Bombardování
|
|
---|---|
Mám dotaz: Jak se řikalo takovým měděným obdélníkům nebo válečků, který se schazovali? | |
|
|
Ono je asi rozdíl jestli dostaneš rozkaz k tomu, aby jsi "jen" bombardoval město to a to, označené "stopařem" a nebo aby jsi zabil nějakého Heinze Schumachera s manželkou a s oběma dvanáctiletými dcerami na adrese Přístavní ulice 62, Hamburk IV. | |
|
|
Johny: vůbec jsi nepochopil jak jsem to myslel. To že ten německý či americký pilot ty bomby shodil a věděl co ty bomby na zemi udělají přece ještě neznamená, že s tím stopro souhlasil. O tom tu celou dobu mluvim.Dokážu si představit, kdy ten pilot ty bomby na město shodil ,ale o účelu toho bombardování si myslel svoje.... | |
|
|
Nacismus a němečtí letci: Vím že se to nedá generalizovat, ale pokud si vezmeme takového Rudela, tak zjistíte, že i mezi top letci byli kovaní nacisté(viz jeho paměti). | |
|
|
Ne, ale jde o to, že tříštili své síly. Já vím, zase namítneš, že když se podívám na rozbombardované město na fotce, vidím ruiny a tak jdu bombardovat něco jiného. Ale jde o to, že oni měli několik možných hodnocení na to, jaké ztráty byly způsobeny a řídili se jenom jedním. (Nejspíše Algernon by nám asi řekl, v čem jednotlivá spočívala, já už si to nepamatuji) Takže klidně mohli provést zkusmo i jiná hodnocení a bylo by. A nebo by mohli alespoň použít zlaté vojenské pravidlo "vezmi predpokládané ztráty, které jsi protivníkovi způsobil, vyděl je třemi a dostaneš daleko reálnější pohled". Prostě hlavní chybou bylo tříštění sil těžkých bombardérů. Navíc existovalo i oprávněné podezření, že strategické nálety nic neřeší a byli i alternativní náhledy, kterým ale nebylo dopřáno sluchu. U USAAF to byl myslím na jedné ztraně "palivový" a na straně druhé "dopravní" plán. A na závěr, nejzajímavější je, že se v žádné válce názory na strategické bombardování nepotvrdily a stejně velité USAF na nich stále trvají. |
|
|
|
Proč ho prováděli špatně? Ty bys ho provedl líp? Nebo seš nakrklej, že ho neprováděli stalinští sokoli? | |
|
|
Já jsem pro, bavme se o bombardování... Tedy sice by jste to ode mne nečekali, ale strategické bombardování bylo pro kočku, lepší jsou taktické údery, ale nejhorší ze všeho je, že Spojenečtí "strategicko-bombardovací" (úžasný termín) velitelé ještě navíc to strategické bombardování prováděli úplně špatně. | |
|
|
Kreon: (343 - což je ráže hlavnáích děl bitevního křižníku Lion) Jo takhle jsi to myslel! Ale na tom trvám. Oni bojovali za Německo. V Německu vládli nacisti a jejich ideologie. Ergo (kladívko) nacističtí piloti bojovali za nacismus. Tím pádem museli i bombardovat za nacismus. |
|
|
|
Jenže na těch ideích stojí naše společnost. Ale v lásce a válce se smí vše. Bavme se raději o tom bombardování, nebo brzo zkončíme u politiky. A to je dycky blbě. |
|
|
|
Dzin, Honza: nevím, nechci se přít ale mám pocit, že tak důkladně rozpracovanou strategii účelového rozvracení týlu uvedli opravdu Němci v Blitzu. Není mi známa jakákoliv operace kohokoliv jiného, který by to aplikoval dříve. | |
|
|
Kreon napsal v č. 343: Nenamlouvej si , že ne. Každý člen posádky moc dobře věděl co jejich náklad dokáže tam dole. To, že se němci vymlouvají že nic netušili a že plnili rozkazi je normální. Co se týče spojenců, za všechny stačí vzpomínky našich letců.... " ..kdykoliv jsme viděli dole na zemi oheň tak nás představa zkázy a smrti co dole zažívali naplňovala radostí a pýchou.....". "Jestli všichni němečtí a spojenečtí letci do jednoho souhlasili s ničením měst," |
|
|
|
Dzin: no psal jsi že němečtí letci bojovali mimo jiné i za nacismus. Tudíž logicky i ta města tím pádem bombardovali za nacismus. To je jen výklad tvých slov. Johny: abych řekl pravdu vůbec nevím, v čem se liší to co jsi napsal ode mě. Takže vůbec nevím proč jsi napsal tolik slov. V podstatě jsi jen rozvinul to, co jsem napsal. V prvním odstavci píšeš o strategii, kterou vyvinuli Němci a později využili i spojenci. A já psal snad něco jiného?....... Jestli všichni němečtí a spojenečtí letci do jednoho souhlasili s ničením měst, o tom bych se teda dost hádal..... to je přece blbost, které sám nevěříš, ne? Možná jsi chtěl napsat německé a spojenecké velení........ |
