhnout B-534 a ostatní původní čs. stroje, protože mimo jiné nedokázali zajistit "dodávky paliva". Takže nějaké logistické problémy museli nutně existovat. Nic bližšího uvedeno nebylo (Rajlich-Sehnal: Slovenští letci 1939-1945, Kolín 1991). Na druhou stranu čs. letadla po okupaci létala všude možně a tyhle problémy jakoby jinde neexistovaly...? |
|
|
![]() |
Algy, Tom: OK, fotky jsem vam odeslal. |
|
|
![]() |
Algy: Neni zac ![]() Zajemcum mohu poslat i nekolik ne prilis kvalitnich fotografii a nacrtek teto veze. |
|
|
![]() |
Narazil jsem na nějaké informace ohledně předválečné věže AW: V roce 1932, při vývoji dvoumotorového letounu AW.23, narazili konstruktéři na problém obranné výzbroje tohoto typu. Bylo rozhodnuto letoun nevybavit v té době obvyklými otevřenými střelišti , ale vyvinout vlastní střeleckou věž. Byl utvořen malý konstrukční tým a po devíti měsících práce byla věž připravena na pozemní střelecké testy. Po malých úpravách testy pokračovaly a následovaly testy letové na typu Atlas – taktéž úspěšně. Věž byla vybavena jedním kulometem Lewis s bubnovým zásobníkem a byla ručně ovládaná střelcem: pohyb do stran byl zajištěn „odstrkáváním“ nohou střelce od gumou potažené podlahy (dna) věže. Elevace byla vyřešena geniální soustavou pák mezi kulometem a sedadlem střelce tak, ze střelec při jakékoli elevaci nakláněl i sedadlo a tak měl mušku i hledí stále v jedné přímce s okem. Vzhledem k úspěšným testům si firma AW nechala věž v listopadu 1933 patentovat. Letoun AW.23 se nedostal do výroby, ale věž firma AW použila v prvních vyrobených strojích Whitley (později byly tyto věže nahrazeny typy FN a Thompson). Dále byly věžemi AW vybaveny stroje Avro Anson a Airspeed Oxford, s kterými se věže dočkaly i omezené služby za WWII. S věžemi se počítalo i pro prototypy letounů de Havilland Don a AW.29. Věže byly také ve velkém měřítku použity na rychlých člunech MBT. Věže byly mezi střelci velmi oblibené, neboť byly poměrně snadno ovladatelné a střelci nemuseli nosit tolik vrstev oblečení a tím se zlepšila i přesnost střelby na cíl. Koncem 30. let začaly být tyto věže nahrazovány modernějšími typy věží s elektrickým, pneumatickým a hydraulickým ovládáním. TTD: Výzbroj: Jeden kulomet Lewis Mk. II nebo Vickers K, oba ráže 0,303 in Výstřelné pole: Elevace 87 st. Deprese 85 st. Odměr: 360 st. u Ansonu, Oxfordu; 170 st. u Whitleye Hmotnost (beze zbraně a munice): 97 lb |
|
|
![]() |
ČSA, ČLS i aerokluby musely nutně létat na letecký benzín předepsaný výrobcem motorů. V případě Douglasů a Savoií to byl benzín s min. 91 oktany - běžně dostupný v Evropě. V případě starších Fokkerů VII a IX už ale byla asi možnost BiBoLi použít - vojáci s těmito letadly běžně létali - a stroje měly stejné motory (otázkou je samozřejmě seřízení). Bohužel u sportovních letadel jsem zatím nenalezl vůbec nic. Dovolím si zaspekulovat - BiBoLi bylo zřejmě z větší části rovnocenné běžnému leteckému benzínu s odpovídajícím oktanovým číslem. Pokud si uvědomíme, že značná část letadel předválečného čs. letectva sloužila několik let v řadách Luftwaffe - a to bez nějakých zásadních úprav - pak na 99% jejich motory nevyžadovaly zásadně odlišné palivo, než byl benzín. Že to z větší části fungovalo i opačně svědčí to, že La-5FN od 1. slp během SNP vesele létaly na BiBoLi s přimíchaným aditivem (snad mělo jít o zlepšení antidetonačních vlastností). Ani další uživatelé původních čs. letadel (Bulharsko, SSSR, Rumunsko..) neměli problém s použitím jiného, než originálního čs. paliva. Pokud se podíváme na složení, pak benzen se svými antidetonačními vlastnosti zřejmě nahrazoval tento nedostatek u lihu. |
