Bombardování
|
|
---|---|
Algernon: Či-li si jen svým nenapodobytelným obsáhlým stylem psaní přízpěvků napsal přibližně to, co já. Jinak mě změna potěší, protože v tom, co je a co nnení označováno jako kazetová munice mám pravdu a je zbytečné se o tom dále bavit. Raději se dovým něco nového o bombardování. :o) |
|
|
|
Storry o kazetové munici.....opět jedno nesmrtlené téma.....V současnosti drží frontu Algernon a Dzin | |
|
|
Prej to zas tak malý nebylo. Asi tak 20-30 cm a řikali tomu "šplitry". | |
|
|
Dzin (424): Ten clanek znam, ale nevzpominam si, ze by tam byla uvedena znacka piva.... Jinak s temi pivovary mas pravdu - Nemci nas obsadili stejne jenom kvuli nim..... |
|
|
|
Algernon: (419) Aha, tak o tom se já zkutečně nebavil... Já to naopak chápal, že diskutujeme o to, co se dá a co se nedá označit jako "kazetová munice"... :o) | |
|
|
Algernon: (418) Za "Moskytem" si stojím, ohlendně "Lankastra" se musíš obrátit na toho, co to použil... | |
|
|
guano: (417) V ABC (ač se někdo bude posmívat ) byl na tohle téma pěkný článek, ale už si nevybavuji, zda tam značku piva uváděli. Obecně to byl ale určitě nějaký patok, protože nejlepší pivovary byly v rukou Němců. Na tohle vedli Skopčáci nad Spojenci na celé čáře... | |
|
|
Algernon napsal v č. 420: Pak si vezmi dostatečnou zásobu živočišného uhlí... "Že by se naplánovale expedice do Británie, s ochutnávkou produkce příslušného pivováru? :o))" |
|
|
|
To Guano: je to někde v diskuzi nej.stíhačka ww2. Ale najít to.... | |
|
|
Neznate nekdo znacku piva, co vozily Spity v podvesenych sudech pod kridly tesne po Invazi ? | |
|
|
Algernon: (413) U nás se zcela běžně používá termín "kazetová munice". Jak píši, "NĚKDY se nazývá", to znamená, že ne pokaždé a vždy... Ale beru, měl jsem spíše použít spojení "v některých případech"... Jinak šrapnel či kartáč je taková munice, která obsahuje už předem vyrobené segmenty (kuličky) a je jedno, zda je to střela či puma. Či-li to opět pleteš dohromady. Jinak tím, kde jsem to četl nebylo ABC, ale obecně literatura, myslím, že to byli zrovna ty Jane's. Ale abych Ti pomohl se v tom orientivat, kazetová munice je i ta šrapnelová. Představ si to, že máš střelné zbraně a v nich máš podsekce pistole, pušky atd... Jde o to, že čeština toto převzala z angličtiny a pojem "cluster ..." přeložila jako "kazetová ..." a v do ní spadají i dalši typy munice, které mají v naší terminologii už název, tedy třeba onen "šrapnel". Jinak mě zaráží, protože jak si čtu, tak to někde vypadá, že to plně chápeš a někde zase ne? Tak o čem se tedy bavíme??? |
|
|
|
Algernon napsal v č. 412: Sorry, že se do toho pletu, ale co máš proti slovu " posmívat" ??? "Jinak pokud jde o Tvůj pravopis… Posmívat…" |
|
|
|
Algernon: (412) Nevim, tohle jsem neřešil, jen jsem se zeptal, jestli by to nemohlo být tohle... Jinak neboj, mě také nevadí, když se přehmátneš... :o))) | |
|
|
