Bombardování
|
|
---|---|
BRUNNER: (280) Spaatze bych zrovna moc nejmenoval. Američané sice svoje nálety neustále označovali jako "přesné bombardování" a o britských mluvili jako o "plošném bombardování", ale v tom případě jsou ony uvozovky plně na místě. Američané se sice rádi chlubí tím, že dosahovali skvělých výsledků, ale ony "skvělé výsledky" se od toho, čeho dosáhli Britové zase tak moc nelišili. Navíc sám Spaatz svým postojem na použití těžkých bombardérů také nepředvedl nějaké flexibilní myšlení. To se projevilo např. právě při vzpomínané přípravě bombardovací ofenzívě před Overlordem, kdy se Spaatz stavěl proti ní a prosazoval svůj náhled na účel těžkých bombardérů a kdyby bylo na něm, žádné předinvazní bombardování by se ani nekonalo. | |
|
|
Trend je asi v tom, že o rozbombardovaném Hamburku nebo Drážďanech dneska ví v Evropě kde kdo. O vypálené Varšavě nebo Rotterdamu nikdo. Mně osobně dost vadí když čtu plačtivé teutonské memoáry (cituji Algyho) o tom jak hrstka statečných stíhačů stála proti záplavě čtyřmotorových bombardérů Spojenců. Ani slovo o tom, že pět let před tím doprovázeli vlastní He 111 nad Varšavu nebo nad Rotterdam, Bělehrad, Oslo... | |
|
|
BRUNNER (284):
Ani ja ich úsilie neznižujem,ale tak isto si potom možem vážiť pilotov LuftWaffe.A tak isto mi može byť lúto ludí ktorí zomreli počas bombardovania Nemecka.Ale ked to napíšem tak sa to okomentuje že "to je taký trend"No neni to trend.Je to o tom že vždy si tu vojnu odserú obyčajní ludia na oboch stranách.A neni to o tom "kdo seje vítr..."
Mas pravdu v tom, ze to vzdycky odserou obycejni lide - s malou vyhradou: kdyz zacnu totalni valku, nemuzu ocekavat, ze se se mnou ti druzi budou mazlit.... Samozrejme muzes namitnout, ze valku zacal Hitler, generalove apod. Ale kdo si v roce 1933 zvolil Hitlera ? Obycejni nemecti lide. A kdyz vyhravali, to bylo nadseni.... |
|
|
|
Tom: Presne takhle jsem to myslel, kdyby LW mela na podzim 1940 1000 ctyrmotoraku, vsechny by utocily na Londyn..... Proste obe strany poslaly vse co mohly - z moralniho hlediska je to to same (az na to, ze Nemci zacali...) Nesnizuji usili ani Harrise ani BC ani USAAF a naopak si techto lidi velmi vazim.... |
|
|
|
Nesnižuju podíl Harrise a tím méně podíl příslušníků BC. Udělali to, co se po nich chtělo. Jestli se po nich mělo chtít něco jiného je úplně jiná otázka. | |
|
|
Moment! Já nemám iluze ani o LW ani o BC RAF ani o 8. AF apod. Za bombardování civilních cílů nesou odpovědnost ti co to nařídili jak Finckovi, tak Harrisovi nebo Eakerovi. Ale v principu je v rozvalinách jak Hamburk, tak Rotterdam. Jestli na větší a dobře bráněný Hamburk pošlu 1000 letadel, je to stejné, jako když na nebráněný a menší Rotterdam pošlu 200 bombardérů. Fór je spíš v tom, že někdo tohle barbarské chování stanovil jako běžnou normu a někdo další se (možná i ochotně) snížil na jeho úroveň. | |
|
|
Tom: Presne. Kdo seje vitr..... Brunner: Ja v tom velky rozdil nevidim: cela LW bombarduje pul roku Londyn versus BC a 8.AF bombarduje tri dny a noci Hamburk. Samozrejme je rozdil v poctu nasazenych letounu a v jejich nosnosti, ale v principu jde o to same..... |
|
|