|
|
Tak mne napadlo, na co vlastně létala naše velká dopravní letadla (Aerolinie, Letecká) a malá sportovní v aeroklubech? Vojenská na BiBoLi, dopravní předpokládám na klasický letecký benzín a sportovní nevím. A jak to bylo za mobilizace, kdy vojáci převzali právě civilní stroje? | |
|
|
![]() |
Někde jsem o té věži četl(mám dojem, že v Revi). Prolistuju a dám vědět. |
|
|
Algernon napsal v č. 290: Bohužel, nic víc než jsem napsal k tomu nemám. "Je uveden konkrétní typ věže? " |
|
|
|
K představbě dopravních letounů se uvádí toto: 1) Letouny stejných typů, které již svého času používala vojenská správa jako bojových: F VII a F IX. Předělávky jich na bojové letouny nečinily obtíží, potřebná zařízení pro jejich úpravu na letouny bombardovací byly připraveny u leteckého skladu 1. Jich montáž trvala u všech letounů asi 8 dní. 2) Letouny typů cizozemských: 6 letounů Airspeed, 5 letounů Savoia Marchetti, 6 letounů Douglas. ... a) letouny budou v mobilizaci přeměněny pro dopravní účely vojenské (doprava lidí a materiálu při přesunech) s příslušnou výzbrojí a výstrojí. Potřebné úpravy vyžádaly by si asi 10 dní; b) v případě krajní nutnosti budou letouny přeměněny pro bombardovací účely ... Veškeré přípravy byly učiněny v tomto rozsahu: AIRSPEED ... výměnná část karoserie pro věž Armstrong a k tomu příslušné garnitury střelecké. Úpravou letounů byla pověřena vojenská továrna na letadla. DOUGLAS ... v horní části trupu bude namontována věž jako u MB 200, zadní zavazadlový prostor bude upraven jako střeliště. Úpravy letounů měla provésti továrna Avia v pobočném závodě v Kunovicích. SAVOIA MARCHETTI ... za pilotním prostorem bude upravena věž jako u letounů MB-200, na spodku trupu bude gondola upravena jako střeliště. Úpravy těchto letounů měla provésti továrna Avia v Kunovicích. ... byl dán příkaz, že provedení úpravy se odsunuje v zájmu státním až do doby skutečného zahájení nepřátelství. |
|
|
|
![]() |
Dopravní letadla ČLS, ČSA a ostatních podle restříku imatrikulací od roku 1938 včetně (že existovala značka, neznamená automaticky, že letadlo existovalo i fyzicky, výmaz mohl následovat s odstupem po havárii, odpisu a pod.) : OK-ABN, Avia/Fokker F-VIIb-3m (v.č. 4), ČLS, výmaz 16.11. 1939, dále jako D-AABN OK-ABO, Avia/Fokker F-VIIb-3m (v.č. ?), ČLS, výmaz 21.4. 1940, dále jako D-AABO, 1942 do Chorvatska (!!!) OK-ABP, Avia/Fokker F-VIIb-3m (v.č. 9), ČLS, výmaz ?, dále jako D-AABP OK-ABS, Avia/Fokker F-VIIb-3m (v.č. 19), ČLS, výmaz 22.2. 1940, dále jako D-AABS, 1942 do Chorvatska (!!!) OK-AIB, DC-2 (v.č. 1582), ČLS, výmaz 31.5.1940, od 1939 D-AAIB, 1941 do Finska OK-AIC, DC-2 (v.č. 1562), ČLS, výmaz 14.2.1940, od 1939 D-AAIC, 1941 do Finska OK-AID, DC-2 (v.č. 1565), ČLS, výmaz 14.2.1940, od 1939 D-AAID OK-AIE, DC-3 (v.č. 2023), ČLS, výmaz ?, od 1939 D-AAIE OK-AIF, DC-3 (v.č. 2024), ČLS, výmaz ?, od 1939 D-AAIF OK-AIH, DC-3 (v.č. 1973), ČLS, výmaz 22.2. 1940, od 1939 D-AAIH OK-AIQ, Fokker F-XVIII (v.č. 5310), ČLS, výmaz 1.12. 1938, prodán do Palestiny OK-AIR, Fokker F-XVIII (v.č. 5311), ČLS, výmaz 14.2. 1940, od 1939 D-AAIR OK-ABU, Avia/Fokker F-VIIb-3m (v.č. 21), ČSA, výmaz 21.2. 1939, zrušen OK-AFB, Avia/Fokker F-VII-3m (v.