|
|
|
Honza: Jsi na omylu, první to měli Němci za WWI. | |
|
|
To Johny: Jseš na omylu, první to měli džaponci. | |
|
|
Kreon: (337) Ježíši Přírodo!!! Kde dávám dohromady nacismus a bombardování (civilních cílů)? Tím, že píši nacističtí letci? To už spíše dávám dohromady jejich postoj k tomu ve válce a po ní, případně ke Spojeneckému. Ale to co píše Johny má také něco dosebe. |
|
|
|
Tom: (336) Protože zde nejsou lidé trpělivý (vyjma mě ), aby jim dokázali donekonečna vysvětlovat, že se nyní opravdu pletou (slušně řečeno). | |
|
|
Kreon napsal v č. 337: "hele nacismus a bombardování Luftwaffe nejde podle mě dávat takhle dohromady. Prostě nemci bombardovali města, protože to považovali za "nutné". Stejně tak to za nutné považovali později i spojenci." To není až tak úplně přesné. Nacistické německo bylo první stát který ničení civilních cílů ve velkém rozsahu zakomponoval do své válečné strategie. Taktika napadení týlu, zahlcení přístupových cest pro zálohy masami civilistů prchajících ze zničených měst a v neposlední řadě bombardováním měst vyvolávání psychózy strachu a snaha zlomit protívníkovu snahu o odpor hrůzou používáním např. sirén na bombardérech patřilo k základům prvních úspěchů nacistických vojsk. Stačí si také vzpomenout jak Hácha podepsal protektorát poté co mu Göring řekl, že ho bude mrzet srovnat ta hezké město jako Praha se zemí. Jestli to myslel vážně či ne je úplně jedno, vyhrožování je bráno naprosto stejně jako dokonaný čin. Takže i němečtí piloti byli seznámeni s bojovou strategií a naprosto s ní souhlasili. Stejně tak i spojenečtí piloti do jednoho souhlasili s ničením německých měst. Naši piloti vzpomínali, jak je jakýkoliv oheň na zemi při letu přes německo naplňoval radostí a hrdostí. |
|
|
|
Dzin: hele nacismus a bombardování Luftwaffe nejde podle mě dávat takhle dohromady. Prostě nemci bombardovali města, protože to považovali za "nutné". Stejně tak to za nutné považovali později i spojenci. Bombardování civilních cílů, pokud je možné je tak nazývat, nemá s ideologií a tím méně nacismem nic společného. A výjevy německých letců a jejich věty typu "plnil jsem rozkaz", prostě každý musí brát s rezervou a když si uvědomí souvislosti, tak pak nemůže tupě a slepě tohle tvrzení obhajovat. Jenže právě každá mince má dvě tváře a o tom to je. Nic není jen černé nebo bílé. Samozřejmě, tak jako tak, tenhle typ bombardování není morální a lidský a vymyká se chápání lidství jako takového, ale to je asi tak všechno, co se k tomu dá říct.
Tom napsal v č. 336: "To Dzin 335: proč jsme potom zametli s lidma jako čmeláček, Peiper, Zdeno, Podiven, Chemo...? " Oni zametli sami se sebou. P.S. Pluralia názorů mi nevadí, ono je ale důležité z té plurality vybrat to, na čem se všichni shodnou. A to právě v dějinách lidstva moc nefungovalo....a výsledek známe všichni...... |
|
|
|
k (328+) A proto je jen dobře, že zde vedeme rozhovory a né že si hned rozbíjíme hlavy. Kdbyby se tak chovali všicni, tak by byl na zemi ráj... | |
|
|
Kreon: (326) Jasně, rozumím a uvědomuji si. Chci ale říci to, že když dostali na výběr, ono "buď jdeš s námi, nebo proti nám" a rozhodli se, že "půjdou s námi", tak je potom naprosté pokrytectví tvrdit "já nic, já muzikant". Samozřejmě, není možno mít moc za zlé, když si někdo stačí zachránit holý život, ale jde o to, jakou cenou za to platí. Jsou prostě věci, které se nedělají... Ale celá tato debata vznikla hlavně při pohledu na nacistické letce a jejich podílu na válce. A zde musím tvrdit, že na ní podíl mají. Vše co jsi psal beru v potaz, ale stále zde zůstává, že bojovali za nacismus a to ochotně. Úplně stejně jako zbytek Wehrmachtu. Nejhorší na tom je, že po válce se snaží vymlouvat a přesvědčovat, jak byli vlastně hodní a jací to byli velcí antifašisti. To je ale potom výsměch těm opravdovím antifašistům, kteří zůstali v koncentrákách. Prostě jak už jsem psal, jestli mohu najít morální odůvodnění pro Spojenecké strategické nálety, poté je nemohu nikdy najít pro ty německé. Ne úplně, dokud je ona plurarita dodržována, poté se vede diskuze a pokud se diskutuje, tak se neválčí. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Bombardování