|
Viděl jsi fotky Duranga, Guerniky, Varšavy, Rotterdamu, Coventry, Londýna atd.? Nepoznáš jestli to náhodou nejsou Drážďany nebo Hamburk... | |
|
|
No, on je to ted takovy trosku trend - ukazovat, ze Nemci byli taky chudaci co trpeli, ale uz se v tech publikacich neuvadi jak to vsechno zacalo..... | |
|
|
Algernon napsal v č. 257: Toto by zaujimalo aj mna. Osobne sa mi ta kniha tiz celkom pozdavala. Tak by som poprosil, ak budes nieco posielat, pripoj kopiu aj pre mna. "U nás (krom blábolů níže zmíněných „historiků“) nic nevyšlo… Kdyžtak bych Ti mohl pár věcí uvést. Kdyžtak Ti pošlu seznámek mailem?" |
|
|
|
algernon: copak mas proti panu Deightonovi? mne to prislo zajimavy.... | |
|
|
Ještě k 617. peruti, doporučuju knihu P. Brickhilla "Po nás potopa". Nedávno vyšly v češtině paměti 1. velitele 617 Gibsona. Ty jsem zatím nečetl, tak nemůžu hodnotit. | |
|
|
karaya1 napsal v č. 248: Přímo o Grand Slamech jsem nic konkrétního nenašel, ale bomby Tallboy byly např. při útoku na loď Gueydon shozeny ze 4800 m. "v jaké výšce a rychlosti odhazovaly Lancastery ze 617.squadrony své "drobečky" Grand Slam a ostatní x-tunové pumy. Díky moc" |
|
|
|
Pokud si vzpominam, tak pri utoku na Tirpitz byla vyska shozu Talboyu 20000 stop - mrkni se do Hubacka, byl tam i obrazek (More v plamenech). | |
|
|
Kdokoliv: Prosím, potřeboval bych v jaké výšce a rychlosti odhazovaly Lancastery ze 617.squadrony své "drobečky" Grand Slam a ostatní x-tunové pumy. Díky moc |
|
|
|
Kreon: Tak to já v tom mám standartně bordel, ale srovnaný... | |
|
|
Výroba A-7 započala už v prosinci 1943 u Ago (tam začali již v listopadu), Fiesleru a FW v Cottbusu. Výroba u všech tří továren do konce roku 1943 činila 70-80 kusů v základní verzi, 60 ve verzi R6 a dalších cca 16 kusů ve verzi R2.....to jen abyste měli v těch kusech pořádek. | |
|
|
Algernon: (243) Jojo... Já zase dávám přednost RN. | |
|
|
Dzine, našel jsem ti něco pro pobavení: Tajné hlášení Sicherheitsdienstu SS ke vnitropolitické situaci Č. 110 z 29. července 1940 (výtah) Z hospodářství. Důsledky nočních náletů na výrobu (...) Tak hlásí Dortmund pokles těžby tamějšího dolu vlivem přílišné únavy a povolení napětí. Mnoho zaměstnanců muselo zdolávat k dolům dalekou cestu a v důsledku toho jim na konci poplachu zbýval pouze krátký čas na spaní. Má to za následek zaspávání zaměstanců, což vede ke zvýšení počtu neodpracovaných směn. Tím také dochází k oslabení pozornosti zaměstnanců, takže se již udály další nehody. |
|
|
|
Algernon: (236) trochu cituji: "Stihac Fw 190 A-7, jehoz vyroba byla zahajena v prosinci roku 1943..." "Vyrabel se (A-8) od prosince 1943 v poctu 1334 stroju..." Takze se v tom vyznej sam. (235) Ja nedelal odhady na zaklade Nemecka ani Groehlera. Ty mam jen jako doplnek, aby bylo o cem s tebou debatovat. Ja mam na tohle ponekud jinny zdroj... Mas uplnou pravdu, plavou. No, mozna spise splivaji... Nadruhou stranu, pokud vezmu nejcasteji udavane ztraty Luftwaffe za WW2, tak rozhodne museli vyrobyt priblizne pocet letadel, ktery se udava. Protoze 5 tisis Fw-190 by je pokryt proste nestacilo. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Bombardování