č. 2), ČSA, výmaz 19.1. 1939, zrušen OK-AFE, Avia/Fokker F-VII-3m (v.č. 14), ČSA a Baťa, výmaz 17.7. 1939, zrušen OK-AFG, Avia/Fokker F-IXD (v.č. 16), ČSA, výmaz 21.4. 1939, zrušen OK-AHG, Avia/Fokker F-IXD (v.č. 12), ČSA, výmaz ? OK-BAB, Savoia Marchetti SM-73 (v.č. 30028), ČSA, výmaz 2.4. 1939 OK-BAC, Savoia Marchetti SM-73 (v.č. 30029), ČSA, výmaz 13.2. 1940 OK-BAD, Savoia Marchetti SM-73 (v.č. 30030), ČSA, výmaz 21.6. 1940 OK-BAE, Savoia Marchetti SM-73 (v.č. 30038), ČSA, výmaz ??? OK-BAF, Savoia Marchetti SM-73 (v.č. 30039), ČSA, výmaz ??? OK-BAG, Savoia Marchetti SM-73 (v.č. 30040), ČSA, výmaz 13.8. 1938 (havárie v Německu) OK-BAK, Saunders Roe A-19 Cloud (v.č. 5), ČSA, výmaz 21.3. 1939 OK-BAL, Airspeed AS-6 Envoy I (v.č. 47), ČSA, výmaz 16.2. 1940 OK-BAM, Airspeed AS-6 Envoy I (v.č. 48), ČSA, výmaz 9.3. 1939 OK-BAN, Airspeed AS-6E Envoy II (v.č. 53), ČSA, výmaz 7.3. 1939 OK-BAO, Airspeed AS-6E Envoy II (v.č. 54), ČSA, výmaz 7.3. 1939 OK-ATK, Aero A-35 (v.č. 8), Baťa, výmaz 25.4. 1939 OK-ATM, Spartan Cruiser II (v.č. 9), Baťa, výmaz 24.3. 1939 OK-ATQ, Spartan Cruiser II (v.č. 8), Baťa, výmaz 24.3. 1939 OK-ATR, DH-60G (v.č. 5074), Baťa, výmaz 9.2. 1940 OK-ATT, DH-60 (v.č. 1184), Baťa, výmaz 5.11. 1939 OK-ATX, Aero A-35 (v.č. 11), Baťa, výmaz 23.6. 1939 OK-ATZ, Aero A-35 (v.č. 12), Baťa, výmaz 5.11. 1939 OK-CTA, Lockheed L-10A Electra (v.č. 1068), Baťa, výmaz 5.11. 1939 OK-CTB, Lockheed L-10A Electra (v.č. 1069), Baťa, výmaz 25.3. 1939 OK-VIT, Airspeed AS-6E Envoy II (v.č. 58), Vítkovice, výmaz 8.8. 1939 Několik dalších zastaralých dopravních letadel (A-35, A-38 a pod) bylo v držení MLL či aeroklubů. Václav Němeček: Československá letadla 1, Naše vojsko 1983 |
|
|
![]() |
Pavel Šrámek napsal v č. 282: Střelecká věž...nechci prudit, ale mám neodbytný pocit, že střelecká věž (tedy skutečně uzavřená, nikoli otevřené střeliště s lafetou kulometu), byla v ČSR vyrobena jedna jediná. Vyrobila ji Tatra a patřila na prototyp průzkumného letounu Š-50. Myslím, že dneska je k vidění v leteckém muzeu ve Kbelích. "Letadla měla být upravena pro účely přepravy osob a materiálu, měla dostat střeleckou věž a kulometnou výzbroj." |
|
|
![]() |
Za to osud Douglasů DC-2 a DC-3 ČLS je více než pozoruhodný, alespoň podle vynikající knihy Pavla Týce "DC-3/Dakota/C-47 a Československo": na str. 132 dole uvádí zhruba toto:
Letadla Douglas byla v dílnách ČLS vybavována bombardovacími závěsy vyloženě pro bojové úkoly. Pumové závěsníky zhotovila firma Avia...Politické události v září 1938 provoz DC-2 a DC-3 podstatně neovlivnily. Letadlo DC-3 OK-AIE dokonce...odváželo dne 16.9. 1938 z Ruzyně lorda Runcimana...V prvních dnech mobilizace byla sice doprava přerušena, zaměstnanci ČLS byli...mobilizováni a zařazeni jako "kurýrní letka"...ale jejich služeb nebylo využito...po Mnichovu byl provoz postupně obnoven v původním rozsahu...letadla...se dávala v Praze do normálního civilního stavu...
Chce se mi ale podotknout, že pumové závěsy v ČSR vyráběla firma Pantof, o Avii v této souvislosti slyším a čtu poprvé. Také mi připadá, že autor si trochu protiřečí - letadla nejprve mají pumové závěsy, ale provozu se to nijak nedotýká??? Velet oné kurýrní letce měl pravděpodobně (z textu to zcela jasné není) major Karel Hupner, jinak zaměstnanec ČLS. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Letectvo ČSR při mobilizaci na podzim 1938