Algernon: Mě to neřikej, já ty pojmy nevymýšlím, jen je používám. Ale nepleť si to. Psal jsem, že se té munici říká kazetová, popřípadě šrapnelová, ale nepsal jsem, že oboje je jedno a totéž. Šrapnelová je specifikace. Kazetová je obecný výraz. Tudíž nemůžeš PTAB zařazovat jako šrapnelovou, protože to není. Uvědom si, že mluvíme o munici, ve které je spousta kuliček. A tu jsem viděl označovat jako šrapnelovou, kazetovou, segmentovou a kartáčovou (aby jsi měl těch výrazů co nejvíce). Takže to nepleť dohromady. Ohledně te PTAB, máš pravdu, já si také myslím, že to není ideální, ale jako kazetovou munici jsem ji viděl označovanou. Bylo to myslím v Jane's (nebo nějaké podobné anglické ročence), byla tam sekce "cluster bombs" a v ní měli uváděnou i PTAB. Do české terminologie jsem viděl tento termín překládat nejčastěji jako "kazetová puma", ikdyž to asi není nejpřesnější (někdy se to překládá i jako kontejnerová puma, ale to je vzásadě to samé). Proto se v některých případech používá pojem "šrapnelová puma", aby se to odlišilo, ale to opět může působit problémi, právě u zbraní ala PTAB. Kamarád třeba pro "cluster bomb" používá termín "tříštivá puma naplněná kuličkami", ale opět, zde je problém alá PTAB, protože tam to defakto opět nevystihuje, plus i jiné zbraně tohoto označení. Mimochodem, s bezkontaktním zapalovašem jsi přišel ty, já se o něm nikde nezmínil. Jestli ano, tak mě klidně cituj. Tudíž se Honza naprosto správně obrací na tebe... Jo mimochodem, když už se mi posmíváš za pravopis, tvůj výraz "přžeci" jsem opravdu ve slovníku nenašel, o "puumičkách" ani nemluvě... |
|
|
|
To Algy: Sorráč květináč, máš pravdu. Nenudí Tě to už? | |
|
|
Milý Algernone, čti to! Kontaktní zapalovač na bezmála dvoumetrový tyči. Už chápeš, co sem chtěl říci? | |
|
|
Tedy abych to shrnul, xfish5 se ptal, jestli nevíme něco o tom, že Němci za WW2 bombardovali pomocí jakých si nevybuchujících malých válečku. A jde o to, o co se mohlo jednat. Mě napadlo leda, že by se mohlo jednat o nějakou kazetovou (pořípadě šrapnelovou, nebo ještě znám termín segmentovou) munici. A jediné o co šlo, jestli tedy nevíš, o jakou zbraň se jednalo? | |
|
|
Algernon: Ach jo... To mi vysvětli, jak tak chytrý člověk jako ty může být někdy tak nechápavý?? Že ty to hraješ? Tak předně, snažil jsem se přijít na to, co zmiňuje xfish5. Jediné, co mě napadlo, je použití kazetové munice. Někdy se této munici říká také šrapnelová. O tom, jestli se o ní opravdu jednalo, nebo ne, nemám ani potuchy. Jediné co mě zajímalo, jestli to nemůže být ona... PTAB bývá opravdu zařazován mezi kazetovou munici, byť tomu tak z dnešního pohledu není. Je to jenom otázka terminologie. Úplně to samé, jako když se řiká "tank" a někdo řiká "hlavní bojový tank". Autora přízpěvku se na ony "šrapnely" zeptat nemůžu, protože ten se na ně také ptal, resp. ne přímo na ně, ale na určitou zbraň. |
|
|
|
Algernon: Moc oči neval a raději napiš, o co tedy mohlo jít... Já jenom uvádím možnosti, které mě napadli. Co se týká kazetové munice, máš na mysli kolik bylo typů svržených za války, či kolik bylo kusů svržených za války? Jestli by jsi chtěl typy, tak do této kategorie je řazen třeba sovětský PTAB a těch bylo za války svrženo docela dost. Němci měli také zbraň, která sem byla řazena, na název si nevzpomenu a byla používána hlavně proti letištím. Z dnešního podledu by se asi o kazetovou munici nejednalo, ale pokud vím, jsou mezi ni řazeny. Co se týká nasazení těch "šrapnelů", o tom zase toho moc nevím, takže pokud máš znalosti sem s nimi... |
|
|
|
Je to ve Kbelích v muzeu, možná i v NTM. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Bombardování